Hoe onschuldig is wedden op voetbal?

Wedden op voetbal | Jongen in grijze hoody verbergt gezicht

Door alle reclames lijkt wedden op voetbal vooral een leuk tijdverdrijf. Maar uiteindelijk blijft het een vorm van gokken die inspeelt op het beloningscentrum van je brein. Ben je hier gevoelig voor, dan smaakt het spelen al gauw naar meer. Het is dan nog maar een kleine stap naar andere kansspelen, zeker met alle online mogelijkheden. Je loopt hierdoor een groter risico op een gokverslaving.
 

Een lange geschiedenis

Het wedden op sportwedstrijden kent een lange geschiedenis. De oude Grieken hielden zich er al mee bezig tijdens de Olympische Spelen. Ook de Romeinen deden eraan mee en zetten vooral in op gevechten tussen gladiatoren. Tegenwoordig zijn de weddenschappen verplaatst naar sportevenementen zoals voetbalwedstrijden.
 

Variatie houdt de spanning erin

Er zijn verschillende manieren en systemen om te gokken op voetbalwedstrijden. Zo kun je wedden op de uitslag van een enkele wedstrijd of een complete competitie. Je kunt ook inzetten op het team dat het eerste of juist laatste doelpunt scoort, op de winnaar van de eerste en tweede helft, of het aantal doelpunten even of oneven is en ga zo maar door. Deze enorme verscheidenheid aan spelvarianten zorgt ervoor dat je niet snel uitgekeken raakt. Dat klinkt positief, maar kan ook uitdraaien op obsessief speelgedrag.

Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Geen eigen bijdrage
  • Geen lange wachtlijsten
  • Thuis blijven wonen
  • Gewoon blijven werken
  • Behandeling op maat
  • Oog voor onderliggende problematiek
  • Focus op duurzaam herstel

Wil jij praten over je gebruik?

Wij gaan respectvol en vertrouwelijk om met jouw verhaal
Neem Contact Op 040 303 2626

Hoe werkt voetbalgokken?

Over het algemeen werkt het zo: bookmakers maken vooraf een inschatting wat voor kans alle teams maken om de wedstrijd te winnen. Hoe groter de waarschijnlijkheid op de overwinning, hoe lager de quotering – ook wel ‘odd’ genoemd – het elftal krijgt toegekend. En andersom geldt: hoe kleiner de kans op de overwinning, hoe hoger de quotering. Die factor kun je vervolgens vermenigvuldigen met je inzet. Op die manier schat je als deelnemer van tevoren in hoeveel geld een wedstrijd je zou kunnen opleveren. 
 

Kennis- of kansspel?

Voetballen is wereldwijd, binnen alle lagen van de bevolking, een ontzettend populaire sport. Het is ook het spel bij uitstek om te analyseren. Kijk alleen al naar complete talkshows rond voetbal. Bij voetbalwedden speelt dit analyseren ook een rol. Reclames zijn inmiddels aan banden gelegd, maar bekende sterren hintten er tot voor kort nog op dat het bij de Toto niet op gokken en wedden aankwam, maar om kennis en inzicht. Of dat het niet gaat om ‘de ééntjes en de tweetjes, maar om de kennis en de weetjes.’ Terwijl voetbalgokken nog steeds een kansspel is. Ook een sterk team kan een slechte wedstrijd hebben, er kunnen spelers het veld afgestuurd worden of een favoriete speler raakt geblesseerd.

Maak jij je zorgen over het gokgedrag van een naaste?

CACN is er ook voor jou als partner, familielid of vriend

Stel een vraag 040 303 2626

Online weddenschappen en gokken op voetbalwedstrijden

Waar je vroeger een formuliertje kocht en invulde, kun je sinds oktober 2021 legaal online weddenschappen op voetbalwedstrijden sluiten. Via websites en apps kun je zelfs via je mobiele telefoon inloggen om een gokje te wagen. Sluitingstijden zijn daarom niet langer van toepassing; je hoeft er niet eens je huis voor uit. Online gokken, op voetbal of in een van de vele andere vormen, kan dus overal en altijd. Dat brengt een veel hogere verleiding en dus bepaalde risico’s met zich mee die er voorheen niet waren, waaronder de kans op verslaving
 

Wanneer voetbalgokken problematisch wordt

Hoe korter de tijd tussen inzet en uitslag, hoe groter de risico’s dat je langer doorgaat en een gokprobleem ontwikkelt. Bij voetbalgokken is die periode relatief wat langer. Maar in de praktijk blijkt dat voetbalgokken de drempel verlaagt om aan andere vormen van gokken te beginnen. Je ervaart de spanning en sensatie van geldbedragen winnen. De vele gokreclames vallen je steeds meer op. Dan is de stap naar een online casino makkelijk gezet. En daar is de tijd tussen inzet en uitslag juist relatief kort en is alles er helemaal op ingericht om je zo lang mogelijk aan het spel te kluisteren.

