Veelgestelde vragen

veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Al onze behandelingen worden vergoed door de zorgverzekeraar vanuit de verplichte basisverzekering. Wij vragen geen eigen bijdrage voor de behandeling.
Wanneer je bij ons in behandeling komt kan het zijn dat het eigen risico van minimaal €385,- in rekening wordt gebracht door je zorgverzekeraar. Dit is wettelijk bepaald.
Wanneer de hoofdproblematiek een verslaving is en gemotiveerd bent om te stoppen met je verslaving kom je in aanmerking voor een behandeling bij CACN. Ook is het noodzakelijk dat je een verwijsbrief van de huisarts en je zorgpas meeneemt voor het intakegesprek, anders kan de intake helaas niet doorgaan. 
Bij CACN gelden geen lange wachtlijsten. Wij weten dat toegankelijkheid van zorg erg belangrijk is en daarom kan je bij ons altijd snel terecht voor een intakegesprek.
Een ambulante dagbehandeling in Eindhoven bestaat uit 2 volle werkdagen per week voor ongeveer 8 tot 10 weken. Dit kan in overleg variëren.
De motivatie van iemand om te stoppen met een verslaving is erg belangrijk. Wij kunnen geen verplichte opnames doen. Wel kunnen wij je ondersteunen en helpen om te komen tot een oplossing en de verslaafde te laten inzien dat een behandeling noodzakelijk is.
CACN staat voor Connection Ambulant Centrum Nederland. Wij bieden Specialistische Geestelijk Gezondheidszorg en specialiseren ons het behandelen van verslaving en onderliggende problematiek. CACN is een eigen initiatief met een eigen identiteit en unieke werkwijze. Wij zijn geen onderdeel van de reguliere GGZ of andere verslavingszorginstellingen.
Wij adviseren je om je ziek te melden op je werk. Als jij het fijn dan kunnen wij de werkgever bevestigen dat je ziekmelding terecht is. We kunnen dit natuurlijk ook geheim houden, die keuze ligt geheel bij jou.
CACN verwijst hiervoor door naar de huisartsenpost of naar de eerste hulp. Wij beschikken niet over een eigen crisisdienst.
Op onze locatie in Eindhoven bieden wij ambulante zorg. Voor een klinische behandeling verwijzen wij je graag naar onze ketenpartner www.connection-sggz.nl

Veelgestelde vragen over designerdrugsverslaving

Dat ligt aan het middel 

Op het moment dat designerdrugs ontworpen worden voor recreatief gebruik, zijn ze meestal nog niet verboden. Neemt het aantal incidenten toe, dan kan de overheid in de Opiumwet opnemen. Daarna is de stof verboden. 

 

Legaal betekent niet dat een stof veilig is

Het is belangrijk dat jij jezelf bewust bent dat legaal niet hetzelfde is als veilig voor gebruik. Er is vaak maar weinig bekend over de effecten en gevolgen voor je gezondheid. Meer nog dan bij andere drugs experimenteer je daarom met je eigen lichaam.  

In eerste instantie vaak niet verboden

Op het moment dat designerdrugs op de markt komen, zijn ze nog niet beoordeeld als illegaal. Er zijn vaak ook geen tot weinig onderzoeksresultaten voorhanden. Pas wanneer een steeds grotere groep gebruikers bepaalde bijwerkingen meldt, wordt duidelijk wat het middel precies doet. 

 

Verbod op middelen

Het kan soms jaren duren voordat duidelijk is dat gebruik gerelateerd kan worden aan bepaalde klachten. Tegen die tijd kan de overheid besluiten om het middel te verbieden, maar daar is dan vaak wel een reeks incidenten aan vooraf gegaan.

Legaal staat dus niet gelijk aan veilig. 

Jongeren en jongvolwassenen

Designerdrugs zijn een populaire partydrug onder met name jongeren en jongvolwassenen. Een verklaring is dat deze drugs vaak relatief goedkoop zijn. Daarnaast zijn de drugs vaak gemakkelijk verkrijgbaar via webshops of smartshops. 

 

Chemseks

Er is echter ook een groep oudere gebruikers. Een aantal middelen, zoals 3-MMC, werken libido verhogend. Daardoor worden ze ook wel op chemseksfeesten waar mensen onder invloed van deze drugs seks hebben met elkaar.

Snel van start

Hulp vragen betekent dat je erkent dat je een probleem hebt. Dat kost moed. Heb je die stap gezet, dan wil je vaak snel van start. Daarom doen we er alles aan om onze wachtlijsten kort te houden. Check onze actuele wachttijden om te zien hoe snel je terecht kunt. 

Intakegesprek

Tijdens het intakegesprek luisteren we naar jouw verhaal. Hier halen we waardevolle informatie uit waarmee we jouw behandeling zo goed mogelijk kunnen laten aansluiten op jouw situatie. Aan het einde ervan ga je naar huis met een persoonlijk behandeladvies. Jij beslist vanzelfsprekend wat je hiermee doet. 

De behandeling

Als ons programma goed aansluit op jouw behoeften, gaan we samen van start. Binnen gemiddeld 8 weken bieden we je de handvatten die je nodig hebt voor een duurzaam herstel.

Dat kan zeker. We staan voor jou klaar, of je nu hulp zoekt voor een designerdrugsverslaving of alleen wat vragen hebt over je gebruik.
Je mag ons ook altijd bellen op 040-3032626 als jij je zorgen maakt over een naaste die gebruikt

Veelgestelde vragen over MDMA-verslaving


Uiterlijke kenmerken bieden geen garantie
Vaak staat er een symbooltje in XTC-pillen gedrukt. Dat kan bijvoorbeeld een smiley, een hartje of de S van Superman zijn. Dat zegt niets over de sterkte of daadwerkelijke samenstelling van je pil. Hetzelfde geldt voor de vorm en kleur van de pil.

Drugs laten testen
Je kunt niet aan de buitenkant zien wat erin zit.
De enige manier om dat te weten te komen, is je drugs laten testen.

Kenmerken dat je mogelijk verslaafd bent
Dat kan zeker. Je merkt bijvoorbeeld dat je feesten en uitgaan zonder deze drug saai vindt. Of je krijgt er allerlei gezondheidsklachten van en gaat toch door met gebruiken. Je kunt het ook merken doordat mensen in je omgeving er opmerkingen over beginnen te maken. Vervolgens ontken je of je wordt misschien zelfs kwaad.

Persoonlijke hulp die past bij jou
Maak jij je zorgen over je gebruik? Neem dan contact met ons op, zodat we samen kunnen bekijken of we jou een passende oplossing kunnen bieden.

Bij ons kun je ook je vragen kwijt
Dat kan zeker! Het is juist goed wanneer je bepaalde vragen of zorgen in een vroeg stadium met ons deelt.

Hoe eerder jij je zorgen deelt, hoe beter
Een verslaving is een chronische ziekte die erger wordt wanneer je er niets aan doet; hoe eerder je aan de bel trekt, hoe beter. Vandaar dat je ons ook kunt contacteren wanneer je vragen hebt die je niet aan iedereen durft te stellen.


Verhoogde lichaamstemperatuur
Deze drug verhoogt je lichaamstemperatuur. Doordat je tegelijkertijd veel minder vermoeidheid voelt, kun je door blijven dansen. Vaak is het in bars, clubs en discotheken ook warmer.


Op tijd rustpauze inlassen
Geef je jezelf niet de kans om af te koelen door bijvoorbeeld even te rusten, dan kan je lichaam oververhit raken. Dat kan ernstige, levensgevaarlijke complicaties veroorzaken, zoals interne bloedingen. Neem daarom op tijd rust, ook als je lichaam die behoefte niet aangeeft. 


Drink niet te veel

Van MDMA kun je dorst krijgen, doordat de drug je lichaamstemperatuur verhoogt en je minder speeksel aanmaakt (droge mond). Let op dat je maximaal 1 glas per uur drinkt.

De gevolgen van watervergiftiging
Je lichaam scheidt door MDMA minder water uit (je kunt minder goed plassen) en tegelijkertijd krijg je minder natrium binnen. Dat kan een levensgevaarlijke zwelling van je hersenen veroorzaken. Dit ziektebeeld is erg lastig te behandelen en kan tot de dood leiden. Neem contact met ons op als je vragen hebt. 


Ambulante zorg bij CACN Verslavingszorg
Wanneer je jouw gegevens achterlaat, nemen wij contact met je op om een intakegesprek te plannen. Daarin bekijken we samen hoe we onze behandeling kunnen laten aansluiten op jouw persoonlijke behoeften. Als blijkt dat we jou een passende oplossing kunnen bieden, gaan we van start. Een behandeling duurt gemiddeld 8 weken waarin je 2 volle werkdagen per week het programma volgt. Omdat het ambulante zorg betreft, ga je aan het eind van zo’n dag gewoon weer terug naar huis.


Klinische zorg bij ketenpartner Connection SGGZ

Het kan zijn dat je intensievere zorg nodig hebt. Of je thuissituatie is zodanig dat het beter is wanneer je tijdelijk even ergens anders woont. We kunnen je dan in contact brengen met onze ketenpartner Connection SGGZ. Zij hebben een verslavingskliniek in Meerlo, Limburg en in Zuid-Afrika. Doordat je even los bent van je omgeving, kan dat soms juist voor een betere start zorgen waarin je focus volledig ligt op herstel.

Veelgestelde vragen over afkickkliniek


Begeleiding van ervaren zorgprofessionals

Tijdens je behandeling word je begeleid door onze medisch specialisten die zich hebben toegelegd op verslavingsproblematiek. Zij worden hierin ondersteund door ervaringsdeskundigen die weten wat jij doormaakt.


Steun en verbondenheid van je medecliënten

Een aantal onderdelen doorloop je samen met je medecliënten. De steun en herkenning die je vindt bij elkaar kunnen je helpen bij het behalen van jouw persoonlijke doelen.  


Persoonlijk behandelprogramma

Onze medisch specialisten halen waardevolle informatie uit het intakegesprek met jou. Daarmee stemmen ze de behandeling af op wat jij persoonlijk nodig hebt. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld onderliggende problemen hebt die van invloed zijn op je verslaving. Ook kunnen we dan vaststellen of een detoxprogramma voor jou verstandig is. 


