Wat je wilt weten als je gaat stoppen met coke

Stoppen met coke kan lastig zijn, maar is zeker mogelijk. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden. Een geestelijke verslaving kan bijvoorbeeld lang aanhouden en de afkickverschijnselen zijn hardnekkig; op onverwachte momenten kun je bijvoorbeeld weer sterk naar deze drug verlangen. Wij begeleiden je in elke fase van je herstelproces, van detox tot en met persoonlijke nazorg.
De oorzaak van afkickverschijnselen
Afkickverschijnselen hebben één doel: jou aanzetten zo snel mogelijk weer te gebruiken. Het beloningssysteem in je hersenen is zo gewend geraakt aan die sterke prikkel van cocaïne, dat het ontregeld is geraakt. Het schreeuwt als het ware om weer gestimuleerd te worden en dat uit zich in bepaalde geestelijke of lichamelijke signalen: afkickverschijnselen.
Misschien heb je zelf al geprobeerd om af te kicken van coke en vielen de ontwenningsverschijnselen je zwaar. Bel ons dan op 040-3032626. Wij helpen jou op weg naar een leven zonder verslaving.
Wat zelf afkicken van cocaïne zo lastig maakt
Hoewel je niet lichamelijk verslaafd raakt aan coke, kan een geestelijke verslaving hardnekkig zijn. Dat komt onder andere doordat dit middel een heftig verlangen kan oproepen die erg lastig te weerstaan is, de zogenaamde craving.
De ontwenningsverschijnselen staan bovendien in schril contrast met de euforische high en de flinke energieboost. Hierdoor kan het moeilijk zijn om zelf te stoppen met cocaïne en er ook op de lange termijn vanaf te blijven. Herken jij dit en heb je hierover vragen? Neem dan contact op en praat erover met onze ervaringsdeskundigen.
Wil jij praten over je gebruik?
3 stadia van afkicken bij cocaïne
Als je stopt met coke, kun je te maken krijgen met 3 fases. Als je dit weet, kun je daar rekening mee houden.
Fase 1 – de afkickperiode
Hevige stemmingswisselingen voeren de boventoon: je gemoedstoestand vliegt dan alle kanten op. De ontwenningsverschijnselen zijn in deze eerste week vaak het hevigst. Heb je intensief gebruikt, dan kun je bijvoorbeeld hallucinaties krijgen.
Fase 2 – alles lijkt onder controle
In de circa 10 weken die volgen, kun jij je sterk en zelfverzekerd voelen. Het lijkt of je alles onder controle hebt en het voelt misschien of je deze drug niet langer nodig hebt in jouw leven.
Fase 3 – houd vol
In deze periode, die wel een half jaar kan aanhouden, kun je juist weer in een zware depressie belanden. Daar bovenop kun je last krijgen van cravings. Ben jij gestopt met drugs en ga jij nu door zo’n moeilijke periode heen? Bel ons dan vandaag nog 040-3032626. Wij luisteren en geven je advies dat je nu nodig hebt.
Zoek je ondersteuning om te stoppen met drugs?
Voordeel van cold turkey stoppen met coke
Cold turkey stoppen met coke betekent dat je van het ene op het andere moment stopt met gebruiken. Omdat cocaïne sterke cravings kan veroorzaken, is het vaak het beste om direct met dit middel te stoppen. Elke keer dat je weer een lijntje neemt, ook al is die telkens kleiner, zul je erna weer dat hevige verlangen voelen om opnieuw te beginnen. Dat kan het afkicken van coke extra zwaar maken.
Let op als je wilt stoppen met alcohol
Let op dat cold turkey stoppen voor coke kan werken, maar dat er voor andere middelen andere adviezen gelden. Alcohol kun je bijvoorbeeld beter rustig afbouwen. Neem daarom altijd eerst contact op met onze afkickkliniek wanneer je wilt stoppen met drank, drugs of medicijnen. Als uit ons gesprek blijkt dat jij daar behoefte aan hebt, kun je bij ons ook terecht voor een detox.
Wil jij vrij zijn van verslaving?
Zet vandaag de eerste stap en vraag om hulp
Voor een buitenstaander klinkt het misschien eenvoudig: hulp vragen. In werkelijkheid kost dit moed. Schaamte, maar ook angst, omdat je niet weet hoe een leven zonder drugs eruit ziet, en misschien zelfs wel woede; het zijn maar een paar emoties die vaak met verslaving samengaan. Bedenk dan dat jouw hulpvraag het vertrekpunt vormt naar een leven waarin jij weer vrij bent van verslaving.
Zet daarom vandaag nog die eerste stap en meld je aan. Want door te stoppen met coke, krijg jij de controle weer terug over jouw leven.
Veelgestelde vragen over de effecten, gevolgen en risico's van ketamine
Telkens een kleine hoeveelheid
Bij bumpen van ketamine neem je met tussenpozen telkens een klein lijntje of sleutelpuntje. Het idee is dat je zo het effect van ketamine redelijk kunt sturen. Daar zit een kanttekening aan.
Snel te veel
Ook met bumpen kun je namelijk ongemerkt te veel binnen krijgen. Je bent met anderen en de hoeveelheden zijn bijvoorbeeld groter. Of je bent vergeten hoeveel je net genomen hebt. Je kunt hierdoor te hard gaan en zelfs in een K-hole belanden. Merk jij dat je het lastig vindt om nee te zeggen tegen ketamine? Bel ons dan op 040 303 2626. Samen bekijken we wat er het beste bij jouw situatie past.
Geestelijke afhankelijkheid
Van ketamine weten we dat je al snel meer nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken. Dit heet ook wel tolerantie. Stop je met ketamine, dan kun je bovendien last krijgen van een bijna onstuitbare zin om weer te gebruiken, de zogenaamde craving. Bovendien kan de droomtoestand waarin je komt ook een manier worden om met problemen om te gaan. Al die factoren zorgen ervoor dat ketamine geestelijk verslavend is.
Persoonlijk programma
Merk je dat jouw gebruik langzaam uit de hand loopt? En wil je hier iets aan doen, maar vind je dat lastig? Bel ons dan. Tijdens een intake bespreken we waar jouw aandachtspunten liggen. Zo kunnen we een behandeling aansluiten op jouw specifieke situatie en behoeften. Wat ook fijn is om te weten: je staat er dan niet langer alleen voor.
Medisch toezicht
Ketamine wordt nog steeds ingezet als pijnstiller bij ingrepen, bij chronische pijn en als behandelmethode bij depressie. Bedenk wel dat patiënten onder streng medisch toezicht staan van artsen. Zij zijn in staat om de risico’s van ketamine af te wegen tegen de effecten.
Dosering let erg nauw
Er is maar een klein verschil tussen een werkende en te hoge dosering. Daardoor neem je al gauw te veel. Bovendien is de werking afhankelijk van meerdere factoren. Gebruik van een weegschaal is daarom geen garantie dat je de juiste hoeveelheid neemt. Vind je het toch lastig om keta te laten staan ondanks alle risico’s? Neem contact op met ons en maak je zorgen bespreekbaar. Samen zoeken we naar een passende oplossing.
Snuiven
Bij het snuiven van ketamine voel je de werking na ongeveer 5 tot 15 minuten. Een keta-trip duurt in dit geval ongeveer 1 tot 1,5 uur.
Injecteren
Ketamine wordt soms ook in een spier gespoten en slaat dan al na enkele minuten in. Het komt in Nederland niet veel voor. Het gebruik van injectienaalden brengt extra risico’s met zich mee. Zo kan je huid ontsteken en kun je virussen bacteriën overbrengen wanneer je naalden deelt.
Verslaving
Hoe ketamine ook toedient: als je dit zonder toezicht van een arts doet, loop je het risico om afhankelijk te raken. Denk je dat dit bij jou speelt? Neem dan vandaag nog contact met ons op.
Bloed en urine
Keta blijft nog een tijdlang aantoonbaar in je bloed en urine. Als eerste komt het middel in je bloed terecht. Daarna wordt het afgebroken door je lever en nieren om ten slotte via de urine je lichaam te verlaten. Dat betekent dat keta langer aantoonbaar is in je urine dan in je bloed.
2 dagen tot 4 weken
Heb je weinig gebruikt, dan is de ketamine tot 2 dagen aantoonbaar in je urine. Maar gebruik je intensief, dan gaat deze periode eerder richting 2 weken tot een maand.
Veelgestelde vragen over wat ketamine is
Blaasproblemen
Ketaminegebruik kan ontstekingen geven aan je urinewegen, blaas en nieren. Het is nog niet helemaal duidelijk of de drug dit veroorzaakt of de afbraakstoffen. In een aantal gevallen zijn deze klachten blijvend, dus ook wanneer je bent gestopt met gebruiken. Het kan dan zijn dat je met een stoma eindigt.
Verwondingen tijdens een keta-trip
Bij een lichtere dosis heb je al minder te zeggen over je spieren. Daardoor kun je omvallen en jezelf verwonden. Doordat de drug verdooft, voel je die pijn mogelijk niet meer. Neem je meer, dan kun je je uiteindelijk niet meer bewegen. Als je moet overgeven, kun je stikken in je eigen braaksel of in je tong.
Maak jij je zorgen doordat je buikpijn hebt of bijvoorbeeld heel vaak of juist niet moet plassen? Neem contact met ons op en deel je verhaal.
Gevoeligheid voor psychoses
Er bestaat een kans dat een ketaminetrip een psychose uitlokt. Risicofactoren zijn:
-
je hebt al eerder heftig gereageerd op druggebruik
-
er zit iemand in je familie met een psychische aandoening
-
je bent jong begonnen met blowen – je hersenen kunnen hierdoor overgevoeligheid voor psychoses hebben ontwikkeld
Tijdelijk of permanent
Doordat ketamine een tripmiddel is, kun je er wanen en hallucinaties van krijgen die psychotische verschijnselen veroorzaken. Is de keta uitgewerkt, dan verdwijnen die weer. Ben je gevoelig voor psychoses, dan kun je in een trip blijven hangen. Dit kan na intensief gebruik, maar ook na een enkele keer. Maak jij je zorgen? Bel ons dan op 040 303 2626, zodat we je persoonlijk advies kunnen geven.
Geestelijke verslaving
Anders dan bij LSD, paddo’s en andere tripmiddelen, kun je bij ketamine een geestelijke verslaving ontwikkelen. Dat heeft onder andere te maken met tolerantie en cravings.
Tolerantie
Bij frequent gebruik van ketamine moet je al snel steeds meer gebruiken om hetzelfde effect te voelen. Dit heet ook wel tolerantie. Het lijkt of je er steeds beter tegen kunt, maar je lichaam vraagt in werkelijkheid een steeds grotere dosis. Omdat je zoekt naar hetzelfde fijne gevoel als in het begin, ben je geneigd om daaraan toe te geven.
Craving
Stop je na een periode van intensief ketaminegebruik, dan kun je er nog maanden hevig naar verlangen. Deze zogenaamde craving komt in vlagen en kan ook getriggerd worden doordat je bijvoorbeeld in een omgeving komt waar je vaak gebruikte.
Hulp bij verslaving
Tolerantie en craving kunnen het lastig maken om zelfstandig te stoppen met ketamine. Het is bovendien mogelijk dat je bepaalde problemen ervaart in je leven waardoor je telkens weer begint met gebruiken. Bel ons op 040 303 2626 zodat we je kunnen begeleiden naar een leven zonder verslaving.
Persoonlijk behandelplan
Bij een intakegesprek leren we jou en je situatie beter kennen. Hieruit volgt waardevolle informatie waardoor we jou aan het einde een persoonlijk zorgadvies kunnen geven. Past een behandeling bij CACN bij jou, dan kunnen we die goed aansluiten op jouw individuele zorgbehoeften. Juist die persoonlijke afstemming vergroot de kans op duurzaam herstel.
Geen eigen bijdrage
Onze behandelingen worden volledig vergoed door jouw zorgverzekeraar. Wij vragen bovendien geen eigen bijdrage. Op die manier houden we onze zorg laagdrempelig voor iedereen die aan zijn of haar herstel wil werken.
Veelgestelde vragen over stoppen met coke
De tips:
-
zoek afleiding
-
ga sporten
-
stel je omgeving op de hoogte van je plannen
-
gooi alles weg wat je aan drugs doet denken
Onze belangrijkste tip
Op internet kun je veel tips vinden. Bedenk wel dat jij uniek bent en dat jouw persoonlijke omstandigheden hierdoor om een hele andere aanpak vragen. Onze belangrijkste tip is dan ook: neem contact op met ons. Wij kijken altijd naar jouw situatie en achtergrond waardoor je altijd advies op maat krijgt.
Plan jouw intakegesprek
Als er bijvoorbeeld uit het intakegesprek blijkt dat jouw gebruik samenhangt met onderliggende problematiek, dan nemen we dat gegeven mee in ons advies en in je behandeling.
Korte wachtlijsten
Wanneer je die eerste stap hebt gezet en de moed hebt gevonden om contact met ons op te nemen, wil je natuurlijk zo snel beginnen met je behandeling. Wij doen er daarom alles aan om onze wachttijden kort te houden.
Zorg voor elke fase van jouw herstel
Wanneer jij de eerste stap gezet hebt door te erkennen dat je een probleem hebt waar je aan wilt werken, zijn wij er voor jou. Dat betekent dat je bij ons een detoxprogramma kunt volgen en zo snel mogelijk aan de gang kunt met een behandeling. Heb jij in die tussenliggende periode behoefte aan ondersteuning? Dan vangen wij je op met ons voorzorgprogramma. Na je behandeling van circa 8 weken kun je rekenen op onze nazorg. Zo sta je er niet langer alleen voor. Neem daarom vandaag nog contact met ons op.
Gedekt door jouw basiszorg
Omdat wij een erkende GGZ-instelling zijn, worden onze behandeling vergoed vanuit jouw basiszorgverzekering. Het kan dat jouw zorgverzekeraar jouw eigen risico in rekening brengt, maar je hebt dus geen aanvullende verzekeringen nodig. Ook ons detox, voor- en nazorgprogramma worden vergoed.
Geen eigen bijdrage
Bij CACN betaal je geen eigen bijdrage voor de behandelingen. Op deze manier blijft onze vorm van specialistische geestelijke gezondheidszorg voor iedereen toegankelijk. Wil je meer weten over kosten en vergoedingen? Neem dan contact met ons op.
Ontwenningsverschijnselen
Wanneer je langere tijd intensief coke gebruikt hebt en je stopt, kun je last krijgen van de volgende ontwenningsverschijnselen:
-
gejaagdheid
-
gemakkelijker andere verslavingen ontwikkelen
-
sterk wisselende stemming
-
uitputting
-
gevoel of niets er meer toe doet
-
slaapstoornissen
-
hallucinaties
-
sterk verlangen naar coke
-
angsten en paniekaanvallen
-
depressie
Wij zijn er voor jou
De meeste bijwerkingen die optreden als je stopt met coke zijn tijdelijk. Sommige kunnen alleen wel nog lang aanhouden, zoals slaapproblemen en het verlangen naar coke (cravings). Wij bieden je de handvatten om hier op een gezonde manier mee om te gaan. Bel ons daarom vandaag nog op 040-3032626 en deel jouw verhaal.
Veelgestelde vragen over wat wiet met je hersenen doet
Meestal herstellen hersenfuncties zich
Normaal gesproken herstellen je hersenfuncties zich weer als je stopt met blowen. Hoe meer en vaker je geblowd hebt, hoe langer dit herstel kan duren. Toch is het ook niet uitgesloten dat sommige schade blijvend is.
Op jonge leeftijd blowen is een risico
Ben je jong begonnen met wiet roken? Dan kan het zijn dat sommige veranderingen in je brein blijvend zijn. Dat komt doordat je hersenen tot je 25e nog volop in ontwikkelingen zijn.
Gevoeligheid voor psychoses
Ben je gevoelig voor psychoses, dan kun je hierin terechtkomen door te blowen. Heb je familie met bepaalde geestesziekten of reageerde je eerder al heftig op drugs? Dan kunnen dit aanwijzingen zijn voor een verhoogde gevoeligheid.
Neem contact op als jij je zorgen maakt
Herken jij bepaalde dingen en maak jij je zorgen dat die invloed hebben op de gevolgen van blowen voor je hersenen? Neem dan contact met ons op. Erover praten maakt je en zorgen vaak al een stuk draagbaarder. Samen kunnen we bekijken of onze begeleiding bij jou past.
Stoppen met blowen
In de meeste gevallen herstellen je aangetaste hersenfuncties zich als je stopt met blowen. Denk bijvoorbeeld aan problemen met je concentratie of je geheugen. Maak jij je toch zorgen? Of vind je het lastig om te stoppen met blowen, ondanks de negatieve gevolgen? Bel ons dan op 040 303 2626. Wij kunnen je ondersteunen op jouw weg naar een duurzaam herstel.
Af en toe blowen
Hoe lang je last hebt van de gevolgen, hangt onder andere af van hoe intensief je hebt geblowd. Gebruik je af en toe eens wiet, dan verdwijnen de klachten over het algemeen als je weer nuchter bent.
Frequent blowen
Uit de meeste onderzoeken blijkt dat ook frequente blowers geen problemen hebben die kunnen wijzen op beschadiging van de hersenen. Hoewel sommigen wat problemen kunnen ervaren met het geheugen, blijkt dat een aantal weken na het stoppen ook daar herstel te zien is. Denk dan zo’n 4 weken.
Stoppen met blowen kan jou veel brengen. Vind je het lastig om dit in je eentje te doen of vol te houden? Laat het ons weten. Wij hebben veel ervaring met het begeleiden van mensen die problemen ervaren door drugsgebruik.
Concentratie en geheugen
Misschien is het voor jou duidelijk dat blowen een negatieve invloed heeft op je hersenen. Of je staat op het punt om bijvoorbeeld te gaan studeren of iets nieuws te leren. Dan kan het handig zijn om geen last te hebben van bijvoorbeeld een slecht geheugen of concentratiestoornissen. Maar wat als je probeert te stoppen met blowen en het lukt niet?
CACN ondersteunt jou
Zet dan nu die eerste stap en laat ons weten waar jij mee zit. Ook dit gaat misschien nog niet zo makkelijk. Misschien weet niemand in je omgeving dat je wietgebruik zo uit de hand is gelopen. Of je blowt al zo lang dat je niet goed weet hoe een leven zonder eruit moet zien. Weet dan dat het kan opluchten om alleen al met iemand uit ons team te kunnen praten. Vanaf daar zien we samen verder. Bel ons daarom vandaag nog.
Veelgestelde vragen over out gaan
Zuurstofgebrek in je hersenen
Outgaan betekent dat je zoveel verdovende middelen op hebt, dat je ademhaling verstoord raakt. Hierdoor krijgen bepaalde delen in je hersenen minder zuurstof. Het gevolg is dat jij bewusteloos raakt. Er zijn aanwijzingen dat dit zuurstoftekort blijvende schade kan veroorzaken.
Daarnaast zijn er nog andere risico’s:
-
anderen kunnen misbruik maken van jouw kwetsbare positie
-
je kunt stikken in je tong of braaksel
-
je raakt onderkoeld of juist oververhit
-
je stikt doordat je ademhaling ermee stopt
Samen doorbreken we die vicieuze cirkel
Ondanks het risico op out gaan kan het lastig voor je zijn om drugs en alcohol te laten staan. Gebruiken kan bijvoorbeeld een manier zijn geworden om met bepaalde problemen om te gaan. Herken je dit? Bel ons dan op 040 303 2626. Samen bespreken we hoe we die ingesleten patronen kunnen doorbreken.
Grote hoeveelheid drank of drugs
Door heel veel alcohol te drinken of drugs te gebruiken met een verdovende werking, kun je buiten bewustzijn raken. Overkomt je dit vaak en wil jij ermee stoppen, maar lukt dat niet alleen? Neem dan contact met ons op. Je vind bij ons een luisterend oor en we kijken hoe we je het beste kunnen begeleiden.
Cocktail van verdovende middelen
De dempende werking kan extra hard bij jou aankomen wanneer je bepaalde drugs combineert. Omdat alcohol ook verdooft en de gevolgen van een alcoholverslaving ingrijpend zijn, valt dit middel ook onder verdovende drugs.
Combineren van drugs met tegengestelde werking
Het kan aantrekkelijk lijken om stimulerende drugs, bijvoorbeeld coke, te combineren met bijvoorbeeld alcohol. Het lijkt of je lang kunt doorgaan. Door de sterk oppeppende werking van cocaïne lijkt het of je kunt blijven drinken zonder zat te worden. Cocaïne werkt niet zo lang, dus wanneer je daarmee stopt, kun je alsnog out gaan.
Bel ons als je problemen hebt met stoppen
Ondanks dat je de risico’s kent en misschien zelfs vaker bent out gegaan, kan het moeilijk zijn om daadwerkelijk te stoppen met alcohol of drugs. Dat kan duiden op een beginnende afhankelijkheid. Vind jij stoppen lastig? Neem dan contact met ons op. We kijken samen met jou naar de mogelijkheden om te herstellen.
