Dit is hoe je ontwenningsverschijnselen de baas blijft

Ontwenningsverschijnselen | Man legt zware weg af tegen verslaving

Je neemt jezelf voor om te stoppen met alcohol, medicijnen of drugs. Het heeft je veel moeite en vooral moed gekost om tot dat besluit te komen, maar je bent vastberaden. De voorbereidingen zijn getroffen, je hebt echt naar deze datum toegeleefd. Maar dan, soms al binnen een aantal uren na je laatste dosis, krijg je last van ontwenningsverschijnselen. Wat kun je verwachten en vooral: hoe voorkom je dat je door de heftigheid ervan weer begint met gebruiken?

Waarom ontwenningsverschijnselen je zo beroerd maken

Als je een langere periode regelmatig verslavende middelen gebruikt, went je lichaam eraan. Datzelfde gebeurt ook bij gokken of gamen. Je lichaam past zich aan de intensiteit van inname of gedrag aan. Je zenuwstelsel verandert bijvoorbeeld. Denk aan de ontwikkeling van extra enzymen in je lever voor de afbraak van alcohol en drugs. Of aan een verandering van het aantal receptoren in je hersenen.
Daardoor heb je bijvoorbeeld steeds meer van het middel nodig hebt om hetzelfde fijne gevoel te ervaren. En omdat je hersenen verslaafd raken aan die kick, doe je er ook alles voor om die weer te beleven. Het risico bestaat op die manier dat je afhankelijk wordt van het middel. Stop je daar vervolgens mee? Dan kunnen je lichaam en geest protesteren. Dat merk je doordat je mogelijk allerlei ontwenningsverschijnselen krijgt. Je gaat bijvoorbeeld overmatig zweten, krijgt last van je maag of je voelt je somber en futloos. Of je springt juist bij het minste of geringste uit je vel. Mentaal kun je last krijgen van een enorme trek op bepaalde momenten en een grote leegte van binnen.

Heb jij vragen over verslaving?

Laat afkickverschijnselen geen drempel zijn op weg naar een nieuw leven
Neem contact op 040 303 2626

Sneller sprake van afkickverschijnselen dan je denkt

Een verslaving ontstaat niet zomaar. Wat ooit begon met een keertje uitproberen of een voorschrift van een arts is misschien inmiddels uitgegroeid tot gewoonte. Dat kan jarenlang goed gaan. Maar als je steeds meer nodig hebt of je gebruikt om de werkelijkheid te ontvluchten, kan er afhankelijkheid ontstaan. Bij drank kan zoiets al ontstaan als je een half jaar lang elke dag zo’n acht glazen alcohol drinkt. In het geval van sommige medicijnen treedt er zelfs na enkele weken gewenning op. Dat betekent ook dat je last kunt krijgen van afkickverschijnselen als je stopt.

Geestelijk of lichamelijk ontwennen

Onthoudingsverschijnselen kunnen worden ingedeeld in geestelijke en lichamelijke. In welke mate en hoe intensief je iets ervaart, heeft onder andere te maken met het middel waaraan je verslaafd bent, de reden waarom je gebruikt, en hoeveel, hoe vaak en hoe lang je al gebruikt. 

Fysieke afkickverschijnselen:

  • zweten
  • maag-darmproblemen
  • trillen
  • epileptische aanvallen
  • delirium

Geestelijke afkickverschijnselen:

  • somberheid of depressiviteit
  • slaapproblemen
  • opvliegendheid
  • onrustig gevoel
  • heftige drang om te gebruiken
  • gebrek aan energie, futloosheid

Wil jij de controle op je leven terug?

Wij helpen je tijdens de afkickperiode en daarna
Stuur een bericht 040 303 2626

Hoe lang heb je last van ontwenningsverschijnselen?

Afleiding kan helpen, net als het besef dat al die ontwenningsverschijnselen tijdelijk zijn. Dat neemt niet weg dat je je ontzettend beroerd of down kunt voelen wanneer je lichaam hard aan het werk is om te ontwennen. 
Gemiddeld duurt dat zo’n 3 tot 7 dagen, hoewel er uitschieters naar beneden of boven tussen zitten. Mentaal houden de effecten langer aan. Je associeert bijvoorbeeld bepaalde situaties of plaatsen onbewust met gebruiken. Kom je terug in die setting, dan kan er een sterk verlangen in je opkomen naar een bepaald middel. 

Wat ook niet helpt, is de eenzaamheid. Misschien ben je door je verslavingsgedrag veel vrienden verloren. Of het is een geheim dat al jaren op je schouders drukt. Mogelijk heb je niemand hebt die je er op lastige momenten doorheen trekt. Alles bij elkaar kan dat zo’n periode extra lastig maken.

Durf hulp te vragen bij je ontwenningsperiode: CACN is er voor jou

Misschien verlang je naar een leven zonder verslaving, maar zie je als een berg op tegen de ontwenningsverschijnselen. Laat je daardoor alsjeblieft niet weerhouden en neem vandaag nog contact op met ons. We kunnen je helpen om door zo'n periode heen te komen. Ook voor de priode na het afkicken kunnen we je handvatten bieden om duurzaam te herstellen en de kwaliteit van je leven te verbeteren.
We begrijpen dat dat makkelijker gezegd is dan gedaan. Als het je echter lukt om die eerste, belangrijke stap te nemen en te erkennen dat je een probleem hebt, kunnen we je ondersteunen op de weg die daarna volgt.

Door ervaring weten we waar jij doorheen gaat en we kunnen je ondersteunen wanneer jij het lastig hebt. Juist doordat we weten wanneer die momenten zich voordoen. Onze behandeling helpt je bovendien niet alleen om af te kicken, maar ook duurzaam te herstellen. Zo wordt de toekomst weer van jou.

Jij staat bij ons centraal

Ieder mens is nu eenmaal anders. Daarom luisteren we altijd eerst met zorg en aandacht naar jouw verhaal. Vaak ligt er aan de verslaving iets anders ten grondslag; er is bijvoorbeeld iets gebeurd in je jeugd wat je nooit echt hebt kunnen verwerken. Gebruiken kan dan een manier zijn om niet aan die dingen te hoeven denken. Die onderliggende problematiek benoemen, waarbij we je helpen om ermee om te gaan, vormt daarom een belangrijk onderdeel van onze werkwijze.
Vervolgens bekijken we samen welke aanpak het beste bij jouw persoonlijke situatie past. Zo zijn de meeste ontwenningsverschijnselen niet ernstig, maar kan het zijn dat je in jouw geval wél medische begeleiding nodig hebt bij de detoxificatie-periode. 

Wat er ook van toepassing is op jouw omstandigheden, je hoeft het niet alleen te doen. Wij zijn er om jou op weg te helpen naar een nieuwe toekomst. 

Direct een intakegesprek plannen?

Om zorg op maat te kunnen bieden, leren we je graag goed kennen
Plan een intake 040 303 2626

Hoe kunnen wij je helpen?

is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.