Terugval bij verslaving, herkennen, voorkomen en ermee omgaan

Terugval bij verslaving | Handen die elkaar vasthouden

Ben jij gestopt met drugs of alcohol en maak jij je zorgen om een terugval? Herken de signalen op tijd en bel ons wanneer je hier ondersteuning bij wilt. Herstellen van een verslaving is een langdurig proces met mooie, maar ook moeilijke momenten. Tijdens een behandeling bij CACN leer je hoe je hiermee om kunt gaan.
 

Herstellen van verslaving is meer dan alleen afkicken

Tijdens een behandeling bij CACN reiken we jou vast handvatten aan die je door moeilijke periodes heen kunnen helpen. Zo zit je ook na de afkickperiode stevig in het zadel. Prikkels waardoor je aandrang krijgt om weer te gebruiken zitten tenslotte niet alleen in heftige gebeurtenissen; ook alledaagse dingen kunnen een terugval uitlokken. Denk aan werk- of relatiestress, verveling, terugzien van vrienden, plaatsen of zelfs foto’s uit de tijd dat je veel gebruikte. Vermijden van die prikkels is daardoor lang niet altijd mogelijk. Belangrijker dan vermijden is dat je ze leert herkennen en er op een gezonde manier mee om kunt gaan. 
 

Verslaving als hersenziekte

Toch kan het zelfs met die handvatten lastig zijn om je herstel vol te houden. Dat komt doordat delen van je hersenen niet hetzelfde of minder goed werken wanneer je een verslaving hebt. We noemen verslaving niet voor niets een ziekte van je hersenen. Je hersenen slaan vooral de herinneringen op aan het fijne gevoel dat drugs en alcohol je gaven. Je brein heeft daarom echt de tijd nodig om te herstellen van een verslaving. Dat is een proces waarin je verschillende stappen doorloopt.

Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Geen eigen bijdrage
 • Geen lange wachtlijsten
 • Thuis blijven wonen
 • Gewoon blijven werken
 • Behandeling op maat
 • Oog voor onderliggende problematiek
 • Focus op duurzaam herstel

Wil jij praten over je gebruik?

Wij gaan respectvol en vertrouwelijk om met jouw verhaal
Neem Contact Op 040 303 2626

De kracht van het verslavingsgeheugen

Je bent bijvoorbeeld al een een hele tijd in herstel van een alcoholverslaving, maar besluit toch een biertje te drinken. Eentje maar. Alleen blijft jouw beloningscentrum extra gevoelig voor datgene waaraan je verslaafd was: al na de eerste paar slokken bereidt het zich voor op nog veel meer alcohol. Dat voel jij weer als een sterke aandrang om nog veel meer te drinken. Dan kan het ineens heel lastig blijken om die volgende biertjes te weerstaan.
 

Impulsonderdrukking functioneert minder goed

Verslavende middelen verminderen bovendien de werking van het hersengedeelte dat impulsen onderdrukt. Hierdoor kun je onder invloed van drugs of alcohol dingen doen of zeggen die je normaal nooit zou doen. Je stapt bijvoorbeeld in de auto terwijl je te veel gedronken bent. Of je waagt na lange tijd online een gokje en zit aan het eind van de avond met een forse schuld, omdat je niet meer kon stoppen. Het is daarom belangrijk om een mogelijke terugval op tijd te herkennen.

Symptomen herkennen van een terugval bij jezelf of je partner

Een mogelijke terugval door drugs, alcohol of een gedragsverslaving als gokken kun je herkennen aan een aantal symptomen. 

Vaker nog heeft je omgeving eerder in de gaten dat het niet lekker gaat. Wanneer jij als naaste vermoedt dat je partner een groot risico loopt op een terugval door drugs of alcohol, kun jij contact met ons opnemen. Ons familieprogramma kan jou de steun bieden die je als naaste nodig hebt. Het spreekt voor zich dat wij ook klaar staan wanneer jij zelf met het verlangen worstelt om opnieuw te gebruiken.

Heb jij behoefte aan goede nazorg?

