Psychose door drugs en de rol van aanleg

Psychose door Drugs | Silhouet aan Strand

De kans op een psychose door drugs is een van de risico’s wanneer je gebruikt. Maar wat je misschien niet weet, is dat die ook getriggerd kan worden als je plotseling met diezelfde drugs stopt. Aanleg voor deze geestelijke aandoening lijkt een rol te spelen. Hoe kom je erachter of jij die hebt? En is een drugspsychose hetzelfde als een psychose met een andere oorzaak? Bij CACN staan we klaar om al je vragen te beantwoorden en je te helpen wanneer je problemen met drugs of alcoholgebruik ervaart. 
 

Hoe ontstaat een drugspsychose?

Er zijn aanwijzingen dat de dopaminebalans in je hersenen verstoord is geraakt wanneer je aan een psychose lijdt. In sommige delen wordt er dan een teveel aan deze stof aangemaakt. Hierdoor kun je last krijgen van symptomen die je voorheen niet had, zoals wanen, hallucinaties en intrusies. Bij intrusies komen er zomaar bizarre gedachtes in je op over dingen die je normaal nooit zou doen. Want zit je in een drugspsychose, dan ben je jouw grip op de werkelijkheid deels of volledig kwijt. Je hoort, ziet, ruikt, of voelt bijvoorbeeld dingen die er niet zijn. Dat kan erg beangstigend zijn, zeker omdat je zelf niet beseft dat je een psychose doormaakt. 

In andere delen ontstaat er weer een dopaminetekort. Hierdoor kun je ineens bepaalde dingen juist niet meer. Je kunt je bijvoorbeeld niet meer concentreren of krijgt motivatieproblemen.

Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Geen eigen bijdrage
 • Geen lange wachtlijsten
 • Thuis blijven wonen
 • Gewoon blijven werken
 • Behandeling op maat
 • Oog voor onderliggende problematiek
 • Focus op duurzaam herstel

De rol van drugs bij een psychose

Bovenstaande kan een verklaring zijn waarom je na drugsgebruik een psychose kunt krijgen. Veel drugs zorgen er tenslotte voor dat de dopamine-afgifte in je brein sterk gestimuleerd wordt.

Het kan zijn dat je zo’n situatie al eerder hebt meegemaakt na drank- of drugsgebruik. Dat kan niet alleen een nare ervaring zijn geweest, maar het kan ook op een hogere gevoeligheid duiden voor deze aandoening. Het is dan mogelijk dat je bij een volgend gebruik weer last krijgt van een psychose. Herken je dit en wil je hier met een van onze professionals over praten? Bel ons dan op 040 303 2626.

Wil jij praten over je gebruik?

Wij gaan respectvol en vertrouwelijk om met jouw verhaal
Neem Contact Op 040 303 2626

Symptomen van drugspsychose:

 • hallucinaties
 • waanbeelden
 • intrusies 
 • ernstige verwarring
 • concentratieverlies
 • onsamenhangend praten
 • emotieloosheid
 • depressie
 • geen fut en motivatie om te handelen

Tijdelijk of chronisch?

In veel gevallen is een psychose door drugs tijdelijk. Ben je weer nuchter, dan herstelt je contact met de realiteit zich weer. Dat kan nog dezelfde dag zijn, maar kan ook een week duren. Een drugspsychose kan echter ook chronisch worden en weken tot maanden aanhouden. Ondanks dat je dan met de drugs gestopt bent, ‘landt’ je niet. Er zijn gevallen bekend van mensen bij wie de psychose zo lang aanhoudt, dat er sprake is van schizofrenie. Hierbij heb je langer dan 6 maanden last van psychoses. 

Factoren die het risico op psychoses vergroten

Gevoeligheid lijkt dus van invloed te zijn of jij bij middelengebruik een psychose ontwikkelt. Maar hoe weet je nou of die op jou van toepassing is? De volgende factoren kunnen daarop wijzen:

 • aanleg – je hebt bijvoorbeeld familie met psychische aandoeningen
 • eerdere heftige ervaring – in het verleden heb je al eens extreem gereageerd op drugs
 • leeftijd – je bent jong begonnen met blowen

Zet jij weleens vraagtekens bij jouw gebruik?

