Dit is waarom herkennen van cross addiction belangrijk is

Cross Addiction | Groep mensen gearmd in een park

Cross addiction betekent dat je in herstel bent van een bepaald middel of gedrag om vervolgens verslaafd te raken aan iets anders. Je ruilt de ene verslaving in voor een andere; de term kruisverslaving kom je daarom ook wel tegen. Vaak lijkt die nieuwe verslaving in het begin onschuldig. Maar ook hierbij geldt: overdaad schaadt. Ben jij gevoelig voor cross addiction? Dit is hoe je het herkent en wat je kunt doen.
 

Sterk verlangen naar meer dopamine

Een verslaving verandert je hersenen. Zo verandert het aantal dopaminereceptoren en het beloningssysteem in je brein wordt ontregeld. Het raakt gewend aan de dopaminepiek die drugs of verslavend gedrag veroorzaken. Je geheugen slaat bovendien krachtige herinneringen op aan dat aangename gevoel. Hierdoor kun je een sterk verlangen voelen om het gebruik of gedrag te herhalen.
 

Hoe verschillende verslavingen elkaar beïnvloeden

Wanneer je in herstel bent van bijvoorbeeld alcohol, zul je daarom situaties vermijden die je kunnen verleiden om weer te drinken. Maar jouw brein blijft gevoelig voor elk middel of gedrag dat je beloningscentrum zo sterk prikkelt.

Vaak gaat het hierbij om middelen met een vergelijkbare werking. In het geval van alcohol kunnen dit pijnstillers of slaapmiddelen zijn met een kalmerend effect. Kom je hiermee in aanraking, dan kan dit leiden tot een nieuwe vorm van afhankelijkheid. Ben je herstellende van een verslaving? Dan is het belangrijk om jezelf bewust te blijven van deze chronische verslavingsgevoeligheid.

Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Geen eigen bijdrage
 • Geen lange wachtlijsten
 • Thuis blijven wonen
 • Gewoon blijven werken
 • Behandeling op maat
 • Oog voor onderliggende problematiek
 • Focus op duurzaam herstel

Wil jij praten over je gebruik?

Wij gaan respectvol en vertrouwelijk om met jouw verhaal
Neem Contact Op 040 303 2626

Kruisverslaving sluipt erin

Cross addiction kan al vroeg in het herstelproces voorkomen, maar ook wanneer je al een tijdlang in herstel bent. Zoiets begint meestal onschuldig, zoals medicatie die de dokter voorschrijft na een ingreep. Je kunt een verslaving aan drugs of alcohol ook inruilen voor een gedragsverslaving. Je gaat bijvoorbeeld steeds meer gamen, omdat je dan even alles kunt vergeten. Voorheen deed je dat door te blowen. Of je gaat fanatiek sporten om te compenseren voor je ongezonde leefstijl tijdens je verslaving aan coke of speed.
 

Als het alternatief problematisch wordt

Het risico van zo’n nieuw middel of gedrag is dat het heel snel uit de hand kan lopen. Doordat het alternatief in eerste instantie onschuldig lijkt en soms zelfs gezond, kan het langer duren voordat je merkt dat je ook hier de grip verliest. Het gaat ten koste van andere belangrijke zaken in je dagelijkse leven en veroorzaakt allerlei problemen. Het vervangende middel of gedrag vormt inmiddels een probleem op zich.
 

Hoe een nieuwe verslaving een oude kan triggeren

Daarnaast kan een nieuwe verslaving het risico op een terugval verhogen. Was je bijvoorbeeld verslaafd aan alcohol en gok je nu regelmatig? Dan kom je wellicht ook weer vaker in aanraking met drank doordat je naar casino’s en gokhallen gaat, waar alcohol wordt geschonken.
 

Heb jij vragen over verslaving?

Bespreek ze met ons en krijg advies dat bij jou past

Stel een vraag 040 303 2626

Ben ik een cross addict?

Het belangrijkste kenmerk van cross addiction is dat je geen controle meer hebt over je nieuwe gedrag of het middel dat je bent gaan nemen. Andere tekenen zijn:

 • je wordt boos als mensen je over je gedrag of gebruik aanspreken
 • je vergoelijkt je gedrag of gebruik 
 • je verwaarloost belangrijke zaken als je vrienden, werk, hobby’s en jezelf
 • je liegt over je gedrag of gebruik
 • het gedrag of gebruik veroorzaakt problemen op allerlei vlakken, zoals sociaal en voor je gezondheid
 • ondanks alle klachten en problemen kun je niet stoppen

Herken jij bovenstaande punten bij jezelf en wil je hierover praten? Bel ons dan vandaag nog op 040 303 2626, zodat we samen een passende oplossing kunnen vinden. We zijn er ook voor je wanneer jij je zorgen maakt om een naaste.

Hoe CACN cross addiction behandelt

Een verslaving kan soms afleiden van het daadwerkelijke probleem, zoals een onverwerkt trauma of een persoonlijkheidsstoornis. Wanneer je die niet aanpakt, is het risico op cross addiction groter. Daarom kijken wij al vanaf het intakegesprek of hier bij jou sprake van is. Vervolgens stemmen we jouw behandeling hierop af door onder andere volop aandacht te besteden aan deze onderliggende problematiek. 

Je maakt ook kennis met het 12 stappen-programma. Dit is van toepassing op allerlei verslavingen en kan je dus helpen om cross addiction te herkennen en te voorkomen. 

Direct behoefte aan contact?

Vertel jouw verhaal in een veilige omgeving

Plan een intake 040 303 2626

Begeleiding van begin tot eind

Na de eigenlijke behandeling kun je rekenen op passende nazorg. Zo zijn we er voor jou, vanaf het allereerste contactmoment totdat jij de connectie met jezelf en je omgeving weer terug hebt gevonden. Bel ons als je vragen hebt of juist direct hulp wilt bij cross addiction.

Hoe kunnen wij je helpen?

is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.