We zijn er ook voor jou na je behandeling
Stuur een bericht 040 303 2626

Symptomen terugval door drugs of alcohol:

 • een kort lontje
 • je voelt je somber
 • je hebt last van irreële angsten
 • je piekert veel
 • je sluit jezelf af van je omgeving
 • het voelt of je er alleen voor staat
 • je krijgt last van dwangmatig gedachten aan drugs of alcohol
 • je denkt vooral aan de positieve kanten terug van je gebruik
 • je schiet in de verdediging als iemand je over gebruik aanspreekt
 • je vindt het lastig om impulsen te onderdrukken
   

Omgaan met een terugval of uitglijder

Mocht je ondanks alles toch een terugval doormaken, probeer dan voor jezelf helder te krijgen waar dit aan lag. Bedenk hoe je deze situatie een volgende keer kunt voorkomen en pak zo snel mogelijk je leven zonder drugs, alcohol, gokken of gamen weer op. Door op deze manier om te gaan met een terugval of uitglijder kun je die als een leermoment beschouwen.

Direct een intakegesprek plannen?

Die eerste stap is het moeilijkst.
Daarom doen we er alles aan om onze wachtlijst kort te houden.
Intakegesprek aanvragen 040 303 2626

Aandacht voor onderliggende problemen en ingesleten patronen

Als je de triggers herkent en er op een andere manier mee weet om te gaan, kan dat helpen een terugval te voorkomen. Daarom proberen we al tijdens de intake vast te stellen of er bij jou problemen meespelen waardoor je steeds naar drugs of alcohol grijpt. Door deze te erkennen, kunnen we de behandeling aanpassen op jouw specifieke situatie. We besteden dan extra aandacht aan de gebieden waar jij die nodig hebt.
 

Wij helpen je een terugval te voorkomen

Wanneer je in herstel bent van een verslaving zul je te maken krijgen met lastige momenten.  Daarom kun je bij ons terecht voor nazorg. Wordt de drang om weer te gebruiken steeds sterker? Bel ons dan op 040 303 2626. Wij weten waar je doorheen gaat. De kans is reëel dat je te maken krijgt met het verlangen om weer te gebruiken. Wij kunnen je helpen een terugval te voorkomen.

Hoe kunnen wij je helpen?

is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.

Veelgestelde vragen over een terugval


Symptomen 
Een terugval kan zich plots voordoen, maar bouwt meestal geleidelijk op. Er zijn een aantal symptomen waaraan je een opkomende terugval kunt herkennen: 

 • je bent terneergeslagen

 • je zit veel in je hoofd

 • je sluit jezelf af van de buitenwereld

 • het voelt of je op jezelf bent aangewezen

 • je denkt steeds meer dwangmatig aan verslavende middelen

 • je herinnert je met name de fijne momenten van je gebruik

Als je partner een terugval heeft
Wanneer je als partner over het gedrag van de ander begint, kan het zijn dat die in de verdediging schiet, boos wordt of je zorgen weglacht. Herken je dit, bij jezelf of een naaste? Neem dan contact met ons op.


Pak de draad weer op
Ben je toch teruggevallen? Probeer dan zo snel mogelijk terug te keren naar de orde van de dag. Probeer de situatie te zien als een leermoment en neem de inzichten mee voor als je het weer moeilijk krijgt: waardoor ben je weer gaan gebruiken en wat heb je nodig om dit de volgende keer te voorkomen? 

Wil je hier begeleiding bij, dan staan wij voor je klaar.


Handvatten om met verleiding om te gaan
Tijdens je herstel kun je te maken krijgen met moeilijke momenten. Je kunt dan in de verleiding komen weer te gebruiken. Tijdens een behandeling bij CACN leer je hoe je hiermee om kunt gaan. 

Kom direct in actie
Die dwingende behoefte om weer te gebruiken kan alleen wel heel sterk zijn. Speelt dit bij jou? Neem dan contact met ons op. Samen vinden we een oplossing die bij jouw situatie past.


Craving
Het beloningscentrum in je brein wordt sterk gestimuleerd als je drugs of alcohol gebruikt; in je hersenen worden daar krachtige herinneringen over opgeslagen. Zie of ervaar je later iets dat je daaraan doet denken, dan bereiden je hersenen zich voor op een hele grote hoeveelheid van die verslavende middelen. Dat uit zich in een hevige trek om te gebruiken, de zogenaamde craving.

Oorzaken 
Een foto kan al voldoende zijn om zo’n craving op te wekken, net als een filmpje waar in je iemand ziet gebruiken. Die aandrang kan ook heviger worden wanneer je bijvoorbeeld één alcoholisch drankje drinkt. Wanneer je de aandrang niet langer kunt weerstaan, spreek je van een terugval. Een terugval kan gepaard gaan met allerlei emoties, waardoor het lastig kan zijn om weer te stoppen en je herstel weer op te pikken. Wij kunnen je daarin begeleiden. Bel ons daarom vandaag nog op 040 303 2626.