Wat is een K-hole?

Wat is een K-hole? | Lege autoweg door een bos

Voor sommige ketaminegebruikers is een K-hole onderdeel van de ervaring. Maar de meeste worden er doodsbang van en zien het als een teken dat ze teveel ketamine genomen hebben. Deze drug laat zich lastig doseren, waardoor het risico op een K-hole altijd aanwezig is. Heb jij vragen over je gebruik of wil je hier eens over praten, dan staan wij voor je klaar. 
 

Hoe een K-hole voelt

Neem je een te hoge dosis ketamine, dan kun je in een K-hole belanden. Door de zogenaamde dissociatieve werking van keta voelt het alsof je lichaam en geest van elkaar worden gescheiden. Dat kun jij ervaren alsof je in een donkere tunnel bent en langzaam naar een licht toe zweeft. Het is alleen lastig te bepalen wat voor jou een hoge dosering is. Daardoor kan die dromerige toestand ineens omslaan in iets beangstigends. Je kunt dan letterlijk het gevoel hebben in een K-hole te vallen of te glijden.

Bijna-doodervaring

Een K-hole wordt ook weleens beschreven als een bijna-doodervaring, omdat je niet meer kunt bewegen of praten. De precieze werking van een K-hole is nog onbekend. Eén theorie luidt dat de standaard modus van je brein wordt uitgeschakeld waardoor je jezelf vanuit een compleet andere hoek aanschouwt.
 

Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Geen eigen bijdrage
 • Geen lange wachtlijsten
 • Thuis blijven wonen
 • Gewoon blijven werken
 • Behandeling op maat
 • Oog voor onderliggende problematiek
 • Focus op duurzaam herstel

Je neemt al snel te veel

Bij een teveel aan ketamine kun je dus in een K-hole terechtkomen en daar zit nu juist het probleem met deze drug: de scheidslijn tussen een werkzame en een te hoge dosis is heel erg dun. Heb je nog andere middelen op, zoals alcohol? Dan is de werking van ketamine helemaal onvoorspelbaar. Daarnaast zijn er nog andere redenen waardoor je in een K-hole terecht komt: je bent zo van de kaart dat je vergeten bent hoeveel je al op had. Of je hebt nog nooit ketamine gebruikt en je denkt dat je bijvoorbeeld speed of coke neemt.

Wees je bewust dat de dissociatieve werking van ketamine bij iedereen weer anders werkt. Hierdoor kun jij weer andere dingen ervaren dan hierboven staan omschreven. Hieronder hebben we een aantal effecten op een rijtje gezet.

Wil jij praten over je gebruik?

Wij gaan respectvol en vertrouwelijk om met jouw verhaal
Neem Contact Op 040 303 2626

Symptomen van een K-hole:

 • sterke sensatie dat je lichaam en geest gescheiden zijn
 • gevoel alsof je uit je lichaam treedt
 • je ziet jezelf en de wereld van bovenaf
 • je kunt niet meer praten of bewegen
 • je begrijpt niet goed wat er gebeurt, waardoor je angstig kunt raken
 • het voelt of je in een donkere tunnel bent en langzaam naar een licht drijft
 • wordt ook wel omschreven als een bijna-doodervaring 
 • je ervaart tijd heel anders
 • je kunt naderhand hele stukken kwijt zijn

Risico’s van een K-hole:

 • stikken in je braaksel, tong of doordat je met je gezicht in een kussen ligt
 • blijven hangen in een K-hole (psychose)
 • vallen als je in een K-hole komt en jezelf daardoor verwonden
 • misbruik door anderen van jouw bewegingloze, kwetsbare positie

Wil jij de controle op je leven weer terug?

Samen werken we aan jouw herstel

Stuur een bericht 040 303 2626

Hoe lang duurt een K-hole?

Waar ketamine normaal een uur doorwerkt, kan een K-hole wel twee keer zo lang duren. Zit je daar eenmaal in, dan kun je niets anders doen dan het ondergaan. De duur is niet te verkorten. Voor je vrienden is het vaak ook beangstigend: zij zien duidelijk dat je te hard gaat, maar kunnen geen contact met je maken. Ze kunnen je wel in de stabiele zijligging leggen, zodat je niet kunt stikken. Verder kunnen ze je naar een rustige ruimte brengen en zorgen dat je niet oververhit of juist onderkoeld kunt raken. Het kan helpen wanneer zij zelf kalm blijven en jou geruststellen. Bij twijfel is het goed om 112 te bellen.
 