Verdovende werking
Middelen met een verdovende werking zorgen ervoor dat je out kunt gaan. Denk aan drugs als ketamine en GHB, maar ook aan alcohol. Deze maken je suf en hebben een dempende werking op je hersenfuncties, waaronder je ademhaling.
Let op bij verdovende en stimulerende drugs combineren!
Stimulerende middelen als cocaïne en speed houden je wakker. Ze kunnen het dempende effect van verdovende drugs en alcohol opheffen wanneer je ze combineert. Het risico bestaat dat je daardoor over je eigen grenzen gaat en bijvoorbeeld veel meer alcohol drinkt. Wanneer de stimulerende middelen dan zijn uitgewerkt, komt de klap van de verdoving en kun je alsnog buiten bewustzijn raken.
Je loopt ook risico als je verdovende drugs mixt
Wanneer je verschillende verdovende drugs tegelijk mixt, kan de werking extra sterk worden. Je kunt hierdoor volledig verrast worden, waardoor je al bij relatief kleine hoeveelheden out kunt gaan.
Er kan meer aan de hand zijn
Wanneer je zoveel gebruikt dat je bewusteloos raakt, kan er meer aan de hand zijn. Onderliggende problemen kunnen ervoor zorgen dat je gebruikt om te vergeten. Je gaat daar dan zo ver in, dat je letterlijk niets meer weet. Dit probleemgebruik kan uiteindelijk eindigen in een verslaving. Maar wat als je een naaste soms out ziet gaan?
CACN is er ook voor jou
Je kunt proberen om je zorgen te uiten en het onderwerp bespreekbaar te maken. Dit kan lastig zijn. De ander ontkent bijvoorbeeld of jullie krijgen er ruzie door. Als iemand problemen heeft met drugs- of alcoholgebruik kan dit ook voor jou moeilijk zijn om hiermee om te gaan. Omdat wij weten dat een verslaving ook altijd de omgeving raakt, hebben we voor naasten een familieprogramma. Bel ons op 040-3032626 om te bespreken wat de mogelijkheden zijn.
Veelgestelde vragen over psychose door drugs
Kenmerken
Er zijn een aantal kenmerken die een voorbode kunnen zijn van een beginnende psychose. Deze komen vaak niet allemaal samen voor. Ze kunnen bovendien ook op andere dingen wijzen.
Als jij gevoelig bent voor een drugspsychose is het wel belangrijk om hierop te letten. Heb jij hier vragen over? Neem dan contact met ons op.
Symptomen van een beginnende drugspsychose:
-
je trekt je terug van je omgeving
-
je bent schrikachtig en bang
-
je hebt moeite om je te concentreren
-
je ergert je snel
-
je hebt moeite om je werk of studie goed te doen
-
je krijgt problemen met je slaap
-
sociale contacten onderhouden kosten je steeds meer moeite
-
je vertrouwt anderen steeds minder
-
je praat hardop als er niemand is
-
je ziet, voelt, hoort, ruikt of proeft zelfs dingen die er niet zijn
Onvoorspelbaar verloop
Dat is lastig te zeggen. Er zijn mensen die dagen achtereen kunnen gebruiken en er geen last van hebben, maar er zijn ook gevallen bekend van mensen die na eenmalig gebruik in een drugspsychose raakten.
Wat wel van grote invloed is op de kans om een psychose te krijgen, is je aanleg. Of dit bij jou speelt, weet je vaak pas wanneer zoiets tot uiting komt. Er zijn wel een aantal factoren die kunnen wijze op een gevoeligheid:
-
erfelijkheid, bijvoorbeeld wanneer je familie hebt die met psychoses kampen
-
eerdere heftige reacties met psychotische verschijnselen
-
als je al jong, in je puberteit, bent begonnen met blowen
Dopamine in disbalans
Er is nog geen sluitend onderzoek dat aantoont hoe een psychose precies ontstaat. Maar een van de mogelijke oorzaken is dat er een onbalans ontstaat van dopamine in je hersenen. Bepaalde delen krijgen een tekort en in andere delen ontstaat er een fors overschot.
Wanen en hallucinaties
Door die onbalans in het dopamineniveau kan je brein de informatie niet goed meer verwerken die het binnenkrijgt. Dit kan voor hallucinaties zorgen en wanen zorgen die je bang en verward maken.
Maak jij je zorgen dat dit bij jou speelt of heb je hier eerder mee te maken gehad en wil je erover praten? Bel ons. Wij staan voor je klaar.
Tijdelijk
Drugs kunnen psychotische verschijnselen veroorzaken. Denk maar aan hallucinaties wanneer je tripmiddelen neemt. Of paranoïde gedrag of hevige achterdocht wanneer je lange tijd coke of pep gebruikt of flink blowt. Als je stopt met deze middelen, verdwijnen die kenmerken vaak ook weer.
Dat gebeurt alleen niet altijd
Er is echter een kleine kans dat ze overgaan in een chronische psychose. Daarnaast kan het plotsklaps stoppen met drugs na intensief gebruik ook een psychose veroorzaken als je gevoelig bent.
Heb jij vragen hierover of maak jij je zorgen? Neem dan contact met ons op, zodat we het er samen over kunnen hebben. Tijdens een intake kijken we naar hoe we een behandeling het beste op jouw situatie kunnen aansluiten.
Veelgestelde vragen over hoe je verslaving herkent
Kom in gesprek
Kies een moment waarop de ander nuchter is en jullie alleen zijn. En probeer vooral de negatieve gevolgen van het gebruik te benoemen en wat die met jou doen.
Vraag ons om hulp
Het gebeurt regelmatig dat iemand ontkent of zelfs boos wordt. Zelf loop je misschien ook over van emotie. Dat kan het lastig maken om over een gevoelig onderwerp als verslaving te praten. CACN kan je hierin ondersteunen. Bel ons op 040 303 2626 en bespreek je zorgen met ons.
Ook voor jou als naaste
Omdat een verslaving niet alleen de gebruiker zelf raakt, maar ook diens naaste omgeving, hebben wij een speciaal familieprogramma. Dit is gericht op jou als partner, familie, vriend of andere geliefde van iemand die gebruiksproblemen heeft. Neem contact met ons op en vraag ernaar.
Een behandeling die aansluit op jouw situatie
Als jij je telefonisch of via ons contactformulier aangeeft dat je hulp nodig hebt, plannen we zo snel mogelijk een intake. De gesprekken die we met je voeren helpen ons om jou en je situatie beter te leren kennen. Zo kunnen er allerlei onderliggende problemen meespelen waardoor je telkens weer teruggrijpt naar bepaalde middelen of gedrag.
Om jouw behandeling zo goed mogelijk aan te sluiten op wat jij nodig hebt, is het voor ons belangrijk om ook aan dit soort zaken aandacht te besteden.
Zorgadvies
Aan het eind van een intakegesprek ga je met een persoonlijk zorgadvies naar huis. Wanneer blijkt dat CACN aansluit op jouw zorgbehoeften, starten we samen met jouw behandeling. Je staat er dan niet langer alleen voor.
Voorzorg en nazorg
Na zo’n 8 weken heb je veel handvatten voor een duurzama herstel. Vraag ook naar onze voorzorg en nazorg. Dit zijn speciale trajecten waar je gebruik van kunt maken als de behandeling alleen niet voldoende is.
Dat kan zeker!
Een verslaving is het laatste stadium van middelenmisbruik of verslavend gedrag als gokken of gamen. Maar niemand is direct afhankelijk. De weg ernaartoe is vaak lang en wordt steeds eenzamer.
Daarom mag je ons ook bellen als je problemen steeds groter worden. Of wanneer je enkel wat vragen hebt over je gebruik.
Basiszorg
Onze behandelingen worden volledig vergoed vanuit je basiszorg. Hooguit kan je eigen risico in rekening gebracht worden.
Goed om te weten: wij vragen bij CACN geen eigen bijdrage en je hebt ook geen aanvullende verzekeringen nodig. Zo houden we onze specialistische vorm van geestelijke gezondheidszorg voor zoveel mogelijk mensen bereikbaar.
Veelgestelde vragen over afkickverschijnselen
Neem contact op
Er zijn heel veel tips te vinden op internet, maar ons advies: neem contact op met CACN. Verslaving is een ziekte van de hersenen. Bovendien kunnen er ook achterliggende oorzaken zijn waarom je gebruikt en die je gebruik in stand houden als je ze niet aanpakt.
Zorg op maat
Tijdens een behandeling, maar ook al bij het uitbrengen van advies hebben we volop aandacht voor eventuele onderliggende problematiek. Het kan namelijk zijn dat deze een reden zijn voor jou om te gebruiken. Wij vinden het daarom belangrijk om ook die problemen te erkennen en er aandacht aan te besteden. Daarnaast word je intensief begeleid door ons toegewijde team. Binnen ons programma houden we altijd rekening met jouw individuele zorgbehoeften.
Detoxprogramma
Om je lichaam de kans te geven te ontgiften, bieden we je de gelegenheid om in een gecontroleerde omgeving jouw gebruik af te bouwen. Dat doen we vanzelfsprekend op medisch verantwoorde wijze, onder begeleiding van een team van artsen en ervaringsdeskundigen. Of detox voor jou verstandig is, bepalen we samen tijdens je intakegesprek.
Geestelijk afkicken
Je kunt nog lang een sterke zucht ervaren naar het middel of gedrag waar je aan verslaafd was. Tijdens een programma van zo’n 8 weken leren we je hoe je daar op een gezonde manier mee kunt omgaan. Hiervoor volg je zowel groepstherapie als individuele sessies.
Jazeker!
Het detoxprogramma wordt vergoed vanuit jouw basiszorgverzekering, net als onze behandelingen.
Hiervoor heb je dus geen aanvullende verzekering nodig.
Nazorg
Geestelijke afkickverschijnselen kunnen nog maandenlang voortduren. Zo kun je nog lang last hebben van craving. Deze enorme zucht naar datgene waaraan je verslaafd was, kan ineens de kop opsteken. Je komt bijvoorbeeld op een plek waar je veel gebruikte of je ziet een bepaalde foto. Onze behandeling duurt gemiddeld 8 weken, maar als je na afloop behoefte hebt aan extra begeleiding, dan kan dat zeker. We hebben een nazorgprogramma, zodat we je ook na de eigenlijke behandeling kunnen blijven ondersteunen.
Veelgestelde vragen over de effecten van wiet op de lange termijn
Schade aan je hersenen
Het is lastig om daar iets algemeens over te zeggen, omdat er meerdere factoren van invloed zijn op het antwoord. Uit onderzoek blijkt wel dat intensief blowen over een langere periode mogelijk onomkeerbare veranderingen in je hersenen veroorzaakt. Bij intensief blowen kun je denken aan dagelijks een joint opsteken gedurende 10 jaar of langer. Daarnaast lijkt blowen op jongeren onder de 25 een verhoogd risico te geven op psychische problemen.
Persoonlijk advies
Voor zowel cannabis als andere drugs geldt: of je nu af en toe gebruikt of juist regelmatig, als jij daar problemen mee krijgt, in wat voor zin dan ook, neem dan contact met ons op. Doe dat ook gerust als je gebruik vragen bij je oproept. Als je ons meer informatie geeft over je situatie, kunnen we je een passend advies geven dat specifiek op jou persoonlijk betrekking heeft.
De meeste gevolgen verdwijnen weer als je stopt met blowen.
Stoppen met blowen kan echter makkelijker gezegd zijn dan gedaan. Vind je dit lastig? Neem dan contact met ons op. We kunnen samen een plan van aanpak opstellen dat jou helpt om op een duurzame manier te herstellen.
Je staat er niet alleen voor
We hebben een team van zorgprofessionals en ervaringsdeskundigen die al jouw vragen kunnen beantwoorden. Zij bieden je daarnaast een behandeling die is afgestemd op jouw persoonlijke omstandigheden. Bovendien krijg je steun van je medecliënten. Zo sta jij er niet langer alleen voor.
Vergoeding vanuit de basiszorg
Al onze behandelingen worden volledig vergoed vanuit je basiszorgverzekering. Je hoeft hier geen aanvullende verzekeringen voor te hebben. Het is wel mogelijk dat je zorgverzekeraar je eigen risico in rekening brengt.
Geen eigen bijdrage
Je betaalt voor een behandeling geen eigen bijdrage bij CACN. Hierdoor willen we de drempel naar onze vorm van specialistische geestelijke zorgverlening toegankelijk houden voor zoveel mogelijk mensen. Neem contact met ons op als je meer wilt weten over de kosten en vergoedingen rond onze verslavingszorg.
Altijd maatwerk
Een intakegesprek geeft ons inzicht in welke zorg jij nodig hebt. Zo kan het zijn dat er bij jou bepaalde onderliggende problemen meespelen. Door die tijdens jouw behandeling te erkennen en daar aandacht aan te schenken, krijg jij handvatten aangereikt die specifiek voor jou van toepassing zijn. Zo is onze behandeling altijd maatzorg.
Voorzorg en nazorg
Heb jij behoefte om de periode te overbruggen tot aan de start van je behandeling? We hebben een speciale voorzorgsgroep die jou daarbij helpt. Tijdens wekelijkse bijeenkomsten kun je vast kennis maken met andere cliënten en krijg je informatie over wat je straks kunt verwachten. Dit kan je helpen om alvast een gevoel en een beeld te krijgen van de behandeling en onze kliniek in Eindhoven.
Veelgestelde vragen over effecten van wiet op de korte termijn
Gebruikspatronen
Wanneer je dagelijks cannabis gebruikt, bestaat de kans op het ontwikkelen van een patroon. Het kan dan lastig zijn om dit in je eentje te doorbreken. Dat merk je als je meerdere pogingen hebt gedaan om te stoppen. Of je bent ergens waar je niet kunt blowen en je voelt je daardoor niet goed of je raakt geïrriteerd.
Heb jij hier last van? Contacteer ons dan en geef aan dat je hulp nodig hebt.
Jazeker!
Als jij merkt dat jouw gebruik of dat van je naaste vragen oproept, neem dan contact op met CACN. We kunnen je dan al in een vroeg stadium advies geven.
Bel ons bij vragen
Aan een verslaving gaan vaak jaren vooraf. Dat jouw gebruik bepaalde vragen oproept, is vaak ook een signaal. Hoe eerder je daarom bij ons aan de bel trekt, hoe beter. Heb je eenmaal een cannabisverslaving, dan kan de impact namelijk veel groter zijn.
De meeste klachten verdwijnen weer
Cannabis verstoort je geheugen- en concentratievermogen. In de meeste gevallen herstellen die zich weer als je stopt met blowen.
Riisco op blijvende klachten
Wel zijn er aanwijzingen dat dit niet altijd het geval is. Je bent bijvoorbeeld op jonge leeftijd al begonnen met wiet gebruiken. Of je hebt gedurende een langere periode intensief gebruikt. Maak jij je zorgen hierover? Bel ons dan. We geven je een persoonlijk advies en kijken hoe we jou kunnen helpen.
Onderliggende problematiek
We plannen eerst een intakegesprek. Daarin geef jij ons een goed beeld van jouw situatie en aandachtsgebieden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er bepaalde problemen spelen in jouw leven. Blowen kan dan een manier zijn geworden om daarmee om te gaan. Als dit het geval is, nemen we het mee in jouw behandeling. Zo sluit die goed aan op jouw persoonlijke situatie.
Therapie
Als onze werkwijze aan jouw zorgbehoeften voldoet, gaan we samen aan de slag. In zo’n 8 weken krijg jij de handvatten aangereikt voor een leven waarin cannabis geen rol meer speelt. Dat doen we door middel van verschillende soorten therapie, zowel individueel als in een groep.
Nazorg
Na de eigenlijke behandeling bekijken we samen of je nazorg nodig hebt. Op verschillende vlakken kunnen we je ondersteunen, zoals op het gebied van geldzaken, wonen, werk of relaties. Of denk aan extra ondersteuning bij je herstel. Op verschillende manieren kunnen we je helpen om niet alleen de controle op je leven terug te pakken, maar die ook te behouden. Neem contact op met ons als je hier meer over wilt weten.
Veelgestelde vragen over afkickverschijnselen van coke
Persoonsgebonden
Het is lastig om hier een goed advies in te geven zonder je persoonlijk te spreken. Vandaar dat we je vragen om hiervoor contact met ons op te nemen. Het hangt namelijk van een aantal factoren af hoe heftig de ontwenningsklachten zullen zijn, bijvoorbeeld van:
-
hoe vaak/veel je hebt gebruikt
-
hoe lang je hebt gebruikt
-
of je lichamelijk gezond bent
-
of je de coke hebt gesnoven, gerookt of geïnjecteerd
Tijdens een detox begeleiden we je gedurende de eerste dagen van je ontwenning. De afkickverschijnselen kunnen dan heftig zijn. Je krijgt bijvoorbeeld last van hallucinaties. Neem contact met ons op als je wilt weten of een detox voor jou een goede start kan zijn voor behandeling van je cocaïneverslaving.
Nee, dat gaat niet
Als je lange tijd coke hebt gebruikt, dan went je lichaam daaraan. Stop je met deze drugs, dan kun je allerlei psychische klachten krijgen. Dit is in feite een reactie van je lichaam, omdat het niet langer het middel binnenkrijgt waar het op is ingesteld. De klachten zijn tijdelijk, hoewel sommige lang kunnen duren. Je kunt deze afkickverschijnselen niet stoppen.
Je staat er niet alleen voor
Wel kunnen we jou handvatten bieden om ervoor te zorgen dat je niet weer begint met gebruiken. Neem contact op, zodat we je vragen over afkickverschijnselen kunnen beantwoorden of om een intakegesprek te plannen.
Wij zijn er voor je
Je kunt afleiding zoeken of mensen deelgenoot maken die je vertrouwt. Dan nog kan het lastig zijn om de ontwenningsperiode door te komen. Of je hebt bijvoorbeeld niemand in je omgeving bij wie je jouw hart kunt luchten. Misschien heb je al geprobeerd om op eigen houtje af te kicken en vond je dat moeilijk. Neem dan contact met ons op.
Persoonlijke en betrokken zorg
CACN biedt je professionele en persoonlijke ondersteuning. Onze medisch specialisten en ervaringsdeskundigen weten waar jij doorheen gaat. Bovendien passen we ons programma aan op wat jij specifiek nodig hebt. Daar besteden we tijdens je behandeling extra aandacht aan. Het allerbelangrijkste is dat je niet alleen staat, maar dat wij samen aan jouw herstel werken.
Kortetermijneffecten
Als uit een intake blijkt dat een detoxprogramma voor jou effectief is, dan kun je hiervoor bij ons terecht. Een aantal afkickverschijnselen zijn op hun hevigst in die eerste week. Wij begeleiden je dan, zodat we er samen voor zorgen dat je lichaam ontdaan is van gifstoffen, voordat je aan je behandeling begint.
Langetermijneffecten
Een aantal afkickverschijnselen kunnen tot wel een half jaar aanhouden. Tijdens je behandeling, die bij CACN gemiddeld 8 weken duurt, werken we aan je herstel. We leren je hoe je op een gezonde manier om kunt gaan met de ontwenningsverschijnselen op de lange termijn.
Onderliggende problemen
Uit een intakegesprek kan blijken dat er bij jou bepaalde problemen spelen. Als we die niet meenemen in je behandeling, kunnen ze de verslaving in stand houden. Daarom besteden we ook daar aandacht aan. Verder werken we met diverse vormen van therapie aan je herstel. Dat zal op individuele basis zijn, maar ook in groepen, met andere cliënten. Wil je weten of een behandeling op maat bij jou past? Neem dan contact met ons op.
Familieprogramma
Omdat een verslaving vaak ook de naaste omgeving raakt, kun je ook als naaste bij ons terecht. We hebben een speciaal familieprogramma dat houvast biedt wanneer je van dichtbij te maken hebt met verslaving. Bel ons op 040 303 2626 wanneer je meer wilt weten.
Veelgestelde vragen over afkickverschijnselen van alcohol
Persoonlijk
Dit hangt af van een aantal factoren, zoals hoe lang je alcohol hebt gedronken en in welke hoeveelheden, je lichamelijke conditie en je aanleg. Lichamelijke ontwenningsverschijnselen zijn over het algemeen na een week voorbij, maar geestelijke ontwenning kan veel langer duren.
Neem contact op
Daarom is het belangrijk dat je eerst contact met ons legt. We plannen dan een intakegesprek waarin we jou en je behoeften goed in kaart kunnen brengen. Met alle inzichten die zo’n gesprek oplevert, kunnen we jou een advies op maat geven. Bijvoorbeeld of een detoxperiode verstandig is en of er nog bepaalde vlakken zijn die tijdens jouw behandeling extra aandacht nodig hebben.
Geestelijk en lichamelijk
Tijdens de ontwenning van alcohol kun je te maken krijgen met lichamelijke en geestelijke klachten. Epilepsie en delirium tremens komen voor onder bepaalde omstandigheden of wanneer je extreem lang overmatig gedronken hebt. CACN heeft ervaring met de begeleiding van deze ontwenningsverschijnselen. Neem daarom contact als jij er over denkt om te stoppen met drinken.