Bij ons kun je in een veilige omgeving jouw verhaal kwijt
Stuur een bericht 040 303 2626

De rol van aanleg en gevoeligheid

Veel en vaak gebruiken kan een trigger zijn, maar het kan dus ook dat je een erfelijke aanleg hebt of een gevoeligheid die al dan niet is aangeboren. In die gevallen kan één keer gebruiken al aanleiding zijn om in een psychose te belanden. 

Daarnaast kunnen drugs ook een psychotisch beeld geven. Je vertoont dan allerlei symptomen die bij een drugspsychose horen. Deze verdwijnen weer wanneer de drugs zijn uitgewerkt. Dat maakt het soms lastig om te bepalen of de psychose nou werd veroorzaakt door het drugsgebruik of dat je al aanleg hebt en de drugs de psychose vervroegd hebben uitgelokt.

Blowen op jonge leeftijd

Wat dat laatste punt betreft: THC, het werkzame bestanddeel in cannabis, beïnvloedt diverse belangrijke hersenfuncties. Tot je 25e zijn je hersenen nog volop in ontwikkeling. Stel dat je als puber veel geblowd hebt. Dan kan de THC ervoor hebben gezorgd dat je brein onomkeerbare veranderingen heeft doorgemaakt, waaronder een gevoeligheid voor psychoses.

Denk jij een verhoogd risico te lopen? Neem dan contact met ons op. Mogelijk spelen er ook onderliggende problemen mee. Daardoor vind je het misschien lastig om te stoppen met je gebruik, terwijl je je tegelijkertijd zorgen maakt over de mogelijke gevolgen. Bel ons voor een intakegesprek. We kunnen je dan advies waarin we rekening houden met jouw persoonlijke omstandigheden.
 

Drugs die psychoses kunnen veroorzaken:

 • cannabis – hasj en wiet kunnen voor chronische psychoses zorgen (schizofrenie)
 • amfetamine – speed verhoogt je gevoel van alertheid, maar dit kan ook omslaan in paranoia en hallucinaties
 • coke – activeert dat deel van je brein dat je alert maakt, maar ook schrikachtig en gevoelig voor wanen 
 • XTC – MDMA kan paniekaanvallen veroorzaken en psychotische verschijnselen 
 • LSD – de werking lijkt door de hallucinaties op een psychose. Als dit tripmiddel verkeerd valt, kun je hier angstig en verward door raken en in een werkelijke psychose terechtkomen
 • alcohol – zware drinkers kunnen last krijgen van een psychotische stoornis delirium tremens als ze ineens stoppen met alcohol

Zie jij er tegenop om te stoppen met drugs of drank?

Je hoeft die weg niet alleen af te leggen
Bij ons vind je begeleiding die aansluit op jouw situatie
 
Plan een intake 040 303 2626

Afkicken van wiet of andere drugs en psychoses

Van drugs- en alcoholgebruik kun je dus psychotische verschijnselen krijgen. Maar wist je dat plotseling stoppen om af te kicken van wiet of andere drugs net zo goed een psychose kan veroorzaken? Een bekende en levensbedreigende stoornis is delirium tremens. Die kan ontstaan wanneer je na een jarenlange alcoholverslaving abrupt stopt met alcohol drinken. 

Wil jij stoppen met drugs of alcohol? Die beslissing kan spannend zijn, zeker als daar de angst bijkomt dat je in een psychose terechtkomt. Neem dan eerst contact op met ons team via het telefoonnummer 040 303 2626. Als dit nodig is, kunnen wij je op een medisch verantwoorde en gecontroleerde wijze begeleiden met een detoxbehandeling. Onze artsen zijn specialistisch opgeleid om je bij te staan; onze ervaringsdeskundigen zorgen ervoor dat jij je begrepen en thuis voelt bij ons. Zo heb jij alle ruimte om je te focussen op je herstel. 

