Stoppen met coke

Vrouw houdt hand tegen slaap en ziet wazig door afkickverschijnselen als ze stopt met coke.

Stoppen met coke kan lastig zijn, maar is zeker mogelijk. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden. Een geestelijke verslaving kan bijvoorbeeld lang aanhouden en de afkickverschijnselen zijn hardnekkig; op onverwachte momenten kun je bijvoorbeeld weer sterk naar deze drug verlangen. Wij begeleiden je in elke fase van je herstelproces, van detox tot en met persoonlijke nazorg.

De oorzaak van afkickverschijnselen

Afkickverschijnselen hebben één doel: jou aanzetten zo snel mogelijk weer te gebruiken. Het beloningssysteem in je hersenen is zo gewend geraakt aan die sterke prikkel van cocaïne, dat het ontregeld is geraakt. Het schreeuwt als het ware om weer gestimuleerd te worden en dat uit zich in bepaalde geestelijke of lichamelijke signalen: afkickverschijnselen. 

Misschien heb je zelf al geprobeerd om af te kicken van coke en vielen de ontwenningsverschijnselen je zwaar. Bel ons dan op 040-303 2626. Wij helpen jou op weg naar een leven zonder verslaving.

Wat zelf afkicken van cocaïne zo lastig maakt

Hoewel je niet lichamelijk verslaafd raakt aan coke, kan een geestelijke verslaving hardnekkig zijn. Dat komt onder andere doordat dit middel een heftig verlangen kan oproepen die erg lastig te weerstaan is, de zogenaamde craving. 

De ontwenningsverschijnselen staan bovendien in schril contrast met de euforische high en de flinke energieboost. Hierdoor kan het moeilijk zijn om zelf te stoppen met cocaïne en er ook op de lange termijn vanaf te blijven. Herken jij dit en heb je hierover vragen? Neem dan contact op en praat erover met onze ervaringsdeskundigen.

Afkickverschijnselen coke:

  • rusteloosheid
  • gevoeliger voor nieuwe verslaving
  • plotselinge stemmingswisselingen
  • extreme vermoeidheid
  • gevoel van leegte (niets is meer leuk)
  • slaapproblemen of extreem veel behoefte aan slaap
  • hallucinaties 
  • cravings
  • angststoornissen
  • depressiviteit 

Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Geen eigen bijdrage
  • Geen lange wachtlijsten
  • Thuis blijven wonen
  • Gewoon blijven werken
  • Behandeling op maat
  • Oog voor onderliggende problematiek
  • Focus op duurzaam herstel

Meer informatie over cocaïne

3 stadia van afkicken bij cocaïne

Als je stopt met coke, kun je te maken krijgen met 3 fases. Als je dit weet, kun je daar rekening mee houden.

Fase 1 – de afkickperiode

In deze eerste fase moet je lichaam nog letterlijk herstellen van de coke. Hevige stemmingswisselingen voeren de boventoon: je gemoedstoestand vliegt dan alle kanten op. De ontwenningsverschijnselen zijn in deze eerste week vaak het hevigst. Heb je intensief gebruikt, dan kun je bijvoorbeeld hallucinaties krijgen.

Fase 2 – alles lijkt onder controle

In de circa 12 weken die volgen, kun jij je sterk en zelfverzekerd voelen. Het lijkt of je alles onder controle hebt en het voelt misschien of je deze drug niet langer nodig hebt in jouw leven.

Fase 3 – houd vol

In deze periode, die wel een half jaar kan aanhouden, kun je juist weer in een zware depressie belanden. Daar bovenop kun je last krijgen van cravings. Ben jij gestopt met drugs en ga jij nu door zo’n moeilijke periode heen? Bel ons dan vandaag nog 040-303 2626. Wij luisteren en geven je advies dat je nu nodig hebt.

Voordeel van cold turkey stoppen met coke

Cold turkey stoppen met coke betekent dat je van het ene op het andere moment stopt met gebruiken. Omdat cocaïne sterke cravings kan veroorzaken, is het vaak het beste om direct met dit middel te stoppen. Elke keer dat je weer een lijntje neemt, ook al is die telkens kleiner, zul je erna weer dat hevige verlangen voelen om opnieuw te beginnen. Dat kan het afkicken van coke extra zwaar maken.

Let op als je wilt stoppen met alcohol

Let op dat cold turkey stoppen voor coke kan werken, maar dat er voor andere middelen andere adviezen gelden. Alcohol kun je bijvoorbeeld beter rustig afbouwen. Neem daarom altijd eerst contact op met onze afkickkliniek wanneer je wilt stoppen met drank, drugs of medicijnen. Als uit ons gesprek blijkt dat jij daar behoefte aan hebt, kun je bij ons ook terecht voor een detox.

Zet vandaag de eerste stap en vraag om hulp

Voor een buitenstaander klinkt het misschien eenvoudig: hulp vragen. In werkelijkheid kost dit moed. Schaamte, maar ook angst, omdat je niet weet hoe een leven zonder drugs eruit ziet, en misschien zelfs wel woede; het zijn maar een paar emoties die vaak met cocaïneverslaving samengaan. Bedenk dan dat jouw hulpvraag het vertrekpunt vormt naar een leven waarin jij weer vrij bent van verslaving.

Zet daarom vandaag nog die eerste stap en meld je aan. Want door te stoppen met coke, krijg jij de controle weer terug over jouw leven.

Hulp nodig? Vul je contactgegevens in.

Veelgestelde vragen over stoppen met coke

Welke tips zijn er om zelf te stoppen met coke?
Hoe helpt CACN mij als ik wil afkicken van cocaïne?
Wat kost een behandeling bij CACN om te stoppen met coke?
Wat zijn de bijwerkingen als je stopt met cocaïne?