Veelgestelde vragen

veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Al onze behandelingen worden vergoed door de zorgverzekeraar vanuit de verplichte basisverzekering. Wij vragen geen eigen bijdrage voor de behandeling.
Wanneer je bij ons in behandeling komt kan het zijn dat het eigen risico van minimaal €385,- in rekening wordt gebracht door je zorgverzekeraar. Dit is wettelijk bepaald.
Wanneer de hoofdproblematiek een verslaving is en gemotiveerd bent om te stoppen met je verslaving kom je in aanmerking voor een behandeling bij CACN. Ook is het noodzakelijk dat je een verwijsbrief van de huisarts en je zorgpas meeneemt voor het intakegesprek, anders kan de intake helaas niet doorgaan. 
Bij CACN gelden geen lange wachtlijsten. Wij weten dat toegankelijkheid van zorg erg belangrijk is en daarom kan je bij ons altijd snel terecht voor een intakegesprek.
Een ambulante dagbehandeling in Eindhoven bestaat uit 2 volle werkdagen per week voor ongeveer 8 tot 10 weken. Dit kan in overleg variëren.
De motivatie van iemand om te stoppen met een verslaving is erg belangrijk. Wij kunnen geen verplichte opnames doen. Wel kunnen wij je ondersteunen en helpen om te komen tot een oplossing en de verslaafde te laten inzien dat een behandeling noodzakelijk is.
CACN staat voor Connection Ambulant Centrum Nederland. Wij bieden Specialistische Geestelijk Gezondheidszorg en specialiseren ons het behandelen van verslaving en onderliggende problematiek. CACN is een eigen initiatief met een eigen identiteit en unieke werkwijze. Wij zijn geen onderdeel van de reguliere GGZ of andere verslavingszorginstellingen.
Wij adviseren je om je ziek te melden op je werk. Als jij het fijn dan kunnen wij de werkgever bevestigen dat je ziekmelding terecht is. We kunnen dit natuurlijk ook geheim houden, die keuze ligt geheel bij jou.
CACN verwijst hiervoor door naar de huisartsenpost of naar de eerste hulp. Wij beschikken niet over een eigen crisisdienst.
Op onze locatie in Eindhoven bieden wij ambulante zorg. Voor een klinische behandeling verwijzen wij je graag naar onze ketenpartner www.connection-sggz.nl

Veelgestelde vragen over gokverslaving

 

Tips

Er zijn allerlei tips om je gokgedrag te minderen of te stoppen. Zo kun je een casinoverbod regelen. Of je installeert appjes op je telefoon of computer waardoor je niet meer op goksites kunt. Onze ervaring is dat dit bij een gokverslaving symptoombestrijding is. Als je wilt, vind je altijd wel een weg om te gokken. 

Professionele hulp 

Het is daarom belangrijk dat je al in een vroeg stadium hulp zoekt. Wij begrijpen dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan, maar het is de eerste en belangrijke stap naar een nieuw leven zonder verslaving. Neem contact op, zodat we zo snel mogelijk een intake kunnen plannen. Samen achterhalen we welke problemen er mogelijk aan de basis van jouw verslaving staan. Daarmee kunnen we de behandeling aansluiten op jouw persoonlijke omstandigheden en naar een duurzaam herstel werken.


Wij gaan altijd vertrouwelijk om met al je gegevens en respecteren jouw privacy. Op die manier willen we jou een veilige omgeving bieden waarin jij jouw persoonlijke verhaal durft te vertellen. En dat is nodig zodat we samen de koers kunnen bepalen richting een nieuwe leven zonder verslaving. Laat schaamte, angst of verdriet je dan ook niet tegenhouden om zelf de controle weer terug te pakken en neem vandaag nog contact met ons op.
 


Vergoed vanuit het basispakket

CACN is erkend door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport als officiële GGZ-instelling. Omdat we aan de eisen voldoen die door de Wet Toelatingen Zorginstellingen (WTZi) zijn bepaald, worden al onze behandelingen vergoed vanuit de verplichte basisverzekering. Wel kan het zijn dat je zorgverzekeraar de eigen bijdrage in rekening brengt.

