Effecten, gevolgen en risico's van ketamine

Effecten, Gevolgen en Risico's van Ketamine | Lege autoweg door mistig bos

Ketamine heeft een aantal kenmerkende effecten, gevolgen en risico’s. Zo voel je een scheiding tussen je lichaam en geest door dit tripmiddel. Dat kan een bijzondere ervaring zijn, maar kan ook uitmonden in iets angstaanjagends. Bovendien kan je blaas onherstelbare schade oplopen. Ben jij de controle over je gebruik kwijt en wil je hulp, dan kunnen wij onze ervaring inzetten om jou te begeleiden.
 

De werking en bijwerking van ketamine

Ketamine werkt dissociatief: het lijkt of je lichaam gescheiden raakt van je geest. Het voelt bijvoorbeeld alsof jouw hand wordt aangestuurd door iemand anders of opgaat in de omgeving. Neem je een lage dosis, dan kom je in een dromerige roes terecht; bij hogere doseringen kun je flink gaan hallucineren. Dit kan beangstigend zijn. 

Je bouwt relatief snel tolerantie op. Je moet de hoeveelheid dan telkens verder opschroeven om nog hetzelfde te ervaren. Tegelijkertijd went je lichaam hieraan; staak je het gebruik, dan kun je afkickverschijnselen krijgen. Je loopt hierdoor het risico op een ketamineverslaving.
 

Hoe lang werkt keta?

5 tot 15 minuten nadat je ketamine hebt genomen, begin je de omgeving anders te ervaren. Maar hoe lang werkt keta nou? Na 1 tot 1,5 uur is de trip over zijn piek heen. Wel kan je tijdsbesef veranderen, waardoor een trip gevoelsmatig korter of juist veel langer duurt. Ook factoren als lichaamsgewicht, conditie, tolerantie en omgeving hebben invloed op hoe lang keta werkt.

Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Geen eigen bijdrage
  • Geen lange wachtlijsten
  • Thuis blijven wonen
  • Gewoon blijven werken
  • Behandeling op maat
  • Oog voor onderliggende problematiek
  • Focus op duurzaam herstel

Wil jij praten over je gebruik?

Wij gaan respectvol en vertrouwelijk om met jouw verhaal
Neem Contact Op 040 303 2626

Heftige K-hole ervaring

Een risico van ketamine is dat het verschil tussen een lage en te hoge dosis minimaal is. Neem je teveel, dan kun je je niet meer kunt bewegen. Deze ervaring wordt ook wel K-hole genoemd en wordt ook wel vergeleken met een bijna-doodervaring. Een K-hole kan tot wel 2 uur duren. Heb je zoiets meegemaakt en roept dit vragen bij je op? Neem contact met ons op. Je kunt je verhaal kwijt aan ons team van ervaringsdeskundigen.
 

Nuchter worden van keta

Er zijn geen manieren om het ontnuchteringsproces van ketamine te versnellen. Je lichaam heeft tijd nodig om de drug af te breken. Houd er rekening mee dat ketamine nog enkele uren kan nawerken. Plan na een trip dan ook geen belangrijke afspraken.
 

De risico’s van ketamine

Ketamine valt onder de Geneesmiddelenwet en wordt nog steeds als medicijn ingezet, als pijnstiller en sinds een tijd ook als behandeling tegen depressie. Patiënten staan dan onder strikte controle van een medisch specialist. Gebruik je ketamine als drug, dan mis je dit toezicht. Dat kan allerlei problemen geven.

Roept het gebruik van een naaste vragen bij jou op?

Verslaving raakt de hele omgeving
Wij zijn er ook voor jou
Stuur een bericht 040 303 2626

Ketamine veroorzaakt blaasproblemen

Gebruikers geven aan dat ketamine soms problemen geeft met het geheugen en het concentratievermogen. Vaak herstellen deze functies weer als je stopt met ketamine, maar er zijn een aantal gezondheidsrisico’s die niet overgaan. Zo kun je ernstige blaasproblemen krijgen en kunnen ook urinewegen en nieren worden aangetast.
 

Vallen en jezelf verwonden

Ketamine verdooft en daardoor krijg je ook steeds minder te zeggen over je spieren. Je kunt daardoor vallen en jezelf verwonden. Wanneer je in een K-hole belandt, kun je helemaal niet meer bewegen. Het risico bestaat dat je stikt in je braaksel of je tong. Er kan ook misbruik van je gemaakt worden doordat je jezelf niet kunt verweren.
 

Blijven hangen in een trip

Als je gevoelig bent voor psychoses, kun je in een ketaminetrip blijven hangen. Wanneer het middel is uitgewerkt, houden de wanen en hallucinaties aan. Deze toestand kan nog enkele dagen tot een week aanhouden, maar kan ook chronisch worden.

Ketamine-cocktail is onvoorspelbaar

Wanneer je keta mixt met andere verdovende middelen, bijvoorbeeld alcohol of cannabis, kunnen je ademhaling en pols hartslag gevaarlijk worden onderdrukt, doordat de middelen elkaar versterken. Ook mengen met stimulerende drugs als coke en speed kunnen voor een vergiftiging zorgen met ernstige klachten. Het effect van ketamine mixen is bovendien onvoorspelbaar: wanneer je gewend bent aan veel drank kan één glas alcohol samen met een lijn keta toch helemaal verkeerd vallen.
 

