Verslaving

Terugval bij verslaving herkennen, voorkomen en ermee omgaan

Mensen hebben groepstherapie en steunen elkaar om terugval bij verslaving te voorkomen.

Ben jij gestopt met drugs of alcohol en maak jij je zorgen om een terugval? Herken de signalen op tijd en bel ons wanneer je hier ondersteuning bij wilt. Herstellen van een verslaving is een langdurig proces met mooie, maar ook moeilijke momenten. Tijdens een behandeling bij CACN leer je hoe je hiermee om kunt gaan.

Herstellen van verslaving is meer dan alleen afkicken

Tijdens een behandeling bij CACN reiken we jou vast handvatten aan die je door moeilijke periodes heen kunnen helpen. Zo zit je ook na de afkickperiode stevig in het zadel. Prikkels waardoor je aandrang krijgt om weer te gebruiken zitten tenslotte niet alleen in heftige gebeurtenissen; ook alledaagse dingen kunnen een terugval uitlokken. Denk aan werk- of relatiestress, verveling, terugzien van vrienden, plaatsen of zelfs foto’s uit de tijd dat je veel gebruikte. Vermijden van die prikkels is daardoor lang niet altijd mogelijk. Belangrijker dan vermijden is dat je ze leert herkennen en er op een gezonde manier mee om kunt gaan. 

Verslaving als hersenziekte

Toch kan het zelfs met die handvatten lastig zijn om je herstel vol te houden. Dat komt doordat delen van je hersenen niet hetzelfde of minder goed werken wanneer je een verslaving hebt. We noemen verslaving niet voor niets een ziekte van je hersenen. Je hersenen slaan vooral de herinneringen op aan het fijne gevoel dat drugs en alcohol je gaven. Je brein heeft daarom echt de tijd nodig om te herstellen van een verslaving. Dat is een proces waarin je verschillende stappen doorloopt.

Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Geen eigen bijdrage
  • Geen lange wachtlijsten
  • Thuis blijven wonen
  • Gewoon blijven werken
  • Behandeling op maat
  • Oog voor onderliggende problematiek
  • Focus op duurzaam herstel

Terugval bij specifieke verslavingen

De kracht van het verslavingsgeheugen

Je bent bijvoorbeeld al een een hele tijd in herstel van een alcoholverslaving, maar besluit toch een biertje te drinken. Eentje maar. Alleen blijft jouw beloningscentrum extra gevoelig voor datgene waaraan je verslaafd was: al na de eerste paar slokken bereidt het zich voor op nog veel meer alcohol. Dat voel jij weer als een sterke aandrang om nog veel meer te drinken. Dan kan het ineens heel lastig blijken om die volgende biertjes te weerstaan.
 

Impulsonderdrukking functioneert minder goed

Verslavende middelen verminderen bovendien de werking van het hersengedeelte dat impulsen onderdrukt. Hierdoor kun je onder invloed van drugs of alcohol dingen doen of zeggen die je normaal nooit zou doen. Je stapt bijvoorbeeld in de auto terwijl je te veel gedronken bent. Of je waagt na lange tijd online een gokje en zit aan het eind van de avond met een forse schuld, omdat je niet meer kon stoppen. Het is daarom belangrijk om een mogelijke terugval op tijd te herkennen.

Symptomen herkennen van een terugval bij jezelf of je partner

Een mogelijke terugval door drugs, alcohol of een gedragsverslaving als gokken kun je herkennen aan een aantal symptomen. 

Vaker nog heeft je omgeving eerder in de gaten dat het niet lekker gaat. Wanneer jij als naaste vermoedt dat je partner een groot risico loopt op een terugval door drugs of alcohol, kun jij contact met ons opnemen. Ons familiebijeenkomst kan jou de steun bieden die je als naaste nodig hebt. Het spreekt voor zich dat wij ook klaar staan wanneer jij zelf met het verlangen worstelt om opnieuw te gebruiken.

Symptomen terugval door drugs of alcohol:

  • een kort lontje
  • je voelt je somber
  • je hebt last van irreële angsten
  • je piekert veel
  • je sluit jezelf af van je omgeving
  • het voelt of je er alleen voor staat
  • je krijgt last van dwangmatig gedachten aan drugs of alcohol
  • je denkt vooral aan de positieve kanten terug van je gebruik
  • je schiet in de verdediging als iemand je over gebruik aanspreekt
  • je vindt het lastig om impulsen te onderdrukken

Omgaan met een terugval of uitglijder

Mocht je ondanks alles toch een terugval doormaken, probeer dan voor jezelf helder te krijgen waar dit aan lag. Bedenk hoe je deze situatie een volgende keer kunt voorkomen en pak zo snel mogelijk je leven zonder drugs, alcohol, gokken of gamen weer op. Door op deze manier om te gaan met een terugval of uitglijder kun je die als een leermoment beschouwen.

Aandacht voor onderliggende problemen en ingesleten patronen

Als je de triggers herkent en er op een andere manier mee weet om te gaan, kan dat helpen een terugval te voorkomen. Daarom proberen we al tijdens de intake vast te stellen of er bij jou problemen meespelen waardoor je steeds naar drugs of alcohol grijpt. Door deze te erkennen, kunnen we de behandeling aanpassen op jouw specifieke situatie. We besteden dan extra aandacht aan de gebieden waar jij die nodig hebt.

Wij helpen je om een terugval te voorkomen

Wanneer je in herstel bent van een verslaving zul je te maken krijgen met lastige momenten.  Daarom kun je bij ons terecht voor nazorg. Wordt de drang om weer te gebruiken steeds sterker? Bel ons dan op 040-303 2626. Wij weten waar je doorheen gaat. De kans is reëel dat je te maken krijgt met het verlangen om weer te gebruiken. Wij kunnen je helpen een terugval te voorkomen.

Hulp nodig? Vul je contactgegevens in.

Veelgestelde vragen over terugval bij verslaving

Hoe herken ik een terugval?
Hoe ga ik om met een terugval?
Hoe voorkom je een terugval?
Wat veroorzaakt een terugval?