Dit is wat een oxycodon-verslaving zo venijnig maakt

Vrouw met gezicht verborgen achter haren zit wanhopig op de grond met pillen op tafel.

Gewenning die al optreedt na twee tot vier weken gebruik, het risico op geestelijke en lichamelijke afhankelijkheid en heftige afkickverschijnselen. Het zijn een aantal redenen waarom oxycodon, twee keer zo sterk als morfine, niet zomaar wordt voorgeschreven. Toch telde ons land in 2020 bijna een half miljoen gebruikers. Slik jij deze pijnstiller en maak je je zorgen dat een oxycodonverslaving ook jou te wachten staat? Lees dan verder.

Opioïden, zware pijnstillers

De risico’s van opioïden – synthetische morfine waartoe tramadol, fentanyl en dus ook oxycodon behoren – zijn in Nederland relatief onbekend. Toch is het niet ondenkbaar dat het middel ook in jouw medicijnkastje ligt. Je arts schrijft het bijvoorbeeld voor na een ingrijpende operatie of een zware verwonding. 

Een zegen voor even

Omdat het middel zo krachtig is, biedt het ontzettend veel verlichting bij hevige pijn. Alle energie kan dan naar je herstel gaan. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat wonden bij een efficiënte pijnbestrijding sneller genezen, waardoor jij zelf ook sneller revalideert.

Oxycodon kan in sommige situaties dan ook een uitkomst bieden. Toch zit er ook een keerzijde aan het gebruik van oxycodon, zeker wanneer je het gedurende langere tijd slikt.

Snelle gewenning bij oxycodon

Het nadeel van dit middel is dat je al na twee tot vier weken meer nodig hebt om hetzelfde pijnstillende effect te voelen: er treedt gewenning op, ook wel tolerantie genoemd. Daardoor kan het zijn dat je de behoefte voelt om een steeds hogere dosering te nemen. En dat terwijl het misschien juist verstandig kan zijn om weer langzaam af te bouwen. Kortdurend gebruik is om die reden de richtlijn.

In de praktijk wordt het middel soms veel langer gebruikt. Bijvoorbeeld om chronische pijn te bestrijden na een hernia of andere rug- en nekklachten. Is dit bij jou het geval? Wees dan extra alert.

Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Geen eigen bijdrage
  • Geen lange wachtlijsten
  • Thuis blijven wonen
  • Gewoon blijven werken
  • Behandeling op maat
  • Oog voor onderliggende problematiek
  • Focus op duurzaam herstel

Recept voor verslaving

De bijwerkingen van oxycodon zijn onder andere sufheid, ernstige verstopping en het risico op vallen. Dat kunnen op zich al aanleidingen zijn om voorzichtig te zijn bij het gebruik. Toch is er nog een belangrijkere reden om het middel hooguit een aantal weken te nemen: je kunt relatief snel een medicijnverslaving ontwikkelen, zowel geestelijk als lichamelijk. Wil je vervolgens stoppen met de oxycodon, dan kun je last krijgen van heftige ontwenningsverschijnselen.

Afkickverschijnselen oxycodon:

  • misselijkheid en braken
  • duizeligheid
  • koorts
  • kramp en spierpijn
  • depressiviteit 
  • stemmingswisselingen 
  • slaapproblemen
  • oppervlakkige, stokkende ademhaling 
  • algehele lichaamspijn

Wat stoppen extra lastig maakt

Het kan zijn dat er een moment komt dat je wilt stoppen met oxycodon. Wellicht doordat je je zorgen maakt over de bijwerkingen. Of je hebt op een dag niet genoeg in huis en wordt overvallen door de heftige ontwenningsverschijnselen. 

Mogelijk heb je al een keer een poging ondernomen en kwam de chronische pijn in alle hevigheid terug. Tegelijkertijd kan het lastig zijn om te zeggen waar de oorspronkelijke pijn ophoudt en de ontwenningsverschijnselen het overnemen. En wat als je zo tegen die afkickperiode opziet dat je niet goed durft te stoppen?

Ik heb vragen over mijn gebruik 

We stemmen ons advies altijd af op jouw persoonlijke situatie

Laat ons weten hoe we je kunnen helpen

Maak jij je zorgen over je gebruik en heb je vragen die je ons wilt voorleggen? Of merk je dat je zonder oxycodon of andere medicijnen niet meer goed functioneert? Neem dan contact op met CACN en laat ons weten hoe we je kunnen helpen. Ook als jij niet zelf degene bent met een verslaving, maar je zorgen maakt over een naaste. 

Het kan lastig zijn om te erkennen dat je een probleem hebt met het gebruik ervan. Het kost moed om die stap te zetten en je verhaal met ons te delen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je gebukt gaat onder schaamte. Je bent dit middel immers gaan nemen op voorschrift van je arts. En dat terwijl je een verslavingskliniek misschien eerder associeert met alcohol en drugs. 

Het kan dan helpen om te weten dat een medicijnverslaving om een specifieke aanpak vraagt. En dat wij toegewijde medisch specialisten en zorgmedewerkers aan boord hebben die daar ervaring mee hebben. Ons uitgangspunt is dat jij centraal staat in ons behandeladvies. In sommige gevallen wil dat zeggen dat we je doorverwijzen, omdat een andere instantie beter aansluit op jouw omstandigheden. Neem contact met ons op, zodat we de mogelijkheden samen kunnen bespreken.

Hoe kunnen wij je helpen?