Kans op ketamineverslaving

Ketamine geeft geen katergevoel achteraf. Daardoor kun je eerder geneigd zijn om dit middel steeds vaker te nemen. Samen met de kortdurende werking, de snelle tolerantie-opbouw en het heftige verlangen om te gebruiken kan dit een ketamineverslaving in de hand werken. Heb jij het gevoel dat je deze richting op gaat en wil je hier iets aan doen? Bel ons dan op 040 303 2626. Samen vinden we een oplossing die bij jou past.

Zoek je professionele ondersteuning?

Samen met onze ervaringsdeskundigen en zorgspecialisten werken we aan jouw herstel
 
Stel een vraag 040 303 2626

De eerste stap

Ondanks de verslavingskans en het risico op ernstige gezondheidsklachten kan het lastig zijn om zomaar te stoppen met ketamine. Merk jij dit? Neem dan contact met ons op.

Je mag ons ook bellen als jij je zorgen maakt om een naaste bij wie je ketaminegebruik denkt te herkennen. Hulp vragen voor verslaving is moeilijk. Maar als het je lukt om de stap te zetten, levert die je uiteindelijk heel veel op. In het geval van ketamine vergroot je ook de kans op genezing van je lichamelijke klachten als je vroeg aan de bel trekt. Wij staan voor je klaar als je vragen hebt over de effecten, risico’s en gevolgen en risico’s van ketamine.

Hoe kunnen wij je helpen?

is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.

Veelgestelde vragen over de effecten, gevolgen en risico's van ketamine

 

Telkens een kleine hoeveelheid
Bij bumpen van ketamine neem je met tussenpozen telkens een klein lijntje of sleutelpuntje. Het idee is dat je zo het effect van ketamine redelijk kunt sturen. Daar zit een kanttekening aan. 

Snel te veel
Ook met bumpen kun je namelijk ongemerkt te veel binnen krijgen. Je bent met anderen en de hoeveelheden zijn bijvoorbeeld groter. Of je bent vergeten hoeveel je net genomen hebt.  Je kunt hierdoor te hard gaan en zelfs in een K-hole belanden. Merk jij dat je het lastig vindt om nee te zeggen tegen ketamine? Bel ons dan op 040 303 2626. Samen bekijken we wat er het beste bij jouw situatie past.


Geestelijke afhankelijkheid
Van ketamine weten we dat je al snel meer nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken. Dit heet ook wel tolerantie. Stop je met ketamine, dan kun je bovendien last krijgen van een bijna onstuitbare zin om weer te gebruiken, de zogenaamde craving. Bovendien kan de droomtoestand waarin je komt ook een manier worden om met problemen om te gaan. Al die factoren zorgen ervoor dat ketamine geestelijk verslavend is. 


Persoonlijk programma
Merk je dat jouw gebruik langzaam uit de hand loopt? En wil je hier iets aan doen, maar vind je dat lastig? Bel ons dan. Tijdens een intake bespreken we waar jouw aandachtspunten liggen. Zo kunnen we een behandeling aansluiten op jouw specifieke situatie en behoeften. Wat ook fijn is om te weten: je staat er dan niet langer alleen voor.
 

Medisch toezicht
Ketamine wordt nog steeds ingezet als pijnstiller bij ingrepen, bij chronische pijn en als behandelmethode bij depressie. Bedenk wel dat patiënten onder streng medisch toezicht staan van artsen. Zij zijn in staat om de risico’s van ketamine af te wegen tegen de effecten. 

Dosering let erg nauw
Er is maar een klein verschil tussen een werkende en te hoge dosering. Daardoor neem je al gauw te veel. Bovendien is de werking afhankelijk van meerdere factoren. Gebruik van een weegschaal is daarom geen garantie dat je de juiste hoeveelheid neemt. Vind je het toch lastig om keta te laten staan ondanks alle risico’s? Neem contact op met ons en maak je zorgen bespreekbaar. Samen zoeken we naar een passende oplossing.

 

Snuiven
Bij het snuiven van ketamine voel je de werking na ongeveer 5 tot 15 minuten. Een keta-trip duurt in dit geval ongeveer 1 tot 1,5 uur. 

Injecteren
Ketamine wordt soms ook in een spier gespoten en slaat dan al na enkele minuten in. Het komt in Nederland niet veel voor. Het gebruik van injectienaalden brengt extra risico’s met zich mee. Zo kan je huid ontsteken en kun je virussen bacteriën overbrengen wanneer je naalden deelt.

Verslaving
Hoe ketamine ook toedient: als je dit zonder toezicht van een arts doet, loop je het risico om afhankelijk te raken. Denk je dat dit bij jou speelt? Neem dan vandaag nog contact met ons op.

 

Bloed en urine
Keta blijft nog een tijdlang aantoonbaar in je bloed en urine. Als eerste komt het middel in je bloed terecht. Daarna wordt het afgebroken door je lever en nieren om ten slotte via de urine je lichaam te verlaten. Dat betekent dat keta langer aantoonbaar is in je urine dan in je bloed. 


2 dagen tot 4 weken
Heb je weinig gebruikt, dan is de ketamine tot 2 dagen aantoonbaar in je urine. Maar gebruik je intensief, dan gaat deze periode eerder richting 2 weken tot een maand.