Wanneer je opziet tegen geestelijke en lichamelijke afkickverschijnselen

Afkickverschijnselen | Vrouw aan Water in de Bergen

Afkickverschijnselen kunnen het moeilijk maken om te stoppen met verslavend gebruik of gedrag. Je kijkt er bijvoorbeeld enorm tegenop en stelt het daarom uit. Met name geestelijke klachten kunnen lang aanhouden, waardoor je zelfs na maanden nog in de verleiding kunt komen weer te beginnen. Verlang jij naar een nieuwe start, maar zie jij op tegen het afkicken van drugs, alcohol, medicijnen, gamen of gokken? Wij bieden je professionele begeleiding die is toegesneden op jouw situatie en zorgen ervoor dat je niet langer alleen staat. 
 

Wat zijn afkickverschijnselen?

Wanneer je ineens stopt na een lange periode van intensief gebruik van drugs, alcohol of bepaalde medicijnen, kun je last krijgen van afkickverschijnselen. Dit kan ook gebeuren als je plotseling stopt na verslavend gedrag, zoals gokken en gamen. Andere benamingen zijn ontwenningsverschijnselen, onttrekkingsverschijnselen, onthoudingsverschijnselen of abstinentieverschijnselen. Je lichaam is dan zo gewend geraakt aan bepaalde middelen of bepaald gedrag, dat het gaat protesteren wanneer het die ineens niet meer krijgt. Je kunt dan lichamelijke en geestelijke klachten krijgen.

Die klachten verdwijnen zodra je weer begint te gebruiken of het gedrag weer hervat. Dat kan het lastig maken om het stoppen vol te houden. Als je al een of meerdere pogingen achter de rug hebt, herken je dit misschien. Wil je hierover praten? Bel ons dan op 040-303 2626. Je krijgt altijd een eerlijk en persoonlijk advies waarin jouw gezondheidsbelang voorop staat.

Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Geen eigen bijdrage
  • Geen lange wachtlijsten
  • Thuis blijven wonen
  • Gewoon blijven werken
  • Behandeling op maat
  • Oog voor onderliggende problematiek
  • Focus op duurzaam herstel

Wil jij praten over je gebruik?

Wij gaan respectvol en vertrouwelijk om met jouw verhaal
Neem Contact Op 040 303 2626

Ontwenningsverschijnselen en je beloningscentrum

Verslavende middelen of gedrag stimuleren het beloningscentrum in je hersenen. Ze zorgen daar voor een verhoogde afgifte van dopamine en serotonine. Daardoor voel jij je zo fijn. Dat gebeurt bijvoorbeeld ook als je lekker hebt gesport of na het eten van vette en zoete snacks. Alleen komt er bij cocaïne tot wel vier keer zoveel dopamine vrij en bij crystal meth maar liefst elf keer. 

Je brein slaat deze aangename herinneringen vervolgens op in je geheugen. Dat zorgt ervoor dat jij de volgende keer weer hevig verlangt naar een lijntje coke, een borrel of weer meedoen aan online gokken. Het zorgt er ook voor dat je maanden na je laatste lijntje of drankje ineens een enorme drang voelt om weer te gebruiken. Dit verschijnsel wordt ook wel craving genoemd en is een geestelijk afkickverschijnsel.

Heb jij vragen over verslaving?

Wij kijken professioneel naar jouw zorgen
In ons advies sta jij altijd centraal
Stel een vraag 040 303 2626

Waarom verslaving zo hardnekkig kan zijn

Abstinentieverschijnselen, zoals cravings, zijn eigenlijk niets meer dan triggers die ervoor zorgen dat je bepaald gedrag of gebruik herhaalt. Deze werking is oorspronkelijk bedoeld om te overleven. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je eet. Drugs en gokken zijn geen overlevingsmechanismen, maar doordat ze zo’n sterk effect hebben op je beloningssysteem laten ze onze geest dat wel geloven. Onder andere doordat ze zo krachtig zijn, kun je uiteindelijk verslaafd raken. Met een behandeling op maat kunnen we je helpen om op een gezonde manier met die ontwenningsverschijnselen om te gaan. Neem hiervoor contact met ons op.

Lichamelijke onthoudingsverschijnselen:

  • overmatig zweten
  • bevende handen
  • spierkramp 
  • hoge bloeddruk
  • misselijkheid
  • hoofdpijn
  • laag energieniveau
  • maag-darmklachten
  • epileptische aanvallen
  • delirium tremens (bij langdurige alcoholverslaving)

Geestelijke onthoudingsverschijnselen:

  • craving 
  • slaapproblemen
  • gejaagdheid
  • constant gespannen zijn
  • angsten
  • kort lontje
  • extreme schommelingen in je stemming
  • depressiviteit
  • waanbeelden en hallucinaties

Zie jij op tegen afkickverschijnselen?