Afkickverschijnselen die je kunt ervaren:
- je slaapt slecht
- je handen beven
-
je zweet hevig
-
je voelt je misselijk
-
je bent ontzettend moe
-
je bloeddruk is verhoogd
-
je hebt last van krampaanvallen in je spieren
-
je bent onrustig en gespannen
-
je hebt last van angsten
-
je hebt nergens energie voor
-
je voelt je down
-
je krijgt epileptische aanvallen
-
je krijgt delirium tremens
Lichamelijk
Je lichaam went aan alcohol. Drink je veel en vaak, dan stelt het lichaam zich daarop in. Stop je abrupt met drank, dan krijg je allerlei klachten: je lichaam laat zo weten dat het nieuwe aanvoer nodig heeft. Vandaar dat alcohol ook lichamelijk verslavend is.
Geestelijk
Drink je een week lang geen alcohol, dan zijn de meeste lichamelijke klachten wel voorbij. De geestelijke klachten kunnen veel langer aanhouden. Ook je hersenen zijn namelijk gewend geraakt aan de alcohol en heeft hierover hele krachtige, fijne herinneringen aangemaakt. Je hoeft bijvoorbeeld maar in een situatie te belanden waarin je gewoon was om alcohol te drinken en het verlangen naar drank kan heel sterk opkomen.
Begeleiding bij ontwenningsverschijnselen van alcohol
Het kan moeilijk zijn om de afkickperiode door te komen in je eentje. Zie jij er tegenop of weet je uit voorgaande pogingen dat je dit lastig vindt? Twijfel dan niet langer en deel je zorgen met ons team via 040-3032626. Wij staan je bij vanaf het allereerste moment tot zo lang als jij onze ondersteuning nodig hebt.
Half jaar lang zwaar drinken
Als jij elke dag, een half jaar lang, 8 glazen alcohol drinkt, kun je al afkickverschijnselen verwachten als je ermee stopt. Heb je tussen de 10 en 15 jaar die hoeveelheden gedronken? Dan loop je het risico op delirium tremens wanneer je van de ene op de andere stopt met alcohol. Wil je stoppen en twijfel je of je daar begeleiding bij nodig hebt? Bel ons dan eerst op.
Intakegesprek voor een persoonlijk advies
Of en in welke mate je ontwenningsverschijnselen van alcohol kunt krijgen, is persoonlijk. Het hangt af van een aantal factoren en daarnaast zijn sommige ontwenningsverschijnselen slecht voorspelbaar. Neem dan ook contact met ons op als je advies op maat wilt. We kunnen dan ook samen bespreken of een detoxperiode voor jou van toepassing is.
Veelgestelde vragen over hoe je een wietroker herkent
Lichamelijke effecten:
-
je hoofdhaar wordt dunner
-
je krijgt een mannelijker beharingspatroon, ook als vrouw
-
je krijgt wallen onder je ogen
-
je ogen worden rood en de pupillen wijder
-
je krijgt een vreetkick
Psychische effecten:
-
je kortetermijngeheugen verslechtert
-
je concentratievermogen wordt anders
-
je krijgt een lachkick
-
je wordt vrolijker
-
je krijgt een levendige fantasie
-
logisch nadenken wordt lastig
Maak jij je zorgen over de symptomen? Neem contact met ons op, zodat we kijken of jou kunnen ondersteunen om te stoppen met blowen.
Open gesprek
Probeer het onderwerp aan te snijden, zonder jezelf mee te laten slepen door emoties. Dat kan in de praktijk lastig zijn, zeker wanneer iemand jouw zorgen bagatelliseert of zelfs ontkent. Ga dan niet in discussie, maar neem contact op met ons.
Begrip voor jou als naaste
Wij hebben ervaring met het behandelen van mensen met een verslaving. Dat betekent automatisch dat we ook de geliefden van onze cliënten meemaken. Daardoor weten we waar jij als naaste tegenaan kunt lopen en waar ook jij doorheen kunt gaan.
Je voelt je eenzaam
Als een partner of andere naaste veel blowt, kan dat gevolgen hebben voor jullie relatie. Het kan ervoor zorgen dat iemand geen zin meer heeft om samen leuke dingen te ondernemen. Of hij of zij kijkt niet meer om naar het huishouden, waardoor jij er alleen voor staat.
Wij zijn er ook voor jou
Vermoed je dat deze lusteloosheid komt doordat je geliefde blowt en wil je hier met een professional over praten? Neem dan contact met ons op. Zo hebben we een voorlichtingsboekje en systeemgesprekken voor naasten.
Je leven gaat op pauze
Wanneer je langere tijd wiet gebruikt, kan er een geestelijke verslaving ontstaan. Wiet is niet lichamelijk verslavend, maar je kunt als gebruiker wel het verlangen ontwikkelen dat je heel de dag door stoned bent. Andere zaken, zoals je familie, je gezondheid of je werk, gaan er dan onder lijden.
Vraag onze hulp
Als je merkt dat je ondanks dat toch niet goed kunt stoppen met wiet roken, neem dan contact met ons op via 040 303 2626. Wij begeleiden je naar een leven waarin je weer vrij kunt zijn van verslaving.
Intakegesprek
Als jij je contactgegevens invult, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op. Tijdens de intake die volgt, leren we jou en je situatie goed kennen. Zo weten we of er misschien bepaalde problemen meespelen op de achtergrond. Blowen kan dan een middel zijn om daar niets mee te hoeven doen en er ook niets van te voelen. Met alle informatie die je ons zo aanreikt, zijn wij beter in staat om onze behandeling zo goed mogelijk aan te sluiten op jouw persoonlijke situatie.
Behandeling
In gemiddeld acht weken geven we je de handvatten voor een duurzaam herstel. Je krijgt groepstherapie individuele sessie, waarbij we je intensief begeleiden.
Nazorg
Als jij daar behoefte aan hebt, kunnen we je na het doorlopen van het programma verder begeleiden. Dat kan op het gebied van herstel, maar we zijn er ook voor je op verschillende andere vlakken.
Vergoeding
Onze behandelingen zijn vergoed vanuit je basiszorgverzekering. Het kan zijn dat je verzekeraar je het eigen risico in rekening brengt. Zelf vragen wij geen eigen bijdrage voor onze behandelingen.
Veelgestelde vragen over wat blowen met je uiterlijk doet
Aantal weken
Na een paar weken zijn de meeste bijwerkingen wel weer verdwenen. Vind je het lastig om te stoppen met blowen, ondanks dat je je stoort aan de uiterlijke kenmerken? Neem dan contact met ons op. We bieden je een professionele behandeling op maat.
De kenmerken
De belangrijkste kenmerken wanneer iemand net geblowd heeft:
-
Rode ogen
-
Een lege, lome blik doordat de gezichtsspieren ontspannen
-
Kenmerkende wietlucht
Daarnaast kan iemand vergeetachtig zijn of slecht gefocust. Dat merk je bijvoorbeeld doordat halverwege de zin niet meer weet wat hij of zij wil zeggen of vergeet wat je net verteld hebt. Maak jij je zorgen om een geliefde, omdat je denkt dat die te veel blowt? Neem dan contact met ons op. We ondersteunen ook jou als partner, familie of andere naaste. Vraag naar ons familieprogramma.
Afbraak kost tijd
Helaas kan je niets doen om deze softdrug sneller uit je lichaam te laten verdwijnen. THC, het werkzame bestanddeel van wiet, wordt namelijk opgeslagen in je vetweefsel en daarna langzaam afgegeven aan je lichaam. Het enige wat je kunt doen is niet meer blowen, dus ook geen trekje nemen.
Lukt het niet om zelfstandig te stoppen? Neem dan contact met ons op. Samen bekijken we de mogelijkheden om jou hierin te begeleiden.
Programma van acht weken
In gemiddeld acht weken doorloop je een traject, bestaande uit groepstherapie en individuele gedeelten. Daarmee bieden we jou de handvatten voor een nieuw leven waarin hasj of wiet geen rol meer spelen. Het intakegesprek dat hieraan voorafgaat, helpt ons samen te bepalen waar jouw persoonlijke aandachtspunten liggen. Zo krijg je bij ons altijd zorg op maat.
Nazorg
Soms kan het nodig zijn wanneer je na je behandeling nog extra ondersteuning krijgt. Dat kan op allerlei vlakken, zoals hulp bij je financiën, maar ook op sociaal of werkvlak. Bij CACN krijg je de nazorg die jij nodig hebt.
Veelgestelde vragen over de afkickverschijnselen van ketamine
Ingesleten gewoonten
Doordat je in een droomwereld belandt, hoef je even niet aan je soms de harde realiteit en je problemen te denken. Of je hebt bijvoorbeeld ADHD waardoor je omgevingsprikkels allemaal even hard bij je binnenkomen. Daardoor kan ketaminegebruik jouw manier zijn om met die dingen om te gaan en je hoofd even leeg te krijgen.
Oorzaken die jouw verslaving in stand houden
Tijdens een intakegesprek bespreken we samen of er in jouw geval een specifieke reden is waarom jij telkens weer ketamine gebruikt. Tijdens de behandeling besteden we aandacht aan dergelijke onderliggende problemen. Doordat je leert om er op een positieve manier mee om te gaan, vergroot jij de kans op een duurzaam herstel. Bel ons vandaag op 040 303 2626 als je wilt weten hoe wij onze behandeling aansluiten op jouw situatie.
Ontgiften voor je behandeling start
Wanneer jij behoefte hebt om onder begeleiding jouw ketagebruik af te bouwen, dan kun je een detoxprogramma bij ons volgen. Onder toeziend oog van onze medisch specialisten en in een fijne, huiselijke omgeving bouw je gecontroleerd je gebruik af. Vervolgens begin je met een schone lei aan je behandeling.
Keuze voor detox is persoonlijk
Denk jij dat een detox voor jou een goede start van je herstel kan zijn? Neem dan contact met ons. Aan de hand van jouw situatie kunnen we je hierover een goed advies geven.
Cravings kunnen lang aanhouden
In tegenstelling tot andere drugs geeft ketamine niet heel veel afkickverschijnselen. De meest zijn binnen 1 tot 2 weken verdwenen nadat je het gebruik hebt gestaakt. De dwangmatige zucht naar ketamine, craving, houdt vaak wel tot een half jaar aan.
Schade aan je blaas
Het grote nadeel van ketamine is dat het problemen kan veroorzaken aan je blaas, urinewegen en nieren. Dit zijn weliswaar geen afkickverschijnselen, maar kunnen wel blijvende schade aanrichten aan je lichaam. Hoe eerder je stopt met ketamine, hoe groter de kans op genezing. Laat het ons daarom weten als jij hulp nodig hebt om af te kicken.
Nazorg
Tijdens een behandeling krijg jij handvatten mee die jou helpen om een leven te leiden waarin jij vrij bent van verslaving. Maar ketamine-cravings kunnen hardnekkig zijn en maanden na jouw laatste gebruik de kop opsteken. Heb jij behoefte aan extra begeleiding na jouw behandeling? Dan ben je welkom bij ons nazorgprogramma.
Voorzorg
Onze wachtlijsten zijn kort en we doen er alles aan om die zo te houden. Mocht jij dat willen, dan kun je de periode overbruggen tot de start van jouw behandeling. We hebben namelijk een voorzorgsprogramma waaruit jij de nodige steun kunt halen. Je krijgt bovendien een idee van wat je straks kunt verwachten. Laat ons weten als dit is wat je nu nodig hebt.
Veelgestelde vragen over hoe je ketaminegebruik kunt herkennen
Symptomen van een verslaving aan keta
Ben je verslaafd, dan ben je de controle kwijt over jouw gebruik. Dat kan blijken uit de volgende symptomen:
-
een groot deel van je tijd ben je bezig met gebruik
-
gebruiken komt op de eerste plaats
-
je verwaarloost het contact met vrienden en familie
-
belangrijke zaken als werk, huishouden of hobby’s lijden onder je gebruik
-
je ontkent dat je het gebruik niet meer in de hand hebt
-
je krijgt afkickverschijnselen wanneer je zomaar stopt met ketaminegebruik
-
je houdt je niet aan afspraken
-
je verwaarloost jezelf
-
al je geld gaat op aan ketamine, waardoor je in financiële problemen komt
-
je blijft gebruiken, ondanks gezondheidsklachten en problemen op sociaal en werkvlak
Ondersteuning
Denk je een ketamineverslaving te herkennen bij een naaste en wil je hier met ons over praten? Wij kunnen je handvatten bieden om ermee om te gaan. Ben je zelf afhankelijk geraakt van deze drugs? Ook dan zijn wij er om jou te ondersteunen bij je herstel. Dat doen we altijd op een manier die bij jou past. Bel ons op 040 303 2626 en plan vandaag nog een intakegesprek.
Lastig gespreksonderwerp
Een verslaving verandert je persoonlijkheid. Als jij je zorgen maakt over je naaste, omdat je vermoedt of weet dat die ketamine gebruikt, kan het lastig zijn om het onderwerp ter sprake te brengen. Houd er rekening mee dat die ander ook naar zichzelf toe ontkent dat hij of zij verslaafd is. Ontkennen, het probleem goed praten, je gesprekspogingen negeren of zelfs boos worden en weglopen; alles is mogelijk.
Familieprogramma
Maak jij je zorgen, maar weet je niet hoe je jouw vriend, partner, zus, broer of ouder kunt helpen zonder er zelf aan onderdoor te gaan? Neem dan contact op met ons. Een verslaving heb je nooit alleen. Daarom bieden we een familieprogramma waarmee we ook jou als naaste ondersteuning willen bieden. Bel ons op 040 303 2626.
Intakegesprek
Bel ons of geef via onze website aan dat je hulp nodig hebt. Wij nemen dan contact met jou op om een intake te plannen. Hierin wordt duidelijk wat jouw specifieke aandachtsgebieden zijn. Als ons programma voorziet in wat jij nodig hebt, dan kun je terecht in onze afkickkliniek.
Korte wachtlijsten en vergoedingen
Het vraagt moed om ons te bellen en om hulp te vragen. Heb je die eerste stap gezet, dan wil je niet onderaan een lange wachtlijst komen. We doen er dan ook alles aan om die zo kort mogelijk te houden. Daarnaast betaal je bij ons geen eigen bijdrage en wordt de behandeling door jouw ziektekostenverzekeraar vergoed vanuit de basiszorg.
Veelgestelde vragen over afkickkliniek Utrecht
Basiszorg
Onze behandelingen worden vergoed vanuit je basiszorgverzekering. Dat betekent dus dat je geen aanvullend pakket nodig hebt om bij ons terecht te kunnen. Wij vragen ook geen eigen bijdrage voor de behandelingen. Wat wij wel vragen? De bereidheid om open en gemotiveerd aan je herstel te werken. Bel ons op 040 303 2626 en vraag naar alle mogelijkheden.
10 weken gemiddeld
Gemiddeld werk je gedurende 10 weken, 2 volledige dagen per week aan jouw herstel. Deze periode kan iets afwijken, doordat het onder andere bepaald wordt door jouw persoonlijke behoeften.
Actuele wachttijden
Kijk bij onze actuele wachttijden wat je kunt verwachten. Wij werken deze regelmatig bij.
Ambulante zorg, afkicken in de regio Utrecht
Wij zijn er voor iedereen die problemen ervaart met verslavend gebruik of gedrag. De ondersteuning die wij bieden kan bestaan uit het geven van advies en het bieden van hulp op maat. Dat betekent dat je ook bij ons terecht kunt voor vragen over je gebruik. De zorg die wij bieden is ambulant. Je blijft dan thuis wonen terwijl je vanuit onze kliniek in Utrecht aan je herstel werkt.
Klinische zorg
Voorafgaand aan je behandeling voeren we een uitgebreid intakegesprek. Soms wordt hierin duidelijk dat een intensievere vorm van zorg beter bij jou past. Als jij dat wilt, kunnen we je in dat geval in contact brengen met onze ketenpartner Connection SGGZ. Zij hebben faciliteiten in Meerlo (Limburg) en in Zuid-Afrika, waarbij je tijdelijk in een andere omgeving werkt aan je herstel.
Wil je weten wat het beste bij jou past? Bel ons dan op 040 303 2626. We plannen graag een intakegesprek, zodat we je een advies kunnen geven dat echt bij jou past.
Intakegesprek als basis
Wanneer jij hebt aangegeven dat je hulp nodig hebt, plannen we binnen een week een intakegesprek. Hieruit kan bijvoorbeeld blijken dat er bij jou sprake is van onderliggende problematiek die aan de basis staat van jouw verslaving. Tijdens jouw behandeling besteden we hier in dat geval volop aandacht aan. Het kan ook dat je eerst een detox nodig hebt voordat je van de behandeling start. Ook hierin kunnen we je begeleiden.
Behandeling
Vervolgens start je met verschillende vormen van therapie op zowel groeps- als individuele basis. Daarbij koppelen we jou aan een persoonlijke behandelaar die goed bij jouw achtergrond past. Gemiddeld duurt dit traject 10 weken, waarbij je 2 dagen per week aan jouw herstel werkt. Het fijne aan ambulante zorg is dat je gewoon thuis blijft wonen.
Neem contact op
We kunnen ons voorstellen dat je toch nog vragen hebt en een beter beeld wilt bij wat je te wachten staat. Neem dan contact met ons op door je gegevens in te vullen of ons te bellen op 040 303 2626. Wij staan voor je klaar!
Ook voor jou als naaste
Verslaving raakt vaak niet alleen de verslaafde zelf, maar ook diens omgeving. Hierdoor kun jij als naaste met een allerlei vragen en zorgen kampen. Verslaving kan ook voor eenzaamheid zorgen. We zien dat mensen vaak de verbinding met elkaar kwijtraken en het moeilijk vinden om elkaar nog te begrijpen. Daarom kun je ook in onze afkickkliniek Utrecht terecht als je een geliefde ziet vechten tegen verslaving.
Bel ons
We hebben een familieprogramma en kunnen jouw vragen beantwoorden. Neem daarom vandaag nog contact op via 040 303 2626.
Veelgestelde vragen over gokken en alcohol
Altijd maatwerk
Tijdens een intakegesprek leren we jou graag eerst goed kennen. Jouw zorgbehoeften kunnen tenslotte totaal anders zijn dan die van iemand anders met exact dezelfde verslaving. Denk aan bepaalde onderliggende problematiek, zoals een trauma, borderline of ADHD. Als we weten wat jij nodig hebt, passen we hier de behandeling op aan. Zo krijg je altijd zorg op maat.
Het programma
In gemiddeld 10 weken werk je aan je herstel. Onze therapeuten, medisch specialisten, verpleegkundigen en ervaringsdeskundigen begeleiden je. Daarbij heb je één hoofdbehandelaar waar je tijdens het hele traject op kunt terugvallen. Tijdens groepstherapieën en individuele sessies doe je inzichten op die je helpen om de triggers te weerstaan van alcohol of gokken. Zo richten we ons samen op een duurzaam herstel.
Voorzorg
Ondanks onze korte wachttijden kan het prettig zijn om vast wat steun te krijgen om de periode tot aan je behandeling te overbruggen. Speciaal hiervoor hebben we een voorzorgsgroep opgericht.
Nazorg
De juiste nazorg is belangrijk voor een duurzaam herstel. Daarom kun je na je behandeling bij ons terecht voor extra aandacht op verschillende vlakken. We werken hiervoor nauw samen met een aantal partners die hierin gespecialiseerd zijn.
Wil jij weten hoe wij onze behandeling afstemmen op jouw persoonlijke situatie of heb je andere vragen? Bel ons dan op 040 303 2626.
Basiszorg
Al onze behandelingen worden gedekt door jouw basisverzekering. Mogelijk wordt wel je eigen risico in rekening gebracht door de zorgverzekeraar, maar je hebt dus geen aanvullend pakket nodig.
Geen eigen bijdrage
Bij CACN betaal je geen eigen bijdrage voor de behandelingen. Wij vinden het belangrijk dat we onze specialistische zorg toegankelijk kunnen houden voor zoveel mogelijk mensen. Het enige dat we van jou vragen, is motivatie en een open mindset om samen met ons aan je herstel te werken. Heb je aanvragen of wil jij je direct aanmelden? Neem dan contact met ons op via 040 303 2626.
Alcohol ontremt
Na een paar drankjes kun je gemakkelijker je goede voornemens overboord zetten en toch gaan gokken. Tegelijkertijd schat je de gevolgen minder goed in en neem je impulsiever beslissingen. Dat kan leiden tot een dubbele kater achteraf, doordat je de volgende dag bijvoorbeeld veel meer geld hebt uitgegeven. Andersom kun je door de stress van het gokken juist meer alcohol drinken.
Zoek hulp voor beide verslavingen
Het heeft daarom niet zoveel zin om je alleen te richten op stoppen met alcohol of stoppen met gokken. Bij ons ga je met beide aan de slag. We kijken bovendien of er mogelijk andere problemen in je leven spelen waardoor je misschien steeds weer begint. Is er sprake van dergelijke onderliggende problematiek, dan besteden we hier aandacht aan tijdens je behandeling. Bel ons op 040 303 2626 en we vertellen je er graag meer over.
