Hoe herken je een wietroker?

Hoe herken je een wietroker? | Wanhopige man
Hoe herken je een wietroker? Deze vraag kan je bezighouden wanneer je je zorgen maakt over een naaste. Vaak merk je wel dat iemand verandert, maar kun je niet direct je vinger op de oorzaak leggen. Blowen geeft een aantal typische kenmerken. Deze kunnen de aanleiding zijn om het gesprek aan te gaan. Wij kunnen jou als naaste hierin begeleiden zodat jij ook de steun krijgt die jij nodig hebt.
 

Uiterlijke en innerlijke symptomen van blowen

Van blowen wordt je loom en ontspannen. Problemen verdwijnen naar de achtergrond en je kijkt op een andere manier tegen de wereld aan. Ook je waarneming kan veranderen, waardoor je kleuren en muziek bijvoorbeeld veel intenser beleeft. Dit kunnen allemaal redenen zijn waarom je het fijn vindt om te blowen. 

Als naaste kun jij je echter behoorlijk zorgen maken. Hierover een gesprek aangaan, is dan niet altijd eenvoudig. De ander ontkent of je vindt het lastig om erover te beginnen zonder dat je emoties het overnemen. Je ziet bijvoorbeeld bepaalde symptomen bij je kind, partner of andere naaste en je vermoedt dat die met blowen te maken hebben. Maar wat als je ernaast zit? Je wilt een geliefde natuurlijk niet confronteren met iets wat niet klopt. En wat als iemand ontkent? Hoe kun je zien of iemand geblowd heeft of stoned is? Laten we eerst eens kijken naar de effecten van wiet of hasj op de korte termijn. Deze geven een aantal uiterlijke kenmerken waaraan je een wietroker zou kunnen herkennen.

Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Geen eigen bijdrage
  • Geen lange wachtlijsten
  • Thuis blijven wonen
  • Gewoon blijven werken
  • Behandeling op maat
  • Oog voor onderliggende problematiek
  • Focus op duurzaam herstel

Wil jij praten over je gebruik?

Wij gaan respectvol en vertrouwelijk om met jouw verhaal
Neem Contact Op 040 303 2626

Effecten en kenmerken van gebruik van wiet op de korte termijn

Het meest herkenbare is die typische, sterke wietlucht. Die wordt op de voet gevolgd door een aantal kenmerken die uiterlijk of aan je gedrag merkbaar zijn. Je kortetermijngeheugen verslechtert bijvoorbeeld. Daardoor vergeet je mogelijk wat er net tegen je gezegd is. Daarnaast verandert je concentratievermogen. Als gevolg daarvan ga je helemaal op in bepaalde details uit het gesprek, terwijl je de draad van het verhaal kwijtraakt. Dat kan met vrienden tot grappige situaties leiden – lacherig worden is ook een kenmerk van stoned zijn – maar in werksituaties of tijdens je studie kan dit problemen geven. De wiet kan bovendien verkeerd vallen; je kunt er misselijk van worden of angstig en paniekerig. Ben je gevoelig voor psychoses, dan loop je hierop bovendien een verhoogde kans. Maak jij je zorgen over de gevolgen van je cannabisgebruik of dat van een dierbare? Bel ons en deel je verhaal met ons team. Wij luisteren naar je verhaal en kunnen je handvatten  bieden voor een duurzaam herstel.

Wat blowen met je pupillen doet

Blowen heeft ook effect op je uiterlijk en in het bijzonder op je ogen. Wiet ontspant je spieren, dus ook die van je gezicht. Daardoor kun je een lege blik of een trage oogopslag krijgen die ongeïnteresseerd kan overkomen. Daarnaast kan het oogwit rood worden en je pupillen groter. Dit laatste komt door de THC, een van de werkzame bestanddelen in cannabis. Normaal gesproken reageren je pupillen op meer licht door zich te vernauwen. De THC vertraagt die natuurlijke reflex. 


Je pupillen verwijden zich door blowen niet zo zichtbaar en typerend als bij middelen als XTC. Toch kan het effect tot wel twee dagen aanhouden. Zelf merk je dit bijvoorbeeld door een overgevoeligheid voor lichtglinsteringen.

Maak jij je ongerust over je gebruik?

Bel ons en deel je zorgen
Samen kijken we naar de mogelijkheden
Stuur een bericht 040 303 2626

Effecten van wiet op lange termijn

Ook op de langere termijn zijn de effecten van hasj en wiet merkbaar. Het gaat dan meer om signalen als:
  • longklachten
  • zelfverwaarlozing en vereenzaming
  • verwaarloosde vriendschappen, hobby’s en sporten
Het kan zijn dat je als partner steeds vaker ruzie krijgt, omdat de ander bijvoorbeeld nooit zin heeft om iets leuks te ondernemen. Of hij of zij doet weinig meer in het huishouden, waardoor je het gevoel hebt dat je er alleen voor staat. Het kan dan lastig zijn om er een open, rationeel gesprek over te voeren. Wij kunnen jou daarmee helpen. Een verslaving heeft vaak ook een grote impact op de omgeving. Bel ons en lucht je hart. We bespreken graag wat we voor jou kunnen betekenen. 
 