Geen eigen bijdrage
Wij vragen voor de behandelingen zelf geen eigen bijdrage. Zo houden we onze gespecialiseerde zorg voor iedereen toegankelijk.

Dat ligt volledig aan de situatie, verslaving en aan jouw persoonlijkheid.

Dagbehandeling

Wij bieden een dagbehandeling waarbij de gevolgen voor je dagelijks leven minimaal zijn. Dat is wel zo prettig, maar niet voor iedereen geschikt. 

Klinische behandeling
Soms biedt een tijdelijke opname in een afkickkliniek jou de beste start. CACN heeft daar zelf niet de faciliteiten voor, maar we werken wel nauw samen met onze ketenpartner Connection SGGZ. 

Neem gerust contact op
Om een goed advies te geven, is het voor ons belangrijk dat we weten wie jij bent en wat jouw achtergrond is. Verslavingszorg is altijd maatwerk. Neem daarom contact met ons op, zodat we samen kunnen bepalen wat het beste bij jou past. 

Veelgestelde vragen over gameverslaving


Hobbymatige gamers

Volgens het Trimbos is dit een grote groep die zo’n 14 uur achter hun computer doorbrengen en daar weinig problemen bij ondervinden. 

Risicogedrag

Zit je dagelijks vanaf 3 tot 4 uur of nog langer achter het scherm, dan kun je spreken van risicogedrag. Het is lastig te bepalen hoe groot deze groep is; de schattingen lopen uiteen van 50.000 tot 100.000. 

Gameverslaafden

Er zijn situaties bekend waarin mensen meer dan 40 uur per week gamen. De volgende kenmerken typeren een gameverslaving vaak duidelijker dan het aantal uur. Herken je deze signalen? Wacht dan niet langer en bel ons op 040-3032626.

 • Je hebt geen controle meer over je gedrag. 

 • Het gamen beheerst je hele leven 

 • Je kunt niet meer zelfstandig stoppen, ook al veroorzaakt het allerlei problemen. 
   

Om hoeveel verslaafden gaat het?

Jaarlijks melden zich zo’n 500 personen bij een afkickkliniek, voornamelijk jongens onder de 25 jaar.


Daar zijn een aantal redenen voor:

Fantasiewereld

Je vlucht in een fantasiewereld met een zelfgecreëerde identiteit. Daardoor hoef je even niet aan je problemen te denken en kun je zijn wie je wilt zijn. 

Groot netwerk

Vaak heb je door de jaren heen heel veel online vrienden gemaakt. Je spreekt elkaar misschien wel dagelijks en je accepteert elkaar om wat je kunt. Imperfecties aan je uiterlijk doen er niet toe. 

Geïnvesteerde tijd

Doordat je al zoveel uren hebt doorgebracht met spelen, heb je ook heel veel opgebouwd. Als je stopt met spelen, neem je daar afscheid van en gaat die online wereld verder zonder jou. 

Focus
Je vergeet de tijd en dus ook allerlei problemen en zaken waar je in het echte leven geen zin in hebt.

Aanzien
Doordat je zoveel speelt, ben je ook echt goed. Misschien kijken andere gamers tegen je op. Tegelijkertijd kan het vele gamen ten koste zijn gegaan van je ontwikkeling op andere vlakken. Stop je, dan kan het zijn dat je je leven op die gebieden nog op moet bouwen.


Dat kan zeker

Een speciale gamestoel, een goed afgestelde monitor of korte pauzes om je ogen en rest van je lichaam rust te geven, kunnen helpen. Is er sprake van een gameverslaving, dan adviseren we je om contact op te nemen om de oorzaak aan te pakken in plaats van de symptomen te bestrijden. 

RSI-klachten
Doordat je jezelf volledig kunt verliezen, zit je soms uren achter elkaar in een onnatuurlijke houding. Hierdoor kun je allerlei klachten aan je rug, handen, nek of armen krijgen. Dat kan resulteren in RSI-klachten die lastig zijn te verhelpen. 

Vermoeide ogen
Continu op een beeldscherm kijken, kan inspannend zijn voor je ogen, zeker als er ook nog in een slecht verlichte kamer gegamed wordt. Je knippert ook minder met je ogen als je naar een scherm tuurt. Daardoor kunnen je ogen droog, branderig en vermoeid raken en je kunt last krijgen van hoofdpijn.