Wij zijn er ook voor jou
De verslaving van een partner, vriend of familie heeft ook gevolgen voor de omgeving. Want hoe ga je het gesprek aan, hoe ga je met de verslaving om en hoe bewaak je jouw eigen grenzen? Worstel jij met dit soort vraagstukken? Neem dan contact met ons op en bel 040 303 2626. Wij bieden je graag advies en een luisterend oor.
Familieprogramma
Is jouw naaste bij ons in behandeling? Vraag dan naar ons familieprogramma. Wij hebben een voorlichtingsboekje waarin je veel informatie vindt over verslaving. Dit helpt je om de ander, maar ook je eigen rol beter te begrijpen.
Veelgestelde vragen over gokken en coke
Persoonlijk
Wanneer jij je bij ons aanmeldt met zowel een gok- als cokeverslaving brengen wij eerst jouw zorgbehoeften in kaart. Dat gebeurt tijdens een intakegesprek. Hieruit kan bijvoorbeeld blijken dat er bij jou sprake is van onderliggende problematiek. We stemmen jouw behandeling hier dan goed op af.
De behandeling
Tijdens gemiddeld 10 weken reiken we je bepaalde handvatten aan. Hiermee leer je op een verantwoorde manier om te gaan met prikkels die normaal gesproken kunnen leiden tot cokegebruik of gokken. Aan de hand van diverse therapievormen op individuele en groepsbasis krijg je verschillende inzichten waarmee je de verslaving beter leert begrijpen.
Voor- en nazorg
Soms kan het fijn zijn om alvast wat ondersteuning te krijgen voordat de eigenlijke behandeling van start gaat. Je kunt je dan aanmelden voor onze voorzorgsgroepen. Heb je jouw behandeling afgerond, dan bieden we ook passende nazorg. Zo blijven we in verbinding vanaf het eerste contact tot het moment dat jij jouw leven weer op de rit hebt. Wil je hierover meer weten? Bel ons dan op 040 303 2626.
Vergoed vanuit de basiszorg
Voor de grootste kans op een duurzaam herstel gaan we met beide verslavingen tegelijkertijd aan de slag. De gehele behandeling, dus inclusief voor- en nazorg, wordt vergoed vanuit jouw basiszorgverzekering. Je hoeft dus geen aanvullende verzekeringen te hebben. Wel kan het zijn dat je zorgverzekeraar je eigen risico in rekening brengt.
Geen eigen bijdrage bij CACN
Voor onze behandelingen vragen wij geen eigen bijdrage. Dit sluit aan bij ons streven om onze specialistische zorg laagdrempelig te houden. We willen op deze manier iedereen die gemotiveerd is, de kans geven op een nieuwe start en een leven zonder verslaving.
Coke maakt roekeloos
Door cocaïne ga je veel gemakkelijker over je eigen grenzen heen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld toch besluiten om te gaan gokken, terwijl je hiermee gestopt bent. Of je neemt meer risico’s en zet hogere bedragen in. Wat op dat moment een goed plan leek, kan de volgende dag nare financiële consequenties hebben.
Vraag ons om hulp
Zowel coke als gokken kunnen flinke gevolgen hebben. Bij de harddrug komen er na verloop van tijd ook nog allerlei gezondheidsklachten bij. Dit maakt het lastig om alles nog te kunnen overzien. Heb je hier onze hulp bij nodig? Neem dan contact op. Is daar bij jou geen sprake van, maar heb je wel wat vragen over je gebruik en gedrag? Ook dan zijn we er voor jou.
Verslaving raakt ook jou
De gevolgen van een verslaving hebben een negatief effect op de gehele omgeving. Woon jij samen met iemand die gokt en coke gebruikt? Of heb jij een familielid of vriend die steeds meer problemen krijgt door gebruik en gedrag? Neem dan contact met ons op en deel jouw verhaal. We luisteren zonder daarbij te oordelen en we kunnen je advies op maat geven.
Familieprogramma
Wanneer jouw naaste bij ons in behandeling is, kun je deelnemen aan ons familieprogramma. We hebben een informatief boekje voor je die jou kan helpen om verslaving beter te begrijpen. Daarnaast kunnen jullie op indicatie van de behandelaar deelnemen aan systeemgesprekken die jullie inzicht geven in de verschillende dynamieken binnen het gezin.
Veelgestelde vragen over wedden op voetbal
Kansspel
Aanbieders van voetbalgokken benadrukken vooral dat inzicht, analyse en kennis bijdragen aan het voorspellen van een wedstrijd. Je kunt je zelfs aanmelden bij een online community om informatie uit te wisselen. Het maakt het volgen van voetbalwedstrijden ook extra interessant. Toch zijn er altijd onzekere factoren die het spel kunnen beïnvloeden. Ook voetbalwedden blijft daarom een kansspel.
Beloningscentrum
Juist door die onzekerheid werkt voetbalwedden hetzelfde als andere gokspellen. Het vormt een sterke trigger voor het beloningscentrum in je hersenen. Hierdoor bestaat de kans dat je het steeds vaker en meer gaat doen. Daarnaast kan het een toegangspoort zijn naar andere online gokspellen. Het risico dat er problemen ontstaan op financieel, sociaal en maatschappelijk vlak zijn neemt hierdoor toe.
Vraag ons om hulp
Die problemen kunnen heel geleidelijk ontstaan, maar kunnen ook in korte tijd verergeren. Hoe eerder je ons daarom belt op 040 303 2626, hoe groter de kans op herstel en hoe minder ingrijpend de gevolgen van je problemen. Je kunt daarom ook contact met ons opnemen wanneer je vragen hebt over je speelgedrag.
Bij jezelf
Als je merkt dat jij je niet meer goed aan je eigen afspraken kunt houden, kan dat op een gokprobleem wijzen. Je geeft bijvoorbeeld meer uit dan je van plan was of je logt toch in terwijl je je aandacht voor je werk, studie of gezin nodig hebt. Het kan ook zijn dat je steeds vaker andere online gokspellen speelt en dat je je rot voelt als je niet kunt spelen wanneer jij dat wilt. Heb jij hier vragen over of wil je hulp? Bel ons dan op 040 303 2626 en deel je verhaal. Samen kijken we dan naar een oplossing die past bij jouw situatie.
Bij een naaste
Soms merk je dat je partner, vriend of familielid steeds meer tijd steekt in het online gokken. Dat kan heel openlijk gaan, maar iemand kan dat ook proberen te verbergen. Dat kan komen doordat een gokprobleem ook gevoelens van schaamte en bijvoorbeeld schuld veroorzaakt. Weet je niet goed hoe je hiermee om moet gaan of het gesprek hierover kunt starten? Neem dan contact met ons op. Een verslaving heb je nooit alleen. We zijn er daarom ook voor jou als naaste.
Strategisch inzicht
Aanbieders van voetbalwedden benadrukken graag dat je met strategische kennis verder komt. Uit onderzoek blijkt dit niet te kloppen. Er zijn ontzettend veel onzekere factoren waardoor deze vorm van gokken nog steeds een kansspel is. Toch heerst er juist bij voetbalgokken het idee dat kennis je een bepaalde controle geeft. Dat maakt het voor spelers des te verleidelijker om telkens weer een gokje te wagen.
Extra dimensie aan de wedstrijd
Daarnaast zijn er ook ontzettend veel verschillende vormen van voetbalgokken. En uiteraard maakt het de wedstrijd extra spannend wanneer je met de uitslag ook geld kunt winnen. Toch blijft het risico aanwezig dat er problemen ontstaan. Zo kom je gemakkelijker in aanraking met andere vormen van gokken die het je nog moeilijker maken om na een paar spelletjes te stoppen.
Voor al jouw vragen
Heb jij bepaalde vragen over jouw gokgedrag, loop daar dan niet langer mee rond, maar stel die aan ons team. Ook wanneer je vragen op het eerste gezicht onbelangrijk lijken, kun je ze gerust aan ons stellen via het telefoonnumer 040 303 2626. Samen kijken we dan naar wat jij nodig hebt.
Veelgestelde vragen over online gokken
Anoniem en altijd beschikbaar
Er zijn mensen die op eigen houtje kunnen stoppen met online gokken. Toch kan dit ontzettend lastig zijn. Je hebt namelijk ook te maken met een aantal factoren die het je extra lastig kunnen maken:
-
je hoeft er je huis niet voor uit
-
het is anoniem
-
je kunt op elk moment van de dag of nacht spelen
-
je kunt ook mobiel spelen
Vraag hulp
Vind jij het moeilijk om te stoppen met gokken, maar krijg je wel steeds meer last van problemen? Bel ons dan vandaag nog op 040 303 2626. Wij luisteren naar je en kunnen je de begeleiding bieden die bij jou past.
Beloningscentrum
Een online gokverslaving is vergelijkbaar met andere verslavingen aan bijvoorbeeld alcohol of drugs. Ook online gokken werkt in op het beloningscentrum van je hersenen, waardoor er een patroon ontstaat dat lastig in je eentje te doorbreken is.
Lastig aan de buitenkant te zien
Net als bij andere verslavingen kun je na een tijdje allerlei problemen krijgen. Dit kan gepaard gaan met schaamte, waardoor je misschien probeert om je problemen voor de buitenwereld te verbergen. Zeker bij een gedragsverslaving als gokken kan het daardoor lang duren voordat anderen merken dat het niet goed met je gaat.
Extra factoren die het moeilijk maken
Online gokken kan op elk moment van de dag of nacht. Het is relatief anoniem, doordat je niet telkens hetzelfde personeel of dezelfde gasten tegenkomt. Je hoeft daardoor niet te verbergen dat het niet goed met je gaat. En virtueel geld kan ook anders aanvoelen dan echte bedragen. Je merkt minder snel dat je flinke schulden aan het opbouwen bent.
Bij online gokken loop je dus zeker het risico op verslaving, met ingrijpende gevolgen voor je leven. Neem daarom online contact met ons op of bel op 040 303 2626 als je vragen hebt over je gokgedrag of wanneer je hulp nodig hebt.
Laat ons weten dat je hulp nodig hebt
Ben jij klaar voor een leven waarin jij vrij bent van verslaving? Zet dan die eerste stap en laat je gegevens achter via het contactformulier. Je kunt ons ook bellen op 040 303 2626.
Intakegesprek
We plannen vervolgens een intakegesprek waarin jij ons een goed beeld geeft van jouw situatie. Op basis daarvan ontvang je van ons een behandelplan.
Voorzorg
We doen er alles aan om onze wachtlijsten zo kort mogelijk te houden. Toch kan het zijn dat je tussen het intakegesprek en de behandeling alvast begeleiding kunt gebruiken. Je kunt hiervoor terecht in onze voorzorgsgroepen.
Behandeling
In gemiddeld 10 weken werk je aan je herstel. Daarin wordt je uiteraard begeleid door ons team.
Nazorg
Iedereen heeft andere zorgbehoeften. Hierdoor kan het zijn dat jij na het eigenlijke programma behoefte hebt aan extra ondersteuning op een specifiek vlak. Ons nazorgprogramma voorziet in die behoeften.
Stel gerust je vragen
Het is niet altijd gemakkelijk om een goed beeld te vormen van de hulp die wij bieden. Heb je daarom vragen, dan kun je die gerust aan ons stellen. Bel ons hiervoor op 040 303 2626. Wij gaan altijd vertrouwelijk en respectvol om met jouw verhaal.
Veelgestelde vragen over hulp bij gokverslaving
Afkickverschijnselen
Stop je met gokken, dan kun je last krijgen van allerlei ontwenningsverschijnselen. Denk bijvoorbeeld aan slapeloosheid en snel geïrriteerd zijn, maar ook aan hoofdpijn en maagdarmproblemen. Deze kunnen dagen tot enkele weken aanhouden, maar gaan uiteindelijk over.
Drang om weer te gokken
Wanneer de afkickverschijnselen zijn verdwenen, kun je nog wel een tijdlang last hebben van een dwangmatige behoefte om te gokken. Tijdens onze behandeling geven we je handvatten om hiermee om te gaan. Neem online contact met ons op of via telefoonnummer 040 303 2626 en laat ons weten dat jij hulp bij een gokverslaving nodig hebt.
Eenzaamheid doorbreken
Heb je een gokprobleem, dan bestaat de kans dat je dit niet met iedereen deelt. Je maakt schulden en soms ontstaan er ook problemen met drugs of alcohol. Soms is je partner niet eens op de hoogte. Dat maakt een verslaving vaak eenzaam. Wanneer het jou lukt om contact met ons op te nemen, sta je er niet langer alleen voor.
Werken aan een duurzaam herstel
Onze behandelingen zijn persoonlijk, doordat we vooraf goed bekijken waar jouw behoeften liggen. Daar sluiten we jouw behandeltraject op aan. Als er bijvoorbeeld onderliggende problemen meespelen, dan is daar tijdens het programma alle ruimte voor. Samen gaan we zo voor een duurzaam herstel. Wil je meer weten of heb je vragen over je gokgedrag? Bel ons op 040 303 2626.
Ook bij vragen
Bel ons als jij je zorgen maakt over jouw gokgedrag. Dat kan bijvoorbeeld doordat je niet meer zomaar kunt stoppen wanneer jij dat wilt. Zelfs niet wanneer er allerlei moeilijkheden ontstaan op financieel, sociaal of gezondheidsvlak. Maar je kunt ons ook bellen wanneer je alles onder controle hebt, maar toch wel wat vragen hebt over je speelgedrag.
Jij als naaste
Maak jij je zorgen om een vriend, ouder, kind of partner? Of roept bepaald gedrag vragen bij je op? Ook dan kun je bij ons terecht. Bel ons op 040 303 2626.
Traject van gemiddeld 10 weken
Gedurende zo’n 10 weken volg je verschillende vormen van therapie in zowel groepsverband als in individuele sessies. Deze geven je inzicht in jouw verslaving en leren je om anders met bepaalde triggers om te gaan.
Ambulante zorg
CACN staat voor Connection Ambulant Centrum Nederland. Wij zijn volledig ingericht op het bieden van ambulante behandelingen. Dat betekent dat je gedurende 2 werkdagen per week aan je herstel werkt in onze kliniek in Eindhoven. Aan het eind van zo’n dag ga je weer terug naar je eigen huis. Mocht uit de intake blijken dat intensievere zorg beter bij je past? Dan kunnen we je in contact brengen met onze ketenpartner Connection SGGZ.
Veelgestelde vragen over de familiebijeenkomst van CACN
Informatieboekje
Verslaving kan veel vragen oproepen bij jou als naaste. We hebben daarom een boekje samengesteld met informatie rond dit onderwerp. We willen jou als naaste hiermee graag inzicht bieden in de ziekte die verslaving in feite is. Dat kan helpen om met bepaalde situaties om te gaan.
Systeemgesprek
Bij afhankelijkheid spelen ingesleten patronen vaak een rol. Dit geldt voor de verslaafde, maar het gaat net zo goed over hoe jij er als naaste mee omgaat. Systeemgesprekken kunnen je inzicht geven en je daardoor op weg helpen om patronen in positieve zin te veranderen. We bespreken graag de mogelijkheden met jou. Een systeemgesprek gebeurt alleen op indicatie van de behandelaar. Het maakt daardoor geen standaard onderdeel uit van onze familiebijeenkomst.
Bel ons
Probleemgebruik en verslaving binnen een gezin of relatie leggen vaak een grote druk op iedereen. Eenzaamheid, boosheid, schuldgevoel of angst kunnen ook jou als naaste parten spelen. Soms heb je niemand buiten het gezin aan wie je jouw zorgen kwijt kunt, ook al reiken de gevolgen van de verslaving tot ver buiten dat gezin. Heb je daarom vragen, zoek je hulp om hiermee om te gaan of heb je iemand nodig om gewoon over de situatie te praten? Bel ons dan vandaag nog op 040 303 2626.
Verslaving raakt de hele omgeving
Hoe ga je om met de verslaving van je partner, vriend, familie of andere naaste? De gevolgen raken tenslotte ook jou. Denk alleen al aan schulden, zorgen omdat je iemand ziet afglijden of de moeite die het je kost om het gebruik of gedrag ter sprake te brengen. Iemand kan ook anders reageren doordat de verslaving steeds meer de overhand neemt. Hoe zorg je ervoor dat je iemand kunt helpen in plaats van de vicieuze cirkel van verslaving.
Luisterend oor
Als jij je hier zorgen over maakt of je hebt vragen, weet dan dat je ons gerust kunt bellen op 040 303 2626. We kunnen je helpen om de verbinding met je naaste weer terug te vinden. Neem daarom vandaag nog contact met ons op.
Jouw privacy is onze zorg
Het welzijn van jou en al onze cliënten staat voorop. Daar hoort ook bij dat we geen mededelingen aan anderen doen over jouw medische toestand zonder jouw toestemming.
Een verslaving heb je niet alleen
Een verslaving raakt meer dan alleen het leven van de verslaafde zelf. Ook de omgeving heeft met de gevolgen te maken. Er kan sprake zijn van oplopende emoties, schulden, zorgen om iemands gezondheid, grenzen die overschreden worden en ga zo maar door. Dat kan voor een ongezonde druk op de relatie zorgen en voor stress voor alle betrokkenen.
Onze familiebijeenkomst geeft je informatie over verslaving en helpt je op deze manier om met de situatie om te gaan. Hier heeft degene met drugs- of alcoholproblemen ook baat bij. Je mag ons bellen op 040 303 2626 als je vragen hebt of over de thuissituatie te praten.
Veelgestelde vragen over detoxificatie
Gecontroleerd afbouwen
Ons team van medisch specialisten en verpleegkundigen houdt zich dagelijks met detoxificatie bezig. Zij weten dus waar ze op moeten letten en kunnen op tijd bijsturen als dat nodig is. Mochten er complicaties optreden, dan weten ze ook hoe te handelen. Je bouwt dus je gebruik af in een gecontroleerde omgeving, op een medisch verantwoorde manier.
Neem altijd eerst contact op
Bij bepaalde medicijnen en bij ernstige alcoholverslaving is het verstandig om eerst contact met ons op te nemen. Een intakegesprek geeft ons inzicht in hoe we de behandeling kunnen afstemmen op jouw persoonlijke behoeftes. Het eventueel volgen van een detox valt daar ook onder. Bel ons daarom vandaag nog op 040 303 2626.
Meerdere factoren spelen een rol
Dit is afhankelijk van een aantal factoren, zoals:
-
aan welk middel je verslaafd bent
-
hoe zwaar jij verslaafd bent
-
hoe goed jouw lichamelijke conditie is
-
of je met mentale problemen kampt
-
of je gezondheidsproblemen hebt
-
wanneer je geen goed sociaal vangnet hebt om thuis te detoxen
Intakegesprek
Of een detox voor jou net die goede start betekent die jij nodig hebt, is dus heel persoonsgebonden. Vandaar dat we je vragen om eerst contact met ons op te nemen. We plannen dan een intakegesprek waarin we je beter leren kennen. Zo kunnen we een gericht advies dat specifiek voor jou van toepassing is.
Lichamelijke afhankelijkheid
Alcohol is als een van de weinige drugs niet alleen geestelijk, maar ook lichamelijk verslavend. Dat betekent onder andere dat jouw lichaam verschillende aanpassingen heeft doorgemaakt. Hierdoor kan het de grote hoeveelheden drank verwerken. Het betekent ook dat het verstandig kan zijn om onder medische begeleiding te stoppen met alcohol. Je verkleint daarmee het risico op bijvoorbeeld delirium tremens of epileptische aanvallen.
Wij luisteren naar jouw verhaal
Of een detox voor jou een veilige manier van stoppen is, kunnen we met een intakegesprek vaststellen. Neem daarom contact met ons op en deel jouw verhaal met ons. Dat heeft als bijkomend voordeel dat het enorm kan opluchten. Verslaving is vaak eenzaam. Ons team staat daarom klaar om je op te vangen. Bel ons op 040 303 2626 en deel je zorgen met ons.
Veelgestelde vragen over ketenpartner Connection SGGZ
Wij bieden ambulante zorg
De ambulante behandelingen die CACN biedt, hebben de minste impact op je dagelijks leven. Maar soms is er intensievere begeleiding nodig om jou weer stevig in het zadel te helpen. We kunnen je dan in contact brengen met onze ketenpartner Connection SGGZ.
Intakegesprek
Heb jij aangegeven dat je hulp nodig hebt, dan plannen we een intake. Als blijkt dat klinische zorg beter bij aansluit, geven we je dit mee als onderdeel van ons advies. Wanneer jij dit wilt, kunnen we je bovendien in contact brengen met onze ketenpartner Connection SGGZ.
Ook vanuit je basiszorg
Connection SGGZ is, net als CACN, door de overheid erkend als GGZ-instelling. Ook deze behandelingen worden vergoed vanuit jouw basiszorg, ongeacht de zorgverzekeraar waarbij jij bent aangesloten. Wil je hierover meer weten of een intakegesprek plannen? Bel ons op 040 303 2626.
Dagbehandeling of klinische opname
Bij CACN werk je gemiddeld 10 weken lang aan je herstel. In deze periode kom je 2 dagen per week naar onze kliniek in Eindhoven. Na afloop van zo’n dag ga je gewoon weer terug naar huis. Bij Connection SGGZ werk je 6 tot 10 weken aan je herstel. Tijdens je behandeling verblijf je in een van de klinieken in Meerlo, Eindhoven of Zuid-Afrika.
