Dit doet cannabis met je emoties

Cannabis en emoties | Verschillende emoties op een rij

Het lijkt misschien aanlokkelijk om je emoties even te parkeren met behulp van cannabis. Maar er zitten ook nadelen aan. Zo kun je in een depressie raken. Of je remt je emotionele ontwikkeling af. Tegelijkertijd kan blowen voor nieuwe problemen zorgen of bestaande problemen verergeren. Weet jij soms niet meer of je blowt om je zorgen te vergeten of dat je juist zorgen hebt omdat je blowt? Lees dan verder.
 

Verandering in positieve en negatieve zin

Cannabis kan zowel in positieve als negatieve zin je emoties beïnvloeden. Dit komt door de werkzame bestanddelen. De belangrijkste, THC en CBD, komen via je de rookdampen of via je spijsvertering in je bloedbaan. Ze hebben invloed op je centrale zenuwstelsel en je hersenen.
 

THC en CBD

Aan de ene kant zorgt de THC voor de high en een opgewekt gevoel. Kleuren en muziek ervaar je intenser; je krijgt allerlei creatieve ideeën. Door de CBD ontspan je en het haalt de scherpe kantjes van pijn af. Aan de andere kant kan cannabis ook verkeerd vallen. Je wordt bijvoorbeeld angstig of achterdochtig. Bovendien kun je bij het stoppen na langdurig gebruik afkickverschijnselen krijgen, zoals somberheid en depressie.

Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Geen eigen bijdrage
 • Geen lange wachtlijsten
 • Thuis blijven wonen
 • Gewoon blijven werken
 • Behandeling op maat
 • Oog voor onderliggende problematiek
 • Focus op duurzaam herstel

Blowen en depressiviteit

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat er een verband is tussen blowen en depressies. In veel gevallen is het alleen niet duidelijk of cannabis de oorzaak is van depressie of dat iemand blowt om de symptomen van een depressie te verlichten. Vooral wanneer je op jonge leeftijd begint met blowen, kan dit een probleem worden. Juist de puberteit is immers een belangrijke periode waarin je leert omgaan met emoties. Deze vaardigheden helpen je een gezonde emotionele ontwikkeling door te maken. Ze kunnen je daarnaast helpen om uit een depressie te komen, ook op latere leeftijd.

Complexe kip-ei-situatie

Cannabisgebruik kan bovendien je emoties afvlakken. Je hebt dan nergens meer zin in. Hierdoor kun je vereenzamen of problemen krijgen op je werk of met je studie. Om die te vergeten ga je weer blowen. Tot het moment komt dat je niet meer goed weet of je zoveel blowt om je problemen te vergeten of dat die problemen het gevolg zijn van het vele blowen.

Wil jij praten over je gebruik?

Wij gaan respectvol en vertrouwelijk om met jouw verhaal
Neem Contact Op 040 303 2626

Hoe cannabis je emoties beïnvloedt:

 • THC activeert je beloningssysteem – euforie en tevredenheid 
 • hogere doses THC / blowen valt verkeerd – angst en paranoia
 • kleuren en geluiden worden intenser – verwondering, geluksgevoel
 • een ander tijdsbesef – ontspanning, maar ook verwarring
 • emotionele intensiteit – versterking van emoties
 • stemmingswisselingen – zowel in positieve als negatieve zin
 • verminderde motivatie, afgevlakte emotionele toestand – depressie, apathie
 • verslechterde geheugen- en concentratievermogen – angst, frustratie
 • sociale interacties – je wordt socialer of juist meer teruggetrokken

Maak jij je zorgen om je naaste?

Een verslaving raakt de hele omgeving
Wij zijn er ook om naar jouw verhaal te luisteren

Stuur een bericht 040 303 2626

De schaduwzijde van zelfmedicatie

Zelf je emoties reguleren door te blowen lijkt misschien tijdelijk een oplossing te bieden, maar het kan ook je emotionele ontwikkeling belemmeren. Onverwerkte emoties die worden veroorzaakt door dieperliggende oorzaken keren altijd terug zodra het effect van cannabis is uitgewerkt. Hierdoor kan het verleidelijk zijn om weer te beginnen met blowen.

Risico op verslaving

Zelfmedicatie kan zo leiden tot een vicieuze cirkel en uiteindelijk tot een cannabisverslaving. Het kan moeilijk zijn om daar in je eentje uit te komen. CACN kan je daarbij begeleiden. Je staat er dan niet langer alleen voor. Want als er één emotie gekoppeld is aan verslaving, is het wel eenzaamheid. 

Om te zorgen dat emoties niet langer in stand worden gehouden, gaan we daarom ook met eventuele onderliggende problematiek aan de slag. Al tijdens het intakegesprek gaan we na waar jouw specifieke zorgbehoeften liggen. Jouw behandeling sluiten we hierop aan, wat de kans op een duurzaam herstel vergroot.

Wil jij de controle op je leven weer terug?

Samen werken we aan jouw herstel

Intakegesprek aanvragen 040 303 2626

Eerste stap

We begrijpen dat het lastig is om toe te geven dat je een probleem hebt met je gebruik. Maar het is tegelijkertijd de eerste en belangrijkste stap op weg naar je herstel. Vanaf dat moment staan wij je bij om je te ondersteunen, zowel voor, tijdens als na jouw behandeling. Neem vandaag nog contact met ons op, ook als je vragen hebt over de invloed van cannabis op je emoties.

Merk je dat minderen of stoppen met blowen spanningen oplevert? Wordt je daarbij overvallen door emoties en weet je niet goed hoe je hiermee om kunt gaan? Zoek dan hulp en bel ons op 040 303 2626. Ook voor vragen over cannabis en emoties kun je bij ons terecht.

Hoe kunnen wij je helpen?

is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.