De eerste stap

Ondanks dat een K-hole ervaring eng kan zijn, kan de drang erg sterk zijn om naderhand weer te gebruiken. Hierdoor kun je geestelijk verslaafd raken aan het middel. Heb jij vragen over je gebruik of wil je hulp om te stoppen met ketamine? Neem dan contact met ons op. Dat is vaak geen gemakkelijke stap, maar het kan wel de eerste stap zijn op weg naar een ander leven. Wij staan ook voor je klaar als jij vragen hebt over ketamine of K-holes.

Hoe kunnen wij je helpen?

is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.

Veelgestelde vragen over een K-hole


Blijf zelf kalm
Je kunt de duur van een K-hole niet verkorten. Het belangrijkste is dan ook dat je zelf rustig blijft en zorgt dat de ander rustig ligt en vrij kan ademen. 

Dit is wat je kunt doen:

 • breng je vriend of vriendin over naar een rustige ruimte
   
 • leg hem of haar in de stabiele zijligging
   
 • ​​​​​​​zorg dat iemand niet oververhit of juist onderkoeld raakt
   
 • ​​​​​​​probeer die ander gerust te stellen
   
 • ​​​​​​​bel bij twijfel 112

​​​​​​​Na 1 tot 2 uur is iemand meestal weer aanspreekbaar. Vond je het heftig om te zien, maak jij je zorgen of heb je door deze ervaring vragen over jouw eigen ketaminegebruik of dat van je naaste? Neem contact met ons op. Wij zijn er voor jou.


 


Psychotische verschijnselen
Hoe hoger de dosis ketamine, hoe meer het effect richting hallucinaties gaat en je het gevoel krijgt dat lichaam en geest gescheiden zijn. Kom je in een K-hole terecht, dan kan deze ervaring bovendien zo beangstigend zijn dat sommige gebruikers die vergelijken met met een psychose. In de meeste gevallen verdwijnen die verschijnselen weer zodra de drugs zijn uitgewerkt. 

Gevoelig voor psychoses
Ben je gevoelig voor psychoses, dan zou het kunnen dat de psychose-achtige symptomen aanhouden, ook nadat de drug is uitgewerkt. Dit kan enkele dagen tot weken duren, maar het kan ook dat je last blijft houden van psychoses. Heb je al eerder heftig gereageerd op bepaalde drugs, komen er psychische aandoeningen voor in je familie of ben je al jong begonnen met blowen? Dat zijn factoren die erop kunnen duiden dat je gevoelig bent voor psychoses. 

Ons advies 
Ervaring met een K-hole of psychotische verschijnselen door keta kunnen beangstigend en verwarrend zijn. Bovendien vind je het misschien lastig om er met iemand uit je omgeving over te praten. Bel ons dan op 040 303 2626. Onze ervaringsdeskundigen en zorgspecialisten staan klaar, zodat jij je verhaal kunt doen en je vragen kunt stellen.


Afhankelijk van allerlei factoren
Het is niet mogelijk om een concrete hoeveelheid te noemen waarvan je in een k-hole belandt. De werking en het effect van ketamine hangt namelijk af van diverse factoren zoals:

 • hoe groot je tolerantie is 

 • wat je lengte en gewicht zijn

 • of je een man of vrouw bent 

 • of je van tevoren andere drugs of alcohol op hebt

 • hoe goed je lichamelijke conditie is

Onvoorspelbaarheid verloop
Je weet van tevoren niet hoe deze drug valt. Daar komt bij dat je ook het verloop van een K-hole niet kunt voorspellen. Wat de ene keer een bijna spirituele ervaring is, kan de volgende keer onaangenaam zijn en paniek veroorzaken. Niet gebruiken is de enige manier om het risico op een K-hole te vermijden. Dat is niet altijd zo eenvoudig, omdat je geestelijk afhankelijk kunt raken van ketamine. Wil je hier eens over praten? Bel ons dan op 040 303 2626.


Je bent kwetsbaar
Tijdens een K-hole ben je als het ware verlamd: je kunt niet bewegen en niet praten. Dit kan ervoor zorgen dat je in gevaarlijke situaties terechtkomt. Moet je bijvoorbeeld overgeven, dan kun je stikken. Dat geldt ook wanneer je ademhaling wordt geblokkeerd. Daarnaast ben je kwetsbaar, doordat je je niet kunt verweren. 

Psychotisch
Een K-hole-ervaring kan erg heftig zijn. Het effect lijkt soms op een psychose. Ben je gevoelig voor psychoses, dan kunnen de verschijnselen soms ook aanhouden als de drugs zijn uitgewerkt. Maak jij je zorgen over je ketaminegebruik of wil je stoppen en lukt dat niet goed in je eentje? Neem dan contact met ons op en bel 040 303 2626.