Synthetische drugs

Synthetische Drugs | Eenzame vrouw aan de kust

Productie in een laboratorium

Het onderscheid tussen synthetische drugs en hun natuurlijke tegenhangers heeft alleen betrekking op de productiewijze: de eerste groep wordt in een laboratorium gemaakt door middel van scheikundige processen. Het zegt niets over de heftigheid van de werking of de risico’s. Heb jij vragen over het gebruik van synthetische drugs? Of heb je het gevoel dat je er afhankelijk van begint te raken? Als je ons laat weten waar je mee zit, kunnen wij je passende ondersteuning bieden.
 

Natuurlijk betekent niet altijd beter

Natuurlijke of ecologische drugs roepen door die benaming soms onterecht de associatie op van gezonder of minder heftig qua werking. Terwijl het gebruik van cannabis bijvoorbeeld verschillende risico’s kent, waaronder de kans om verslaafd te raken. En bij truffels loop je weer een verhoogde kans op psychoses, als je daar gevoelig voor bent.

Om natuurlijke drugs te verkrijgen, zijn er wel vaak grote hoeveelheden van de basisgrondstof nodig. Dit komt doordat de plantaardige bestanddelen vaak maar een kleine hoeveelheid van de werkzame stof bevatten. Je bent bovendien afhankelijk van natuurlijke groeiprocessen en soms grillige oogsten die in sterkte kunnen variëren. De grondstoffen voor synthetische drugs zijn vaak eenvoudig verkrijgbaar. Doordat de drugs in een laboratorium gemaakt worden, hebben de producenten ook veel meer invloed op de sterkte. Althans, dat is de theorie. 

Over het algemeen zijn drugslabs namelijk geen omgevingen waar strikt met de hygiëneregels en kwaliteitseisen wordt omgesprongen. Snelle en goedkope productie gaat vaak boven gezondheid en veiligheid. Iets kan bijvoorbeeld een veel sterkere dosis bevatten dan je gewend bent of het is vervuild of versneden met gifstoffen.  Daardoor kan een leuke avond heel anders uitpakken.

Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Geen eigen bijdrage
  • Geen lange wachtlijsten
  • Thuis blijven wonen
  • Gewoon blijven werken
  • Behandeling op maat
  • Oog voor onderliggende problematiek
  • Focus op duurzaam herstel

Heb jij vragen over jouw gebruik?

Bij ons vind je een respectvolle omgeving om je verhaal te delen
Neem contact op 040 303 2626

Voorbeelden van natuurlijke en synthetische drugs

Bij natuurlijke drugs kun je denken aan paddo’s en cannabis. Voorbeelden van synthetische drugs zijn amfetamine en MDMA (XTC) en 2C-B. Ook designerdrugs vallen in deze categorie. Denk dan aan 3-MMC of 2C-B. Wat er bij designerdrugs vaak ook nog meespeelt, is dat ze in eerste instantie legaal verkrijgbaar zijn. Wanneer ze op de lijst van verboden middelen terechtkomen, wordt de chemische structuur soms aangepast door de producenten. 
Die minieme wijziging zorgt ervoor dat het nieuwe middel weer legaal is, voor zo lang het duurt. Dat maakt de productie van deze groep synthetische drugs tot een kat-en-muisspel tussen politie en drugsproducenten. 

Het kan zijn dat jij gevoelig bent voor dit soort ‘nieuwe’ drugsvarianten. Dat je ze wilt proberen, ondanks dat je weet dat je in feite je eigen proefkonijn bent. Bel ons dan op 040-3032626 en deel je zorgen met ons.

Groot aanbod synthetische drugs

Er is inmiddels een groot aantal verschillende soorten synthetische drugs verkrijgbaar. Vaak gaat het om harddrugs, die op Lijst 1 van de Opiumwet staan. Je kunt ze grofweg indelen in drie categorieën:

  • Stimulerende/oppeppende middelen, zoals speed
  • Kalmerende middelen, zoals ketamine
  • Tripmiddelen, zoals 2C-B

Daarnaast zijn er stoffen die effecten uit verschillende categorieën combineren. Ketamine is bijvoorbeeld kalmerend, maar zorgt ook voor hallucinerende effecten; van XTC krijg je een energieboost, maar het verandert ook je bewustzijn. Wat de meeste middelen wel gemeenschappelijk hebben, is dat je lichaam eraan gewend raakt. Daardoor heb je steeds meer nodig om hetzelfde effect te voelen; je bouwt tolerantie op. 

Alle drugs stimuleren daarnaast het beloningscentrum van je hersenen, waar je bovendien sterke herinneringen aan overhoudt. Daardoor kun je last van craving krijgen, een sterke trek in een bepaald middel. 3-MMC staat hier bijvoorbeeld om bekend. Heb jij alleen op bepaalde momenten moeite om jouw gebruik in de hand te houden? Of ben je door je gebruik het overzicht juist kwijt? In alle gevallen staan wij klaar om je een zorgadvies te geven waarbij we altijd kijken naar wat jij persoonlijk nodig hebt. 

Maak jij je zorgen over bepaalde gewoonten?

Hoe eerder we weten hoe we jou kunnen helpen, hoe groter de kans op herstel
Stuur een bericht 040 303 2626

Wat kun je doen als je de controle kwijtraakt?