Vergoed vanuit de basiszorg
De behandelingskosten worden volledig vergoed vanuit je basisverzekering. Het kan wel zo zijn dat je zorgverzekeraar het eigen risico in rekening brengt. CACN vraagt daarnaast geen eigen bijdrage. Op die manier ligt onze zorg voor iedereen binnen bereik en kunnen wij zoveel mogelijk mensen helpen naar een leven zonder verslaving.

Wij zorgen dat je altijd een passende behandeling krijgt
CACN Verslavingszorg heeft alle nodige faciliteiten en kennis om jou een zogenaamde dagbehandeling te bieden. Het kan echter blijken dat een intensievere begeleiding beter bij jouw situatie past. We kunnen je dan doorverwijzen naar onze ketenpartner Connection SGGZ. Je hoeft dan niet nog een keer een intakegesprek te doorlopen.

Snel samen aan de slag
Toegeven dat je een probleem hebt met gebruik of gedrag vraagt moed. Dan is het niet fijn wanneer je vervolgens lang moet wachten voor je terecht kunt in onze verslavingskliniek. Daarom doen we er alles voor om onze wachtlijsten kort te houden. Check onze actuele wachttijden of neem contact met ons op.

Veelgestelde vragen over verslaving aan synthetische drugs

 

Je lijf maakt geen onderscheid

Of een middel nou in een laboratorium is geproduceerd of gemaakt is uit stoffen die in de natuur voorkomen: voor je lichaam maakt dat geen verschil. Natuurlijk of synthetisch: de drugs werken op het beloningssysteem in je hersenen. Daardoor ben je geneigd om opnieuw te gebruiken. 


De risico’s zijn altijd aanwezig

Daarnaast bouwt je lichaam in meer of mindere mate tolerantie op, waardoor je steeds meer nodig hebt voor hetzelfde effect. Het risico van verslaving en alle risico’s die je daarmee loopt, is altijd aanwezig. Bovendien kunnen natuurlijke drugs ook schade toebrengen aan je lichamelijke en geestelijke gezondheid.


Drugsgebruik kent altijd risico’s

Heel algemeen kun je stellen dat je met elke drug bepaalde risico’s loopt. Van bepaalde synthetische drugs is echter bekend dat ze een heel sterke craving oproepen. Dat is bijvoorbeeld het geval met 3-MMC. Daarnaast betekent amfetamine- of pepgebruik een flinke aanslag op je lichaam en energiereserves. 


Reden van gebruik

Er spelen ook andere factoren mee die het risico voor jou persoonlijk groter of kleiner kunnen maken. Gebruik je bijvoorbeeld af en toe op een feestje of omdat je niet aan bepaalde dingen wilt denken? Gebruik je omdat je niet goed met de stress van je werk om kunt gaan of heb je geen werk en wil je de uitzichtloosheid even kwijt. 


Vraag CACN om hulp

Wanneer jij je zorgen maakt, neem dan contact op met ons, zodat we je vragen samen kunnen doornemen.


Lastig gespreksonderwerp

Wanneer een partner, vriend of familielid drugs gebruikt, kan dat ervoor zorgen dat je relatie met die persoon onder druk komt te staan. Het kan lastig zijn om het gesprek zelfs maar op het onderwerp te brengen. Iemand praat het gebruik goed of wordt boos als je erover begint. 


Hulp voor jou als naast

Verslaving heeft een flinke impact op zowel de persoon die gebruikt als zijn of haar omgeving. Wanneer je een ander ziet afglijden, werken goedbedoelde adviezen soms averechts. Als je niet goed weet hoe je met het gebruik van de ander kunt omgaan, neem dan contact met ons op. Samen kunnen we bekijken wat de mogelijkheden zijn.


 
 

Brede ervaring

We hebben een brede ervaring die we graag inzetten om jou op weg te helpen naar een leven zonder verslaving. Dat loopt van speed tot verschillende soorten designerdrugs als 3 MMC. 


Persoonlijke benadering

Neem contact met ons op, zodat we samen kunnen bespreken wat we kunnen doen en hoe we onze behandelingen op jouw persoonlijke omstandigheden kunnen aansluiten.

Veelgestelde vragen over de meest verslavende drugs

 

Verschillende factoren

Er zijn verschillende factoren die drugs verslavend maken. Heb jij vragen over bepaalde drugs of vind je het moeilijk om je gebruik in de hand te houden? Neem dan contact met ons op. 


De eigenschappen van het middel:

 • craving – de enorme zin in een bepaalde drug

 • tolerantie – je lichaam heeft steeds meer nodig om hetzelfde te voelen 

 • hoeveelheid vrijkomende dopamine – hoe fijn voel jij je door de drug
   
 • ontwenningsverschijnselen – hoe beroerder jij je voelt nadat je stopt, hoe eerder je geneigd bent weer te beginnen


De manier waarop het middel toegediend wordt, in volgorde van verslavingspotentieel:

 1. roken 

 2. spuiten 

 3. snuiven 

 4. eten of slikken


De mate van gebruik:

 • hoe vaker en meer je gebruikt, hoe groter de kans op verslaving

Afhankelijk van een aantal zaken

Dat is afhankelijk van een aantal factoren. Het middel, maar ook hoe lang en vaak je dit gebruikt, spelen daarin een rol. De heftigheid van de ontwenningsverschijnselen spelen daarin een rol. Daarnaast is het in sommige situaties niet verstandig om zonder medische begeleiding van de ene op de andere dag te stoppen. 


Persoonlijk advies

Het is echter lastig om daarover een uitspraak te doen zonder dat we je achtergrond kennen. Neem daarom altijd contact met ons op, zodat we samen kunnen bespreken wat voor jou de beste start biedt.


Altijd afgestemd op jouw persoon

Ons programma is gebaseerd op jouw zorgbehoeften. Om daarachter te komen, gaan we graag eerst een intakegesprek met je aan. We willen graag meer inzicht krijgen in jouw achtergrond en verhaal. Dat geeft ons waardevolle informatie om de behandeling zo goed mogelijk aan te sluiten op datgene wat jij persoonlijk nodig hebt op weg naar een duurzaam herstel. 


We begeleiden je naar een passende plek 

Als blijkt dat je geholpen kunt worden door onze ambulante dagbehandeling te volgen, kunnen we samen van start. Als echter blijkt dat een intensievere behandeling beter past, dan kunnen we je in contact brengen met onze ketenpartner Connection SGGZ. Het grote voordeel is dat je dan niet nogmaals je hele verhaal hoeft te doen. We zorgen er dus voor dat je altijd de vorm van zorg krijgt geadviseerd waar jij als persoon het meeste baat bij hebt.

Samen komen we tot een persoonlijk advies
Ons team heeft een brede ervaring op het gebied van verslaving. Ook wanneer je meerdere middelen door elkaar gebruikt, kun je ons bellen en om advies of hulp vragen. Samen bekijken we dan hoe we jou het beste kunnen helpen. 

Veelgestelde vragen over crystal meth-verslaving


Toenemend aantal gebruikers

Deze synthethische drug is vooral populair in de Verenigde Staten, delen van Azië en Oost-Europa. In Nederland gaat het om een relatief kleine groep. Tegelijkertijd is er een toename in gebruik gesignaleerd.


Groeiend aantal meth-labs is een aanwijzing

Een van de aanwijzingen is het stijgende aantal meth-labs dat jaarlijks wordt ontmanteld. Het overgrote deel van de productie is waarschijnlijk bestemd voor de export, maar een bepaalde hoeveelheid belandt op de Nederlandse markt. 


Hulp nodig? 

Het kan dus dat je zelf al eens in aanraking geweest met crystal meth. Loop jij daardoor met vragen rond die je aan niemand kwijt kunt? Bel ons dan op 040 303 2626.


Groot risico op verslaving 

Door een aantal factoren staat deze drug om zijn hoge verslavingspotentieel:
 

 • Je hebt al snel meer nodig om hetzelfde te voelen

 • De katers nadien zijn heftig en duren een aantal dagen

 • Deze worden gevolgd door sterke craving, een groot verlangen naar het middel

 • Je ontwikkelt al snel afkickverschijnselen wanneer je stopt met gebruiken


Als jij hierdoor problemen ervaart of het lukt je niet om zomaar te stoppen, neem dan contact met ons op. Wij kunnen je helpen om die vicieuze cirkel te doorbreken. 


Je zorgen uiten kan lastig zijn 

Wij zijn er ook voor jou wanneer je niet zelf gebruikt, maar een dierbare uit je omgeving ziet worstelen met een verslaving. Wij weten uit ervaring dat het lastig kan zijn om het gesprek over drugsgebruik aan te gaan. Iemand kan ontkennen of het gebruik goedpraten. Of iemand wordt boos, waardoor het gesprek in ruzie eindigt. 


Grote impact

Daarnaast kan een verslaving een grote impact hebben op de rest van het gezin. Het kan dan helpen om professionele hulp in te schakelen. Wij kunnen niet alleen jouw naaste helpen met zijn of haar verslaving. We kunnen ook jou de handvatten bieden om met die verslaving om te gaan zonder dat je daar zelf aan ten onder gaat. Neem daarom vandaag nog contact op met CACN.


Korte wachttijden

Er is moed nodig om die eerste stap te zetten en te erkennen dat je een probleem hebt met je meth-gebruik. Wij proberen onze wachtlijsten daarom zo kort mogelijk te houden. Check snel onze actuele wachttijden of neem contact met ons op zodat we kunnen kijken wat de mogelijkheden zijn.
 

Veelgestelde vragen over alcoholprobleem

 

Richtlijnen alcohol

De richtlijn voor overmatig drinken ligt voor mannen op 21 glazen alcohol per week en voor vrouwen op 14 glazen. Drink je als man 6 glazen alcohol en als vrouw 4 glazen, dan val je in de categorie zware drinker. Het kan echter zijn dat je minder drinkt en de alcohol toch een probleem vormt. 

 

Belangrijke vraag aan jezelf

Een vraag die je jezelf daarom ook kunt stellen, is: drink je zoveel of regelmatig alcohol dat je daardoor allerlei problemen ervaart? Dan kan het zijn dat je een alcoholprobleem hebt ontwikkeld. Doe je hier niets aan, dan kan het verergeren en loop je het risico op een alcoholverslaving. Neem contact met ons op, zodat we je een persoonlijk advies kunnen geven. Twijfel je of heb je vragen rond je alcoholgebruik? Neem ook dan gerust contact op. 


