Dit is wat stoppen met alcohol zo moeilijk maakt

Drank is eenvoudig verkrijgbaar. Dat is best opmerkelijk, gezien alcohol volgens onderzoek naar schadelijke genotsmiddelen in één adem genoemd wordt met crack. Overweeg jij om te stoppen met alcohol drinken, maar vind je dat lastig? In deze blog lees je hoe dat komt en nog veel belangrijker: wat je eraan kunt doen als het je boven je hoofd groeit.
 

Doe niet zo flauw, het is maar één borrel!

Een drankje als sociaal smeermiddel: verjaardagen worden er gezelliger door, gesprekken verdiepen zich en het is een relaxte manier om de werkweek mee af te sluiten. Drink je niet en heb je daarvoor geen ‘legitieme’ reden – je bent bijvoorbeeld de BOB of hebt gezondheidsklachten – dan heb je vast weleens gehoord dat je niet zo ongezellig moet doen. Of dat één drankje best kan. Die associatie met gezelligheid en ontspanning levert extra groepsdruk op. 

Misschien heb je ook nooit eerder stilgestaan bij je drinkgedrag. Stevig drinken is bijvoorbeeld normaal in jouw kringen. Vaak zie je dat mensen goede banen hebben, een druk sociaal leven en een hypotheek. Aan de buitenkant is er niets aan de hand. Je weet dat het misschien best allemaal wat minder kan, maar je hebt alles goed voor elkaar. Toch? Of bekruipt je steeds vaker het gevoel dat die gewoonten niet helemaal meer okay zijn?
 

Heb jij vragen over verslaving?

We delen graag onze kennis en ervaring  om jou op weg te helpen
Neem contact op 040 303 2626

Wat je moet weten wanneer je alcohol drinken als heel normaal beschouwt

Volgens onderzoekscijfers van het Trimbos Instituut drinkt bijna 8 op de 10 Nederlanders van 18 jaar of ouder. Bijna de helft van alle volwassen Nederlanders drinkt geen of weinig alcohol. Toch is er een klein gedeelte van de bevolking dat excessief drinkt. Tel daarbij op dat alcohol ontzettend hoog scoort als het aankomt op schadelijke effecten. Om je een idee te geven van de ernst: drank valt, samen met tabak, in dezelfde categorie als heroïne en crack (bron: RIVM). Daarbij is er gekeken naar de mate van giftigheid, hoe verslavend het middel is en naar de maatschappelijke schade. Denk bij dat laatste bijvoorbeeld aan de kosten wanneer iemand zich ziek meldt.
 

Wees extra waakzaam bij alcoholtolerantie

Een verschijnsel bij overmatig drinken is dat je steeds meer moet consumeren om hetzelfde te voelen. Anders gezegd: je wordt minder snel dronken bij dezelfde hoeveelheid dan voorheen, je bouwt alcoholtolerantie op. Dat je lichaam eraan went, wil alleen niet zeggen dat de schadelijke effecten op je gezondheid afnemen. Integendeel, doordat je alcoholinname waarschijnlijk omhoog gaat, krijgt je lichaam het nog steviger te verduren.
 

Wat de overheid doet om mensen te helpen met minderen of te stoppen met alcohol drinken

Alcohol zit volledig in onze samenleving verweven. Ook de overheid is daarvan doordrongen en neemt de nodige maatregelen. Vanaf 1 juli 2021 mogen supermarkten en slijters geen korting meer verstrekken van meer dan 25% op alcoholhoudende dranken. Ook de totale korting of de waarde van give aways of extra inhoud mag niet meer zijn dan 25% van het totaalbedrag. Nog een aanscherping: volwassenen krijgen na 1 juli 2021 een boete als ze alcohol kopen om die vervolgens aan minderjarigen te geven.

Wil jij de controle op je leven terug?

Bij CACN werken we samen aan jouw herstel
Stuur een bericht 040 303 2626

Hoe merk je dat drank een dealbreaker wordt en je baan of relatie op de tocht zet?

Alcohol drinken kan jarenlang goed gaan. Voor heel veel mensen wordt het nooit problematisch, zelfs al consumeren ze teveel. Maar in sommige gevallen gaat drinken voor de gezelligheid heel geleidelijk over in drinken om te vergeten. Of je wordt steeds vaker wakker terwijl de avond ervoor een zwart gat is. Je merkt het aan de toenemende ruzies erover met je partner of een dreigend ontslag. Misschien krijg je allerlei lichamelijke klachten. Je schuift het op alles af behalve de drank, maar van binnen weet je wel beter. En toch ga je door met drinken, omdat je er geen grip meer op hebt. Precies dat is een belangrijk kenmerk van alcoholverslaving.
 