 

Ja, dat kan zeker! We hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet. Mochten ze je afschrikken om daadwerkelijk te stoppen of wil je er hulp bij? Neem dan gerust contact met ons op. 

Afkickverschijnselen gamen

 • Een kort lontje hebben

 • Jezelf somber of depressief voelen

 • Gebukt gaan onder allerlei angsten en paniekaanvallen

 • Jezelf onrustig voelen

 • Het echte leven vind je maar saai en kleurloos

 • Last hebben van hoofdpijn

 • Moeite hebben met slapen

 • Je transpireert en trilt


Doordat gamen sociaal geaccepteerd is en de toegang eenvoudig is, zal niemand heel snel gealarmeerd zijn als iemand veel speelt. Het is ook lastig te zeggen wanneer er sprake is van een verslaving. Maar net als bij andere verslavingen kunnen de gevolgen in dat geval, net als bij drugs, alcohol of gokken, ook heftig zijn. Vaak is er al sprake dat iemand sociale situaties in het echte leven moeilijk vindt. Een gameverslaving kan dat sterk verergeren, waardoor je volledig vereenzaamt en de drempel om uit huis te gaan steeds hoger wordt. Daarom is het belangrijk om op tijd hulp te zoeken. CACN is er voor jou.

Veelgestelde vragen over stoppen met alcohol drinken


Als jij voor jezelf hebt besloten dat je niet langer afhankelijk wilt zijn van alcohol, dan heb je de belangrijkste stap gezet. Je erkent daarmee dat je een probleem hebt. Als je contact met ons op neemt, kunnen wij je helpen met het traject dat daarna volgt. 

Het intakegesprek

Nadat we je gegevens hebben ontvangen, plannen we binnen een week een intakegesprek. Daarin willen we jou en je achtergrond uitgebreid leren kennen. Het geeft ons waardevolle informatie waarmee we jouw behandeling goed kunnen aansluiten op wat jij als individu nodig hebt. Hieruit volgt een behandeladvies waarin jij centraal staat.

Ambulante zorg

Als uit het gesprek blijkt dat je tijdens de behandelingen thuis kunt blijven wonen, kun je een week erna vaak al van start gaan. Gedurende 6 tot 10 weken krijg je een ambulante dagbehandeling waarin we samen gaan werken aan jouw herstel.

Klinische zorg

In sommige gevallen kan het effectiever zijn wanneer je niet thuis blijft wonen tijdens het programma. Omdat wij hoofdzakelijk gespecialiseerd zijn in ambulante zorg, kunnen we je dan in contact brengen met onze ketenpartner Connection SGGZ.
 


Dat kan zeker! De gevolgen van een alcoholverslaving kunnen ernstig zijn en snel verergeren. Daardoor kan het ontzettend helpen als je in een vroegtijdig stadium aan de bel trekt. Dat kan al op het moment dat je helemaal niet zo veel drinkt, maar soms toch je vraagtekens zet bij je drinkgedrag. Zit je met bepaalde vragen of twijfels, neem dan contact met ons op.
 


De richtlijnen 

Je spreekt van overmatig drinken wanneer je als vrouw 14 glazen per week drinkt en als man zo’n 21 glazen. Consumeer je iedere week minstens 4 glazen als vrouw en 6 glazen wanneer je een man bent, dan val je in de categorie zware drinker.

Belangrijk is dat deze richtlijnen niet automatisch betekenen dat je ook een alcoholverslaving hebt. 


Kenmerken van alcoholverslaving

Afhankelijkheid van drank gaat gepaard met de volgende signalen. Als jij je zorgen maakt – of dat nu af en toe een beetje is of dat je geen uitweg meer ziet – neem dan contact met ons op. 
 

 • Je kunt niet meer functioneren zonder drank
 • Je hele dag draait om alcohol

 • Wanneer je stopt, krijg je allerlei afkickverschijnselen

 • Je bent de controle over je drinkgedrag volledig kwijt

 • Je blijft drinken, ook wanneer je er allerlei problemen door krijgt


 


Vergoed van uit je basisverzekering

De kosten van onze behandelingen worden vergoed vanuit je basispakket. Het kan zijn dat je eigen risico in rekening wordt gebracht. 