Stiekem drinken
 

Ook voor naasten kan dat soms lastig zijn om te zien. Als iemand problemen heeft om zijn of haar drinkgedrag onder controle te houden, gaat dat vaak gepaard met schaamte. Dat kan tot gevolg hebben dat iemand stiekem drinkt. Daardoor merk jij niets of pas in een later stadium het alcoholprobleem op van jouw partner, ouder of andere naaste. Toch zijn er bepaalde signalen die op alcoholverslaving kunnen wijzen. Een aantal ervan zijn:

 
 • slecht concentratievermogen en dingen vergeten

 • alles is een aanleiding om te drinken

 • ontwenningsverschijnselen als je stopt met drinken

 • angsten en depressies

 • boos worden wanneer over je drinkgedrag begint


Een oplossing voor je alcoholprobleem

Denk jij dat een naaste met een alcoholprobleem kampt? Of is alcohol voor jouzelf een probleem hebt en wil je dat graag oplossen? Neem dan contact met ons op via 040 303 2626.

 

Basisverzekering dekt de kosten

De kosten voor onze behandelingen worden vergoed door jouw ziektenkostenverzekering. Dat komt doordat wij door de overheid erkend zijn als professionele GGZ-instelling. Wel kan het zijn dat je eigen risico in rekening wordt gebracht door je zorgverzekeraar. 


Geen eigen bijdrage

Een verslaving heeft vaak al flinke gevolgen voor je financiële situatie; door geen eigen bijdrage te vragen, kunnen we met onze persoonlijke en gespecialiseerde zorg iedereen bereiken die daar behoefte aan heeft. Heb je toch nog vragen over de vergoeding of kosten? Neem contact met ons op. Dan kijken we er samen naar. 


 


Detox

Soms is het verstandig om eerst een detox-programma te doorlopen voordat je stopt met drinken. In een aantal gevallen is het zelfs noodzakelijk. Tijdens zo’n detoxificatie bouw je jouw alcoholinname af onder medische begeleiding. 

 

Advies hierover is persoonlijk

Het is niet mogelijk om hierover een algemene uitspraak te doen, zonder dat we jouw achtergrond kennen. Daarom nodigen we je uit om contact met ons op te nemen als je wilt weten wat in jouw situatie raadzaam is. Bel ons op 040-3032626


 

Veelgestelde vragen over wat alcohol drinken met je hersenen doet


Stevige drinkers

Wanneer je gedurende een lange periode wekelijks meer dan 25 glazen alcohol drinkt, loop je een groot risico op hersenschade. Daarbij kunnen je geheugen en denkvermogen worden aangetast. Ook loop je het risico op het syndroom van Korsakov of op dementie.  

 

Ook al bij kleine hoeveelheden

Toch blijkt uit recent onderzoek dat je ook al bij meer dan één glas per dag kans loopt op bepaalde gevolgen. De verschillende gebieden in je hersenen kunnen daardoor onderling minder goed communiceren. Dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat ook al bij deze kleinere hoeveelheden je geheugen en concentratie afnemen.

Wij kunnen je helpen

Lukt het niet om te stoppen met alcohol, neem dan contact op met ons team. Ook als je voor je gevoel helemaal niet zoveel drinkt. Hoe eerder je bij ons aan de bel trekt, hoe minder kans dat je blijvende schade oploopt aan je hersenen en hoe eerder we samen aan jouw herstel kunnen werken. 

 

1. Het intakegesprek


Als jij je gegevens achterlaat, nemen we contact met je op om zo snel mogelijk een intakegesprek te plannen. Aan de hand van wat wat jij ons vertelt, kunnen wij je behandeling persoonlijk afstemmen op jouw behoeften. Soms wordt bijvoorbeeld duidelijk dat er bij jou onderliggende problemen meespelen. 

2. De behandeling

Uit het intakegesprek volgt een persoonlijk advies. Sluit ons ambulante traject aan op wat jij nodig hebt en wil jij zelf ook met ons aan je alcoholverslaving werken? In zo’n acht weken werk je twee volledige dagen per week aan je herstel. Daarbij volg je zowel groeps- als individuele therapie. 


3. Nazorg

Wanneer je bij in onze kliniek het programma hebt doorlopen, kan blijken dat je behoefte hebt aan nazorg. Ook daar zijn we goed op ingericht. We laten je pas los als we van beide kanten zien dat jij daaraan toe bent. 

 

Onderliggende problematiek

Het kan zijn dat er bij jou onderligggende problemen meespelen. Daar kunnen we tijdens het programma dan extra aandacht aan besteden. Op die manier is onze zorg altijd maatwerk en is de kans op duurzaam herstel het grootst. 
 


Detox of niet?
Wanneer dat nodig is, bieden wij de mogelijkheid om onder toezicht van onze medisch specialisten het alcoholgebruik af te bouwen. Hiervoor doorloop je een zogenaamde detox.
Neem contact met ons op, zodat we samen kunnen bespreken wat voor jou het beste is. 

 

Vergoed via je ziektekostenverzekeraar

De kosten worden volledig vergoed vanuit je basisverzekering. Het kan wel zijn dat je verzekeraar je eigen risico in rekening brengt. 

 

Geen eigen bijdrage

Bij CACN betaal je geen eigen bijdrage. Wij vinden dat jouw bereidheid om aan jouw herstel te werken, voldoende is. Zo blijft onze specialistische zorg voor iedereen haalbaar.

Veelgestelde vragen over alcoholabusus

 

Wanneer drank problemen veroorzaakt in je leven

Het is een andere term voor alcoholmisbruik. 

Drink jij zoveel dat je negatieve gevolgen van ondervindt, dan kan er sprake zijn van alcoholabusus. Denk daarbij aan problemen op sociaal, relationeel en zakelijk vlak en aan gezondheidsklachten. 

 

Van alcoholmisbruik naar verslaving

Vaak versterken deze klachten elkaar en kunnen ook weer een aanleiding zijn om te gaan drinken. Zo kan alcoholabusus leiden tot een alcoholverslaving. Maak jij je zorgen of dit bij jou aan de hand is? Neem dan contact met ons op wij luisteren naar jouw verhaal  


CACN staat klaar om jouw vragen te beantwoorden

Dat kan zeker. Ook wanneer je geen problemen hebt met drinken, maar daar toch wat vragen over hebt, staan we klaar voor je. We begrijpen dat je die niet zomaar aan iedereen stelt, wellicht omdat je niet zit te wachten op negatieve reacties. Onze medisch specialisten en ervaringsdeskundigen kijken altijd met een professionele blik en zonder waardeoordeel naar jouw situatie. In hun advies sta jij altijd centraal. Bel ons daarom gerust wanneer je vragen hebt.


Duur van het traject
Een traject bij ons duurt gemiddeld acht weken. Gedurende die periode ben je twee dagen in de week bij ons in de kliniek in Eindhoven.

Ambulante zorg voor minimale impact
Je volgt afwisselend groepstherapie en individuele sessies, waarin we veel aandacht besteden aan eventuele onderliggende problemen die bij jou spelen. Op die manier sluit de behandeling aan op jouw persoonlijke zorgbehoeften. ‘s Avonds ga je gewoon weer terug naar huis, zodat je gewone leven zoveel mogelijk door kan gaan.

Een intakegesprek geeft duidelijkheid
Ons programma is vooral geschikt wanneer je een bepaalde mate van zelfredzaamheid hebt. Een stabiele thuissituatie is daarvan een goede indicator. Tijdens een intakegesprek brengen we dat samen in kaart.

Veelgestelde vragen over verslaving aan World of Warcraft

Veelgestelde vragen over waarom alcohol zo verslavend is


Richtlijnen

Er zijn een aantal richtlijnen die jou hierover een idee kunnen geven. Omdat vrouwen sneller reageren op de effecten van alcohol, is er een onderscheid gemaakt naar geslacht.


Hoog verslavingsrisico

Man: 21 glazen alcohol per week

Vrouw: 14 glazen alcohol per week. 


Zeer hoog verslavingsrisico

Man: 6 glazen alcohol per dag

Vrouw: 4 glazen alcohol per dag


Alcoholisme

Je drinkt zoveel en vaak dat je zonder alcohol niet meer kunt functioneren. Daarnaast heb je geen controle meer over je gebruik. Dat betekent onder andere dat je doorgaat met drinken, ondanks allerlei problemen op financieel, sociaal en lichamelijk vlak. 

 

Heb jij hulp nodig? Deel je zorgen met ons.

We willen je graag laten weten dat wij er voor je zijn. Je kunt ons ook bellen als je helemaal niet zoveel drinkt, maar wel vragen hebt over je alcoholgebruik. Of wanneer je er zelf weinig last van hebt, maar je omgeving er steeds vaker opmerkingen over maakt. Neem contact op: bel 040-3032626

 

Minderen kan moeilijker zijn dan stoppen

Wanneer je moeite hebt om je drinkgedrag in de hand te houden, kun je proberen om te minderen. Wij zien in onze afkickkliniek dat minderen moeilijker kan zijn dan volledig stoppen met alcohol. Vind jij het lastig om te stoppen? Neem dan contact met ons op, zodat we kunnen kijken hoe we jou hierin kunnen begeleiden. 


Neem contact met ons op

De verslaving van een naaste kan een enorme impact hebben op de rest van het gezin. Het kan al ontzettend lastig zijn om het onderwerp ter sprake te brengen. Daarom ben ook jij welkom bij CACN Verslavingszorg. We bieden je de handvatten om te kunnen omgaan met een verslaafd persoon in je familie of vriendengroep. 

 

Familieprogramma

Speciaal voor jou als naaste hebben we een boekje geschreven waarin je al veel antwoorden kunt vinden. Daarnaast bieden we een familieprogramma waarin we veel aandacht besteden aan jou en je emoties.


Dagbehandeling in Eindhoven

CACN Verslavingszorg biedt een ambulante dagbehandeling. Dat houdt in dat je twee dagen per week, gemiddeld zo’n acht weken lang, een programma volgt. Daarin geven we jou de handvatten voor een duurzaam herstel, door middel van zowel individuele sessies als groepstherapie. Onze behandelingen zijn altijd afgestemd op jouw persoonlijke situatie. 

