Ken jij deze risico’s van out gaan al?

Out gaan | Buisje drugs omgevallen

Over out gaan door alcohol of drugs wordt vaak ten onrechte luchtig gedacht. Het wordt namelijk veroorzaakt door een zuurstoftekort in je brein. Buiten mogelijk blijvende schade zijn er nog andere risico’s doordat je bewusteloos bent. Ben je vaker out gegaan, dan kan er bovendien meer aan de hand zijn. Bel ons als je hierover wilt praten of vragen hebt, of die nu over je eigen gebruik gaan of dat van een naaste.
 

Wat is out gaan precies?

Als je teveel alcohol of drugs met een verdovende werking op hebt, ook wel downers, raak je eerst verward, versuft en soms zelfs wat geïrriteerd. Je kunt stuiptrekkingen krijgen, maar bent dan nog wel aanspreekbaar. Vervolgens lijkt het of je in slaap valt, maar er is een belangrijk verschil: je reageert niet meer op pijnprikkels of mensen die jou aanspreken. Er is dan sprake van out gaan.
 

Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Geen eigen bijdrage
  • Geen lange wachtlijsten
  • Thuis blijven wonen
  • Gewoon blijven werken
  • Behandeling op maat
  • Oog voor onderliggende problematiek
  • Focus op duurzaam herstel

Verstoorde ademhaling veroorzaakt zuurstofgebrek

Deze toestand is nog het beste te vergelijken met een narcose. Veel narcosemiddelen schakelen je ademcentrum uit bij een bepaalde hoeveelheid. Daarom wordt je gemonitord en krijg je zuurstof toegediend. Een grote hoeveelheid alcohol of verdovende drugs verstoren dus ook je ademhaling. Sommige delen van je hersenen krijgen hierdoor zuurstofgebrek. Dit is ook de reden dat je achteraf vaak niet meer weet hoe je out bent gegaan. Dat kan een heftige ervaring zijn als het jou overkomt.

Is jou dit weleens overkomen? Of heb je dit bij een vriend of andere naaste meegemaakt en maak jij je zorgen? Neem dan contact op.

Drugs mixen die elkaars werking opheffen

Ook het combineren van stimulerende middelen met verdovende drugs vormt een risico op out gaan. Stel dat je heel de avond cocaïne snuift en bier drinkt. Door de alcohol wordt je normaal gesproken steeds meer dronken. Maar door de oppeppende werking van de coke blijf je wakker en alert. Wanneer de coke is uitgewerkt, kun je nog wel veel alcohol in je bloed hebben. Daardoor kun je alsnog out gaan.

Wil jij praten over je gebruik?

Wij gaan respectvol en vertrouwelijk om met jouw verhaal
Neem Contact Op 040 303 2626

Drugs combineren die elkaars werking juist versterken

Ook als je verschillende soorten verdovende drugs mixt, loop je het risico op out gaan. Je drinkt bijvoorbeeld heel de avond alcohol. Vervolgens neem je ketamine. Doordat drank en ketamine elkaars dempende werking versterken, kun je onverwacht snel out gaan.
 

Middelen mixen is altijd riskant

Drugs combineren is altijd riskant, omdat de uitwerking onvoorspelbaar is. Eén glas drank met een beetje ketamine kan bijvoorbeeld al tot bewusteloosheid leiden, terwijl je van beide middelen apart normaal veel meer gebruikt. Of je hebt op het moment zelf het gevoel dat je ongelimiteerd alcohol kunt drinken, waardoor de kater achteraf ook veel extremer is.
 

Risico’s waar je niet bij stilstaat

Er zijn aanwijzingen dat je permanente schade kunt oplopen als je out gaat door alcohol of drugs. Daarnaast ben je volledig van de wereld; dat maakt je kwetsbaar. En out gaan kan dodelijk zijn. Je kunt stikken in je tong of in je braaksel, raakt oververhit of juist onderkoeld, of je ademhaling stopt volledig. 

Mocht je zelf weleens out zijn gegaan en heb je hier vragen over? Neem dan contact met ons op, zodat we je direct kunnen adviseren. 

Heb jij vragen over verslaving?

Wij bieden jou een luisterend oor en geven je advies dat past bij jouw situatie
Stuur een bericht 040 303 2626

Wat te doen iemand out gaat?

Stel dat je op een festival of afterparty bent. Is er dan iets wat je kunt doen als je iemand ziet out gaan door alcohol of drugs? Probeer dan eerst of je die persoon nog wakker krijgt. Plens water in het gezicht of knijp hard in de schouderspier. Zie je iets van een reactie, houdt hem of haar dan wakker. Lukt dit niet, leg die persoon dan in de stabiele zijligging: op zijn of haar zij, met het hoofd licht achterover en de mond richting de grond. Zo kan die ander niet stikken in zijn of haar braaksel of tong.
 

Schakel de hulpdiensten in

Als leek kun je niet goed beoordelen hoe ernstig iemand eraan toe is. Ga daarom altijd direct naar een EHBO-post of bel 112.
 

Wat als je vaker bewusteloos raakt van alcohol of drugs?

Ben jij wel vaker out gegaan? Dan kunnen er andere oorzaken meespelen. Je hebt bijvoorbeeld last van angsten, depressies, frustraties of zelfs boosheid. De alcohol of drugs dempen die emoties en je hoeft even niet meer aan je problemen te denken. Zo kan er een patroon ontstaan dat lastig in je eentje te doorbreken is. Het kan het begin zijn van een verslaving.
 