Geen eigen bijdrage

Wij brengen voor onze behandelingen geen eigen bijdrage in rekening. Daarmee houden we onze specialistische zorg toegankelijk voor iedereen.

Veelgestelde vragen over stoppen met blowen

De behandeling 

Als na een intakegesprek blijkt dat ambulante zorg goed bij jou past, kun je vaak al binnen een week terecht. Tijdens het programma maak je onder andere kennis met het 12-stappenmodel. Daarnaast heb je zowel groepsbijeenkomsten als individuele gesprekken met een behandelaar die goed bij jou past. De verschillende onderdelen kunnen je helpen om de kwaliteit van jouw leven duurzaam te verbeteren.

Altijd maatwerk
We kijken altijd naar jouw persoonlijke omstandigheden - je achtergrond, onderliggende problemen die meespelen - zodat we de behandeling goed kunnen aansluiten op jouw behoeften. Een behandeling is dus altijd maatwerk. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.
Ambulante zorg

Bij CACN bieden we dagbehandelingen aan, ook wel ambulante zorg genoemd. Dat betekent dat je gewoon thuis kunt blijven wonen. Daardoor is de impact van een behandelingstraject beperkt. Deze vorm is alleen niet voor iedereen even geschikt. Om te kunnen beoordelen of dit de beste manier is voor jou, kun je ons het beste contacteren.
 

Ketenpartner Connection SGGZ voor klinische zorg

Als we zien dat een klinische behandeling een betere start biedt voor jou, dan begeleiden we je naar onze ketenpartner Connection SGGZ. Zij hebben de juiste faciliteiten om jou die vorm van verslavingszorg te bieden.

CACN heeft ervaring met het behandelen van diverse verslavingen, waaronder:

 
 • alcoholverslaving
 • cocaïneverslaving
 • gameverslaving
 • gokverslaving 
 • medicijnverslaving
   
Wij staan klaar voor jou 

Heb je hulp nodig of wil je liever eerst wat meer weten? Bel ons dan op 040-3032626 of laat je gegevens achter, zodat we jou kunnen contacteren. 
We zien vaak dat een verslaving een grote wissel trekt op de directe omgeving. Er ontstaan ruzies over het gebruik of de ander ontkent. Bij CACN hebben we daarom ook aandacht voor jou als naaste. Als je iemand ziet worstelen om zijn of haar gebruik onder controle te krijgen, neem dan contact met ons op. Ook als je ten einde raad bent, omdat je alles al geprobeerd hebt. Wij zijn er ook voor jou.

Veelgestelde vragen over stoppen met gokken

De onderstaande punten kunnen duiden op een gokverslaving. Herken je er een of meerdere bij jezelf of een naaste? Of is het bij jou nog niet zo heftig, maar merk je dat stoppen of zelfs minderen je heel lastig afgaan? Twijfel dan niet langer en neem vandaag nog contact met ons op.

Signalen van een verslaving aan gokken:
 
 • je bent continu met gokken bezig: hoe word je beter, hoe kom je aan geld, hoe ga je verleidelijke situaties uit de weg

 • al je geld gaat eraan op waardoor je ook je noodzakelijke rekening niet meer kunt betalen

 • je gaat door met gokken, ook al levert het allerlei problemen op 

 • als je stopt, krijg je ontwenningsverschijnselen

De eerste stap 

De allereerste en belangrijkste stap is dat jij contact met ons opneemt. Daar is moed voor nodig, omdat je in de spiegel kijkt en toegeeft aan jezelf dat je verslaafd bent. Weet dan dat jouw gegevens bij ons altijd vertrouwelijk behandeld worden.


Intakegesprek

Binnen een week na jouw verzoek om hulp plannen we een intake. In een veilige setting kun jij aan een van onze zorgprofessionals je verhaal doen. Daaruit halen we waardevolle informatie waarmee we jouw behandeling kunnen laten aansluiten op jouw situatie. Zo willen we graag weten wat de achterliggende oorzaak is van jouw verslaving. Op basis daarvan geven we je een behandeladvies.