Zorg die past bij jou
Tijdens een intakegesprek bekijken we samen welke vorm van zorg het beste aansluit bij jouw situatie. Is dit ambulante zorg, dan kun je terecht bij ons. Heb je intensievere ondersteuning nodig of krijg jij een betere start wanneer je tijdelijk niet thuis woont, dan kunnen we je ook begeleiden naar onze ketenpartner Connection SGGZ.
Veelgestelde vragen over CACN Verslavingszorg
Centrum Eindhoven
Onze afkickkliniek is gevestigd aan de Tramstraat 1, 5611 CM, in het centrum van Eindhoven.
Deze locatie is goed bereikbaar met het openbaar vervoer of met je eigen vervoer.
We staan voor je klaar
Heb jij vragen over onze behandelingen, voel jij de behoefte om over jouw gebruik te praten of wil je ondersteuning bij een verslaving? Bel ons op 040 303 2626 of vul je gegevens in op ons online contactformulier. Dan nemen wij zo snel mogelijk contact met jou op.
Ambulante zorg
CACN staat voor Connection Ambulant Centrum Nederland. Wij zijn specialist op het gebied van ambulante verslavingszorg: zorg waarbij jij gewoon thuis kunt blijven wonen terwijl je aan je herstel werkt.
Jij staat centraal
Door al tijdens het intakegesprek verder te kijken dan de verslaving zelf kunnen we jouw individuele zorgbehoeften bepalen. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat je tijdens je behandeling ook met onderliggende problemen aan de slag gaat. Zo krijg jij altijd zorg die is afgestemd op wat jij persoonlijk nodig hebt.
Altijd de zorg die bij jou past
Mocht uit het intakegesprek blijken dat jij intensievere zorg nodig hebt, dan kunnen we jou in contact brengen met onze ketenpartner Connection SGGZ.
We kijken verder dan de verslaving
Je kunt bij ons terecht voor een groot aantal verslavingen aan drugs, alcohol, maar ook gokken en gamen. Tijdens de behandeling kijken we niet alleen naar de verslaving; we besteden ook zorg en aandacht aan eventuele onderliggende problematiek. Denk bijvoorbeeld aan trauma, angsten, ADHD of aan autisme. Daarnaast zijn we gespecialiseerd in verslaving in combinatie met persoonlijkheidsproblematiek.
Onderliggende problematiek
Onderliggende problematiek kan jouw verslavingsgedrag beïnvloeden. Als dit bij jou speelt, is er tijdens jouw behandeling alle ruimte en aandacht voor. Onzes specialisten werken met verschillende methodieken, zoals schematherapie en EMDR. Zo richten we ons samen op jouw duurzaam herstel.
Lichamelijke gezondheidsklachten
Een verslaving kan op den duur allerlei lichamelijke klachten veroorzaken. Deze klachten vragen extra aandacht wanneer je aan een behandeling begint. Onze verpleegkundigen zijn gespecialiseerd in het geven van de extra zorg rond deze zogenaamde psychosomatische problematiek. Op die manier kijken we altijd naar jouw volledige zorgbehoeften. Neem contact met ons op als jij hier meer over wilt weten.
Bel of laat je gegevens online achter
Neem contact op met ons via het telefoonnummer 040 303 2626 of vul ons online contactformulier in. We plannen dan binnen een week een intakegesprek. Dit geeft ons een beeld van jouw situatie waarop we jouw zorgbehoeften kunnen afstemmen. Zo krijg jij altijd een behandeling op maat.
Veelgestelde vragen over stoppen met ketamine
Intake
Tijdens het intakegesprek leren we jou eerst graag goed kennen: wat zijn jouw achtergrond en voorgeschiedenis, spelen er misschien onderliggende problemen die de verslaving in stand houden, enzovoorts. Deze waardevolle informatie helpt ons om voor een behandeling op maat samen te stellen. Jij hebt tenslotte andere zorgbehoeften dan iemand anders.
Voorzorg voor jou
Onze wachtlijsten zijn kort en we doen ons uiterste best om dat zo te houden. Toch heb jij er misschien baat bij om alvast wat ondersteuning te krijgen om de periode tot je behandeling te overbruggen. Vraag dan naar onze mogelijkheden als het om voorzorg gaat.
De behandeling
De behandeling zelf duurt gemiddeld acht weken. Daarbij richten we ons niet alleen op de verslaving zelf; er is ook aandacht voor eventuele onderliggende problematiek. Door hiermee aan de slag te gaan, vergroot je de kans op een duurzaam herstel.
Nazorg
En kun je na deze periode nog extra begeleiding gebruiken bij je herstel of andere vlakken? Dan staat onze nazorg voor jou klaar. Tijdens alle fases van de behandeling sta jij centraal, samen met de kwaliteit van de zorg die we je bieden. Neem daarom vandaag nog contact met ons op.
Bel ons
Ketamine is geestelijk verslavend. Het belangrijkste afkickverschijnsel is een hevig verlangen om weer te gebruiken. Hierdoor kan het lastig zijn om op eigen houtje het stoppen op de lange termijn vol te houden. Zelfs wanneer je door je ketaminegebruik allerlei problemen krijgt. Wij kunnen je begeleiden op je weg naar een duurzaam herstel. Dat doe je samen met ons team én met je medecliënten. Zet daarom vandaag nog die eerste stap en bel ons op 040 303 2626.
Ook voor jou als naaste
CACN biedt ook ondersteuning aan de naasten van een verslaafde. Een verslaving heeft altijd impact op de omgeving. Vandaar dat je ook bij ons terecht kunt als je niet zelf gebruikt, maar wel met allerlei vragen zit. Wat als jij ketaminegebruik denkt te herkennen, hoe spreek je jouw zorgen uit over iemands gebruik, hoe ga je überhaupt om met de verslaving om van je partner, familie of vriend? Bel ons daarom vandaag nog op 040 303 2626 en we vertellen je graag over wat wij voor jou kunnen betekenen, zoals ons familieprogramma.
Vergoed van uit jouw basiszorg
Omdat wij door de overheid erkend zijn als zorginstelling, worden al onze behandelingen vergoed vanuit jouw basisverzekering. Dat betekent dat je geen aanvullende verzekeringen nodig hebt. Wel kan de verzekeringsmaatschappij jouw eigen risico doorberekenen.
Geen eigen bijdrage
Wij streven ernaar om onze specialistische geestelijke gezondheidszorg voor zoveel mogelijk mensen bereikbaar te houden. Daarom vragen wij geen eigen bijdrage voor de behandelingen van CACN. Wat je dan wel nodig hebt? De motivatie om samen met ons aan jouw herstel te werken.
Veelgestelde vragen over een terugval
Symptomen
Een terugval kan zich plots voordoen, maar bouwt meestal geleidelijk op. Er zijn een aantal symptomen waaraan je een opkomende terugval kunt herkennen:
-
je bent terneergeslagen
-
je zit veel in je hoofd
-
je sluit jezelf af van de buitenwereld
-
het voelt of je op jezelf bent aangewezen
-
je denkt steeds meer dwangmatig aan verslavende middelen
-
je herinnert je met name de fijne momenten van je gebruik
Als je partner een terugval heeft
Wanneer je als partner over het gedrag van de ander begint, kan het zijn dat die in de verdediging schiet, boos wordt of je zorgen weglacht. Herken je dit, bij jezelf of een naaste? Neem dan contact met ons op.
Pak de draad weer op
Ben je toch teruggevallen? Probeer dan zo snel mogelijk terug te keren naar de orde van de dag. Probeer de situatie te zien als een leermoment en neem de inzichten mee voor als je het weer moeilijk krijgt: waardoor ben je weer gaan gebruiken en wat heb je nodig om dit de volgende keer te voorkomen?
Wil je hier begeleiding bij, dan staan wij voor je klaar.
Handvatten om met verleiding om te gaan
Tijdens je herstel kun je te maken krijgen met moeilijke momenten. Je kunt dan in de verleiding komen weer te gebruiken. Tijdens een behandeling bij CACN leer je hoe je hiermee om kunt gaan.
Kom direct in actie
Die dwingende behoefte om weer te gebruiken kan alleen wel heel sterk zijn. Speelt dit bij jou? Neem dan contact met ons op. Samen vinden we een oplossing die bij jouw situatie past.
Craving
Het beloningscentrum in je brein wordt sterk gestimuleerd als je drugs of alcohol gebruikt; in je hersenen worden daar krachtige herinneringen over opgeslagen. Zie of ervaar je later iets dat je daaraan doet denken, dan bereiden je hersenen zich voor op een hele grote hoeveelheid van die verslavende middelen. Dat uit zich in een hevige trek om te gebruiken, de zogenaamde craving.
Oorzaken
Een foto kan al voldoende zijn om zo’n craving op te wekken, net als een filmpje waar in je iemand ziet gebruiken. Die aandrang kan ook heviger worden wanneer je bijvoorbeeld één alcoholisch drankje drinkt. Wanneer je de aandrang niet langer kunt weerstaan, spreek je van een terugval. Een terugval kan gepaard gaan met allerlei emoties, waardoor het lastig kan zijn om weer te stoppen en je herstel weer op te pikken. Wij kunnen je daarin begeleiden. Bel ons daarom vandaag nog op 040 303 2626.
Veelgestelde vragen over een K-hole
Blijf zelf kalm
Je kunt de duur van een K-hole niet verkorten. Het belangrijkste is dan ook dat je zelf rustig blijft en zorgt dat de ander rustig ligt en vrij kan ademen.
Dit is wat je kunt doen:
- breng je vriend of vriendin over naar een rustige ruimte
- leg hem of haar in de stabiele zijligging
- zorg dat iemand niet oververhit of juist onderkoeld raakt
- probeer die ander gerust te stellen
- bel bij twijfel 112
Na 1 tot 2 uur is iemand meestal weer aanspreekbaar. Vond je het heftig om te zien, maak jij je zorgen of heb je door deze ervaring vragen over jouw eigen ketaminegebruik of dat van je naaste? Neem contact met ons op. Wij zijn er voor jou.
Psychotische verschijnselen
Hoe hoger de dosis ketamine, hoe meer het effect richting hallucinaties gaat en je het gevoel krijgt dat lichaam en geest gescheiden zijn. Kom je in een K-hole terecht, dan kan deze ervaring bovendien zo beangstigend zijn dat sommige gebruikers die vergelijken met met een psychose. In de meeste gevallen verdwijnen die verschijnselen weer zodra de drugs zijn uitgewerkt.
Gevoelig voor psychoses
Ben je gevoelig voor psychoses, dan zou het kunnen dat de psychose-achtige symptomen aanhouden, ook nadat de drug is uitgewerkt. Dit kan enkele dagen tot weken duren, maar het kan ook dat je last blijft houden van psychoses. Heb je al eerder heftig gereageerd op bepaalde drugs, komen er psychische aandoeningen voor in je familie of ben je al jong begonnen met blowen? Dat zijn factoren die erop kunnen duiden dat je gevoelig bent voor psychoses.
Ons advies
Ervaring met een K-hole of psychotische verschijnselen door keta kunnen beangstigend en verwarrend zijn. Bovendien vind je het misschien lastig om er met iemand uit je omgeving over te praten. Bel ons dan op 040 303 2626. Onze ervaringsdeskundigen en zorgspecialisten staan klaar, zodat jij je verhaal kunt doen en je vragen kunt stellen.
Afhankelijk van allerlei factoren
Het is niet mogelijk om een concrete hoeveelheid te noemen waarvan je in een k-hole belandt. De werking en het effect van ketamine hangt namelijk af van diverse factoren zoals:
-
hoe groot je tolerantie is
-
wat je lengte en gewicht zijn
-
of je een man of vrouw bent
-
of je van tevoren andere drugs of alcohol op hebt
-
hoe goed je lichamelijke conditie is
Onvoorspelbaarheid verloop
Je weet van tevoren niet hoe deze drug valt. Daar komt bij dat je ook het verloop van een K-hole niet kunt voorspellen. Wat de ene keer een bijna spirituele ervaring is, kan de volgende keer onaangenaam zijn en paniek veroorzaken. Niet gebruiken is de enige manier om het risico op een K-hole te vermijden. Dat is niet altijd zo eenvoudig, omdat je geestelijk afhankelijk kunt raken van ketamine. Wil je hier eens over praten? Bel ons dan op 040 303 2626.
Je bent kwetsbaar
Tijdens een K-hole ben je als het ware verlamd: je kunt niet bewegen en niet praten. Dit kan ervoor zorgen dat je in gevaarlijke situaties terechtkomt. Moet je bijvoorbeeld overgeven, dan kun je stikken. Dat geldt ook wanneer je ademhaling wordt geblokkeerd. Daarnaast ben je kwetsbaar, doordat je je niet kunt verweren.
Psychotisch
Een K-hole-ervaring kan erg heftig zijn. Het effect lijkt soms op een psychose. Ben je gevoelig voor psychoses, dan kunnen de verschijnselen soms ook aanhouden als de drugs zijn uitgewerkt. Maak jij je zorgen over je ketaminegebruik of wil je stoppen en lukt dat niet goed in je eentje? Neem dan contact met ons op en bel 040 303 2626.
Veelgestelde vragen over blaasproblemen door ketamine
Stop direct
Het belangrijkste is om direct je ketaminegebruik te staken. Daarmee voorkom je dat de schade verergert. Als de klachten aanhouden, zoek dan medische hulp. Heb je vragen ketaminegebruik of vind je het moeilijk om zelfstandig met deze drugs te stoppen? Neem dan contact met ons op en bel 040 303 2626.
Geen bacterie als boosdoener
Ketamine kan ervoor zorgen dat het slijmvlies van je blaas gaat ontsteken. De klachten kunnen hetzelfde zijn als bij een ‘gewone’ blaasontsteking, zoals telkens kleine beetje plassen, pijn en bloed bij het plassen en buikpijn. Bij onderzoek worden er alleen geen bacteriën gevonden, die normaal gesproken een blaasontsteking kunnen veroorzaken.
Staak je gebruik
Het is belangrijk dat je meteen stopt met ketamine zodra je klachten krijgt. Het kan zijn dat het nog niet meevalt om ermee op te houden. Weet dan dat je ons kunt bellen op 040 303 2626. We bekijken dan samen hoe we onze behandeling zo goed mogelijk kunnen aansluiten op jouw persoonlijke situatie. Je mag ons ook bellen wanneer je vragen hebt over je ketaminegebruik of dat van een naaste.
Metabolieten
Er zijn verschillende theorieën over hoe ketamine klachten aan je blaas veroorzaakt. Volgens een hiervan komen er bij de afbraak van ketamine metabolieten. Omdat deze via je blaas worden uitgescheiden, zouden ze daar een ontsteking kunnen veroorzaken.
Andere theorieën
Een andere theorie is dat de ketamine een auto-immuunreactie. Volgens nog een andere suggestie beschadigen de microvaatjes in je blaaswand wat de aanvoer van bloed remt, met alle gevolgen van dien.
CACN helpt
Wees je bewust van de gezondheidsrisico’s die je loopt als je ketamine gebruikt. Heb je hier vragen over of wil je graag begeleiding om te stoppen met ketamine? Neem dan contact met ons op via 040 303 2626.
Ja
Als jij klaar bent om de eerste stap te zetten door ons om hulp te vragen, dan staan wij voor je klaar. Ons team bestaat uit toegewijde medisch specialisten, verpleegkundigen en ervaringsdeskundigen. Zij kunnen jou de behandeling geven die je nu nodig hebt.
Blaasproblemen en verslavingszorg
Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van verslavingsproblematiek van ketamine. We zijn hierdoor ook bekend met de lichamelijke problemen die ketaminegebruik kan veroorzaken en hoe daarmee om te gaan tijdens het behandelen van een ketamineverslaving.
Neem contact op met ons als jij hulp wilt bij je herstel of wanneer je hier vragen over hebt.
Veelgestelde vragen over een overdosis drugs
Ernstige gevolgen
Een overdosis is een vergiftiging van je lichaam waarbij vitale lichaamsfuncties kunnen uitvallen. Denk aan je ademhaling, hartslag en nierfunctie. Wanneer die sterk achteruitgaan of zelfs compleet stoppen, kun je in een coma raken. Maar ook een hartstilstand of hersenbloeding behoort tot de mogelijkheden. Een overdosis kan dus zeker dodelijk zijn.
Hulp om te stoppen met drugs
Toch kan het moeilijk zijn om te stoppen met de drugs. Wil jij hier zelf hulp bij of gaat het om een naaste? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 040 303 2626. Wij bieden persoonlijke begeleiding, waarbij we de behandeling altijd aansluiten op jouw situatie.
Op het moment zelf
Bij twijfel: bel 112. Het is lastig om zelf te bepalen wat je op zo’n moment het beste kunt doen. Soms is je eerste ingeving niet altijd goed voor het slachtoffer. Bovendien ben je zelf misschien ook niet nuchter.
Na de overdosis
Een overdosis kan verschillende oorzaken hebben. Vaak gebeurt zoiets per ongeluk, maar niet altijd. Neem contact met ons op via telefoonnummer 040 303 2626 als je over jouw gebruik of dat van een naaste wilt praten. Samen bekijken we hoe we het beste aan jouw herstel kunnen werken.
Verschillende factoren
Er zijn verschillende factoren die samen bepalen of en wanneer je een overdosis kunt krijgen. Denk aan:
-
type drug
-
je lichamelijke conditie
-
een verborgen overgevoeligheid
-
of je drugs gecombineerd hebt
-
hoeveel drugs je lichaam gewend is (tolerantie)
-
of je een man of vrouw bent
Drugs combineren
Wanneer je bijvoorbeeld drugs combineert, kunnen deze elkaars werking versterken. Hierdoor heb je soms maar een kleine hoeveelheid nodig – veel minder dan wat je normaal gewend bent – en toch een overdosis krijgen.
Ook kan het ene middel het andere opheffen, waardoor je ongemerkt te veel binnenkrijgt.
Terugval wanneer je bent afgekickt
Heb je langere tijd niets gebruikt, dan is je lichaam de drug letterlijk ontwent. Neem je dan dezelfde hoeveelheid die je nam voordat je afkickte, dan kan dat voor een acute vergiftiging zorgen. Merk je dat je soms zin krijgt om weer te beginnen met gebruiken? Neem dan contact met ons op, zodat we je direct kunnen adviseren. Daarnaast hebben we nazorg. Heb jij na je behandeling behoefte om verder begeleid te worden, dan kun je van deze nazorg gebruikmaken.
Belangrijke functies ontregeld
Een overdosis betekent een acute vergiftiging van je hersenen. Hierdoor worden bepaalde lichaamsfuncties ontregeld. Denk aan hartslag en ademhaling. Dat kan een coma, hartaanval, hersenbloeding of nog andere ernstige uitwerking tot gevolg hebben, met in het ernstigste geval de dood.
Een overdosis kan duiden op onderliggende problemen
De gevolgen voor je lichaam kunnen ingrijpend zijn. Maar ook wanneer je met de schrik vrijkomt, is een overdosis vaak wel een signaal van andere, onderliggende problemen. Wil jij hier begeleiding bij, bel ons dan. Wij staan voor je klaar. Dat geldt ook wanneer het niet om jezelf gaat, maar om een naaste die worstelt met gebruik.
Veelgestelde vragen over alcohol
Risico op alcoholverslaving
Alcohol is schadelijk voor het lichaam. Het kan de organen aantasten en resulteren in ernstige gezondheidsproblemen en een alcoholverslaving.
Korte- en langetermijneffecten
Op korte termijn zal je merken dat je inschattingsvermogen wordt beïnvloed en dat je reactiesnelheid wordt vertraagd. Ook kun je last krijgen van hoofdpijn, braken, misselijkheid en soms zelfs blackouts. Op de lange termijn kan de alcohol je organen ernstig aantasten.
Heb jij vragen over jouw alcoholgebruik? Aarzel dan niet om contact te zoeken met CACN voor ondersteuning en deskundige begeleiding.
Tekenen dat je te veel drinkt:
-
je hebt een alcoholtolerantie opgebouwd: je hebt het gevoel dat je steeds meer drank nodig hebt voordat je er iets van merktje verlangt ernstig naar alcohol
-
je verlangt ook naar alcohol op momenten dat dit niet zou hoeven of niet uitkomt
-
je alcoholgebruik zorgt voor problemen in je relaties en/of op je werk
-
je vertoont meer risicovol gedrag dan voorheen
-
je drinkt altijd meer dan je van plan was
Herken jij je in deze punten en maak jij je zorgen dat je misschien te veel drinkt? Neem online contact op met ons op of bel ons direct op 040-3032626.
Tips om te stoppen met drinken
Er zijn ontelbare tips op het internet om te minderen of te stoppen met alcohol. Toch hoeft dit in de praktijk niet altijd te werken en blijkt stoppen heel lastig te zijn. Alcohol werkt verslavend, waardoor het ontzettend lastig kan zijn om zonder hulp te stoppen of te minderen met alcohol drinken.
