Deze afkickverschijnselen kun je verwachten van alcohol

Afkickverschijnselen alcohol | Man zit aan het water
De afkickverschijnselen van alcohol kunnen behoorlijk heftig zijn, variërend van onaangenaam tot levensbedreigend. Doordat alcohol ook lichamelijk verslavend is, kan je lijf flink protesteren als je stopt met drinken. Dat kan ervoor zorgen dat je opnieuw begint met de drank. Of het vooruitzicht alleen al weerhoudt je van een poging om te stoppen. CACN ondersteunt jou bij zowel de lichamelijke als geestelijke ontwenning. Samen werken we aan de nieuwe start die jij verdient.
 

Alcohol, van ontkenning naar ontwenning

Alcohol is sociaal geaccepteerd en eenvoudig verkrijgbaar. Bovendien bouwt je lichaam vrij snel een alcoholtolerantie op: je moet dan steeds meer drinken om hetzelfde effect te ervaren. Daardoor kun je ongemerkt steviger gaan drinken. Vaak komt zoiets pas aan het licht als je moet stoppen, bijvoorbeeld om medische redenen. Dan kan het zijn dat je ineens last krijgt van allerlei afkickverschijnselen. Dit kan wijzen op afhankelijkheid. Herken je dit en weet je niet goed wat je ermee moet? Bel ons en wij bekijken samen wat CACN voor jou kan doen.

Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Geen eigen bijdrage
  • Geen lange wachtlijsten
  • Thuis blijven wonen
  • Gewoon blijven werken
  • Behandeling op maat
  • Oog voor onderliggende problematiek
  • Focus op duurzaam herstel

Detoxificatie als startpunt voor je herstel

Anders dan bij drugs als XTC en coke is alcohol zowel geestelijk als lichamelijk verslavend. Dat laatste wil zeggen dat jouw lijf de alcohol nodig heeft om normaal te kunnen functioneren. Krijgt het die niet meer binnen, dan kan het heftig protesteren. Daarom kan het soms verstandig zijn om eerst een alcoholdetox te ondergaan. Wij begeleiden je dan op een medisch verantwoorde manier om te ontgiften en de drank uit je systeem te krijgen.

Wil je afkicken van een alcoholverslaving? Neem dan eerst contact op met ons. We geven je persoonlijk advies dat is gericht op jouw behoeften.
 

Wat kun je verwachten als je gaat afkicken van alcohol?

Hoe lang je hebt gedronken, hoeveel, hoe goed je conditie is en hoe gevoelig je bent voor alcohol; het speelt allemaal een rol bij de hevigheid van de ontwenningsverschijnselen. De meeste lichamelijke klachten zijn na hooguit een week voorbij. De psychische kunnen echter veel langer aanhouden. 
 
Wanneer je 6 maanden lang dagelijks zo’n 8 glazen drank nuttigt, kun je al last krijgen van afkickverschijnselen. Neem daarom altijd contact met ons op als je wilt stoppen met alcohol en wilt weten hoe je dit op de juiste manier kunt doen. Ook met algemene vragen over jouw alcoholgebruik kun je bij ons team terecht.
 

Wil jij praten over je gebruik?

Wij gaan respectvol en vertrouwelijk om met jouw verhaal
Neem Contact Op 040 303 2626

Lichamelijke klachten bij ontwenning van alcohol:

  • slaapstoornissen
  • bevende handen
  • overmatig zweten
  • misselijkheid
  • oververmoeidheid
  • hoge bloeddruk
  • krampen in je spieren

Geestelijke klachten bij ontwenning van alcohol

  • zenuwachtigheid
  • angsten
  • futloosheid
  • neerslachtig gevoel

Zie jij op tegen de afkickverschijnselen?

Bij ons krijg je persoonlijke begeleiding waarin jij centraal staat
Stel een vraag 040 303 2626

Ernstige afkickverschijnselen van alcohol

De bovenstaande klachten zijn vervelend, maar niet gevaarlijk. Maar alcohol kan ook ernstige afkickverschijnselen geven, van delirium tremens tot epileptische aanvallen.

Als je al last hebt van epilepsie, loop je sowieso een hoger risico op een aanval. Wanneer je lange tijd overmatig gedronken hebt en je stopt er ineens mee, kan dat eveneens een aanval uitlokken. Zo’n insult komt het vaakst voor binnen 10 tot 36 uur nadat je gestopt bent met alcohol drinken.

 Heb je meer dan 10 jaar overmatig gedronken? Dan loop je het risico op delirium tremens wanneer je ineens stopt. Je kunt dan last krijgen van pscychotische verschijnselen, zoals hallucinaties en wanen. Daarnaast kun je koortsaanvallen krijgen en een verlaagd bewustzijn die mogelijk in een coma eindigt. De kans op delirium tremens is het grootste tijdens je eerste stopweek. 

Afkicken van alcohol kan door iedereen weer anders ervaren worden. Het belangrijkste is dat je weet dat je dit niet alleen hoeft te doen. Bel ons, zodat we samen kunnen bespreken hoe we jou tijdens de ontwenningsperiode kunnen begeleiden, maar zeker ook daarna.

Hoe lang duurt het afkicken van alcohol?

Je vraagt je misschien af hoe lang het afkicken van alcohol duurt. Net als met de intensiteit van de klachten zelf, hangt de duur af van factoren als: hoe lang en hoeveel je gedronken hebt, je conditie en je gevoeligheid. Over het algemeen geldt dat veel lichamelijke afkickverschijnselen ongeveer een week aanhouden. De piek daarvan ligt vaak op 24 uur nadat je klachten zijn begonnen.

