Wat is coke?

Iemand staat bovenop een berg en kijkt uit over de omgeving.

Sos, Charlie, wit, kabouterpost, sneeuw; het zijn zomaar wat straatnamen voor cocaïne. Deze harddrug gaat al heel wat jaren mee in het uitgaansleven. En door de stimulerende werking wordt het middel ook gebruikt om langer door te werken of te studeren. Maar wat is coke nou precies?

Coke in het kort

Cocaïne is een wit poeder met een bittere smaak. De typische geur wordt soms vergeleken met ether, benzeen of diesel. Het poeder zit meestal verpakt in een mini-envelop van vetvrij papier. Misschien ken je zo’n wikkel als ‘ponypack’, naar het paard dat er soms op is afgebeeld. De prijs voor een gram ligt tussen de € 45 en € 60, maar de coke is vaak versneden met goedkopere middelen, zoals cafeïne, manitol, levamisol en lidocaïne. Hierdoor houdt de dealer een hogere winstmarge over.

Een lange geschiedenis

De geschiedenis van cocaïne gaat meer dan 5000 jaar terug. Dankzij archeologische vondsten uit die tijd weten we dat er in Zuid-Amerika toen al cocabladeren werden gebruikt. Door de cocabladeren voel je je loom en alert tegelijk. Andere effecten: hongergevoel verdwijnt en je uithoudingsvermogen verbetert. 

Uiteindelijk lukte het twee Duitse scheikundigen in 1862 om de werkzame stoffen uit de cocaplant te halen: cocaïne. Deze stof werd vervolgens in het Westen ook toegepast in allerlei medicijnen, zoals pillen en zalfjes. In eerste instantie was men er enthousiast over, tot er steeds meer nadelen aan het licht kwamen. De VS verbood het middel al in 1914. Nederland volgde in 1928.

Wat de wet zegt

Cocaïne staat op lijst I van de Opiumwet. Daarmee is het een harddrug, waarvan het bezit, de handel en productie strafbaar zijn. Coke kan bij intensief gebruik tot wel 8 dagen worden aangetoond in je urine. Mocht je in die periode een verkeersongeval veroorzaken, dan kan dat daarom strafrechtelijke gevolgen hebben. Ook al ben je op dat moment nuchter.

Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Geen eigen bijdrage
  • Geen lange wachtlijsten
  • Thuis blijven wonen
  • Gewoon blijven werken
  • Behandeling op maat
  • Oog voor onderliggende problematiek
  • Focus op duurzaam herstel

Meer informatie over cocaïne

Verschillende toedieningsvormen

Coke wordt vooral gesnoven. Met een afgeknipt rietje of opgerold geldbriefje snuif je de coke via je neus op. Het poeder wordt ook wel met een sleutel direct uit de verpakking gesnoven of op een vuist gelegd en vanaf daar gesnoven. 

Snuifcoke is niet geschikt om te worden gerookt. Er zijn gebruikers die het middel mengen met tabak of cannabis en het als zogenaamd plofje oproken. Maar coke verdampt pas bij een zeer hoge temperatuur; de meeste coke is hierdoor al verbrand voordat het je bloedbaan bereikt. Door de coke samen met maagzout of ammoniak te koken, ontstaat er basecoke of crack; deze vorm kun je roken doordat de verdampingstemperatuur een stuk lager ligt. 

In enkele gevallen wordt de coke in opgeloste vorm ook geïnjecteerd. Doordat snuifcoke in Nederland het gangbaarste is, beperken we ons hierna tot deze toedieningsvorm.

Hoe deze harddrug werkt

Binnen 5 tot 15 minuten ervaar je de werking. De poederdeeltjes worden snel opgenomen via het neusslijmvlies, dat goed doorbloed is. Via je bloedbaan belandt het middel in je hersenen. Daar zorgt het voor een verhoogde afgifte van de volgende hormonen: dopamine, adrenaline, noradrenaline en (in mindere mate) serotonine. Hierdoor voel jij je euforisch, zelfverzekerd en alert. Je krijgt meer uithoudingsvermogen en je hongergevoel verdwijnt, samen met je zorgen.

De keerzijde van coke

Dit klinkt misschien aantrekkelijk, maar die fijne effecten duren zolang de coke werkt: zo’n 30 tot 60 minuten. Daarna voel je je leeg en down. Dat zorgt ervoor dat je weer opnieuw wilt gebruiken. Dit gevoel kan bij deze drug behoorlijk dwingend zijn en bovendien lang aanhouden, ook al ben je al een tijd gestopt met coke gebruiken. Bovendien kun je ook doorslaan. Je overschat jezelf bijvoorbeeld of je wordt paranoia.

Gewenning en schade aan je lichaam

Je lichaam went bovendien aan de hoeveelheid. Dit heet ook wel tolerantie. Doordat je geneigd bent om steeds meer te gebruiken, loop je het risico op een cocaïneverslaving. Daarnaast vormt coke een enorme belasting voor je hart en bloedvaten, je neusslijmvlies, gebit en hersenen.

Wanneer stoppen niet meer lukt

Door het sterke verlangen om steeds opnieuw te gebruiken kan het lastig zijn om zelfstandig te stoppen. Ook wanneer jij vastberaden bent en je gebruik steeds meer problemen veroorzaakt. Herken jij dit en heb je hier vragen over? Bel ons dan op 040-3032626.

Naast een luisterend oor bieden we je passend advies. Je staat er dan bovendien niet langer alleen voor. Ook wanneer jij cokegebruik denkt te herkennen bij een partner, familielid, vriend of vriendin, kun je bij ons terecht. Neem daarom vandaag nog contact op als coke een steeds grotere rol in je leven speelt.

Hulp nodig? Vul je contactgegevens in.