Professionele hulp
De eerste en belangrijkste stap is in dit geval om contact op te nemen met onze professionals. Schroom niet, ook met alleen vragen kun je bij ons terecht. Je kan online contact opnemen of ons direct bellen op 040-3032626.
Geestelijk en lichamelijk verslavend
Wettelijk gezien is alcohol geen harddrug, maar door de ernstige gevolgen bij het gebruik van grote hoeveelheden beschouwen we dit wel zo. Alcohol is een kalmerend middel en kan bij veelvuldig gebruik zorgen voor een hardnekkige geestelijke en lichamelijke verslaving. Daarom categoriseren we alcohol binnen de noemer drugs.
Veelgestelde vragen over de kosten van afkickkliniek CACN
Basispakket zorgverzekering
In Nederland wordt een behandeling vergoed vanuit je basiszorg. Je hoeft dus geen aanvullende zorgverzekering te heb ben. Wel kan het zijn dat je eigen risico in rekening gebracht wordt door je verzekeraar. De hoogte hiervan hangt af van de afspraken die je gemaakt hebt met je zorgverzekeraar.
Geen eigen bijdrage
CACN brengt voor behandelingen in onze afkickkliniek in Eindhoven geen eigen bijdrage in rekening. Zo houden we deze specialistische vorm van geestelijke gezondheidszorg voor iedereen laagdrempelig. Neem contact op wanneer je hierover meer informatie wenst.
Korte wachttijden
We hebben korte wachtlijsten, waardoor je na de intake snel van start kunt. Dat is wel zo fijn, want heb je eenmaal de eerste stap gezet en om hulp gevraagd, dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk beginnen.
Voorzorg
Wil je toch graag ondersteuning voor de periode van je intake tot de start van je behandeling? Vraag dan naar ons voorzorgsprogramma. Daarin bieden we je alvast wat begeleiding, extra informatie over wat je kunt verwachten en wekelijkse ontmoetingen met anderen die ook wachten op een behandeling.
Therapie
Gemiddeld werk je gedurende 8 weken aan je herstel. Dat doe je in onze afkickkliniek in Eindhoven, waar je deelneemt aan groepstherapie en een-op-een momenten. We besteden onder andere ruim aandacht aandacht aan eventuele onderliggende problematiek. Op die manier bieden we je handvatten om je leven weer op de rit te krijgen en te herstellen van een verslaving.
Meer info nodig?
Wil je meer weten over onze behandeling? Neem dan contact op. Wij vertellen je graag meer.
Goede nazorg
Door problemen die ontstaan zijn door een verslaving heb je misschien hulp nodig om je leven weer op de rit te krijgen. Daarom hebben we speciale nazorg waarin we je kunnen begeleiden op allerlei vlakken als werk en financiën. Het is misschien wel zo fijn om nu al te weten dat we er ook voor je zijn als je het programma in onze kliniek hebt doorlopen.
Veelgestelde vragen over drugsverslaving
Verschillende factoren
Of je uiteindelijk verslaafd raakt, hangt af van verschillende factoren. Als je die bij elkaar optelt, kun je uitkomen bij een verhoogd risico op verslaving. Denk aan:
- biologische invloed – bijvoorbeeld je genen
- sociale factoren – vrienden of toekomstperspectief
- psychologische inbreng – hoe ga je om met tegenslag?
- reden waarom je gebruikt – zijn de drugs bijvoorbeeld een vlucht?
- de drugs zelf – sommige middelen zorgen voor een sterke craving of je bouwt sneller tolerantie op
Vroeg hulp vragen
Een verslaving kan ernstige gevolgen hebben voor de kwaliteit van je leven. Hoe eerder je daarom contact met ons opneemt, hoe beter de kans op duurzaam herstel.
CACN is er voor iedereen die zich zorgen maakt over drugsgebruik
Ook voor jou bieden we hulp
Het kan zijn dat je een partner, familielid of vriend ziet worstelen met zijn of haar drugsgebruik. Misschien heb je al geprobeerd om erover te praten, maar eindigt dat altijd in ruzie. Neem dan contact met ons op. Samen kunnen we bekijken wat er nodig is om die ander te helpen.
Snel samen in gesprek
Wanneer jij je gegevens achterlaat of ons belt, plannen we binnen een week een intakegesprek. Daarin bekijken we samen hoe we jou kunnen helpen. Sluit onze behandeling aan bij jou? Dan kun je vaak al binnen een week van start.
Jij staat bij ons centraal
De behandeling bestaat uit groepstherapie en individuele sessies en sluit altijd zoveel mogelijk aan op jouw persoonlijke situatie. Wanneer je contact met ons opneemt, vertellen we je er graag meer over.
Veelgestelde vragen over 3-MMC-verslaving
Niet langer legaal
Sinds 28 oktober 2021 staat 3-MMC op Lijst II van de Opiumwet. Dat betekent dat productie, handel en bezit strafbaar zijn. Hiermee wil de overheid onder andere voorkomen dat deze drug ten onrechte als onschuldig wordt gezien.
Kater en craving
Ja en dat kan te maken hebben met de volgende factoren:
-
Hevigheid van de kater na gebruik
-
Craving ofwel hunkering naar het middel als het is uitgewerkt is
Beide factoren zorgen ervoor dat je geneigd kunt zijn om telkens bij te pakken.
Vals onschuldig beeld
3-MMC was lange tijd legaal verkrijgbaar. Je kon het middel eenvoudig online bestellen en het was ook verkrijgbaar in smartshops. Dat wekte bij sommigen het idee dat het middel minder schadelijk is.
De risico’s
Gebruik van 3-MMC brengt de volgende risico’s met zich mee:
-
flink verhoogde hartslag en hartritmestoornissen
-
ernstige opwindingsdelier
-
schade aan je hart, lever en hersenen
-
beschadiging aan je aders (er ontstaan bijvoorbeeld blauwe plekken op je knieën)
-
angst- en paniekaanvallen
-
verhoogde kans op psychoses
-
depressiviteit en suïcidale gedachten
Intake en duur van de behandeling
Om je behandeling goed aan te kunnen laten sluiten op jouw persoonlijke situatie, plannen we eerst een intake. Als daaruit blijkt dat onze behandelmethode bij jou past, dan kunnen we gemiddeld binnen een week erna al van start.
In zo'n 10 weken helpen we jou op een duurzame manier te herstellen.
Afhankelijk van jouw situatie
Het kan zijn dat het volgen van een detoxprogramma jou de beste start biedt. Daarbij krijg je begeleiding van ons gespecialiseerde team van medisch specialisten.
Afkickverschijnselen 3-MMC
- Je voelt je leeg en depressief
- Je hebt het koud
- Je voelt je enorm ellendig
- Je ervaart craving, een sterk verlangen naar de drug
- Je bent vermoeid
- Je kunt je moeilijk concentreren
Persoonlijk advies
Het is alleen lastig om hierover een algemene uitspraak te doen, zonder dat we weten wie jij bent en wat jouw verhaal is. Neem daarom contact op met CACN voor een persoonlijk advies.
Veelgestelde vragen over speedverslaving
Belangrijk signaal
Het kan een teken zijn dat je geestelijk afhankelijk begint te raken van speed. Beginnende afhankelijkheid is niet hetzelfde als verslaving. Toch kan gebruik soms onverwacht snel uit de hand lopen. Daarom kun je ons altijd contacteren om je twijfels of zorgen met ons te delen; ook als je twijfelt of het wel nodig is.
Bel ons ook voor vragen
Heb je vragen over je gebruik die je niet aan iemand in je omgeving kwijt kunt? Ook dan zijn we er voor jou, waarbij je verhaal altijd vertrouwelijk behandeld wordt.
Confronteren leidt niet altijd tot een antwoord
Het kan lastig zijn om het gesprek aan te gaan over een onderwerp als drugsgebruik. De ander kan ontkennen of boos worden. Of je krijgt te horen dat het allemaal wel meevalt.
Wij zijn er ook voor jou als naaste
Tegelijkertijd kun je zelf ook overmand worden door emoties als frustratie, angst of woede. Als je het lastig vindt om er een gesprek over aan te gaan, neem dan contact met ons op. Verslaving kan een zware wissel trekken op iedere relatie; wij zijn er daarom ook voor jou als naaste.
Snel aan de slag
Bij CACN kennen we geen lange wachtlijsten. Wij weten dat de toegankelijkheid van onze zorg erg belangrijk is. Daarom kan je bij ons altijd snel terecht voor een intakegesprek. Check ook onze actuele wachttijden.
Intakegesprek
Wanneer jij je contactinformatie achterlaat, plannen we binnen een week een intakegesprek. Daarin nemen we de tijd om naar jou te luisteren. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er onderliggende problemen meespelen die jouw gebruik in stand houden.
Jij staat bij ons centraal
Door de behandeling af te stemmen op jouw verhaal, maken we onze zorg persoonlijk, zodat jij daarin centraal staat. Wij zijn er immers voor jou.
Veelgestelde vragen over medicijnverslaving
Indeling in drie soorten
De groep medicijnen waarbij er het risico bestaat op afhankelijkheid zijn slaap- en kalmeringstabletten, pijnstillers en antidepressiva.
Hulp bij verslaving
Als je merkt dat je er steeds meer van nodig hebt om nog normaal te kunnen functioneren, neem dan contact met ons op. Ons medisch gekwalificeerde team staat klaar om je te helpen op een manier die past bij jouw persoonlijke situatie.
Tolerantie, ontwenningsverschijnselen en terugkerende klachten
Medicijnen werken aan de ene kant vaak snel en doeltreffend. De keerzijde is dat je soms al binnen enkele weken tolerantie opbouwt. Dat betekent dat je een steeds hogere dosis nodig hebt om hetzelfde effect te krijgen. Je lichaam went aan het middel, maar daardoor kun je ook ontwenningsverschijnselen ervaren als je stopt met het in te nemen. Bovendien wordt de oorzaak vaak niet opgelost. De klachten kunnen daardoor ook weer terugkomen.
Wij bieden jou hulp
Al die factoren kunnen het lastig maken om te stoppen met medicijngebruik. Ervaar jij dit ook? Neem contact met ons op. Wij bieden je professionele begeleiding en de handvatten om op een duurzame wijze te herstellen van een medicijnverslaving.
Intakegesprek voor een passend advies
Of detox nodig is, is afhankelijk van een aantal factoren, zoals het soort medicijn dat je neemt, hoe lang je het al slikt en hoe vaak. Om die vraag goed te kunnen beantwoorden, vragen we je dan ook om contact met ons op te nemen, zodat we een intakegesprek kunnen plannen.
Wij bieden je medische begeleiding
Als uit de intake blijkt dat detoxificatie in jouw situatie noodzakelijk is, kan ons team van specialisten je daarin op een medisch verantwoorde manier begeleiden.
Ook medicijnverslaving vraagt om specialistische zorg
Absoluut niet. De gevolgen van een medicijnverslaving kunnen een flinke impact hebben op zowel jou als je naasten. Daarnaast kan het onder andere door de ontwenningsverschijnselen lastig zijn om zelfstandig te stoppen. De behandeling van een medicijnverslaving vergt specialistische kennis en ervaring, die aanwezig is in onze afkickkliniek.
Jij staat centraal
Ons belangrijkste streven is jou duurzaam te laten herstellen, zodat jouw kwaliteit van leven weer aanzienlijk verbetert. Het spreekt vanzelf dat we daarbij altijd vertrouwelijk omgaan met jouw gegevens.
Veelgestelde vragen over afkickkliniek Eindhoven
Ambulante behandeling
Het team van CACN staat klaar voor iedereen die hulp nodig heeft bij het herstellen van verslaving. Wij bieden een ambulante dagbehandeling aan, waarbij je thuis kunt blijven wonen terwijl je aan je herstel werkt. Als je je gegevens achterlaat, nemen we binnen een week contact op om een intake te plannen. Daarna volgt een behandeladvies dat aansluit op jouw persoonlijke omstandigheden.
Als klinische opname beter aansluit
Uit de intake kan blijken dat je een betere start krijgt wanneer je tijdens de behandeling niet thuis woont. We kunnen je dan in contact brengen met onze ketenpartner Connection SGGZ. Waar wij gespecialiseerd zijn in ambulante dagbehandeling, zijn zij er juist op ingericht om je klinische zorg te bieden, waarbij je tijdelijk wordt opgenomen in een van hun klinieken. Dat kan in Meerlo in Limburg of in de kliniek in Zuid-Afrika.
Vergoeding vanuit je zorgverzekering
De behandelingen van CACN worden volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Het is wel mogelijk dat je zorgverzekeraar het eigen risico in rekening brengt. Die kosten betaal je in dat geval zelf. Kijk hier voor meer informatie over kosten en vergoedingen.
Wij vragen geen eigen bijdrage
Wij brengen zelf geen eigen bijdrage in rekening. Daarmee willen we deze specialistische vorm van kwaliteitszorg voor iedereen mogelijk maken.
Korte wachttijden
Als we je gegevens hebben ontvangen, kan je vaak al binnen een week terecht voor een intakegesprek. Als daaruit blijkt dat onze ambulante behandeling aansluit op jouw behoeften, kun je gemiddeld een week na de intake van start.
Check ook onze actuele wachttijden.
Verslaving heeft gevolgen voor de hele omgeving
Als je een dierbare ziet afglijden, kan dat een gevoel van onmacht oproepen. Iemand kan bijvoorbeeld het gebruik goed praten, ontkennen of misschien zelfs kwaad worden als je het onderwerp ter sprake brengt. Daarnaast kan de verslaving een enorme impact hebben op je relatie of gezinsleven.
Wij zijn er ook voor jou als naaste
Maak jij je zorgen of weet je niet goed hoe je het beste met de situatie om moet gaan? Neem dan contact met ons op. We gaan vertrouwelijk met je verhaal om en kunnen zowel jou als je naaste helpen.
De intake
Om jou en je persoonlijke behoeftes goed te leren kennen, starten we met een intake. Op die manier proberen we het programma aan te laten sluiten op wat jij nodig hebt om tot een duurzaam herstel te komen.
Het behandeltraject
Gedurende gemiddeld 10 weken volg je 2 volledige werkdagen per week een intensief programma. Dit programma bestaat uit groepstherapie en individuele sessies met je persoonlijke behandelaar/coach. Dat doe je allemaal vanuit onze huiselijke omgeving in Eindhoven. Aan het eind van de dag ga je gewoon weer terug naar je eigen huis, waardoor deze vorm van zorg een minimale impact heeft op je dagelijkse leven.
Veelgestelde vragen over ketamineverslaving
Let op de signalen
Bij ketamine en veel andere middelen is het niet zozeer de hoeveelheid, als wel de volgende signalen die kunnen duiden op verslaving:
-
Je bent continu en obsessief met ketamine bezig, ook als je niet gebruikt
-
Je hebt geen controle meer over je gebruik
-
Je neemt meer en vaker dan je had voorgenomen
-
Je gaat door met gebruiken, ondanks allerlei lichamelijke, financiële en sociale problemen
-
Gebruik gaat ten koste van andere zaken, personen en jezelf
-
Hulp
Een verslaving heeft een grote negatieve impact heeft op je leven. Hoe eerder je daarom contact met ons opneemt, hoe beter. Wij zijn er ook voor je wanneer jij verslaving niet met jezelf associeert, maar je wellicht toch wat zorgen maakt over je gebruik.
Discretie
Bij een ketamineverslaving raak je niet zelden verstrikt in emoties. Schaamte, boosheid of angst kunnen het moeilijk maken om die eerste stap te zetten en ons te bellen. Weet dan dat we altijd discreet en vertrouwelijk met jouw verhaal omgaan. Ook als je besluit om na een intakegesprek niet bij ons in behandeling te gaan.
Combinatie met uppers
Ketamine verhoogt je hartslag en bloeddruk. Daardoor is het belastend voor je hart en bloedvaten. Combineer je het met middelen die een stimulerende werking hebben (bijv. XTC, speed of coke), dan vermenigvuldig je die belasting.
Combinatie met downers
Ketamine heeft een dempend effect. Combineer je het met middelen met een soortgelijke werking (bijvoorbeeld benzodiazepines, alcohol of GHB), dan versterken ze elkaar. Daardoor kan je ademhaling onderdrukt worden en raak je mogelijk bewusteloos. De kans op misselijkheid en overgeven wordt groter. Ga je op dat moment out of kun je je niet goed bewegen, dan zou je kunnen stikken in je eigen braaksel.
Hulp bij meervoudige verslaving
Het kan zijn dat je naast ketamine ook nog andere middelen gebruikt. Combineren brengt risico’s met zich mee. Wil je ermee stoppen, maar wil je daar onze hulp bij? Neem dan contact op via onze website of bel ons op 040-3032626. Onze team van zorgprofessionals en ervaringsdeskundigen is er ook als je gevoelig bent voor meerdere soorten drugs of wanneer je ook alcohol en medicijnen gebruikt.
Ketamine komt uiteindelijk in je blaas terecht, waar het middel de blaaswand kan beschadigen. Het kan ook de bovenste urinewegen aantasten en daar een verstopping veroorzaken. Dat laatste veroorzaakt nierproblemen.
Mogelijke gevolgen:
-
Incontinentie,
-
Lastig te behandelen blaasontstekingen
-
Verminderde nierfunctie
-
Schade aan blaas en urinewegen
Ongeveer ⅓ van de chronische gebruikers krijgt last van dit soort problemen; de gevolgen zijn soms onomkeerbaar. Heb je ondanks klachten toch moeite om te stoppen met ketamine? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.
Ketamine zorgt voor een dromerige roes. Je komt letterlijk in een andere wereld. Daardoor kan deze drug een uitlaatklep zijn. Wordt het een middel om de werkelijkheid te ontvluchten, dan loop je een grotere kans op geestelijke verslaving.
Wees daarom extra alert in de volgende gevallen:
-
je gebruikt om te vergeten
-
je gebruikt om je emoties te veranderen
Wanneer jij je contactgegevens achterlaat via de website of ons belt, kun je gemiddeld binnen een week op intake-gesprek. Check de actuele wachttijden of neem contact met ons op.
Veelgestelde vragen over gokverslaving
Tips
Er zijn allerlei tips om je gokgedrag te minderen of te stoppen. Zo kun je een casinoverbod regelen. Of je installeert appjes op je telefoon of computer waardoor je niet meer op goksites kunt. Onze ervaring is dat dit bij een gokverslaving symptoombestrijding is. Als je wilt, vind je altijd wel een weg om te gokken.
Professionele hulp
Het is daarom belangrijk dat je al in een vroeg stadium hulp zoekt. Wij begrijpen dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan, maar het is de eerste en belangrijke stap naar een nieuw leven zonder verslaving. Neem contact op, zodat we zo snel mogelijk een intake kunnen plannen. Samen achterhalen we welke problemen er mogelijk aan de basis van jouw verslaving staan. Daarmee kunnen we de behandeling aansluiten op jouw persoonlijke omstandigheden en naar een duurzaam herstel werken.
Wij gaan altijd vertrouwelijk om met al je gegevens en respecteren jouw privacy. Op die manier willen we jou een veilige omgeving bieden waarin jij jouw persoonlijke verhaal durft te vertellen. En dat is nodig zodat we samen de koers kunnen bepalen richting een nieuwe leven zonder verslaving. Laat schaamte, angst of verdriet je dan ook niet tegenhouden om zelf de controle weer terug te pakken en neem vandaag nog contact met ons op.
Vergoed vanuit het basispakket
CACN is erkend door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport als officiële GGZ-instelling. Omdat we aan de eisen voldoen die door de Wet Toelatingen Zorginstellingen (WTZi) zijn bepaald, worden al onze behandelingen vergoed vanuit de verplichte basisverzekering. Wel kan het zijn dat je zorgverzekeraar de eigen bijdrage in rekening brengt.
Geen eigen bijdrage
Wij vragen voor de behandelingen zelf geen eigen bijdrage. Zo houden we onze gespecialiseerde zorg voor iedereen toegankelijk.
Dat ligt volledig aan de situatie, verslaving en aan jouw persoonlijkheid.
Dagbehandeling
Wij bieden een dagbehandeling waarbij de gevolgen voor je dagelijks leven minimaal zijn. Dat is wel zo prettig, maar niet voor iedereen geschikt.
Klinische behandelingSoms biedt een tijdelijke opname in een afkickkliniek jou de beste start. CACN heeft daar zelf niet de faciliteiten voor, maar we werken wel nauw samen met onze ketenpartner Connection SGGZ.
Neem gerust contact op
Om een goed advies te geven, is het voor ons belangrijk dat we weten wie jij bent en wat jouw achtergrond is. Verslavingszorg is altijd maatwerk. Neem daarom contact met ons op, zodat we samen kunnen bepalen wat het beste bij jou past.
Veelgestelde vragen over gameverslaving
Hobbymatige gamers
Volgens het Trimbos is dit een grote groep die zo’n 14 uur achter hun computer doorbrengen en daar weinig problemen bij ondervinden.
Risicogedrag
Zit je dagelijks vanaf 3 tot 4 uur of nog langer achter het scherm, dan kun je spreken van risicogedrag. Het is lastig te bepalen hoe groot deze groep is; de schattingen lopen uiteen van 50.000 tot 100.000.