Houd er wel rekening mee dat je geestelijke ontwenning veel langer kan duren. Zo kun je nog weken last houden van een verstoord slaapritme en een depressief, somber gevoel. Daarnaast kun je op bepaalde momenten ineens heel sterk naar alcohol verlangen. Zeker gezien drank overal om ons heen is, kan dat voor lastige momenten zorgen.

Ben je onzeker over wat je te wachten staat? Neem dan contact met ons op. Wij bieden je professionele ondersteuning bij de afkickverschijnselen op zowel korte als lange termijn. Het kan al een enorm verschil maken wanneer je er niet langer alleen voor staat. 

Heeft de verslaving van je naaste ook invloed op jouw leven?

Ons team biedt ook jou een luisterend oor
Stuur een bericht 040 303 2626

De eerste stap van jouw herstel zetten we samen

Vind je het moeilijk om ons om hulp te vragen? Weet dan dat je daarin niet de enige bent. Accepteren dat alcohol een probleem geworden is dat je niet alleen kunt oplossen, is de moeilijkste stap. Het is ook de eerste stap die alleen jij kunt zetten. Daarna doen we het samen. Wij staan klaar om je te begeleiden en de verbinding met jezelf en anderen weer terug te vinden. Neem vandaag nog contact op als je hulp nodig hebt of vragen hebt over de afkickverschijnselen van alcohol.

Hoe kunnen wij je helpen?

is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.

Veelgestelde vragen over afkickverschijnselen van alcohol


Persoonlijk 
Dit hangt af van een aantal factoren, zoals hoe lang je alcohol hebt gedronken en in welke hoeveelheden, je lichamelijke conditie en je aanleg. Lichamelijke ontwenningsverschijnselen zijn over het algemeen na een week voorbij, maar geestelijke ontwenning kan veel langer duren. 

Neem contact op
Daarom is het belangrijk dat je eerst contact met ons legt. We plannen dan een intakegesprek waarin we jou en je behoeften goed in kaart kunnen brengen. Met alle inzichten die zo’n gesprek oplevert, kunnen we jou een advies op maat geven. Bijvoorbeeld of een detoxperiode verstandig is en of er nog bepaalde vlakken zijn die tijdens jouw behandeling extra aandacht nodig hebben.


Geestelijk en lichamelijk
Tijdens de ontwenning van alcohol kun je te maken krijgen met lichamelijke en geestelijke klachten. Epilepsie en delirium tremens komen voor onder bepaalde omstandigheden of wanneer je extreem lang overmatig gedronken hebt. CACN heeft ervaring met de begeleiding van deze ontwenningsverschijnselen. Neem daarom contact als jij er over denkt om te stoppen met drinken. 

Afkickverschijnselen die je kunt ervaren:

  • je slaapt slecht 
     
  • je handen beven
  • je zweet hevig

  • je voelt je misselijk

  • je bent ontzettend moe

  • je bloeddruk is verhoogd

  • je hebt last van krampaanvallen in je spieren

  • je bent onrustig en gespannen

  • je hebt last van angsten

  • je hebt nergens energie voor

  • je voelt je down

  • je krijgt epileptische aanvallen

  • je krijgt delirium tremens

 

Lichamelijk
Je lichaam went aan alcohol. Drink je veel en vaak, dan stelt het lichaam zich daarop in. Stop je abrupt met drank, dan krijg je allerlei klachten: je lichaam laat zo weten dat het nieuwe aanvoer nodig heeft. Vandaar dat alcohol ook lichamelijk verslavend is. 

Geestelijk
Drink je een week lang geen alcohol, dan zijn de meeste lichamelijke klachten wel voorbij. De geestelijke klachten kunnen veel langer aanhouden. Ook je hersenen zijn namelijk gewend geraakt aan de alcohol en heeft hierover hele krachtige, fijne herinneringen aangemaakt. Je hoeft bijvoorbeeld maar in een situatie te belanden waarin je gewoon was om alcohol te drinken en het verlangen naar drank kan heel sterk opkomen. 

Begeleiding bij ontwenningsverschijnselen van alcohol
Het kan moeilijk zijn om de afkickperiode door te komen in je eentje. Zie jij er tegenop of weet je uit voorgaande pogingen dat je dit lastig vindt? Twijfel dan niet langer en deel je zorgen met ons team via 040-3032626. Wij staan je bij vanaf het allereerste moment tot zo lang als jij onze ondersteuning nodig hebt.

 

Half jaar lang zwaar drinken
Als jij elke dag, een half jaar lang, 8 glazen alcohol drinkt, kun je al afkickverschijnselen verwachten als je ermee stopt. Heb je tussen de 10 en 15 jaar die hoeveelheden gedronken? Dan loop je het risico op delirium tremens wanneer je van de ene op de andere stopt met alcohol. Wil je stoppen en twijfel je of je daar begeleiding bij nodig hebt? Bel ons dan eerst op. 

Intakegesprek voor een persoonlijk advies
Of en in welke mate je ontwenningsverschijnselen van alcohol kunt krijgen, is persoonlijk. Het hangt af van een aantal factoren en daarnaast zijn sommige ontwenningsverschijnselen slecht voorspelbaar. Neem dan ook contact met ons op als je advies op maat wilt. We kunnen dan ook samen bespreken of een detoxperiode voor jou van toepassing is.