Onderliggende problematiek en de link met probleemgebruik

Tijdens een intakegesprek bekijken we daarom eerst of er onderliggende problemen spelen. Tijdens een behandeling in onze afkickkliniek besteden we ook daar aandacht aan. Zo passen we jouw behandeling altijd aan jouw specifieke behoeften aan. 

Ervaar jij problemen door je gebruik?

Soms kom je er zelf niet meer uit
Weet dan dat wij voor je klaarstaan
Plan een intake 040 303 2626

CACN staat voor jou klaar

Denk jij dat er bij jou meer aan de hand is? En vind je het moeilijk om het daar met iemand in je omgeving over te hebben? Bel ons dan op 040-3032626. Wij kunnen jouw vragen beantwoorden. Bovendien kan out gaan erop duiden dat je een beginnend drugs- of alcoholprobleem hebt. Daarin kunnen we je begeleiden. 

Neem ook gerust contact op wanneer het niet om jezelf gaat, maar om een naaste die je met enige regelmaat ziet out gaan. 

Hoe kunnen wij je helpen?

is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.

Veelgestelde vragen over out gaan

 

Zuurstofgebrek in je hersenen
Outgaan betekent dat je zoveel verdovende middelen op hebt, dat je ademhaling verstoord raakt. Hierdoor krijgen bepaalde delen in je hersenen minder zuurstof. Het gevolg is dat jij bewusteloos raakt. Er zijn aanwijzingen dat dit zuurstoftekort blijvende schade kan veroorzaken.

Daarnaast zijn er nog andere risico’s:

  • anderen kunnen misbruik maken van jouw kwetsbare positie

  • je kunt stikken in je tong of braaksel

  • je raakt onderkoeld of juist oververhit

  • je stikt doordat je ademhaling ermee stopt

Samen doorbreken we die vicieuze cirkel
Ondanks het risico op out gaan kan het lastig voor je zijn om drugs en alcohol te laten staan. Gebruiken kan bijvoorbeeld een manier zijn geworden om met bepaalde problemen om te gaan. Herken je dit? Bel ons dan op 040 303 2626. Samen bespreken we hoe we die ingesleten patronen kunnen doorbreken.
 

 

Grote hoeveelheid drank of drugs
Door heel veel alcohol te drinken of drugs te gebruiken met een verdovende werking, kun je buiten bewustzijn raken. Overkomt je dit vaak en wil jij ermee stoppen, maar lukt dat niet alleen? Neem dan contact met ons op. Je vind bij ons een luisterend oor en we kijken hoe we je het beste kunnen begeleiden.

Cocktail van verdovende middelen
De dempende werking kan extra hard bij jou aankomen wanneer je bepaalde drugs combineert. Omdat alcohol ook verdooft en de gevolgen van een alcoholverslaving ingrijpend zijn, valt dit middel ook onder verdovende drugs. 

Combineren van drugs met tegengestelde werking
Het kan aantrekkelijk lijken om stimulerende drugs, bijvoorbeeld coke, te combineren met bijvoorbeeld alcohol. Het lijkt of je lang kunt doorgaan. Door de sterk oppeppende werking van cocaïne lijkt het of je kunt blijven drinken zonder zat te worden. Cocaïne werkt niet zo lang, dus wanneer je daarmee stopt, kun je alsnog out gaan. 

Bel ons als je problemen hebt met stoppen
Ondanks dat je de risico’s kent en misschien zelfs vaker bent out gegaan, kan het moeilijk zijn om daadwerkelijk te stoppen met alcohol of drugs. Dat kan duiden op een beginnende afhankelijkheid. Vind jij stoppen lastig? Neem dan contact met ons op. We kijken samen met jou naar de mogelijkheden om te herstellen.

 

Verdovende werking
Middelen met een verdovende werking zorgen ervoor dat je out kunt gaan. Denk aan drugs als ketamine en GHB, maar ook aan alcohol. Deze maken je suf en hebben een dempende werking op je hersenfuncties, waaronder je ademhaling. 

Let op bij verdovende en stimulerende drugs combineren!
Stimulerende middelen als cocaïne en speed houden je wakker. Ze kunnen het dempende effect van verdovende drugs en alcohol opheffen wanneer je ze combineert. Het risico bestaat dat je daardoor over je eigen grenzen gaat en bijvoorbeeld veel meer alcohol drinkt. Wanneer de stimulerende middelen dan zijn uitgewerkt, komt de klap van de verdoving en kun je alsnog buiten bewustzijn raken. 

Je loopt ook risico als je verdovende drugs mixt
Wanneer je verschillende verdovende drugs tegelijk mixt, kan de werking extra sterk worden. Je kunt hierdoor volledig verrast worden, waardoor je al bij relatief kleine hoeveelheden out kunt gaan.


Er kan meer aan de hand zijn
Wanneer je zoveel gebruikt dat je bewusteloos raakt, kan er meer aan de hand zijn. Onderliggende problemen kunnen ervoor zorgen dat je gebruikt om te vergeten. Je gaat daar dan zo ver in, dat je letterlijk niets meer weet. Dit probleemgebruik kan uiteindelijk eindigen in een verslaving. Maar wat als je een naaste soms out ziet gaan?

CACN is er ook voor jou
Je kunt proberen om je zorgen te uiten en het onderwerp bespreekbaar te maken. Dit kan lastig zijn. De ander ontkent bijvoorbeeld of jullie krijgen er ruzie door. Als iemand problemen heeft met drugs- of alcoholgebruik kan dit ook voor jou moeilijk zijn om hiermee om te gaan. Omdat wij weten dat een verslaving ook altijd de omgeving raakt, hebben we voor naasten een familieprogramma. Bel ons op 040-3032626 om te bespreken wat de mogelijkheden zijn.