Behandelprogramma

Als ambulante zorg goed bij jou past, kunnen we vaak al een week na de intake van start met het behandelprogramma. Daarin maak je ondere andere kennis met het 12-stappenmodel.
Al onze behandelingen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Wel kan het kan zijn dat de zorgverzekeraar je eigen risico in rekening brengt. CACN brengt geen eigen bijdrage in rekening voor de ambulante zorg. Daarmee streven we ernaar dat iedereen die gemotiveerd is, de kans krijgt om duurzaam te herstellen.
Vanzelfsprekend zijn wij er als je hulp zoekt bij een gokverslaving. Tegelijkertijd zien we dat iemand vaak al een lange weg heeft afgelegd voordat er sprake is van een verslaving. Gedurende die tijd stapelen de problemen zich op. We willen dan ook benadrukken dat je altijd contact met ons kunt opnemen, ook als het alleen af en toe uit de hand loopt en het nog geen echte problemen geeft. Heb je gewoon wat vragen of twijfels over jezelf of over een dierbare uit je omgeving? Bel ons dan op 040-3032626 en bespreek ze met een van onze zorgprofessionals of ervaringsdeskundigen.

Veelgestelde vragen over 'Ben ik een alcoholist?'


De signalen

Veel drinken zegt niet altijd dat je ook een alcoholverslaving hebt. De volgende signalen zijn wel typerend voor alcoholisme:

 
 • Je denkt de hele dag door aan alcohol

 • Zonder alcohol kom je je dag niet goed door

 • Als je stopt, krijg je last van ontwenningsverschijnselen
   

Neem contact op met ons team

Zijn bovenstaande punten herkenbaar voor je? Wacht dan niet langer en neem contact met ons op. 


Als je een tijdlang veel alcohol drinkt, kun je afkickverschijnselen krijgen als je daarmee stopt. Dat komt doordat je lichaam die hoeveelheid gewend is en erop rekent. Krijgt het geen alcohol, dan zal het protesteren. Zie je daar tegenop? Bel ons op 040-3032626. Wij kunnen je ondersteuning bieden als jij dat nodig hebt. 

 

Lichte ontwenningsverschijnselen:

 • veel zweten
 • niet goed meer slapen

 • problemen met je maag en darmen

 • misselijkheid

 • een onrustig gevoel

 

Zware ontwenningsverschijnselen

 • angsten en paniekaanvallen 

 • een epileptische aanval of insult

 • delirium tremens 


Dat is afhankelijk van meerdere factoren, zoals hoeveel je drinkt en hoe lang al.
Neem daarom contact met ons op, zodat we samen kunnen bespreken wat het beste bij jouw situatie past. We hebben een detox-programma waarbij je we je kunnen begeleiden op een medisch verantwoorde manier. Of dit verstandig is in jouw geval, kunnen we tijdens een intake bespreken.

Als jij ons belt op 040-3032626 of je gegevens achterlaat, kun je gemiddeld al binnen een week terecht voor een intakegesprek. Als blijkt dat een ambulante behandeling bij je past, kunnen we vaak na nog een week later samen van start. Wij weten hoe lastig het is om die eerste stap te zetten en hulp te vragen. Dat is ook de reden dat we onze wachttijden zo kort mogelijk willen houden.

Wij zijn er ook voor jou als naaste van een verslaafde

De verslaving van je ouder, partner, beste vriend of andere naaste heeft vaak ook flinke invloed op jouw leven. Niet in de laatste plaats omdat je iemand ziet afglijden, terwijl je niet meer goed tot de ander kunt doordringen. CACN is er ook voor jou.


Wat kunnen we voor jou betekenen?

We bieden ondersteuning hoe je met de verslaving van een dierbare kunt omgaan. Daarnaast kunnen we hem of haar uiteraard ook op weg helpen naar een leven zonder verslaving. Neem contact met ons op en laat ons weten waar je mee zit.

Veelgestelde vragen over alcoholverslaving

​​​​​​De hoeveelheid die je drinkt, zegt veel, maar niet alles. Onderstaande signalen kunnen erop wijzen dat je een verslaving aan alcohol hebt ontwikkeld. Wil jij graag hulp of wil je misschien liever eerst meer weten? Neem dan contact met ons op.