Als je steeds meer en vaker gebruikt, loop je bepaalde risico’s. Die variëren van heftige hoofdpijn tot hersenbloeding en hartklachten en van psychische aandoeningen tot hoge bloeddruk en oververhitting. Wat alle synthetische drugs gemeen hebben, is dat je het risico loopt afhankelijk te worden. Misschien associeer jij jezelf niet met een drugsverslaving, maar heb je wel bepaalde vragen over je gebruik. Blijf daar niet mee rondlopen en neem contact op met ons team.

Kenmerken van verslaving aan designerdrugs

  • Gebruiken én herstellen kosten steeds meer tijd
  • Je komt in financiële problemen
  • Familie en vrienden die niet gebruiken, zie je steeds minder
  • Je raakt geïrriteerd als iemand zijn zorgen uit over je gebruik
  • Daardoor voel jij je misschien schuldig
  • Je verzwijgt hoeveel en hoe vaak je gebruikt
  • Je verwaarloost sport, hobby’s en je huishouden
  • Je gaat door met gebruiken, ondanks allerlei problemen
  • Ook bij gezondheidsklachten stop je niet met gebruiken
  • Je hebt synthetische drugs nodig om te kunnen functioneren
  • Je krijgt ontwenningsverschijnselen als je stopt

Direct een intakegesprek plannen?

Samen de kwaliteit van jouw leven verbeteren? 
Plan een intake 040 303 2626

De eerste stap naar een leven vrij van verslaving

Die eerste stap, erkennen dat je een probleem hebt met het gebruiken van synthetische drugs, vraagt moed. Verslaving is vaak eenzaam. Door wanhoop of schaamte durf je misschien niemand meer in vertrouwen te nemen. Het kan dan enorm opluchten om je verhaal kwijt te kunnen aan onze zorgprofessionals en ervaringsdeskundigen. Zij zijn er om je vooruit te helpen. Daarom zullen ze altijd vertrouwelijk en respectvol omgaan met wat je hen vertelt. 

Drugs kunnen een manier zijn geworden om met onderliggende problemen om te gaan. Of er zijn andere dingen die ervoor zorgen dat het je niet lukt om te stoppen met synthetische drugs. Tijdens een intakegesprek nemen we de tijd om jou te leren kennen, zodat je altijd een persoonlijk zorgadvies meekrijgt dat goed aansluit op wat jij nodig hebt. Wij zijn er voor jou.

Hoe kunnen wij je helpen?

is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.

Veelgestelde vragen over verslaving aan synthetische drugs

 

Je lijf maakt geen onderscheid

Of een middel nou in een laboratorium is geproduceerd of gemaakt is uit stoffen die in de natuur voorkomen: voor je lichaam maakt dat geen verschil. Natuurlijk of synthetisch: de drugs werken op het beloningssysteem in je hersenen. Daardoor ben je geneigd om opnieuw te gebruiken. 


De risico’s zijn altijd aanwezig

Daarnaast bouwt je lichaam in meer of mindere mate tolerantie op, waardoor je steeds meer nodig hebt voor hetzelfde effect. Het risico van verslaving en alle risico’s die je daarmee loopt, is altijd aanwezig. Bovendien kunnen natuurlijke drugs ook schade toebrengen aan je lichamelijke en geestelijke gezondheid.


Drugsgebruik kent altijd risico’s

Heel algemeen kun je stellen dat je met elke drug bepaalde risico’s loopt. Van bepaalde synthetische drugs is echter bekend dat ze een heel sterke craving oproepen. Dat is bijvoorbeeld het geval met 3-MMC. Daarnaast betekent amfetamine- of pepgebruik een flinke aanslag op je lichaam en energiereserves. 


Reden van gebruik

Er spelen ook andere factoren mee die het risico voor jou persoonlijk groter of kleiner kunnen maken. Gebruik je bijvoorbeeld af en toe op een feestje of omdat je niet aan bepaalde dingen wilt denken? Gebruik je omdat je niet goed met de stress van je werk om kunt gaan of heb je geen werk en wil je de uitzichtloosheid even kwijt. 


Vraag CACN om hulp

Wanneer jij je zorgen maakt, neem dan contact op met ons, zodat we je vragen samen kunnen doornemen.


Lastig gespreksonderwerp

Wanneer een partner, vriend of familielid drugs gebruikt, kan dat ervoor zorgen dat je relatie met die persoon onder druk komt te staan. Het kan lastig zijn om het gesprek zelfs maar op het onderwerp te brengen. Iemand praat het gebruik goed of wordt boos als je erover begint. 


Hulp voor jou als naast

Verslaving heeft een flinke impact op zowel de persoon die gebruikt als zijn of haar omgeving. Wanneer je een ander ziet afglijden, werken goedbedoelde adviezen soms averechts. Als je niet goed weet hoe je met het gebruik van de ander kunt omgaan, neem dan contact met ons op. Samen kunnen we bekijken wat de mogelijkheden zijn.


 
 

Brede ervaring

We hebben een brede ervaring die we graag inzetten om jou op weg te helpen naar een leven zonder verslaving. Dat loopt van speed tot verschillende soorten designerdrugs als 3 MMC. 


Persoonlijke benadering

Neem contact met ons op, zodat we samen kunnen bespreken wat we kunnen doen en hoe we onze behandelingen op jouw persoonlijke omstandigheden kunnen aansluiten.