 

Intakegesprek

Tijdens een intakegesprek leren we je beter kennen. Op die manier kunnen we ons een volledig beeld vormen van jou en waar jouw behoeften liggen. Daarmee kunnen we ons programma zo goed mogelijk op jou afstemmen. Dit vergroot de kans op een duurzaam herstel een nieuwe toekomst waarin jij vrij bent van verslaving.

 

Verschillende factoren

Deze vraag hangt af van verschillende factoren. Hieronder sommen we er een aantal op.
 

 • Biologische invloed

           Alcohol ontregelt de werking van het beloningssysteem in je brein. Bij sommigen werkt die bij hun geboorte al minder goed. Alcohol (en drugs) geven een sterke, positieve prikkel. Daardoor kun je gevoeliger zijn om uiteindelijk een verslaving te ontwikkelen.

 • Psychologische invloed

           Dit heeft betrekking op je persoonlijke ontwikkeling. Vind je het moeilijk om tegenslagen te verwerken? Voel jij je snel onzeker? 

 • Sociale invloed

           Ten slotte kan ook je omgeving van invloed zijn op jouw verslavingsgevoeligheid. Denk aan de omgeving waar je opgroeit en de toekomstperspectieven die je hebt.  

Veelgestelde vragen over alcoholisme


Geen grip meer

Je spreekt over alcoholisme wanneer je niet meer kunt functioneren zonder alcohol. Vaak zie je dat een alcoholist door het vele drinken allerlei problemen krijgt, maar dat hij of zij toch het drinken niet kan laten. 


Ontwenningsverschijnselen

Wat ook niet helpt is dat je in dit stadium last krijgt van ontwenningsverschijnselen als je ineens stopt met alcohol drinken. Alcohol is zowel lichamelijk als geestelijk verslavend.
Heb je vragen over alcoholisme, wil je begeleiding of zie je op tegen het afkicken van alcohol? Neem dan contact met ons op.

 

Kenmerken

Alcoholisme gaat vaak samen met een groot gevoel van schaamte. Daardoor doe je er, bewust of onbewust, misschien van alles aan om je gebruik te verbergen. Of je praat het goed, naar anderen en naar jezelf. Toch kun je een alcoholverslaving wel herkennen. De belangrijkste symptomen zijn:

 • lichamelijke afkickverschijnselen (zweten, trillen);
 • geestelijke afkickverschijnselen (depressiviteit, angsten);

 • alcohol nodig hebben om te kunnen functioneren

 • je sport, hobby of werk verwaarlozen

 • liegen over hoeveel je drinkt

 • doorgaan met drinken, ondanks alle problemen die je erdoor krijgt.

 

Dagbehandeling

Wij zijn gespecialiseerd in ambulante zorg. Dat wil zeggen dat je twee keer per week naar onze kliniek komt. Van daaruit volg je zowel groepstherapie als individuele sessies. Er is daarin aandacht voor de eventuele onderliggende problematiek die aan de basis van jouw verslaving kan liggen. Aan het eind van zo’n intensieve dag ga je gewoon weer terug naar huis.

 

Voor wie? 

Tijdens een intakegesprek bekijken we samen of een dagbehandeling bij jou als persoon past. Een voorwaarde is dat je een stevig sociaal vangnet hebt waar je op terug kunt vallen.
Mocht blijken dat jij een intensievere vorm van zorg kunt gebruiken, dan kunnen we jou in contact brengen met onze ketenpartner Connection SGGZ. Doordat we nauw met elkaar samenwerken, hoef je niet nogmaals een intake te doen. 

Een verslaving heb je nooit alleen

De verslaving van je partner of andere naaste kan een enorme impact hebben op de rest van het gezin.

Het kan bovendien heel erg lastig zijn om het gesprek aan te gaan. Iemand kan zijn of haar gebruik wegwimpelen, goedpraten of verzwijgen. Een ander scenario is dat er ruzies ontstaan, omdat iemand niet over zijn gebruik wil praten. 

 

Neem contact met ons op

Leven met de verslaving van een ander roept vaak heel veel spanning en emoties op. We zien dit ook veelvuldig in onze verslavingskliniek en wij besteden er dan ook volop aandacht aan tijdens onze behandelingen. Zo hebben we voor jou een familieprogramma en een speciaal boekje die je handvatten bieden om te kunnen omgaan met iemand die verslaafd is. Neem contact op als je hier meer over wilt weten of je wanneer jij jouw verhaal wilt delen.  


Wat is een detoxprogramma?

Je lichaam went aan de alcohol, zeker als het om een lange periode van intensief gebruik gaat. Zou je zomaar stoppen met alcohol, dan kun je overvallen worden door verschillende lichamelijke en geestelijke afkickverschijnselen. Daarnaast kan het in een aantal gevallen ook verstandig zijn om onder medische begeleiding af te bouwen. Dit noemen we detoxificatie.
 

Detoxificatie bij CACN

Of zo’n programma in jouw geval is aan te raden, kunnen we alleen beslissen nadat we je uitgebreid gesproken hebben. Plan daarom een intakegesprek in, zodat we je op basis van jouw achtergrond een persoonlijk advies kunnen gevenn. Jouw zorg is bij ons altijd maatwerk.

Veelgestelde vragen over drugsverslaving


Verschillende factoren 

Of je uiteindelijk verslaafd raakt, hangt af van verschillende factoren. Als je die bij elkaar optelt, kun je uitkomen bij een verhoogd risico op verslaving. Denk aan:

 • biologische invloed – bijvoorbeeld je genen
 • sociale factoren – vrienden of toekomstperspectief
 • psychologische inbreng – hoe ga je om met tegenslag?
 • reden waarom je gebruikt – zijn de drugs bijvoorbeeld een vlucht? 
 • de drugs zelf – sommige middelen zorgen voor een sterke craving of je bouwt sneller tolerantie op


Vroeg hulp vragen

Een verslaving kan ernstige gevolgen hebben voor de kwaliteit van je leven. Hoe eerder je daarom contact met ons opneemt, hoe beter de kans op duurzaam herstel. 

CACN is er voor iedereen die zich zorgen maakt over drugsgebruik

Wij zijn er daarom niet alleen voor mensen bij wie de problemen boven het hoofd zijn gegroeid. We zijn er ook voor je wanneer je omgeving niets in de gaten heeft, terwijl jij misschien wakker ligt over je gebruik. Je verhaal delen of ons vragen stellen die je nergens anders kwijt kunt, kan soms al enorm opluchten. 

Ook voor jou bieden we hulp

Het kan zijn dat je een partner, familielid of vriend ziet worstelen met zijn of haar drugsgebruik. Misschien heb je al geprobeerd om erover te praten, maar eindigt dat altijd in ruzie. Neem dan contact met ons op. Samen kunnen we bekijken wat er nodig is om die ander te helpen.


Snel samen in gesprek

Wanneer jij je gegevens achterlaat of ons belt, plannen we binnen een week een intakegesprek. Daarin bekijken we samen hoe we jou kunnen helpen. Sluit onze behandeling aan bij jou? Dan kun je vaak al binnen een week van start.

Jij staat bij ons centraal

De behandeling bestaat uit groepstherapie en individuele sessies en sluit altijd zoveel mogelijk aan op jouw persoonlijke situatie. Wanneer je contact met ons opneemt, vertellen we je er graag meer over. 

Veelgestelde vragen over 3-MMC-verslaving


Niet langer legaal
Sinds 28 oktober 2021 staat 3-MMC op Lijst II van de Opiumwet. Dat betekent dat productie, handel en bezit strafbaar zijn. Hiermee wil de overheid onder andere voorkomen dat deze drug ten onrechte als onschuldig wordt gezien. 


Kater en craving
Ja en dat kan te maken hebben met de volgende factoren:

 • Hevigheid van de kater na gebruik

 • Craving ofwel hunkering naar het middel als het is uitgewerkt is

Beide factoren zorgen ervoor dat je geneigd kunt zijn om telkens bij te pakken. 


Vals onschuldig beeld
3-MMC was lange tijd legaal verkrijgbaar. Je kon het middel eenvoudig online bestellen en het was ook verkrijgbaar in smartshops. Dat wekte bij sommigen het idee dat het middel minder schadelijk is. 

De risico’s

Gebruik van 3-MMC brengt de volgende risico’s met zich mee:

 • flink verhoogde hartslag en hartritmestoornissen

 • ernstige opwindingsdelier

 • schade aan je hart, lever en hersenen

 • beschadiging aan je aders (er ontstaan bijvoorbeeld blauwe plekken op je knieën) 

 • angst- en paniekaanvallen

 • verhoogde kans op psychoses

 • depressiviteit en suïcidale gedachten


Intake en duur van de behandeling
Om je behandeling goed aan te kunnen laten sluiten op jouw persoonlijke situatie, plannen we eerst een intake. Als daaruit blijkt dat onze behandelmethode bij jou past, dan kunnen we gemiddeld binnen een week erna al van start.
In zo'n 8 weken helpen we jou op een duurzame manier te herstellen. 

Afhankelijk van jouw situatie
Het kan zijn dat het volgen van een detoxprogramma jou de beste start biedt. Daarbij krijg je begeleiding van ons gespecialiseerde team van medisch specialisten.

Afkickverschijnselen 3-MMC 
 • Je voelt je leeg en depressief
 • Je hebt het koud
 • Je voelt je enorm ellendig
 • Je ervaart craving, een sterk verlangen naar de drug
 • Je bent vermoeid
 • Je kunt je moeilijk concentreren 

Persoonlijk advies
Het is alleen lastig om hierover een algemene uitspraak te doen, zonder dat we weten wie jij bent en wat jouw verhaal is. Neem daarom contact op met CACN voor een persoonlijk advies.

Veelgestelde vragen over speedverslaving


Belangrijk signaal
Het kan een teken zijn dat je geestelijk afhankelijk begint te raken van speed. Beginnende afhankelijkheid is niet hetzelfde als verslaving. Toch kan gebruik soms onverwacht snel uit de hand lopen. Daarom kun je ons altijd contacteren om je twijfels of zorgen met ons te delen; ook als je twijfelt of het wel nodig is.

Bel ons ook voor vragen
Heb je vragen over je gebruik die je niet aan iemand in je omgeving kwijt kunt? Ook dan zijn we er voor jou, waarbij je verhaal altijd vertrouwelijk behandeld wordt.
 

Confronteren leidt niet altijd tot een antwoord
Het kan lastig zijn om het gesprek aan te gaan over een onderwerp als drugsgebruik. De ander kan ontkennen of boos worden. Of je krijgt te horen dat het allemaal wel meevalt.