Heb jij vragen over verslaving?

In onze zorgadviezen sta jij altijd centraal

 

Neem contact op 040 303 2626

CACN is er voor hulp, zorgen en vragen

Niemand is na één spelletje verslaafd. Maar je problemen kunnen wel snel uit de hand lopen. Daarom is het belangrijk dat je ondersteuning zoekt zodra je merkt dat je speelgedrag je niet meer helemaal lekker zit. Het kan ook dat je er wat vragen over hebt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er bepaalde onderliggende problemen meespelen. Of er is sprake van combinatiegebruik, zoals gokken en coke of gokken en alcohol. Neem dan contact met ons op en laat ons weten waar jij mee zit. Samen bekijken we vervolgens hoe we jou het beste kunnen helpen, met voetbalwedden of een andere vorm van gokken.

Hoe kunnen wij je helpen?

is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.

Veelgestelde vragen over wedden op voetbal


Kansspel
Aanbieders van voetbalgokken benadrukken vooral dat inzicht, analyse en kennis bijdragen aan het voorspellen van een wedstrijd. Je kunt je zelfs aanmelden bij een online community om informatie uit te wisselen. Het maakt het volgen van voetbalwedstrijden ook extra interessant. Toch zijn er altijd onzekere factoren die het spel kunnen beïnvloeden. Ook voetbalwedden blijft daarom een kansspel. 

Beloningscentrum
Juist door die onzekerheid werkt voetbalwedden hetzelfde als andere gokspellen. Het vormt een sterke trigger voor het beloningscentrum in je hersenen. Hierdoor bestaat de kans dat je het steeds vaker en meer gaat doen. Daarnaast kan het een toegangspoort zijn naar andere online gokspellen. Het risico dat er problemen ontstaan op financieel, sociaal en maatschappelijk vlak zijn neemt hierdoor toe. 

Vraag ons om hulp 
Die problemen kunnen heel geleidelijk ontstaan, maar kunnen ook in korte tijd verergeren. Hoe eerder je ons daarom belt op 040 303 2626, hoe groter de kans op herstel en hoe minder ingrijpend de gevolgen van je problemen. Je kunt daarom ook contact met ons opnemen wanneer je vragen hebt over je speelgedrag.


Bij jezelf
Als je merkt dat jij je niet meer goed aan je eigen afspraken kunt houden, kan dat op een gokprobleem wijzen. Je geeft bijvoorbeeld meer uit dan je van plan was of je logt toch in terwijl je je aandacht voor je werk, studie of gezin nodig hebt. Het kan ook zijn dat je steeds vaker andere online gokspellen speelt en dat je je rot voelt als je niet kunt spelen wanneer jij dat wilt. Heb jij hier vragen over of wil je hulp? Bel ons dan op 040 303 2626 en deel je verhaal. Samen kijken we dan naar een oplossing die past bij jouw situatie. 

Bij een naaste
Soms merk je dat je partner, vriend of familielid steeds meer tijd steekt in het online gokken. Dat kan heel openlijk gaan, maar iemand kan dat ook proberen te verbergen. Dat kan komen doordat een gokprobleem ook gevoelens van schaamte en bijvoorbeeld schuld veroorzaakt. Weet je niet goed hoe je hiermee om moet gaan of het gesprek hierover kunt starten? Neem dan contact met ons op. Een verslaving heb je nooit alleen. We zijn er daarom ook voor jou als naaste. 


Strategisch inzicht
Aanbieders van voetbalwedden benadrukken graag dat je met strategische kennis verder komt. Uit onderzoek blijkt dit niet te kloppen. Er zijn ontzettend veel onzekere factoren waardoor deze vorm van gokken nog steeds een kansspel is. Toch heerst er juist bij voetbalgokken het idee dat kennis je een bepaalde controle geeft. Dat maakt het voor spelers des te verleidelijker om telkens weer een gokje te wagen. 

Extra dimensie aan de wedstrijd
Daarnaast zijn er ook ontzettend veel verschillende vormen van voetbalgokken. En uiteraard maakt het de wedstrijd extra spannend wanneer je met de uitslag ook geld kunt winnen. Toch blijft het risico aanwezig dat er problemen ontstaan. Zo kom je gemakkelijker in aanraking met andere vormen van gokken die het je nog moeilijker maken om na een paar spelletjes te stoppen. 


Voor al jouw vragen
Heb jij bepaalde vragen over jouw gokgedrag, loop daar dan niet langer mee rond, maar stel die aan ons team. Ook wanneer je vragen op het eerste gezicht onbelangrijk lijken, kun je ze gerust aan ons stellen via het telefoonnumer 040 303 2626. Samen kijken we dan naar wat jij nodig hebt.