Wat als je zelf geen uitweg meer ziet?

Het kan zijn dat je zelf al van alles geprobeerd hebt om te minderen of zelfs te stoppen met alcohol drinken. Misschien gaat het een tijdlang beter, maar merk je dat het lastig is om vol te houden op langere termijn. Als jij hulp wilt, neem dan contact op met CACN. Wij snappen heel goed dat dit verre van gemakkelijk is. Om je verslaving onder ogen te zien, heb je moed en kracht nodig. Het is wel de eerste stap op weg naar een leven waarin jij weer de touwtjes in handen hebt. Bel ons daarom op 040-3032626. Ook als je alleen maar wat vragen hebt of als je belt omdat je hulp zoekt voor een naaste.
 

Jouw verhaal als basis voor een behandeling

Vaak ligt er aan verslavingsgedrag iets anders ten grondslag. Denk aan een burnout op het werk, geestelijke of lichamelijke mishandeling binnen een relatie of een jeugdtrauma. Door naar jouw verhaal te luisteren, krijgen we een compleet beeld van wat er meespeelt. Op basis van jouw persoonlijke omstandigheden bekijken we welk behandelplan het beste past bij jouw unieke situatie. Ben je zelf niet verslaafd, maar ben je bezorgd om iemand in je omgeving? Ook dan kun je met je vragen bij ons terecht.
 

Direct een intakegesprek plannen?

Door aandacht te hebben voor jouw verhaal kunnen we je een maatwerkbehandeling bieden
Plan een intake 040 303 2626

Hoe kunnen wij je helpen?

is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.

Veelgestelde vragen over stoppen met alcohol drinken


Als jij voor jezelf hebt besloten dat je niet langer afhankelijk wilt zijn van alcohol, dan heb je de belangrijkste stap gezet. Je erkent daarmee dat je een probleem hebt. Als je contact met ons op neemt, kunnen wij je helpen met het traject dat daarna volgt. 

Het intakegesprek

Nadat we je gegevens hebben ontvangen, plannen we binnen een week een intakegesprek. Daarin willen we jou en je achtergrond uitgebreid leren kennen. Het geeft ons waardevolle informatie waarmee we jouw behandeling goed kunnen aansluiten op wat jij als individu nodig hebt. Hieruit volgt een behandeladvies waarin jij centraal staat.

Ambulante zorg

Als uit het gesprek blijkt dat je tijdens de behandelingen thuis kunt blijven wonen, kun je een week erna vaak al van start gaan. Gedurende 12 weken krijg je een ambulante dagbehandeling waarin we samen gaan werken aan jouw herstel.

Klinische zorg

In sommige gevallen kan het effectiever zijn wanneer je niet thuis blijft wonen tijdens het programma. Omdat wij hoofdzakelijk gespecialiseerd zijn in ambulante zorg, kunnen we je dan in contact brengen met onze ketenpartner Connection SGGZ.
 


Dat kan zeker! De gevolgen van een alcoholverslaving kunnen ernstig zijn en snel verergeren. Daardoor kan het ontzettend helpen als je in een vroegtijdig stadium aan de bel trekt. Dat kan al op het moment dat je helemaal niet zo veel drinkt, maar soms toch je vraagtekens zet bij je drinkgedrag. Zit je met bepaalde vragen of twijfels, neem dan contact met ons op.
 


De richtlijnen 

Je spreekt van overmatig drinken wanneer je als vrouw 14 glazen per week drinkt en als man zo’n 21 glazen. Consumeer je iedere week minstens 4 glazen als vrouw en 6 glazen wanneer je een man bent, dan val je in de categorie zware drinker.

Belangrijk is dat deze richtlijnen niet automatisch betekenen dat je ook een alcoholverslaving hebt. 


Kenmerken van alcoholverslaving

Afhankelijkheid van drank gaat gepaard met de volgende signalen. Als jij je zorgen maakt – of dat nu af en toe een beetje is of dat je geen uitweg meer ziet – neem dan contact met ons op. 
 

  • Je kunt niet meer functioneren zonder drank
  • Je hele dag draait om alcohol

  • Wanneer je stopt, krijg je allerlei afkickverschijnselen

  • Je bent de controle over je drinkgedrag volledig kwijt

  • Je blijft drinken, ook wanneer je er allerlei problemen door krijgt


 


Vergoed van uit je basisverzekering

De kosten van onze behandelingen worden vergoed vanuit je basispakket. Het kan zijn dat je eigen risico in rekening wordt gebracht. 


Geen eigen bijdrage

Wij brengen voor onze behandelingen geen eigen bijdrage in rekening. Daarmee houden we onze specialistische zorg toegankelijk voor iedereen.