Wij zijn er ook voor jou als naaste
Tegelijkertijd kun je zelf ook overmand worden door emoties als frustratie, angst of woede. Als je het lastig vindt om er een gesprek over aan te gaan, neem dan contact met ons op. Verslaving kan een zware wissel trekken op iedere relatie; wij zijn er daarom ook voor jou als naaste.
 

Snel aan de slag
Bij CACN kennen we geen lange wachtlijsten. Wij weten dat de toegankelijkheid van onze zorg erg belangrijk is. Daarom kan je bij ons altijd snel terecht voor een intakegesprek. Check ook onze actuele wachttijden.
 


Intakegesprek
Wanneer jij je contactinformatie achterlaat, plannen we binnen een week een intakegesprek. Daarin nemen we de tijd om naar jou te luisteren. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er onderliggende problemen meespelen die jouw gebruik in stand houden.

Jij staat bij ons centraal
Door de behandeling af te stemmen op jouw verhaal, maken we onze zorg persoonlijk, zodat jij daarin centraal staat. Wij zijn er immers voor jou.
 


Vergoeding vanuit basisverzekering en ​g​​​​​een eigen bijdrage
Al onze behandelingen worden vergoed vanuit je basisverzekering en ook goed om te weten: wij vragen geen eigen bijdrage, zodat we onze specialistische zorg voor iedereen toegankelijk houden. 

Veelgestelde vragen over verslaving


Hoe meer van onderstaande kenmerken je herkent, hoe groter de kans dat er sprake is van een verslaving. De eerste is meteen de belangrijkste: 

 
 • je hebt geen grip meer op je gebruik of gedrag

 • je gebruikt meer, langer of vaker dan je had voorgenomen

 • er ontstaan allerlei problemen of gevaarlijke situaties doordat je grenzen over gaat

 • je bent alleen nog maar bezig met het middel of gedrag

 • je hebt last van ontwenningsverschijnselen als je stopt


Dat kan zeker. Ook als je denkt dat je alles onder controle hebt, kunnen er soms gedachten door je hoofd spoken. Misschien lukt het om ze grotendeels weg te duwen, maar houden ze je toch bezig. Of je kunt er met niemand over praten. 

Hulp voor iedereen

Wij gaan altijd discreet met je gegevens om. Ons uitgangspunt is dat we op basis van jouw persoonlijke verhaal een hulpadvies op maat kunnen bieden. In welke fase je ook zit.


Het intakegesprek

Nadat jij je gegevens hebt achtergelaten, nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op. Binnen een week volgt er een intakegesprek. Daarmee proberen we een zo goed mogelijk beeld van jou en je verslaving te krijgen. Dat doen we onder andere door te kijken wat voor problemen er spelen. Deze kunnen namelijk ten grondslag liggen aan je gebruik of gedrag. Door die factoren en invloeden te bepalen, kunnen we je behandeladvies op maat geven. 

 

Passende behandeling 

Tussen intakegesprek en ambulante behandeling zit een week. Uit de gesprekken kan blijken dat een klinische behandeling beter bij jouw situatie past. Misschien is het verstandig dat je eerst een detox-programma doorloopt. Ook dat bespreken we dan samen.


Ja, dat kan. Wij zijn er ook voor de naasten van een verslaafde, zoals ouders, kinderen, partners of vrienden. Deels omdat de impact van verslavingsgedrag ook voor hen groot is; deels omdat zij steun kunnen bieden aan de cliënt. Zo maken ze een duurzaam herstel nog beter mogelijk. Neem daarom ook contact op als je met vragen over het gebruik van iemand anders inzit.

Veelgestelde vragen over cocaïneverslaving


Wanneer je gedurende een langere periode regelmatig cocaïne gebruikt, is het risico erg aanwezig dat je verslaafd raakt.
Herken je de volgende symptomen bij jezelf of een naaste? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. We weten uit ervaring dat dit een lastig besluit kan zijn. Weet dan dat jouw verhaal bij ons altijd vertrouwelijk wordt behandeld. 

Kenmerken van een cokeverslaving:

 • alles wat je doet of denkt, staat in het teken van coke
 • je kunt niet stoppen met gebruiken, ook al veroorzaak het allerlei problemen
 • als je geen coke meer neemt, krijg je last van ontwenningsverschijnselen

Ja, zeker bij frequent gebruik kunnen de afkickverschijnselen heftig zijn. Neem daarom contact met ons op als je opziet tegen de ontwenningsverschijnselen en daardoor misschien niet durft te stoppen met cocaïnegebruik.

Afkickverschijnselen waar je last van kunt krijgen:
 • stemmingswisselingen - je schiet van positief naar depressief
 • sombere buien die in depressie kunnen eindigen
 • paranoia en wantrouwen
 • hevige trillingen
 • waandenkbeelden
 • algehele futloosheid en apathie
 • neiging om de cokeverslaving door iets anders te vervangen 
 • leegte van binnen
 

 


Of je uiteindeiljk verslaafd raakt, is afhankelijk van een aantal factoren.


Genen

Je erfelijke belasting bepaalt de reactie van je lichaam en brein op het gebruik van cocaïne. Zo kan het zijn dat jouw lever minder efficiënt is in het afbreken van de coke. Of je hersenen zijn minder goed in staat om bepaalde impulsen te onderdrukken.


Persoonlijkheid en ontwikkeling 

Het kan zijn dat je het lastig vindt om met bepaalde moeilijke situaties om te gaan. Gebeurt er iets negatiefs, dan kan het zijn dat coke bepaalde emoties toedekt, waardoor je er even niets mee hoeft. Denk bijvoorbeeld aan misbruik of mishandeling. De cocaïne wordt dan een vluchtmiddel voor je, waardoor het risico op verslaving sterk wordt vergroot


Omgeving

Je sociale omstandigheden en situatie. Heb je geen passies of doelen, heb je vrienden waar drugsgebruik ‘normaal’ is of zijn je toekomstperspectieven niet goed? Dan is de kans groter dat je cokegebruik uitmondt in verslaving. 

Het voelt of je langer door kunt gaan, maar ondertussen ga je over je eigen grenzen heen

Het stimulerende effect van cocaïne heft de dempende werking van de alcohol op. Daardoor voel je je nuchterder dan wanneer je alleen alcohol zou drinken. Je gaat veel langer door waar je met alleen alcohol allang in slaap was gevallen of ziek geworden. De kans bestaat dat je ook niet meer in de gaten hebt hoeveel je drinkt. Je wordt bovendien gulziger: combineer je de twee drugs, dan kan het zijn dat je veel meer drinkt dan normaal, maar ook veel meer snuift. 


Coca-ethyleen

Door zowel alcohol als coke te nemen, ontstaat de stof coca-ethyleen. Beide drugs afzonderlijk vormen al een flinke belasting voor je organen, zoals je hart. Combineer je ze, dan verdubbel je die aanslag doordat coca-ethyleen giftiger is dan de twee stoffen apart.
Ook als je het gebruik van beide middelen niet meer onder controle hebt, kun je ons contacteren voor hulp en een behandeling die bij jou past.


 

Veelgestelde vragen over alcoholverslaving

​​​​​​De hoeveelheid die je drinkt, zegt veel, maar niet alles. Onderstaande signalen kunnen erop wijzen dat je een verslaving aan alcohol hebt ontwikkeld. Wil jij graag hulp of wil je misschien liever eerst meer weten? Neem dan contact met ons op.

Kenmerken alcoholverslaving:
 • alles wat je denkt of doet, draait om alcohol
 • stop je, dan krijg je allerlei ontwenningsverschijnselen door geestelijke en lichamelijke afhankelijkheid
 • je blijft alcohol drinken, ondanks allerlei problemen op sociaal, lichamelijk, mentaal en financieel vlak
 • afspraken met jezelf of anderen om te stoppen, kun je niet laleven 

Als wij jouw gegevens hebben ontvangen, nemen we contact met je op. Hieronder hebben we kort de stappen beschreven die je daarna met ons doorloopt. 
We kunnen ons indenken dat je eerst nog meer informatie wilt of liever met iemand uit ons team spreekt. Neem dan contact op en we staan klaar om zonder al oordeel je vragen te beantwoorden. 

Wat kun je bij ons verwachten nadat jij je gegevens hebt achtergelaten bij CACN:

 • binnen een week plannen we een intakegesprek

 • naar aanleiding daarvan ontvang je een zorgadvies

 • past een ambulante behandeling bij jou? Dan start je gemiddeld een week na de intake

 • het programma duurt zo’n 6 tot 10 weken   

Om deze specialistische zorg voor iedereen toegankelijk te houden, betaal je bij ons geen eigen bijdrage voor de behandeling. Onze ambulante behandelingen worden vergoed vanuit je basisverzekering. Het kan zijn dat je zorgverzekeraar wel je eigen risico in rekening brengt; neem daarom ook altijd contact op met je zorgverzekeraar. Meer informatie vind je bij kosten & vergoeding.

Detox-programma

In sommige gevallen is het verstandig om eerst een ontgiftigingsprogramma te doorlopen. We bieden we dab medische begeleiding bij het stoppen met drinken. 

Neem contact met ons op
Of het in jouw situatie verstandig is om direct (cold turkey) te stoppen met alcohol drinken of eerst een detox-behandeling te doorlopen, hangt af van verschillende factoren, zoals: hoe veel en vaak je drinkt en hoe lang. Zonder jouw achtergrond te kennen, is het voor ons lastig om daar een goed antwoord op te geven. Neem daarom eerst altijd even contact met ons op.

Veelgestelde vragen over 'Ben ik een alcoholist?'


De signalen

Veel drinken zegt niet altijd dat je ook een alcoholverslaving hebt. De volgende signalen zijn wel typerend voor alcoholisme:

 
 • Je denkt de hele dag door aan alcohol

 • Zonder alcohol kom je je dag niet goed door

 • Als je stopt, krijg je last van ontwenningsverschijnselen
   

Neem contact op met ons team

Zijn bovenstaande punten herkenbaar voor je? Wacht dan niet langer en neem contact met ons op. 


Als je een tijdlang veel alcohol drinkt, kun je afkickverschijnselen krijgen als je daarmee stopt. Dat komt doordat je lichaam die hoeveelheid gewend is en erop rekent. Krijgt het geen alcohol, dan zal het protesteren. Zie je daar tegenop? Bel ons op 040-3032626. Wij kunnen je ondersteuning bieden als jij dat nodig hebt. 