Gameverslaafden
Er zijn situaties bekend waarin mensen meer dan 40 uur per week gamen. De volgende kenmerken typeren een gameverslaving vaak duidelijker dan het aantal uur. Herken je deze signalen? Wacht dan niet langer en bel ons op 040-3032626.
-
Je hebt geen controle meer over je gedrag.
-
Het gamen beheerst je hele leven
-
Je kunt niet meer zelfstandig stoppen, ook al veroorzaakt het allerlei problemen.
Om hoeveel verslaafden gaat het?
Jaarlijks melden zich zo’n 500 personen bij een afkickkliniek, voornamelijk jongens onder de 25 jaar.
Daar zijn een aantal redenen voor:
Fantasiewereld
Je vlucht in een fantasiewereld met een zelfgecreëerde identiteit. Daardoor hoef je even niet aan je problemen te denken en kun je zijn wie je wilt zijn.
Groot netwerk
Vaak heb je door de jaren heen heel veel online vrienden gemaakt. Je spreekt elkaar misschien wel dagelijks en je accepteert elkaar om wat je kunt. Imperfecties aan je uiterlijk doen er niet toe.
Geïnvesteerde tijd
Doordat je al zoveel uren hebt doorgebracht met spelen, heb je ook heel veel opgebouwd. Als je stopt met spelen, neem je daar afscheid van en gaat die online wereld verder zonder jou.
FocusJe vergeet de tijd en dus ook allerlei problemen en zaken waar je in het echte leven geen zin in hebt.
Aanzien
Doordat je zoveel speelt, ben je ook echt goed. Misschien kijken andere gamers tegen je op. Tegelijkertijd kan het vele gamen ten koste zijn gegaan van je ontwikkeling op andere vlakken. Stop je, dan kan het zijn dat je je leven op die gebieden nog op moet bouwen.
Dat kan zeker
Een speciale gamestoel, een goed afgestelde monitor of korte pauzes om je ogen en rest van je lichaam rust te geven, kunnen helpen. Is er sprake van een gameverslaving, dan adviseren we je om contact op te nemen om de oorzaak aan te pakken in plaats van de symptomen te bestrijden.
RSI-klachten
Doordat je jezelf volledig kunt verliezen, zit je soms uren achter elkaar in een onnatuurlijke houding. Hierdoor kun je allerlei klachten aan je rug, handen, nek of armen krijgen. Dat kan resulteren in RSI-klachten die lastig zijn te verhelpen.
Vermoeide ogen
Continu op een beeldscherm kijken, kan inspannend zijn voor je ogen, zeker als er ook nog in een slecht verlichte kamer gegamed wordt. Je knippert ook minder met je ogen als je naar een scherm tuurt. Daardoor kunnen je ogen droog, branderig en vermoeid raken en je kunt last krijgen van hoofdpijn.
Ja, dat kan zeker! We hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet. Mochten ze je afschrikken om daadwerkelijk te stoppen of wil je er hulp bij? Neem dan gerust contact met ons op.
Afkickverschijnselen gamen
-
Een kort lontje hebben
-
Jezelf somber of depressief voelen
-
Gebukt gaan onder allerlei angsten en paniekaanvallen
-
Jezelf onrustig voelen
-
Het echte leven vind je maar saai en kleurloos
-
Last hebben van hoofdpijn
-
Moeite hebben met slapen
-
Je transpireert en trilt
Doordat gamen sociaal geaccepteerd is en de toegang eenvoudig is, zal niemand heel snel gealarmeerd zijn als iemand veel speelt. Het is ook lastig te zeggen wanneer er sprake is van een verslaving. Maar net als bij andere verslavingen kunnen de gevolgen in dat geval, net als bij drugs, alcohol of gokken, ook heftig zijn. Vaak is er al sprake dat iemand sociale situaties in het echte leven moeilijk vindt. Een gameverslaving kan dat sterk verergeren, waardoor je volledig vereenzaamt en de drempel om uit huis te gaan steeds hoger wordt. Daarom is het belangrijk om op tijd hulp te zoeken. CACN is er voor jou.
Veelgestelde vragen over stoppen met alcohol drinken
Als jij voor jezelf hebt besloten dat je niet langer afhankelijk wilt zijn van alcohol, dan heb je de belangrijkste stap gezet. Je erkent daarmee dat je een probleem hebt. Als je contact met ons op neemt, kunnen wij je helpen met het traject dat daarna volgt.
Het intakegesprek
Nadat we je gegevens hebben ontvangen, plannen we binnen een week een intakegesprek. Daarin willen we jou en je achtergrond uitgebreid leren kennen. Het geeft ons waardevolle informatie waarmee we jouw behandeling goed kunnen aansluiten op wat jij als individu nodig hebt. Hieruit volgt een behandeladvies waarin jij centraal staat.
Ambulante zorg
Als uit het gesprek blijkt dat je tijdens de behandelingen thuis kunt blijven wonen, kun je een week erna vaak al van start gaan. Gedurende 6 tot 10 weken krijg je een ambulante dagbehandeling waarin we samen gaan werken aan jouw herstel.
Klinische zorg
In sommige gevallen kan het effectiever zijn wanneer je niet thuis blijft wonen tijdens het programma. Omdat wij hoofdzakelijk gespecialiseerd zijn in ambulante zorg, kunnen we je dan in contact brengen met onze ketenpartner Connection SGGZ.
Dat kan zeker! De gevolgen van een alcoholverslaving kunnen ernstig zijn en snel verergeren. Daardoor kan het ontzettend helpen als je in een vroegtijdig stadium aan de bel trekt. Dat kan al op het moment dat je helemaal niet zo veel drinkt, maar soms toch je vraagtekens zet bij je drinkgedrag. Zit je met bepaalde vragen of twijfels, neem dan contact met ons op.
De richtlijnen
Je spreekt van overmatig drinken wanneer je als vrouw 14 glazen per week drinkt en als man zo’n 21 glazen. Consumeer je iedere week minstens 4 glazen als vrouw en 6 glazen wanneer je een man bent, dan val je in de categorie zware drinker.
Belangrijk is dat deze richtlijnen niet automatisch betekenen dat je ook een alcoholverslaving hebt.
Kenmerken van alcoholverslaving
Afhankelijkheid van drank gaat gepaard met de volgende signalen. Als jij je zorgen maakt – of dat nu af en toe een beetje is of dat je geen uitweg meer ziet – neem dan contact met ons op.
- Je kunt niet meer functioneren zonder drank
-
Je hele dag draait om alcohol
-
Wanneer je stopt, krijg je allerlei afkickverschijnselen
-
Je bent de controle over je drinkgedrag volledig kwijt
-
Je blijft drinken, ook wanneer je er allerlei problemen door krijgt
Vergoed van uit je basisverzekering
De kosten van onze behandelingen worden vergoed vanuit je basispakket. Het kan zijn dat je eigen risico in rekening wordt gebracht.
Geen eigen bijdrage
Wij brengen voor onze behandelingen geen eigen bijdrage in rekening. Daarmee houden we onze specialistische zorg toegankelijk voor iedereen.
Veelgestelde vragen over stoppen met blowen
De behandeling
Altijd maatwerk
We kijken altijd naar jouw persoonlijke omstandigheden - je achtergrond, onderliggende problemen die meespelen - zodat we de behandeling goed kunnen aansluiten op jouw behoeften. Een behandeling is dus altijd maatwerk. Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op.
Ambulante zorg
Bij CACN bieden we dagbehandelingen aan, ook wel ambulante zorg genoemd. Dat betekent dat je gewoon thuis kunt blijven wonen. Daardoor is de impact van een behandelingstraject beperkt. Deze vorm is alleen niet voor iedereen even geschikt. Om te kunnen beoordelen of dit de beste manier is voor jou, kun je ons het beste contacteren.
Ketenpartner Connection SGGZ voor klinische zorg
Als we zien dat een klinische behandeling een betere start biedt voor jou, dan begeleiden we je naar onze ketenpartner Connection SGGZ. Zij hebben de juiste faciliteiten om jou die vorm van verslavingszorg te bieden.
CACN heeft ervaring met het behandelen van diverse verslavingen, waaronder:
- alcoholverslaving
- cocaïneverslaving
- gameverslaving
- gokverslaving
- medicijnverslaving
Heb je hulp nodig of wil je liever eerst wat meer weten? Bel ons dan op 040-3032626 of laat je gegevens achter, zodat we jou kunnen contacteren.
Ook voor naasten van verslaafden
We zien vaak dat een verslaving een grote wissel trekt op de directe omgeving. Er ontstaan ruzies over het gebruik of de ander ontkent. Bij CACN hebben we daarom ook aandacht voor jou als naaste. Als je iemand ziet worstelen om zijn of haar gebruik onder controle te krijgen, neem dan contact met ons op. Ook als je ten einde raad bent, omdat je alles al geprobeerd hebt. Wij zijn er ook voor jou.
Veelgestelde vragen over stoppen met gokken
Signalen van een verslaving aan gokken:
-
je bent continu met gokken bezig: hoe word je beter, hoe kom je aan geld, hoe ga je verleidelijke situaties uit de weg
-
al je geld gaat eraan op waardoor je ook je noodzakelijke rekening niet meer kunt betalen
-
je gaat door met gokken, ook al levert het allerlei problemen op
-
als je stopt, krijg je ontwenningsverschijnselen
De eerste stap
De allereerste en belangrijkste stap is dat jij contact met ons opneemt. Daar is moed voor nodig, omdat je in de spiegel kijkt en toegeeft aan jezelf dat je verslaafd bent. Weet dan dat jouw gegevens bij ons altijd vertrouwelijk behandeld worden.
Intakegesprek
Binnen een week na jouw verzoek om hulp plannen we een intake. In een veilige setting kun jij aan een van onze zorgprofessionals je verhaal doen. Daaruit halen we waardevolle informatie waarmee we jouw behandeling kunnen laten aansluiten op jouw situatie. Zo willen we graag weten wat de achterliggende oorzaak is van jouw verslaving. Op basis daarvan geven we je een behandeladvies.
Behandelprogramma
Veelgestelde vragen over 'Ben ik een alcoholist?'
De signalen
Veel drinken zegt niet altijd dat je ook een alcoholverslaving hebt. De volgende signalen zijn wel typerend voor alcoholisme:
-
Je denkt de hele dag door aan alcohol
-
Zonder alcohol kom je je dag niet goed door
-
Als je stopt, krijg je last van ontwenningsverschijnselen
Zijn bovenstaande punten herkenbaar voor je? Wacht dan niet langer en neem contact met ons op.
Als je een tijdlang veel alcohol drinkt, kun je afkickverschijnselen krijgen als je daarmee stopt. Dat komt doordat je lichaam die hoeveelheid gewend is en erop rekent. Krijgt het geen alcohol, dan zal het protesteren. Zie je daar tegenop? Bel ons op 040-3032626. Wij kunnen je ondersteuning bieden als jij dat nodig hebt.
Lichte ontwenningsverschijnselen:
- veel zweten
-
niet goed meer slapen
-
problemen met je maag en darmen
-
misselijkheid
-
een onrustig gevoel
Zware ontwenningsverschijnselen
-
angsten en paniekaanvallen
-
een epileptische aanval of insult
-
delirium tremens
Dat is afhankelijk van meerdere factoren, zoals hoeveel je drinkt en hoe lang al.
Neem daarom contact met ons op, zodat we samen kunnen bespreken wat het beste bij jouw situatie past. We hebben een detox-programma waarbij je we je kunnen begeleiden op een medisch verantwoorde manier. Of dit verstandig is in jouw geval, kunnen we tijdens een intake bespreken.
Als jij ons belt op 040-3032626 of je gegevens achterlaat, kun je gemiddeld al binnen een week terecht voor een intakegesprek. Als blijkt dat een ambulante behandeling bij je past, kunnen we vaak na nog een week later samen van start. Wij weten hoe lastig het is om die eerste stap te zetten en hulp te vragen. Dat is ook de reden dat we onze wachttijden zo kort mogelijk willen houden.
Wij zijn er ook voor jou als naaste van een verslaafde
De verslaving van je ouder, partner, beste vriend of andere naaste heeft vaak ook flinke invloed op jouw leven. Niet in de laatste plaats omdat je iemand ziet afglijden, terwijl je niet meer goed tot de ander kunt doordringen. CACN is er ook voor jou.
Wat kunnen we voor jou betekenen?
We bieden ondersteuning hoe je met de verslaving van een dierbare kunt omgaan. Daarnaast kunnen we hem of haar uiteraard ook op weg helpen naar een leven zonder verslaving. Neem contact met ons op en laat ons weten waar je mee zit.
Veelgestelde vragen over alcoholverslaving
Let op de signalen
De hoeveelheid die je drinkt, zegt veel, maar niet alles. Onderstaande signalen kunnen erop wijzen dat je een verslaving aan alcohol hebt ontwikkeld. Wil jij graag hulp of wil je misschien liever eerst meer weten? Neem dan contact met ons op.
Kenmerken alcoholverslaving:
- alles wat je denkt of doet, draait om alcohol
- stop je, dan krijg je allerlei ontwenningsverschijnselen door geestelijke en lichamelijke afhankelijkheid
- je blijft alcohol drinken, ondanks allerlei problemen op sociaal, lichamelijk, mentaal en financieel vlak
- afspraken met jezelf of anderen om te stoppen, kun je niet laleven
Contact
Als wij jouw gegevens hebben ontvangen, nemen we contact met je op. Hieronder hebben we kort de stappen beschreven die je daarna met ons doorloopt.
We kunnen ons indenken dat je eerst nog meer informatie wilt of liever met iemand uit ons team spreekt. Neem dan contact op en we staan klaar om zonder al oordeel je vragen te beantwoorden.
Wat kun je bij ons verwachten nadat jij je gegevens hebt achtergelaten bij CACN:
-
binnen een week plannen we een intakegesprek
-
naar aanleiding daarvan ontvang je een zorgadvies
-
past een ambulante behandeling bij jou? Dan start je gemiddeld een week na de intake
-
het programma duurt ongeveer 10 weken
Geen eigen bijdrage
Om deze specialistische zorg voor iedereen toegankelijk te houden, betaal je bij ons geen eigen bijdrage voor de behandeling. Onze ambulante behandelingen worden vergoed vanuit je basisverzekering. Het kan zijn dat je zorgverzekeraar wel je eigen risico in rekening brengt; neem daarom ook altijd contact op met je zorgverzekeraar. Meer informatie vind je bij kosten & vergoeding.
Detox-programma
In sommige gevallen is het verstandig om eerst een ontgiftigingsprogramma te doorlopen. We bieden we dab medische begeleiding bij het stoppen met drinken.
Of het in jouw situatie verstandig is om direct (cold turkey) te stoppen met alcohol drinken of eerst een detox-behandeling te doorlopen, hangt af van verschillende factoren, zoals: hoe veel en vaak je drinkt en hoe lang. Zonder jouw achtergrond te kennen, is het voor ons lastig om daar een goed antwoord op te geven. Neem daarom eerst altijd even contact met ons op.
Veelgestelde vragen over cocaïneverslaving
Wanneer je gedurende een langere periode regelmatig cocaïne gebruikt, is het risico erg aanwezig dat je verslaafd raakt.
Herken je de volgende symptomen bij jezelf of een naaste? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. We weten uit ervaring dat dit een lastig besluit kan zijn. Weet dan dat jouw verhaal bij ons altijd vertrouwelijk wordt behandeld.
Kenmerken van een cokeverslaving:
- alles wat je doet of denkt, staat in het teken van coke
- je kunt niet stoppen met gebruiken, ook al veroorzaak het allerlei problemen
- als je geen coke meer neemt, krijg je last van ontwenningsverschijnselen
Ja, zeker bij frequent gebruik kunnen de afkickverschijnselen heftig zijn. Neem daarom contact met ons op als je opziet tegen de ontwenningsverschijnselen en daardoor misschien niet durft te stoppen met cocaïnegebruik.
Afkickverschijnselen waar je last van kunt krijgen:
- stemmingswisselingen - je schiet van positief naar depressief
- sombere buien die in depressie kunnen eindigen
- paranoia en wantrouwen
- hevige trillingen
- waandenkbeelden
- algehele futloosheid en apathie
- neiging om de cokeverslaving door iets anders te vervangen
- leegte van binnen
Of je uiteindeiljk verslaafd raakt, is afhankelijk van een aantal factoren.
Genen
Je erfelijke belasting bepaalt de reactie van je lichaam en brein op het gebruik van cocaïne. Zo kan het zijn dat jouw lever minder efficiënt is in het afbreken van de coke. Of je hersenen zijn minder goed in staat om bepaalde impulsen te onderdrukken.
Persoonlijkheid en ontwikkeling
Het kan zijn dat je het lastig vindt om met bepaalde moeilijke situaties om te gaan. Gebeurt er iets negatiefs, dan kan het zijn dat coke bepaalde emoties toedekt, waardoor je er even niets mee hoeft. Denk bijvoorbeeld aan misbruik of mishandeling. De cocaïne wordt dan een vluchtmiddel voor je, waardoor het risico op verslaving sterk wordt vergroot
Omgeving
Je sociale omstandigheden en situatie. Heb je geen passies of doelen, heb je vrienden waar drugsgebruik ‘normaal’ is of zijn je toekomstperspectieven niet goed? Dan is de kans groter dat je cokegebruik uitmondt in verslaving.
Het voelt of je langer door kunt gaan, maar ondertussen ga je over je eigen grenzen heen
Het stimulerende effect van cocaïne heft de dempende werking van de alcohol op. Daardoor voel je je nuchterder dan wanneer je alleen alcohol zou drinken. Je gaat veel langer door waar je met alleen alcohol allang in slaap was gevallen of ziek geworden. De kans bestaat dat je ook niet meer in de gaten hebt hoeveel je drinkt. Je wordt bovendien gulziger: combineer je de twee drugs, dan kan het zijn dat je veel meer drinkt dan normaal, maar ook veel meer snuift.
Coca-ethyleen
Door zowel alcohol als coke te nemen, ontstaat de stof coca-ethyleen. Beide drugs afzonderlijk vormen al een flinke belasting voor je organen, zoals je hart. Combineer je ze, dan verdubbel je die aanslag doordat coca-ethyleen giftiger is dan de twee stoffen apart.
Ook als je het gebruik van beide middelen niet meer onder controle hebt, kun je ons contacteren voor hulp en een behandeling die bij jou past.
Veelgestelde vragen over verslaving
Hoe meer van onderstaande kenmerken je herkent, hoe groter de kans dat er sprake is van een verslaving. De eerste is meteen de belangrijkste:
-
je hebt geen grip meer op je gebruik of gedrag
-
je gebruikt meer, langer of vaker dan je had voorgenomen
-
er ontstaan allerlei problemen of gevaarlijke situaties doordat je grenzen over gaat
-
je bent alleen nog maar bezig met het middel of gedrag
-
je hebt last van ontwenningsverschijnselen als je stopt
Dat kan zeker. Ook als je denkt dat je alles onder controle hebt, kunnen er soms gedachten door je hoofd spoken. Misschien lukt het om ze grotendeels weg te duwen, maar houden ze je toch bezig. Of je kunt er met niemand over praten.
Hulp voor iedereen
Wij gaan altijd discreet met je gegevens om. Ons uitgangspunt is dat we op basis van jouw persoonlijke verhaal een hulpadvies op maat kunnen bieden. In welke fase je ook zit.
Het intakegesprek
Nadat jij je gegevens hebt achtergelaten, nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op. Binnen een week volgt er een intakegesprek. Daarmee proberen we een zo goed mogelijk beeld van jou en je verslaving te krijgen. Dat doen we onder andere door te kijken wat voor problemen er spelen. Deze kunnen namelijk ten grondslag liggen aan je gebruik of gedrag. Door die factoren en invloeden te bepalen, kunnen we je behandeladvies op maat geven.
Passende behandeling
Tussen intakegesprek en ambulante behandeling zit een week. Uit de gesprekken kan blijken dat een klinische behandeling beter bij jouw situatie past. Misschien is het verstandig dat je eerst een detox-programma doorloopt. Ook dat bespreken we dan samen.
Ja, dat kan. Wij zijn er ook voor de naasten van een verslaafde, zoals ouders, kinderen, partners of vrienden. Deels omdat de impact van verslavingsgedrag ook voor hen groot is; deels omdat zij steun kunnen bieden aan de cliënt. Zo maken ze een duurzaam herstel nog beter mogelijk. Neem daarom ook contact op als je met vragen over het gebruik van iemand anders inzit.
Veelgestelde vragen over designerdrugsverslaving
Dat ligt aan het middel
Op het moment dat designerdrugs ontworpen worden voor recreatief gebruik, zijn ze meestal nog niet verboden. Neemt het aantal incidenten toe, dan kan de overheid in de Opiumwet opnemen. Daarna is de stof verboden.
Legaal betekent niet dat een stof veilig is
Het is belangrijk dat jij jezelf bewust bent dat legaal niet hetzelfde is als veilig voor gebruik. Er is vaak maar weinig bekend over de effecten en gevolgen voor je gezondheid. Meer nog dan bij andere drugs experimenteer je daarom met je eigen lichaam.