Samen sta je sterker
Wij begeleiden je, van detox tot intensieve nazorg
Stuur een bericht 040 303 2626

Hoe lang houden afkickverschijnselen aan?

De meeste lichamelijke klachten verdwijnen na ongeveer een week, maar sommige geestelijke symptomen, zoals slapeloosheid, depressie en cravings, kunnen veel langer aanhouden, tot maanden na je laatste gebruik. Hoe lang je last hebt van afkickverschijnselen is afhankelijk van het middel of gedrag, maar ook van jouw persoonlijke omstandigheden.

Zo spelen er misschien onderliggende problemen. Het kan dan zijn dat je bijvoorbeeld wijn gebruikt om niet aan die problemen te hoeven denken. Als je stopt met alcohol, kun je de gedachten eraan niet langer wegdrukken. Daar bovenop komen de geestelijke afkickverschijnselen die het extra lastig kunnen maken om niet opnieuw te beginnen.

Direct behoefte aan contact?

Wij bieden een luisterend oor en een persoonlijk zorgadvies
Plan een intake 040 303 2626

Zet zelf de eerste stap naar jouw herstel

Wanneer jij te maken krijgt met onttrekkingsverschijnselen, ben je soms al gedeeltelijk afhankelijk geraakt. Ons advies is dan ook om ons te laten weten dat je hulp nodig hebt door en te bellen met 040-303 2626. In sommige gevallen kan het zelfs raadzaam zijn om op een medisch verantwoorde manier te stoppen. Wij hebben hiervoor een detoxprogramma en toegewijd en specifiek opgeleid medisch personeel die jou daarin kan begeleiden. En soms is het gewoon al een opluchting om even je verhaal kwijt te kunnen of vragen te kunnen stellen over je gebruik. Zeker als je die nergens anders kwijt kunt. 

Toch is er moed voor nodig om de telefoon te pakken. Schaamte en eenzaamheid spelen misschien parten of je weet gewoon niet zo goed wat je kunt verwachten. Of je ziet als een berg op tegen het afkicken. Al die emoties kunnen het extra moeilijk maken om die eerste stap te zetten en contact met ons op te nemen. Maar als het jou lukt om de weg naar CACN te vinden, sta je er vanaf dat moment niet langer alleen voor. Neem daarom vandaag nog contact met ons op als je vragen hebt of je onzekerheden wilt bespreken over afkickverschijnselen of jouw gebruik.

Hoe kunnen wij je helpen?

is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.

Veelgestelde vragen over afkickverschijnselen

 

Neem contact op
Er zijn heel veel tips te vinden op internet, maar ons advies: neem contact op met CACN. Verslaving is een ziekte van de hersenen. Bovendien kunnen er ook achterliggende oorzaken zijn waarom je gebruikt en die je gebruik in stand houden als je ze niet aanpakt. 

Zorg op maat
Tijdens een behandeling, maar ook al bij het uitbrengen van advies hebben we volop aandacht voor eventuele onderliggende problematiek. Het kan namelijk zijn dat deze een reden zijn voor jou om te gebruiken. Wij vinden het daarom belangrijk om ook die problemen te erkennen en er aandacht aan te besteden. Daarnaast word je intensief begeleid door ons toegewijde team. Binnen ons programma houden we altijd rekening met jouw individuele zorgbehoeften. 

 

Detoxprogramma
Om je lichaam de kans te geven te ontgiften, bieden we je de gelegenheid om in een gecontroleerde omgeving jouw gebruik af te bouwen. Dat doen we vanzelfsprekend op medisch verantwoorde wijze, onder begeleiding van een team van artsen en ervaringsdeskundigen. Of detox voor jou verstandig is, bepalen we samen tijdens je intakegesprek. 

Geestelijk afkicken
Je kunt nog lang een sterke zucht ervaren naar het middel of gedrag waar je aan verslaafd was. Tijdens een programma van zo’n 8 weken leren we je hoe je daar op een gezonde manier mee kunt omgaan. Hiervoor volg je zowel groepstherapie als individuele sessies.


Jazeker!
Het detoxprogramma wordt vergoed vanuit jouw basiszorgverzekering, net als onze behandelingen
Hiervoor heb je dus geen aanvullende verzekering nodig. 
 

Nazorg
Geestelijke afkickverschijnselen kunnen nog maandenlang voortduren. Zo kun je nog lang last hebben van craving. Deze enorme zucht naar datgene waaraan je verslaafd was, kan ineens de kop opsteken. Je komt bijvoorbeeld op een plek waar je veel gebruikte of je ziet een bepaalde foto. Onze behandeling duurt gemiddeld 8 weken, maar als je na afloop behoefte hebt aan extra begeleiding, dan kan dat zeker. We hebben een nazorgprogramma, zodat we je ook na de eigenlijke behandeling kunnen blijven ondersteunen.