Kenmerken alcoholverslaving:
 • alles wat je denkt of doet, draait om alcohol
 • stop je, dan krijg je allerlei ontwenningsverschijnselen door geestelijke en lichamelijke afhankelijkheid
 • je blijft alcohol drinken, ondanks allerlei problemen op sociaal, lichamelijk, mentaal en financieel vlak
 • afspraken met jezelf of anderen om te stoppen, kun je niet laleven 

Als wij jouw gegevens hebben ontvangen, nemen we contact met je op. Hieronder hebben we kort de stappen beschreven die je daarna met ons doorloopt. 
We kunnen ons indenken dat je eerst nog meer informatie wilt of liever met iemand uit ons team spreekt. Neem dan contact op en we staan klaar om zonder al oordeel je vragen te beantwoorden. 

Wat kun je bij ons verwachten nadat jij je gegevens hebt achtergelaten bij CACN:

 • binnen een week plannen we een intakegesprek

 • naar aanleiding daarvan ontvang je een zorgadvies

 • past een ambulante behandeling bij jou? Dan start je gemiddeld een week na de intake

 • het programma duurt zo’n 6 tot 10 weken   

Om deze specialistische zorg voor iedereen toegankelijk te houden, betaal je bij ons geen eigen bijdrage voor de behandeling. Onze ambulante behandelingen worden vergoed vanuit je basisverzekering. Het kan zijn dat je zorgverzekeraar wel je eigen risico in rekening brengt; neem daarom ook altijd contact op met je zorgverzekeraar. Meer informatie vind je bij kosten & vergoeding.

Detox-programma

In sommige gevallen is het verstandig om eerst een ontgiftigingsprogramma te doorlopen. We bieden we dab medische begeleiding bij het stoppen met drinken. 

Neem contact met ons op
Of het in jouw situatie verstandig is om direct (cold turkey) te stoppen met alcohol drinken of eerst een detox-behandeling te doorlopen, hangt af van verschillende factoren, zoals: hoe veel en vaak je drinkt en hoe lang. Zonder jouw achtergrond te kennen, is het voor ons lastig om daar een goed antwoord op te geven. Neem daarom eerst altijd even contact met ons op.

Veelgestelde vragen over cocaïneverslaving


Wanneer je gedurende een langere periode regelmatig cocaïne gebruikt, is het risico erg aanwezig dat je verslaafd raakt.
Herken je de volgende symptomen bij jezelf of een naaste? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. We weten uit ervaring dat dit een lastig besluit kan zijn. Weet dan dat jouw verhaal bij ons altijd vertrouwelijk wordt behandeld. 

Kenmerken van een cokeverslaving:

 • alles wat je doet of denkt, staat in het teken van coke
 • je kunt niet stoppen met gebruiken, ook al veroorzaak het allerlei problemen
 • als je geen coke meer neemt, krijg je last van ontwenningsverschijnselen

Ja, zeker bij frequent gebruik kunnen de afkickverschijnselen heftig zijn. Neem daarom contact met ons op als je opziet tegen de ontwenningsverschijnselen en daardoor misschien niet durft te stoppen met cocaïnegebruik.

Afkickverschijnselen waar je last van kunt krijgen:
 • stemmingswisselingen - je schiet van positief naar depressief
 • sombere buien die in depressie kunnen eindigen
 • paranoia en wantrouwen
 • hevige trillingen
 • waandenkbeelden
 • algehele futloosheid en apathie
 • neiging om de cokeverslaving door iets anders te vervangen 
 • leegte van binnen
 

 


Of je uiteindeiljk verslaafd raakt, is afhankelijk van een aantal factoren.


Genen

Je erfelijke belasting bepaalt de reactie van je lichaam en brein op het gebruik van cocaïne. Zo kan het zijn dat jouw lever minder efficiënt is in het afbreken van de coke. Of je hersenen zijn minder goed in staat om bepaalde impulsen te onderdrukken.