 

Lichte ontwenningsverschijnselen:

 • veel zweten
 • niet goed meer slapen

 • problemen met je maag en darmen

 • misselijkheid

 • een onrustig gevoel

 

Zware ontwenningsverschijnselen

 • angsten en paniekaanvallen 

 • een epileptische aanval of insult

 • delirium tremens 


Dat is afhankelijk van meerdere factoren, zoals hoeveel je drinkt en hoe lang al.
Neem daarom contact met ons op, zodat we samen kunnen bespreken wat het beste bij jouw situatie past. We hebben een detox-programma waarbij je we je kunnen begeleiden op een medisch verantwoorde manier. Of dit verstandig is in jouw geval, kunnen we tijdens een intake bespreken.

Als jij ons belt op 040-3032626 of je gegevens achterlaat, kun je gemiddeld al binnen een week terecht voor een intakegesprek. Als blijkt dat een ambulante behandeling bij je past, kunnen we vaak na nog een week later samen van start. Wij weten hoe lastig het is om die eerste stap te zetten en hulp te vragen. Dat is ook de reden dat we onze wachttijden zo kort mogelijk willen houden.

Wij zijn er ook voor jou als naaste van een verslaafde

De verslaving van je ouder, partner, beste vriend of andere naaste heeft vaak ook flinke invloed op jouw leven. Niet in de laatste plaats omdat je iemand ziet afglijden, terwijl je niet meer goed tot de ander kunt doordringen. CACN is er ook voor jou.


Wat kunnen we voor jou betekenen?

We bieden ondersteuning hoe je met de verslaving van een dierbare kunt omgaan. Daarnaast kunnen we hem of haar uiteraard ook op weg helpen naar een leven zonder verslaving. Neem contact met ons op en laat ons weten waar je mee zit.

Veelgestelde vragen over stoppen met gokken

De onderstaande punten kunnen duiden op een gokverslaving. Herken je er een of meerdere bij jezelf of een naaste? Of is het bij jou nog niet zo heftig, maar merk je dat stoppen of zelfs minderen je heel lastig afgaan? Twijfel dan niet langer en neem vandaag nog contact met ons op.

Signalen van een verslaving aan gokken:
 
 • je bent continu met gokken bezig: hoe word je beter, hoe kom je aan geld, hoe ga je verleidelijke situaties uit de weg

 • al je geld gaat eraan op waardoor je ook je noodzakelijke rekening niet meer kunt betalen

 • je gaat door met gokken, ook al levert het allerlei problemen op 

 • als je stopt, krijg je ontwenningsverschijnselen

De eerste stap 

De allereerste en belangrijkste stap is dat jij contact met ons opneemt. Daar is moed voor nodig, omdat je in de spiegel kijkt en toegeeft aan jezelf dat je verslaafd bent. Weet dan dat jouw gegevens bij ons altijd vertrouwelijk behandeld worden.


Intakegesprek

Binnen een week na jouw verzoek om hulp plannen we een intake. In een veilige setting kun jij aan een van onze zorgprofessionals je verhaal doen. Daaruit halen we waardevolle informatie waarmee we jouw behandeling kunnen laten aansluiten op jouw situatie. Zo willen we graag weten wat de achterliggende oorzaak is van jouw verslaving. Op basis daarvan geven we je een behandeladvies.

Behandelprogramma

Als ambulante zorg goed bij jou past, kunnen we vaak al een week na de intake van start met het behandelprogramma. Daarin maak je ondere andere kennis met het 12-stappenmodel.
Al onze behandelingen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Wel kan het kan zijn dat de zorgverzekeraar je eigen risico in rekening brengt. CACN brengt geen eigen bijdrage in rekening voor de ambulante zorg. Daarmee streven we ernaar dat iedereen die gemotiveerd is, de kans krijgt om duurzaam te herstellen.
Vanzelfsprekend zijn wij er als je hulp zoekt bij een gokverslaving. Tegelijkertijd zien we dat iemand vaak al een lange weg heeft afgelegd voordat er sprake is van een verslaving. Gedurende die tijd stapelen de problemen zich op. We willen dan ook benadrukken dat je altijd contact met ons kunt opnemen, ook als het alleen af en toe uit de hand loopt en het nog geen echte problemen geeft. Heb je gewoon wat vragen of twijfels over jezelf of over een dierbare uit je omgeving? Bel ons dan op 040-3032626 en bespreek ze met een van onze zorgprofessionals of ervaringsdeskundigen.

Veelgestelde vragen over stoppen met blowen

De behandeling 

Als na een intakegesprek blijkt dat ambulante zorg goed bij jou past, kun je vaak al binnen een week terecht. Tijdens het programma maak je onder andere kennis met het 12-stappenmodel. Daarnaast heb je zowel groepsbijeenkomsten als individuele gesprekken met een behandelaar die goed bij jou past. De verschillende onderdelen kunnen je helpen om de kwaliteit van jouw leven duurzaam te verbeteren.

Altijd maatwerk
We kijken altijd naar jouw persoonlijke omstandigheden - je achtergrond, onderliggende problemen die meespelen - zodat we de behandeling goed kunnen aansluiten op jouw behoeften. Een behandeling is dus altijd maatwerk. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.
Ambulante zorg

Bij CACN bieden we dagbehandelingen aan, ook wel ambulante zorg genoemd. Dat betekent dat je gewoon thuis kunt blijven wonen. Daardoor is de impact van een behandelingstraject beperkt. Deze vorm is alleen niet voor iedereen even geschikt. Om te kunnen beoordelen of dit de beste manier is voor jou, kun je ons het beste contacteren.
 

Ketenpartner Connection SGGZ voor klinische zorg

Als we zien dat een klinische behandeling een betere start biedt voor jou, dan begeleiden we je naar onze ketenpartner Connection SGGZ. Zij hebben de juiste faciliteiten om jou die vorm van verslavingszorg te bieden.

CACN heeft ervaring met het behandelen van diverse verslavingen, waaronder:

 
 • alcoholverslaving
 • cocaïneverslaving
 • gameverslaving
 • gokverslaving 
 • medicijnverslaving
   
Wij staan klaar voor jou 

Heb je hulp nodig of wil je liever eerst wat meer weten? Bel ons dan op 040-3032626 of laat je gegevens achter, zodat we jou kunnen contacteren. 
We zien vaak dat een verslaving een grote wissel trekt op de directe omgeving. Er ontstaan ruzies over het gebruik of de ander ontkent. Bij CACN hebben we daarom ook aandacht voor jou als naaste. Als je iemand ziet worstelen om zijn of haar gebruik onder controle te krijgen, neem dan contact met ons op. Ook als je ten einde raad bent, omdat je alles al geprobeerd hebt. Wij zijn er ook voor jou.

Veelgestelde vragen over stoppen met alcohol drinken


Als jij voor jezelf hebt besloten dat je niet langer afhankelijk wilt zijn van alcohol, dan heb je de belangrijkste stap gezet. Je erkent daarmee dat je een probleem hebt. Als je contact met ons op neemt, kunnen wij je helpen met het traject dat daarna volgt. 

Het intakegesprek

Nadat we je gegevens hebben ontvangen, plannen we binnen een week een intakegesprek. Daarin willen we jou en je achtergrond uitgebreid leren kennen. Het geeft ons waardevolle informatie waarmee we jouw behandeling goed kunnen aansluiten op wat jij als individu nodig hebt. Hieruit volgt een behandeladvies waarin jij centraal staat.

Ambulante zorg

Als uit het gesprek blijkt dat je tijdens de behandelingen thuis kunt blijven wonen, kun je een week erna vaak al van start gaan. Gedurende 6 tot 10 weken krijg je een ambulante dagbehandeling waarin we samen gaan werken aan jouw herstel.

Klinische zorg

In sommige gevallen kan het effectiever zijn wanneer je niet thuis blijft wonen tijdens het programma. Omdat wij hoofdzakelijk gespecialiseerd zijn in ambulante zorg, kunnen we je dan in contact brengen met onze ketenpartner Connection SGGZ.
 


Dat kan zeker! De gevolgen van een alcoholverslaving kunnen ernstig zijn en snel verergeren. Daardoor kan het ontzettend helpen als je in een vroegtijdig stadium aan de bel trekt. Dat kan al op het moment dat je helemaal niet zo veel drinkt, maar soms toch je vraagtekens zet bij je drinkgedrag. Zit je met bepaalde vragen of twijfels, neem dan contact met ons op.
 


De richtlijnen 

Je spreekt van overmatig drinken wanneer je als vrouw 14 glazen per week drinkt en als man zo’n 21 glazen. Consumeer je iedere week minstens 4 glazen als vrouw en 6 glazen wanneer je een man bent, dan val je in de categorie zware drinker.

Belangrijk is dat deze richtlijnen niet automatisch betekenen dat je ook een alcoholverslaving hebt. 


Kenmerken van alcoholverslaving

Afhankelijkheid van drank gaat gepaard met de volgende signalen. Als jij je zorgen maakt – of dat nu af en toe een beetje is of dat je geen uitweg meer ziet – neem dan contact met ons op. 
 

 • Je kunt niet meer functioneren zonder drank
 • Je hele dag draait om alcohol

 • Wanneer je stopt, krijg je allerlei afkickverschijnselen

 • Je bent de controle over je drinkgedrag volledig kwijt

 • Je blijft drinken, ook wanneer je er allerlei problemen door krijgt


 


Vergoed van uit je basisverzekering

De kosten van onze behandelingen worden vergoed vanuit je basispakket. Het kan zijn dat je eigen risico in rekening wordt gebracht. 


Geen eigen bijdrage

Wij brengen voor onze behandelingen geen eigen bijdrage in rekening. Daarmee houden we onze specialistische zorg toegankelijk voor iedereen.

Veelgestelde vragen over gameverslaving


Hobbymatige gamers

Volgens het Trimbos is dit een grote groep die zo’n 14 uur achter hun computer doorbrengen en daar weinig problemen bij ondervinden. 

Risicogedrag

Zit je dagelijks vanaf 3 tot 4 uur of nog langer achter het scherm, dan kun je spreken van risicogedrag. Het is lastig te bepalen hoe groot deze groep is; de schattingen lopen uiteen van 50.000 tot 100.000. 