De eerste stap op weg naar een nieuw leven

Ben jij zelf degene die het steeds moeilijker vindt om je gebruik in de hand te houden? En wil je daar eens met ons over praten? Neem dan contact met ons op. Misschien heb je alleen wat vragen over je gebruik. Ook dan kun je bij ons terecht. Je vindt bij ons een veilige omgeving waarin we professioneel en discreet met je verhaal omgaan. In het zorgadvies dat we je geven, sta jij altijd centraal. 
 
Wij begrijpen dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan. Schaamte of angst spelen vaak een belangrijke rol, zowel bij een verslaving als de weg die erheen leidt. Toch kan het je een gevoel van bevrijding geven als je daar met een van onze verslavingsdeskundigen over spreekt. Het is een eerste, krachtige stap naar een leven waarin jij het weer voor het zeggen hebt en de drugs niet langer aan zet zijn. Voel je vrij om ons te bellen als je wilt je weten hoe je een wietroker herkent, wanneer je het moeilijk om het gesprek over blowen aan te gaan met een naaste of wanneer jij vragen hebt over je eigen gebruik.

Hoe kunnen wij je helpen?

is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.

Veelgestelde vragen over hoe je een wietroker herkent

 

Lichamelijke effecten:

  • je hoofdhaar wordt dunner

  • je krijgt een mannelijker beharingspatroon, ook als vrouw

  • je krijgt wallen onder je ogen

  • je ogen worden rood en de pupillen wijder

  • je krijgt een vreetkick


Psychische effecten:

  • je kortetermijngeheugen verslechtert

  • je concentratievermogen wordt anders

  • je krijgt een lachkick

  • je wordt vrolijker

  • je krijgt een levendige fantasie

  • logisch nadenken wordt lastig

Maak jij je zorgen over de symptomen? Neem contact met ons op, zodat we kijken of jou kunnen ondersteunen om te stoppen met blowen.
 

 

Open gesprek
Probeer het onderwerp aan te snijden, zonder jezelf mee te laten slepen door emoties. Dat kan in de praktijk lastig zijn, zeker wanneer iemand jouw zorgen bagatelliseert of zelfs ontkent. Ga dan niet in discussie, maar neem contact op met ons. 

Begrip voor jou als naaste
Wij hebben ervaring met het behandelen van mensen met een verslaving. Dat betekent automatisch dat we ook de geliefden van onze cliënten meemaken. Daardoor weten we waar jij als naaste tegenaan kunt lopen en waar ook jij doorheen kunt gaan.
 


Je voelt je eenzaam
Als een partner of andere naaste veel blowt, kan dat gevolgen hebben voor jullie relatie. Het kan ervoor zorgen dat iemand geen zin meer heeft om samen leuke dingen te ondernemen. Of hij of zij kijkt niet meer om naar het huishouden, waardoor jij er alleen voor staat.

Wij zijn er ook voor jou
Vermoed je dat deze lusteloosheid komt doordat je geliefde blowt en wil je hier met een professional over praten? Neem dan contact met ons op. Zo hebben we een voorlichtingsboekje en systeemgesprekken voor naasten.
 

Je leven gaat op pauze
Wanneer je langere tijd wiet gebruikt, kan er een geestelijke verslaving ontstaan. Wiet is niet lichamelijk verslavend, maar je kunt als gebruiker wel het verlangen ontwikkelen dat je heel de dag door stoned bent. Andere zaken, zoals je familie, je gezondheid of je werk, gaan er dan onder lijden.

Vraag onze hulp
Als je merkt dat je ondanks dat toch niet goed kunt stoppen met wiet roken, neem dan contact met ons op via 040 303 2626. Wij begeleiden je naar een leven waarin je weer vrij kunt zijn van verslaving. 
 
 

Intakegesprek
Als jij je contactgegevens invult, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op. Tijdens de intake die volgt, leren  we jou en je situatie goed kennen. Zo weten we of er misschien bepaalde problemen meespelen op de achtergrond. Blowen kan dan een middel zijn om daar niets mee te hoeven doen en er ook niets van te voelen. Met alle informatie die je ons zo aanreikt, zijn wij beter in staat om onze behandeling zo goed mogelijk aan te sluiten op jouw persoonlijke situatie. 

Behandeling
In gemiddeld acht weken geven we je de handvatten voor een duurzaam herstel. Je krijgt groepstherapie individuele sessie, waarbij we je intensief begeleiden. 

Nazorg
Als jij daar behoefte aan hebt, kunnen we je na het doorlopen van het programma verder begeleiden. Dat kan op het gebied van herstel, maar we zijn er ook voor je op verschillende andere vlakken. 

Vergoeding
Onze behandelingen zijn vergoed vanuit je basiszorgverzekering. Het kan zijn dat je verzekeraar je het eigen risico in rekening brengt. Zelf vragen wij geen eigen bijdrage voor onze behandelingen.