Persoonlijkheid en ontwikkeling 

Het kan zijn dat je het lastig vindt om met bepaalde moeilijke situaties om te gaan. Gebeurt er iets negatiefs, dan kan het zijn dat coke bepaalde emoties toedekt, waardoor je er even niets mee hoeft. Denk bijvoorbeeld aan misbruik of mishandeling. De cocaïne wordt dan een vluchtmiddel voor je, waardoor het risico op verslaving sterk wordt vergroot


Omgeving

Je sociale omstandigheden en situatie. Heb je geen passies of doelen, heb je vrienden waar drugsgebruik ‘normaal’ is of zijn je toekomstperspectieven niet goed? Dan is de kans groter dat je cokegebruik uitmondt in verslaving. 

Het voelt of je langer door kunt gaan, maar ondertussen ga je over je eigen grenzen heen

Het stimulerende effect van cocaïne heft de dempende werking van de alcohol op. Daardoor voel je je nuchterder dan wanneer je alleen alcohol zou drinken. Je gaat veel langer door waar je met alleen alcohol allang in slaap was gevallen of ziek geworden. De kans bestaat dat je ook niet meer in de gaten hebt hoeveel je drinkt. Je wordt bovendien gulziger: combineer je de twee drugs, dan kan het zijn dat je veel meer drinkt dan normaal, maar ook veel meer snuift. 


Coca-ethyleen

Door zowel alcohol als coke te nemen, ontstaat de stof coca-ethyleen. Beide drugs afzonderlijk vormen al een flinke belasting voor je organen, zoals je hart. Combineer je ze, dan verdubbel je die aanslag doordat coca-ethyleen giftiger is dan de twee stoffen apart.
Ook als je het gebruik van beide middelen niet meer onder controle hebt, kun je ons contacteren voor hulp en een behandeling die bij jou past.


 

Veelgestelde vragen over verslaving


Hoe meer van onderstaande kenmerken je herkent, hoe groter de kans dat er sprake is van een verslaving. De eerste is meteen de belangrijkste: 

 
 • je hebt geen grip meer op je gebruik of gedrag

 • je gebruikt meer, langer of vaker dan je had voorgenomen

 • er ontstaan allerlei problemen of gevaarlijke situaties doordat je grenzen over gaat

 • je bent alleen nog maar bezig met het middel of gedrag

 • je hebt last van ontwenningsverschijnselen als je stopt


Dat kan zeker. Ook als je denkt dat je alles onder controle hebt, kunnen er soms gedachten door je hoofd spoken. Misschien lukt het om ze grotendeels weg te duwen, maar houden ze je toch bezig. Of je kunt er met niemand over praten. 

Hulp voor iedereen

Wij gaan altijd discreet met je gegevens om. Ons uitgangspunt is dat we op basis van jouw persoonlijke verhaal een hulpadvies op maat kunnen bieden. In welke fase je ook zit.


Het intakegesprek

Nadat jij je gegevens hebt achtergelaten, nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op. Binnen een week volgt er een intakegesprek. Daarmee proberen we een zo goed mogelijk beeld van jou en je verslaving te krijgen. Dat doen we onder andere door te kijken wat voor problemen er spelen. Deze kunnen namelijk ten grondslag liggen aan je gebruik of gedrag. Door die factoren en invloeden te bepalen, kunnen we je behandeladvies op maat geven. 

 

Passende behandeling 

Tussen intakegesprek en ambulante behandeling zit een week. Uit de gesprekken kan blijken dat een klinische behandeling beter bij jouw situatie past. Misschien is het verstandig dat je eerst een detox-programma doorloopt. Ook dat bespreken we dan samen.


Ja, dat kan. Wij zijn er ook voor de naasten van een verslaafde, zoals ouders, kinderen, partners of vrienden. Deels omdat de impact van verslavingsgedrag ook voor hen groot is; deels omdat zij steun kunnen bieden aan de cliënt. Zo maken ze een duurzaam herstel nog beter mogelijk. Neem daarom ook contact op als je met vragen over het gebruik van iemand anders inzit.