Gameverslaafden

Er zijn situaties bekend waarin mensen meer dan 40 uur per week gamen. De volgende kenmerken typeren een gameverslaving vaak duidelijker dan het aantal uur. Herken je deze signalen? Wacht dan niet langer en bel ons op 040-3032626.

 • Je hebt geen controle meer over je gedrag. 

 • Het gamen beheerst je hele leven 

 • Je kunt niet meer zelfstandig stoppen, ook al veroorzaakt het allerlei problemen. 
   

Om hoeveel verslaafden gaat het?

Jaarlijks melden zich zo’n 500 personen bij een afkickkliniek, voornamelijk jongens onder de 25 jaar.


Daar zijn een aantal redenen voor:

Fantasiewereld

Je vlucht in een fantasiewereld met een zelfgecreëerde identiteit. Daardoor hoef je even niet aan je problemen te denken en kun je zijn wie je wilt zijn. 

Groot netwerk

Vaak heb je door de jaren heen heel veel online vrienden gemaakt. Je spreekt elkaar misschien wel dagelijks en je accepteert elkaar om wat je kunt. Imperfecties aan je uiterlijk doen er niet toe. 

Geïnvesteerde tijd

Doordat je al zoveel uren hebt doorgebracht met spelen, heb je ook heel veel opgebouwd. Als je stopt met spelen, neem je daar afscheid van en gaat die online wereld verder zonder jou. 

Focus
Je vergeet de tijd en dus ook allerlei problemen en zaken waar je in het echte leven geen zin in hebt.

Aanzien
Doordat je zoveel speelt, ben je ook echt goed. Misschien kijken andere gamers tegen je op. Tegelijkertijd kan het vele gamen ten koste zijn gegaan van je ontwikkeling op andere vlakken. Stop je, dan kan het zijn dat je je leven op die gebieden nog op moet bouwen.


Dat kan zeker

Een speciale gamestoel, een goed afgestelde monitor of korte pauzes om je ogen en rest van je lichaam rust te geven, kunnen helpen. Is er sprake van een gameverslaving, dan adviseren we je om contact op te nemen om de oorzaak aan te pakken in plaats van de symptomen te bestrijden. 

RSI-klachten
Doordat je jezelf volledig kunt verliezen, zit je soms uren achter elkaar in een onnatuurlijke houding. Hierdoor kun je allerlei klachten aan je rug, handen, nek of armen krijgen. Dat kan resulteren in RSI-klachten die lastig zijn te verhelpen. 

Vermoeide ogen
Continu op een beeldscherm kijken, kan inspannend zijn voor je ogen, zeker als er ook nog in een slecht verlichte kamer gegamed wordt. Je knippert ook minder met je ogen als je naar een scherm tuurt. Daardoor kunnen je ogen droog, branderig en vermoeid raken en je kunt last krijgen van hoofdpijn.

 

Ja, dat kan zeker! We hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet. Mochten ze je afschrikken om daadwerkelijk te stoppen of wil je er hulp bij? Neem dan gerust contact met ons op. 

Afkickverschijnselen gamen

 • Een kort lontje hebben

 • Jezelf somber of depressief voelen

 • Gebukt gaan onder allerlei angsten en paniekaanvallen

 • Jezelf onrustig voelen

 • Het echte leven vind je maar saai en kleurloos

 • Last hebben van hoofdpijn

 • Moeite hebben met slapen

 • Je transpireert en trilt


Doordat gamen sociaal geaccepteerd is en de toegang eenvoudig is, zal niemand heel snel gealarmeerd zijn als iemand veel speelt. Het is ook lastig te zeggen wanneer er sprake is van een verslaving. Maar net als bij andere verslavingen kunnen de gevolgen in dat geval, net als bij drugs, alcohol of gokken, ook heftig zijn. Vaak is er al sprake dat iemand sociale situaties in het echte leven moeilijk vindt. Een gameverslaving kan dat sterk verergeren, waardoor je volledig vereenzaamt en de drempel om uit huis te gaan steeds hoger wordt. Daarom is het belangrijk om op tijd hulp te zoeken. CACN is er voor jou.

Veelgestelde vragen over gokverslaving

 

Tips

Er zijn allerlei tips om je gokgedrag te minderen of te stoppen. Zo kun je een casinoverbod regelen. Of je installeert appjes op je telefoon of computer waardoor je niet meer op goksites kunt. Onze ervaring is dat dit bij een gokverslaving symptoombestrijding is. Als je wilt, vind je altijd wel een weg om te gokken. 

Professionele hulp 

Het is daarom belangrijk dat je al in een vroeg stadium hulp zoekt. Wij begrijpen dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan, maar het is de eerste en belangrijke stap naar een nieuw leven zonder verslaving. Neem contact op, zodat we zo snel mogelijk een intake kunnen plannen. Samen achterhalen we welke problemen er mogelijk aan de basis van jouw verslaving staan. Daarmee kunnen we de behandeling aansluiten op jouw persoonlijke omstandigheden en naar een duurzaam herstel werken.


Wij gaan altijd vertrouwelijk om met al je gegevens en respecteren jouw privacy. Op die manier willen we jou een veilige omgeving bieden waarin jij jouw persoonlijke verhaal durft te vertellen. En dat is nodig zodat we samen de koers kunnen bepalen richting een nieuwe leven zonder verslaving. Laat schaamte, angst of verdriet je dan ook niet tegenhouden om zelf de controle weer terug te pakken en neem vandaag nog contact met ons op.
 


Vergoed vanuit het basispakket

CACN is erkend door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport als officiële GGZ-instelling. Omdat we aan de eisen voldoen die door de Wet Toelatingen Zorginstellingen (WTZi) zijn bepaald, worden al onze behandelingen vergoed vanuit de verplichte basisverzekering. Wel kan het zijn dat je zorgverzekeraar de eigen bijdrage in rekening brengt.

Geen eigen bijdrage
Wij vragen voor de behandelingen zelf geen eigen bijdrage. Zo houden we onze gespecialiseerde zorg voor iedereen toegankelijk.

Dat ligt volledig aan de situatie, verslaving en aan jouw persoonlijkheid.

Dagbehandeling

Wij bieden een dagbehandeling waarbij de gevolgen voor je dagelijks leven minimaal zijn. Dat is wel zo prettig, maar niet voor iedereen geschikt. 

Klinische behandeling
Soms biedt een tijdelijke opname in een afkickkliniek jou de beste start. CACN heeft daar zelf niet de faciliteiten voor, maar we werken wel nauw samen met onze ketenpartner Connection SGGZ. 

Neem gerust contact op
Om een goed advies te geven, is het voor ons belangrijk dat we weten wie jij bent en wat jouw achtergrond is. Verslavingszorg is altijd maatwerk. Neem daarom contact met ons op, zodat we samen kunnen bepalen wat het beste bij jou past. 

Veelgestelde vragen over ketamineverslaving

Let op de signalen
Bij ketamine en veel andere middelen is het niet zozeer de hoeveelheid, als wel de volgende signalen die kunnen duiden op verslaving:

 • Je bent continu en obsessief met ketamine bezig, ook als je niet gebruikt

 • Je hebt geen controle meer over je gebruik 

  • Je neemt meer en vaker dan je had voorgenomen

  • Je gaat door met gebruiken, ondanks allerlei lichamelijke, financiële en sociale problemen

  • Gebruik gaat ten koste van andere zaken, personen en jezelf

Hulp
Een verslaving heeft een grote negatieve impact heeft op je leven. Hoe eerder je daarom contact met ons opneemt, hoe beter. Wij zijn er ook voor je wanneer jij verslaving niet met jezelf associeert, maar je wellicht toch wat zorgen maakt over je gebruik. 

Discretie

Bij een ketamineverslaving raak je niet zelden verstrikt in emoties. Schaamte, boosheid of angst kunnen het moeilijk maken om die eerste stap te zetten en ons te bellen. Weet dan dat we altijd discreet en vertrouwelijk met jouw verhaal omgaan. Ook als je besluit om na een intakegesprek niet bij ons in behandeling te gaan.

Combinatie met uppers

Ketamine verhoogt je hartslag en bloeddruk. Daardoor is het belastend voor je hart en bloedvaten. Combineer je het met middelen die een stimulerende werking hebben (bijv. XTC, speed of coke), dan vermenigvuldig je die belasting. 

Combinatie met downers

Ketamine heeft een dempend effect. Combineer je het met middelen met een soortgelijke werking (bijvoorbeeld benzodiazepines, alcohol of GHB), dan versterken ze elkaar. Daardoor kan je ademhaling onderdrukt worden en raak je mogelijk bewusteloos. De kans op misselijkheid en overgeven wordt groter. Ga je op dat moment out of kun je je niet goed bewegen, dan zou je kunnen stikken in je eigen braaksel. 

Hulp bij meervoudige verslaving

Het kan zijn dat je naast ketamine ook nog andere middelen gebruikt. Combineren brengt risico’s met zich mee. Wil je ermee stoppen, maar wil je daar onze hulp bij? Neem dan contact op via onze website of bel ons op 040-3032626. Onze team van zorgprofessionals en ervaringsdeskundigen is er ook als je gevoelig bent voor meerdere soorten drugs of wanneer je ook alcohol en medicijnen gebruikt. 

Ketamine komt uiteindelijk in je blaas terecht, waar het middel de blaaswand kan beschadigen. Het kan ook de bovenste urinewegen aantasten en daar een verstopping veroorzaken. Dat laatste veroorzaakt nierproblemen. 

Mogelijke gevolgen:

 • Incontinentie, 

 • Lastig te behandelen blaasontstekingen 

 • Verminderde nierfunctie 

 • Schade aan blaas en urinewegen

Ongeveer ⅓ van de chronische gebruikers krijgt last van dit soort problemen; de gevolgen zijn soms onomkeerbaar. Heb je ondanks klachten toch moeite om te stoppen met ketamine? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. 

Ketamine zorgt voor een dromerige roes. Je komt letterlijk in een andere wereld. Daardoor kan deze drug een uitlaatklep zijn. Wordt het een middel om de werkelijkheid te ontvluchten, dan loop je een grotere kans op geestelijke verslaving.

 

Wees daarom extra alert  in de volgende gevallen:

 • je gebruikt om te vergeten

 • je gebruikt om je emoties te veranderen

Wanneer jij je contactgegevens achterlaat via de website of ons belt, kun je gemiddeld binnen een week op intake-gesprek. Check de actuele wachttijden of neem contact met ons op.