Je kunt ons ook bellen als je alleen wat vragen hebt over je gebruik. Wij weten uit ervaring dat het soms al enorm oplucht om gewoon je verhaal eens kwijt te kunnen. Wanneer jij dit wilt, kunnen we samen bekijken hoe we onze behandeling zo goed mogelijk op jouw situatie kunnen aansluiten. Jouw zorgen om een psychose door drugs nemen we daarin vanzelfsprekend mee. 

Hoe kunnen wij je helpen?

is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.

Veelgestelde vragen over psychose door drugs


Kenmerken
Er zijn een aantal kenmerken die een voorbode kunnen zijn van een beginnende psychose. Deze komen vaak niet allemaal samen voor. Ze kunnen bovendien ook op andere dingen wijzen.

Als jij gevoelig bent voor een drugspsychose is het wel belangrijk om hierop te letten. Heb jij hier vragen over? Neem dan contact met ons op.  

Symptomen van een beginnende drugspsychose:

 • je trekt je terug van je omgeving

 • je bent schrikachtig en bang

 • je hebt moeite om je te concentreren

 • je ergert je snel

 • je hebt moeite om je werk of studie goed te doen

 • je krijgt problemen met je slaap

 • sociale contacten onderhouden kosten je steeds meer moeite

 • je vertrouwt anderen steeds minder

 • je praat hardop als er niemand is

 • je ziet, voelt, hoort, ruikt of proeft zelfs dingen die er niet zijn


Onvoorspelbaar verloop
Dat is lastig te zeggen. Er zijn mensen die dagen achtereen kunnen gebruiken en er geen last van hebben, maar er zijn ook gevallen bekend van mensen die na eenmalig gebruik in een drugspsychose raakten. 

Wat wel van grote invloed is op de kans om een psychose te krijgen, is je aanleg. Of dit bij jou speelt, weet je vaak pas wanneer zoiets tot uiting komt. Er zijn wel een aantal factoren die kunnen wijze op een gevoeligheid:

 • erfelijkheid, bijvoorbeeld wanneer je familie hebt die met psychoses kampen 

 • eerdere heftige reacties met psychotische verschijnselen

 • als je al jong, in je puberteit, bent begonnen met blowen

   

Maak jij je zorgen? Neem dan contact met ons op. Wij luisteren naar jouw verhaal en stellen samen met jou een plan van aanpak op.
 
 

Dopamine in disbalans
Er is nog geen sluitend onderzoek dat aantoont hoe een psychose precies ontstaat. Maar een van de mogelijke oorzaken is dat er een onbalans ontstaat van dopamine in je hersenen. Bepaalde delen krijgen een tekort en in andere delen ontstaat er een fors overschot. 

Wanen en hallucinaties
Door die onbalans in het dopamineniveau kan je brein de informatie niet goed meer verwerken die het binnenkrijgt. Dit kan voor hallucinaties zorgen en wanen zorgen die je bang en verward maken. 

Maak jij je zorgen dat dit bij jou speelt of heb je hier eerder mee te maken gehad en wil je erover praten? Bel ons. Wij staan voor je klaar.

 

Tijdelijk
Drugs kunnen psychotische verschijnselen veroorzaken. Denk maar aan hallucinaties wanneer je tripmiddelen neemt. Of paranoïde gedrag of hevige achterdocht wanneer je lange tijd coke of pep gebruikt of flink blowt. Als je stopt met deze middelen, verdwijnen die kenmerken vaak ook weer. 

Dat gebeurt alleen niet altijd
Er is echter een kleine kans dat ze overgaan in een chronische psychose. Daarnaast kan het plotsklaps stoppen met drugs na intensief gebruik ook een psychose veroorzaken als je gevoelig bent.

Heb jij vragen hierover of maak jij je zorgen? Neem dan contact met ons op, zodat we het er samen over kunnen hebben. Tijdens een intake kijken we naar hoe we een behandeling het beste op jouw situatie kunnen aansluiten.