Veelgestelde vragen over ketamineverslaving

Let op de signalen
Bij ketamine en veel andere middelen is het niet zozeer de hoeveelheid, als wel de volgende signalen die kunnen duiden op verslaving:

 • Je bent continu en obsessief met ketamine bezig, ook als je niet gebruikt

 • Je hebt geen controle meer over je gebruik 

  • Je neemt meer en vaker dan je had voorgenomen

  • Je gaat door met gebruiken, ondanks allerlei lichamelijke, financiële en sociale problemen

  • Gebruik gaat ten koste van andere zaken, personen en jezelf

Hulp
Een verslaving heeft een grote negatieve impact heeft op je leven. Hoe eerder je daarom contact met ons opneemt, hoe beter. Wij zijn er ook voor je wanneer jij verslaving niet met jezelf associeert, maar je wellicht toch wat zorgen maakt over je gebruik. 

Discretie

Bij een ketamineverslaving raak je niet zelden verstrikt in emoties. Schaamte, boosheid of angst kunnen het moeilijk maken om die eerste stap te zetten en ons te bellen. Weet dan dat we altijd discreet en vertrouwelijk met jouw verhaal omgaan. Ook als je besluit om na een intakegesprek niet bij ons in behandeling te gaan.

Combinatie met uppers

Ketamine verhoogt je hartslag en bloeddruk. Daardoor is het belastend voor je hart en bloedvaten. Combineer je het met middelen die een stimulerende werking hebben (bijv. XTC, speed of coke), dan vermenigvuldig je die belasting. 

Combinatie met downers

Ketamine heeft een dempend effect. Combineer je het met middelen met een soortgelijke werking (bijvoorbeeld benzodiazepines, alcohol of GHB), dan versterken ze elkaar. Daardoor kan je ademhaling onderdrukt worden en raak je mogelijk bewusteloos. De kans op misselijkheid en overgeven wordt groter. Ga je op dat moment out of kun je je niet goed bewegen, dan zou je kunnen stikken in je eigen braaksel. 

Hulp bij meervoudige verslaving

Het kan zijn dat je naast ketamine ook nog andere middelen gebruikt. Combineren brengt risico’s met zich mee. Wil je ermee stoppen, maar wil je daar onze hulp bij? Neem dan contact op via onze website of bel ons op 040-3032626. Onze team van zorgprofessionals en ervaringsdeskundigen is er ook als je gevoelig bent voor meerdere soorten drugs of wanneer je ook alcohol en medicijnen gebruikt. 

Ketamine komt uiteindelijk in je blaas terecht, waar het middel de blaaswand kan beschadigen. Het kan ook de bovenste urinewegen aantasten en daar een verstopping veroorzaken. Dat laatste veroorzaakt nierproblemen. 

Mogelijke gevolgen:

 • Incontinentie, 

 • Lastig te behandelen blaasontstekingen 

 • Verminderde nierfunctie 

 • Schade aan blaas en urinewegen

Ongeveer ⅓ van de chronische gebruikers krijgt last van dit soort problemen; de gevolgen zijn soms onomkeerbaar. Heb je ondanks klachten toch moeite om te stoppen met ketamine? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. 

Ketamine zorgt voor een dromerige roes. Je komt letterlijk in een andere wereld. Daardoor kan deze drug een uitlaatklep zijn. Wordt het een middel om de werkelijkheid te ontvluchten, dan loop je een grotere kans op geestelijke verslaving.

 

Wees daarom extra alert  in de volgende gevallen:

 • je gebruikt om te vergeten

 • je gebruikt om je emoties te veranderen

Wanneer jij je contactgegevens achterlaat via de website of ons belt, kun je gemiddeld binnen een week op intake-gesprek. Check de actuele wachttijden of neem contact met ons op.

Verslaving is altijd een symptoom van een onderliggend probleem. Ketamine of andere drugs is dan een manier geworden om met de gevolgen van die problemen om te gaan of ze juist te negeren. Vandaar dat we al tijdens het intakegesprek samen met jou proberen te achterhalen wat de oorzaak kan zijn. Daardoor is onze werkwijze er ook op gericht om jou te leren hoe je er in de toekomst goed mee om kunt gaan, zonder dat je daar bepaalde middelen als ketamine voor nodig hebt.

 

Hoe kunnen wij je helpen?

is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.