Verslaving is altijd een symptoom van een onderliggend probleem. Ketamine of andere drugs is dan een manier geworden om met de gevolgen van die problemen om te gaan of ze juist te negeren. Vandaar dat we al tijdens het intakegesprek samen met jou proberen te achterhalen wat de oorzaak kan zijn. Daardoor is onze werkwijze er ook op gericht om jou te leren hoe je er in de toekomst goed mee om kunt gaan, zonder dat je daar bepaalde middelen als ketamine voor nodig hebt.

 

Veelgestelde vragen over afkickkliniek Eindhoven


Ambulante behandeling
Het team van CACN staat klaar voor iedereen die hulp nodig heeft bij het herstellen van verslaving. Wij bieden een ambulante dagbehandeling aan, waarbij je thuis kunt blijven wonen terwijl je aan je herstel werkt. Als je je gegevens achterlaat, nemen we binnen een week contact op om een intake te plannen. Daarna volgt een behandeladvies dat aansluit op jouw persoonlijke omstandigheden.

Als klinische opname beter aansluit
Uit de intake kan blijken dat je een betere start krijgt wanneer je tijdens de behandeling niet thuis woont. We kunnen je dan in contact brengen met onze ketenpartner Connection SGGZ. Waar wij gespecialiseerd zijn in ambulante dagbehandeling, zijn zij er juist op ingericht om je klinische zorg te bieden, waarbij je tijdelijk wordt opgenomen in een van hun klinieken. Dat kan in Meerlo in Limburg of in de kliniek in Zuid-Afrika. Het voordeel is dat je dan niet nog een keer een intakegesprek hoeft te doen.
 

Vergoeding vanuit je zorgverzekering
De behandelingen van CACN worden volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Het is wel mogelijk dat je zorgverzekeraar het eigen risico in rekening brengt. Die kosten betaal je in dat geval zelf. Kijk hier voor meer informatie over kosten en vergoedingen.

Wij vragen geen eigen bijdrage
Wij brengen zelf geen eigen bijdrage in rekening. Daarmee willen we deze specialistische vorm van kwaliteitszorg voor iedereen mogelijk maken. 
 


Korte wachttijden
Als we je gegevens hebben ontvangen, kan je vaak al binnen een week terecht voor een intakegesprek. Als daaruit blijkt dat onze ambulante behandeling aansluit op jouw behoeften, kun je gemiddeld een week na de intake van start.
Check ook onze actuele wachttijden.


Verslaving heeft gevolgen voor de hele omgeving
Als je een dierbare ziet afglijden, kan dat een gevoel van onmacht oproepen. Iemand kan bijvoorbeeld het gebruik goed praten, ontkennen of misschien zelfs kwaad worden als je het onderwerp ter sprake brengt. Daarnaast kan de verslaving een enorme impact hebben op je relatie of gezinsleven.

Wij zijn er ook voor jou als naaste
Maak jij je zorgen of weet je niet goed hoe je het beste met de situatie om moet gaan? Neem dan contact met ons op. We gaan vertrouwelijk met je verhaal om en kunnen zowel jou als je naaste helpen.
 

De intake
Om jou en je persoonlijke behoeftes goed te leren kennen, starten we met een intake. Op die manier proberen we het programma aan te laten sluiten op wat jij nodig hebt om tot een duurzaam herstel te komen. 

Het behandeltraject
Gedurende gemiddeld 8 weken volg je 2 volledige werkdagen per week een intensief programma. Dit programma bestaat uit groepstherapie en individuele sessies met je persoonlijke behandelaar/coach. Dat doe je allemaal vanuit onze huiselijke omgeving in Eindhoven. Aan het eind van de dag ga je gewoon weer terug naar je eigen huis, waardoor deze vorm van zorg een minimale impact heeft op je dagelijkse leven.

Veelgestelde vragen over medicijnverslaving


Indeling in drie soorten
De groep medicijnen waarbij er het risico bestaat op afhankelijkheid zijn slaap- en kalmeringstabletten, pijnstillers en antidepressiva.

Hulp bij verslaving
Als je merkt dat je er steeds meer van nodig hebt om nog normaal te kunnen functioneren, neem dan contact met ons op. Ons medisch gekwalificeerde team staat klaar om je te helpen op een manier die past bij jouw persoonlijke situatie.
 


Tolerantie, ontwenningsverschijnselen en terugkerende klachten

Medicijnen werken aan de ene kant vaak snel en doeltreffend. De keerzijde is dat je soms al binnen enkele weken tolerantie opbouwt. Dat betekent dat je een steeds hogere dosis nodig hebt om hetzelfde effect te krijgen. Je lichaam went aan het middel, maar daardoor kun je ook ontwenningsverschijnselen ervaren als je stopt met het in te nemen. Bovendien wordt de oorzaak vaak niet opgelost. De klachten kunnen daardoor ook weer terugkomen. 

 

Wij bieden jou hulp

Al die factoren kunnen het lastig maken om te stoppen met medicijngebruik. Ervaar jij dit ook? Neem contact met ons op. Wij bieden je professionele begeleiding en de handvatten om op een duurzame wijze te herstellen van een medicijnverslaving.
 


Intakegesprek voor een passend advies
Of detox nodig is, is afhankelijk van een aantal factoren, zoals het soort medicijn dat je neemt, hoe lang je het al slikt en hoe vaak. Om die vraag goed te kunnen beantwoorden, vragen we je dan ook om contact met ons op te nemen, zodat we een intakegesprek kunnen plannen.

Wij bieden je medische begeleiding
Als uit de intake blijkt dat detoxificatie in jouw situatie noodzakelijk is, kan ons team van specialisten je daarin op een medisch verantwoorde manier begeleiden.
 


Ook medicijnverslaving vraagt om specialistische zorg
Absoluut niet. De gevolgen van een medicijnverslaving kunnen een flinke impact hebben op zowel jou als je naasten. Daarnaast kan het onder andere door de ontwenningsverschijnselen lastig zijn om zelfstandig te stoppen. De behandeling van een medicijnverslaving vergt specialistische kennis en ervaring, die aanwezig is in onze afkickkliniek


Jij staat centraal
Ons belangrijkste streven is jou duurzaam te laten herstellen, zodat jouw kwaliteit van leven weer aanzienlijk verbetert. Het spreekt vanzelf dat we daarbij altijd vertrouwelijk omgaan met jouw gegevens.

Veelgestelde vragen over hoe schadelijk alcohol is

 

Standaard eenheden

Doordat het de alcohol in de drank is die schade veroorzaakt aan je lichaam, maakt het in principe niet uit. Aan de hand van het alcoholpercentage zijn er standaard eenheden vastgesteld per dranksoort. Voor wijn van 12% is dit bijvoorbeeld 10 cl, voor bier van 5% 25 cl en voor sterke drank van 35% is dit 5 cl. Drink je een standaard eenheid, ongeacht de soort, dan krijg je 10 gram alcohol binnen. 


Sterke drank hoger gezondheidsrisico?

Er zijn aanwijzingen dat sterke drank het risico op bepaalde vormen van kanker vergroot. Uit onderzoek is tot nog toe echter geen belangrijk verschil aangetoond. 

Wel is het verslavingspotentieel van bier, wijn of sterke drank even groot. Is er een drankpatroon ontstaan waar je maar moeilijk uit kunt stappen en wil je dat wel? Neem dan contact met ons op, zodat we je kunnen begeleiden naar een betere kwaliteit van leven.


Nooit helemaal zonder risico
Alcohol is giftig voor je lichaamscellen. Het is niet voor niets dat je leve de drank zo snel mogelijk begint af te breken. Alcohol drinken is nooit helemaal zonder risico.


Richtlijn Gezondheidsraad

De Gezondheidsraad adviseert om liefst geen en anders hooguit een glas per dag te drinken. 

Wanneer jij meer drinkt en problemen hebt om je drinkgedrag in de hand te houden, neem dan contact met ons op. Of je nu af en toe de controle verliest of regelmatig, wanneer jij daar iets aan wilt doen, zijn wij er om je daarbij te ondersteunen.


Tot 1,5 uur per glas


Je lichaam heeft zo’n 1 tot 1,5 uur nodig om een glas alcohol af te breken. Let wel: het gaat hier om één standaard eenheid of glas. Voor elk glas tel je 1,5 extra. Mocht je nog aan het verkeer deelnemen, dan is niets drinken het allerveiligst. 


Afbraakproces kost tijd

Ook belangrijk: je kunt dit afbraakproces niet versnellen. Als je dus tot laat in de nacht hebt doorgedronken, dan kan het zijn dat de alcohol ‘s nachts nog niet uit je lichaam is. Moet je blazen, dan ben je strafbaar als je meer dan de maximaal toegestane hoeveelheid in je bloed hebt. Slapen en ontbijten helpen daarbij niet.

Kom jij weleens in de problemen door je alcoholgebruik? Laat het ons weten, zodat we je een persoonlijk zorgadvies kunnen geven en je kunnen begeleiden naar een nieuw leven.


Zorg op maat
Als jij jezelf aanmeldt, plannen we zo snel mogelijk een intakegesprek in. Doordat we jou en je achtergrond leren kennen, kunnen we je een persoonlijk zorgadvies geven. Als blijkt dat een ons programma bij jou past, kunnen we bovendien de behandeling afstemmen op jouw specifieke behoeften. Geen mens is immers hetzelfde en daarom bieden wij altijd een behandeling op maat.

Basiszorg

Onze behandeling worden volledig vergoed vanuit het basispakket. Het is wel mogelijk dat je zorgkostenverzekeraar het eigen risico bij je in rekening brengt.


Geen eigen bijdrage

Volg je een behandeling bij CACN dan brengen we je geen eigen bijdrage in rekening. We willen op die manier onze specialistische zorg voor iedereen bereikbaar houden. Het sluit aan bij onze missie om zoveel mogelijk cliënten naar een duurzaam herstel te begeleiden. 


 

Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Geen eigen bijdrage
 • Geen lange wachtlijsten
 • Thuis blijven wonen
 • Gewoon blijven werken
 • Behandeling op maat
 • Oog voor onderliggende problematiek
 • Focus op duurzaam herstel

Hoe kunnen wij je helpen?

is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.