In eerste instantie vaak niet verboden
Op het moment dat designerdrugs op de markt komen, zijn ze nog niet beoordeeld als illegaal. Er zijn vaak ook geen tot weinig onderzoeksresultaten voorhanden. Pas wanneer een steeds grotere groep gebruikers bepaalde bijwerkingen meldt, wordt duidelijk wat het middel precies doet.
Verbod op middelen
Het kan soms jaren duren voordat duidelijk is dat gebruik gerelateerd kan worden aan bepaalde klachten. Tegen die tijd kan de overheid besluiten om het middel te verbieden, maar daar is dan vaak wel een reeks incidenten aan vooraf gegaan.
Legaal staat dus niet gelijk aan veilig.
Jongeren en jongvolwassenen
Designerdrugs zijn een populaire partydrug onder met name jongeren en jongvolwassenen. Een verklaring is dat deze drugs vaak relatief goedkoop zijn. Daarnaast zijn de drugs vaak gemakkelijk verkrijgbaar via webshops of smartshops.
Chemseks
Er is echter ook een groep oudere gebruikers. Een aantal middelen, zoals 3-MMC, werken libido verhogend. Daardoor worden ze ook wel op chemseksfeesten waar mensen onder invloed van deze drugs seks hebben met elkaar.
Snel van start
Hulp vragen betekent dat je erkent dat je een probleem hebt. Dat kost moed. Heb je die stap gezet, dan wil je vaak snel van start. Daarom doen we er alles aan om onze wachtlijsten kort te houden. Check onze actuele wachttijden om te zien hoe snel je terecht kunt.
Intakegesprek
Tijdens het intakegesprek luisteren we naar jouw verhaal. Hier halen we waardevolle informatie uit waarmee we jouw behandeling zo goed mogelijk kunnen laten aansluiten op jouw situatie. Aan het einde ervan ga je naar huis met een persoonlijk behandeladvies. Jij beslist vanzelfsprekend wat je hiermee doet.
De behandeling
Als ons programma goed aansluit op jouw behoeften, gaan we samen van start. Binnen gemiddeld 10 weken bieden we je de handvatten die je nodig hebt voor een duurzaam herstel.
Laat ons weten waar jij mee zit
Dat kan zeker. We staan voor jou klaar, of je nu hulp zoekt voor een designerdrugsverslaving of alleen wat vragen hebt over je gebruik.
Je mag ons ook altijd bellen op 040-3032626 als jij je zorgen maakt over een naaste die gebruikt.
Veelgestelde vragen over MDMA-verslaving
Uiterlijke kenmerken bieden geen garantie
Vaak staat er een symbooltje in XTC-pillen gedrukt. Dat kan bijvoorbeeld een smiley, een hartje of de S van Superman zijn. Dat zegt niets over de sterkte of daadwerkelijke samenstelling van je pil. Hetzelfde geldt voor de vorm en kleur van de pil.
Drugs laten testen
Je kunt niet aan de buitenkant zien wat erin zit.
De enige manier om dat te weten te komen, is je drugs laten testen.
Kenmerken dat je mogelijk verslaafd bent
Dat kan zeker. Je merkt bijvoorbeeld dat je feesten en uitgaan zonder deze drug saai vindt. Of je krijgt er allerlei gezondheidsklachten van en gaat toch door met gebruiken. Je kunt het ook merken doordat mensen in je omgeving er opmerkingen over beginnen te maken. Vervolgens ontken je of je wordt misschien zelfs kwaad.
Persoonlijke hulp die past bij jou
Maak jij je zorgen over je gebruik? Neem dan contact met ons op, zodat we samen kunnen bekijken of we jou een passende oplossing kunnen bieden.
Bij ons kun je ook je vragen kwijt
Dat kan zeker! Het is juist goed wanneer je bepaalde vragen of zorgen in een vroeg stadium met ons deelt.
Hoe eerder jij je zorgen deelt, hoe beter
Een verslaving is een chronische ziekte die erger wordt wanneer je er niets aan doet; hoe eerder je aan de bel trekt, hoe beter. Vandaar dat je ons ook kunt contacteren wanneer je vragen hebt die je niet aan iedereen durft te stellen.
Verhoogde lichaamstemperatuur
Deze drug verhoogt je lichaamstemperatuur. Doordat je tegelijkertijd veel minder vermoeidheid voelt, kun je door blijven dansen. Vaak is het in bars, clubs en discotheken ook warmer.
Op tijd rustpauze inlassen
Geef je jezelf niet de kans om af te koelen door bijvoorbeeld even te rusten, dan kan je lichaam oververhit raken. Dat kan ernstige, levensgevaarlijke complicaties veroorzaken, zoals interne bloedingen. Neem daarom op tijd rust, ook als je lichaam die behoefte niet aangeeft.
Drink niet te veel
Van MDMA kun je dorst krijgen, doordat de drug je lichaamstemperatuur verhoogt en je minder speeksel aanmaakt (droge mond). Let op dat je maximaal 1 glas per uur drinkt.
De gevolgen van watervergiftiging
Je lichaam scheidt door MDMA minder water uit (je kunt minder goed plassen) en tegelijkertijd krijg je minder natrium binnen. Dat kan een levensgevaarlijke zwelling van je hersenen veroorzaken. Dit ziektebeeld is erg lastig te behandelen en kan tot de dood leiden. Neem contact met ons op als je vragen hebt.
Ambulante zorg bij CACN Verslavingszorg
Wanneer je jouw gegevens achterlaat, nemen wij contact met je op om een intakegesprek te plannen. Daarin bekijken we samen hoe we onze behandeling kunnen laten aansluiten op jouw persoonlijke behoeften. Als blijkt dat we jou een passende oplossing kunnen bieden, gaan we van start. Een behandeling duurt gemiddeld 10 weken waarin je 2 volle werkdagen per week het programma volgt. Omdat het ambulante zorg betreft, ga je aan het eind van zo’n dag gewoon weer terug naar huis.
Klinische zorg bij ketenpartner Connection SGGZ
Het kan zijn dat je intensievere zorg nodig hebt. Of je thuissituatie is zodanig dat het beter is wanneer je tijdelijk even ergens anders woont. We kunnen je dan in contact brengen met onze ketenpartner Connection SGGZ. Zij hebben een verslavingskliniek in Meerlo, Limburg en in Zuid-Afrika. Doordat je even los bent van je omgeving, kan dat soms juist voor een betere start zorgen waarin je focus volledig ligt op herstel.
Veelgestelde vragen over afkickkliniek alcohol
Vergoeding vanuit je basispakket
Onze behandelingen worden vergoed vanuit je basiszorgverzekering. Het kan dat de verzekeringsmaatschappij je eigen risico in rekening brengt.
Bij CACN betaal je geen eigen bijdrage
Voor onze behandelingen vragen wij geen eigen bijdrage. Daarmee houden we de drempel om hulp te vragen, zo laag mogelijk. Zo bereiken we zoveel mogelijk mensen die behoefte hebben aan deze specialistische vorm van zorg. Bel ons als je meer wilt weten of samen met ons aan je herstel wilt werken.
Korte wachtlijsten
We doen er alles aan om onze wachtlijsten kort te houden. Heb je eenmaal de moed gehad om die eerste stap te zetten en met ons in contact te komen, dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk aan de slag.
Voorzorg
Ondanks de korte wachttijden kan begeleiding waardevol voor je zijn tot je van start kunt met een behandeling. Speciaal voor jou hebben we een voorzorgsgroep opgericht om die periode te overbruggen. Met wekelijkse bijeenkomsten willen we je informeren en vooral steun bieden. Bel ons en vraag naar de mogelijkheden.
Therapie, met aandacht voor onderliggende problematiek
Door middel van therapie geven we je de handvatten voor een leven zonder verslaving. Dat kunnen individuele sessies zijn, maar ook groepstherapie. Daarin besteden we ook veel aandacht aan eventuele problemen die mogelijk ten grondslag liggen aan de verslaving.
Duur van de behandeling
Gemiddeld werk je zo’n acht weken lang met ons samen aan je herstel. Heb je na deze periode nog begeleiding nodig? Dan kun je gebruik maken van onze nazorg. Je krijgt daarin begeleiding op verschillende vlakken, zoals werk en financiën. Daarmee helpen we je weer steviger in het zadel.
Heftige ontwenningsperiode
Wanneer je extreem veel gedronken hebt gedurende een langere periode, kunnen de ontwenningsverschijnselen ernstig zijn. Zeker doordat alcohol niet alleen geestelijk, maar ook lichamelijk verslavend is. Te denken valt aan epileptische aanvallen en delirium tremens.
Detox
Wij bieden daarom in onze afkickkliniek een detoxprogramma aan. Hierbij bouw je het alcoholgebruik af onder medische begeleiding. Of dit in jouw geval verstandig is of niet, kunnen we bepalen aan de hand van een intakegesprek. Neem daarom contact met ons op, zodat we je een passend advies kunnen geven.
Veelgestelde vragen over afkickkliniek voor drugs
Neem contact op
Bel ons of laat je gegevens achter via het online contactformulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op om een intakegesprek te plannen.
Aan het eind van dag krijg je van ons een persoonlijk zorgadvies.
Intensievere begeleiding
Uit dat advies kan blijken dat onze ambulante behandeling minder goed aansluit op wat jij nodig hebt. We kunnen je dan begeleiden naar onze ketenpartner Connection SGGZ. We hebben met deze organisatie een zodanig nauw samenwerkingsverband dat je niet nog een keer een bij hen een aparte intake hoeft te doen.
Korte wachtlijsten
Heb je eenmaal die moeilijke, eerste stap gezet, dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk aan de slag. Daarom doen we er alles aan om de wachtlijsten zo kort mogelijk te houden. Check onze actuele wachttijden of neem contact op.
Voorzorg
Het komt voor dat je even moet wachten voordat je bij ons terecht kunt. We laten je dan vanzelfspekend niet aan je lot over. Je kunt je dan aansluiten bij onze voorzorggroep. Tijdens een wekelijkse bijeenkomst krijg je informatie over wat je straks kunt verwachten.
Weet wat je kunt verwachten
Deze bijeenkomsten bieden je alvast wat steun, doordat je alvast je medecliënten kunt ontmoeten die vaak met dezelfde onzekerheden worstelen. Daarnaast zorgt ze ervoor dat je straks meteen kunt focussen op de behandeling en minder tijd nodig hebt om te aarden.
Gedekt door je basiszorg
Onze behandelingen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Mogelijk berekent je zorgverzekeraar wel je eigen risico aan jou door.
Je betaalt geen eigen bijdrage
Wij vragen bewust geen eigen bijdrage voor onze behandelingen. Wij vinden dat iedereen recht heeft op deze specialistische vorm van geestelijke gezondheidszorg. Op deze manier proberen we die voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te houden.
8 weken
Gemiddeld hebben we hier 8 weken voor nodig. Je komt twee volledige werkdagen per week naar onze kliniek, waar je zowel groepssessies volgt als therapie op individuele basis.
Dagbehandeling drugsverslaving
Omdat wij ons hebben toegelegd op ambulante zorg, ga je aan het eind van zo’n dag weer naar huis terug. Daar zitten voordelen aan, maar vraagt wel om een aantal voorwaarden.
Wil je hier meer over weten of ben je klaar voor een intake? Neem contact op, zodat we samen de mogelijkheden kunnen doornemen.
Veelgestelde vragen over afkickkliniek Nederland
Wij zijn er ook voor jou als naaste
Een verslaving trekt vaak een zware wissel op de omgeving. Daarom is er voor jou ons familieprogramma.
Hoe ziet ons familieprogramma eruit?
Systeemgesprekken en een boekje waarin je handvatten krijgt aangereikt hoe je met de verslaving van een ander kunt omgaan, maken daar deel van uit. Neem hiervoor contact met ons op. Alleen al je verhaal delen, lucht soms enorm op
Intakegesprek geeft goed beeld
Om hierover een goed advies te geven, is het nodig dat we je eerst zo goed mogelijk leren kennen. Dit doen we tijdens een intakegesprek. Als je contact met ons opneemt, plannen we dit zo snel mogelijk in.
Dagbehandeling
Wij hebben ons gespecialiseerd in ambulante behandeling. De impact op je dagelijkse leven is het minst groot, omdat je aan het eind van de dag gewoon weer terug naar huis gaat. Of deze vorm van zorg bij jou past, kunnen we samen bepalen tijdens een intakegesprek.
Klinische opname
Mocht een intensievere vorm van zorg beter bij je passen, dan kunnen we je begeleiden naar onze ketenpartner. Zij zijn gespecialiseerd in klinische zorg. Het aangename is dat je dan niet opnieuw een intakegesprek hoeft te doen. Door onze nauwe samenwerking kunnen we jouw gegevens veilig overdragen.
Verslavingsbehandelingen én advies over je gebruik
We zijn gespecialiseerd in de behandeling van verschillende vormen van drugsverslaving, alcoholverslaving en gedragsverslavingen als gokken en gamen.
Je kunt ons ook gerust contacteren wanneer je vragen hebt over je gebruik.
Basiszorg dekt je behandeling
Een behandeling bij onze afkickkliniek in Nederland wordt vergoed vanuit je basiszorgverzekering. Dat wil zeggen dat je geen aanvullende verzekering hoef te hebben. Het is wel mogelijk dat je eigen risico in rekening wordt gebracht.
Bij CACN geen eigen bijdrage
Wij vragen geen eigen bijdrage voor onze behandelingen. Daarmee willen we de specialistische zorg die wij bieden voor zoveel mogelijk mensen bereikbaar houden. Het enige dat jij meebrengt is de bereidheid aan je herstel te werken.
Veelgestelde vragen over blowen en depressie
Cannabis ter ontspanning?
In de meeste gevallen werkt wiet ontspannend en kalmerend. Deze drug versterkt je huidige gemoedstoestand. Wanneer je gespannen bent, kan blowen er dus ook voor zorgen dat je angstig wordt.
Maak jij je zorgen over je gebruik?
Heb jij regelmatig wiet nodig om te kalmeren? Denk je misschien dat je verslaafd bent en wil je hier iets aan doen? Neem dan contact met ons op. Dit kan online of telefonisch via 040-3032626.
Routines doorbreken
Stoppen met blowen heeft te maken met het doorbreken van routines. Dit kan heel lastig zijn. Zelf stoppen met een verslavend middel kan dat des te moeilijker maken. Bij CACN luisteren we naar jou en naar wat jouw situatie is om zo de vicieuze cirkel te doorbreken met professionele begeleiding.
Professionele hulp
Weet je nog niet zo goed of je hulp wil? Neem dan contact met ons op via 040-3032626 om je vragen te stellen. We denken graag met je mee.
Geestelijke verslaving
Het gevoel dat blowen geeft, kan verslavend zijn. THC is een belangrijke stof in wiet en geeft je een high. Het gebruik van cannabis zorgt dus vooral voor een geestelijke verslaving en niet voor een lichamelijke.
Hulp bij cannabisverslaving
Een geestelijke verslaving, zoals bij cannabis voor kan komen, is een hardnekkige verslaving. Wanneer je wil stoppen met blowen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor professionele ondersteuning en begeleiding.
Geestelijke afhankelijkheid
Heb jij regelmatig een sterke behoefte aan cannabis? Is blowen onderdeel van je dag en een gewoonte geworden? Dan kan het goed zijn dat je een cannabisverslaving hebt. Wanneer ontspannen en slapen niet meer lukken zonder te blowen, dan kan het zijn dat je een geestelijke afhankelijkheid hebt ontwikkeld voor wiet.
Hulp bij regelmatig gebruik
Merk je dat bovengenoemde geestelijke afhankelijkheid je beperkt? En wil je hier graag mee aan de slag? Of ervaar je het niet zo erg, maar loop je in het dagelijkse leven toch tegen dingen aan? Neem dan contact met ons op voor meer informatie over onze werkwijze of om een intakegesprek te plannen.
Veelgestelde vragen over hoe schadelijk alcohol is
Standaard eenheden
Doordat het de alcohol in de drank is die schade veroorzaakt aan je lichaam, maakt het in principe niet uit. Aan de hand van het alcoholpercentage zijn er standaard eenheden vastgesteld per dranksoort. Voor wijn van 12% is dit bijvoorbeeld 10 cl, voor bier van 5% 25 cl en voor sterke drank van 35% is dit 5 cl. Drink je een standaard eenheid, ongeacht de soort, dan krijg je 10 gram alcohol binnen.
Sterke drank hoger gezondheidsrisico?
Er zijn aanwijzingen dat sterke drank het risico op bepaalde vormen van kanker vergroot. Uit onderzoek is tot nog toe echter geen belangrijk verschil aangetoond.
Wel is het verslavingspotentieel van bier, wijn of sterke drank even groot. Is er een drankpatroon ontstaan waar je maar moeilijk uit kunt stappen en wil je dat wel? Neem dan contact met ons op, zodat we je kunnen begeleiden naar een betere kwaliteit van leven.
Nooit helemaal zonder risico
Alcohol is giftig voor je lichaamscellen. Het is niet voor niets dat je lever de drank zo snel mogelijk begint af te breken. Alcohol drinken is nooit helemaal zonder risico.
Richtlijn Gezondheidsraad
De Gezondheidsraad adviseert om liefst geen en anders hooguit een glas per dag te drinken.
Wanneer jij meer drinkt en problemen hebt om je drinkgedrag in de hand te houden, neem dan contact met ons op. Of je nu af en toe de controle verliest of regelmatig, wanneer jij daar iets aan wilt doen, zijn wij er om je daarbij te ondersteunen.
Tot 1,5 uur per glas
Je lichaam heeft zo’n 1 tot 1,5 uur nodig om een glas alcohol af te breken. Let wel: het gaat hier om één standaard eenheid of glas. Voor elk glas tel je 1,5 extra. Mocht je nog aan het verkeer deelnemen, dan is niets drinken het allerveiligst.
Afbraakproces kost tijd
Ook belangrijk: je kunt dit afbraakproces niet versnellen. Als je dus tot laat in de nacht hebt doorgedronken, dan kan het zijn dat de alcohol ‘s ochtends nog niet uit je lichaam is. Moet je blazen, dan ben je strafbaar als je meer dan de maximaal toegestane hoeveelheid in je bloed hebt. Slapen en ontbijten helpen daarbij niet.
Kom jij weleens in de problemen door je alcoholgebruik? Laat het ons weten, zodat we je een persoonlijk zorgadvies kunnen geven en je kunnen begeleiden naar een nieuw leven.
Zorg op maat
Als jij jezelf aanmeldt, plannen we zo snel mogelijk een intakegesprek in. Doordat we jou en je achtergrond leren kennen, kunnen we je een persoonlijk zorgadvies geven. Als blijkt dat een ons programma bij jou past, kunnen we bovendien de behandeling afstemmen op jouw specifieke behoeften. Geen mens is immers hetzelfde en daarom bieden wij altijd een behandeling op maat.
Basiszorg
Onze behandeling worden volledig vergoed vanuit het basispakket. Het is wel mogelijk dat je zorgkostenverzekeraar het eigen risico bij je in rekening brengt.
Geen eigen bijdrage
Volg je een behandeling bij CACN dan brengen we je geen eigen bijdrage in rekening. We willen op die manier onze specialistische zorg voor iedereen bereikbaar houden. Het sluit aan bij onze missie om zoveel mogelijk cliënten naar een duurzaam herstel te begeleiden.
Veelgestelde vragen over alcoholisme
Geen grip meer
Je spreekt over alcoholisme wanneer je niet meer kunt functioneren zonder alcohol. Vaak zie je dat een alcoholist door het vele drinken allerlei problemen krijgt, maar dat hij of zij toch het drinken niet kan laten.
Ontwenningsverschijnselen
Wat ook niet helpt is dat je in dit stadium last krijgt van ontwenningsverschijnselen als je ineens stopt met alcohol drinken. Alcohol is zowel lichamelijk als geestelijk verslavend.
Heb je vragen over alcoholisme, wil je begeleiding of zie je op tegen het afkicken van alcohol? Neem dan contact met ons op.
Kenmerken
Alcoholisme gaat vaak samen met een groot gevoel van schaamte. Daardoor doe je er, bewust of onbewust, misschien van alles aan om je gebruik te verbergen. Of je praat het goed, naar anderen en naar jezelf. Toch kun je een alcoholverslaving wel herkennen. De belangrijkste symptomen zijn:
- lichamelijke afkickverschijnselen (zweten, trillen)
- geestelijke afkickverschijnselen (depressiviteit, angsten)
- alcohol nodig hebben om te kunnen functioneren
- je sport, hobby of werk verwaarlozen
- liegen over hoeveel je drinkt
- doorgaan met drinken, ondanks alle problemen die je erdoor krijgt
Dagbehandeling
Wij zijn gespecialiseerd in ambulante zorg. Dat wil zeggen dat je twee keer per week naar onze kliniek komt. Van daaruit volg je zowel groepstherapie als individuele sessies. Er is daarin aandacht voor de eventuele onderliggende problematiek die aan de basis van jouw verslaving kan liggen. Aan het eind van zo’n intensieve dag ga je gewoon weer terug naar huis.
Voor wie?
Tijdens een intakegesprek bekijken we samen of een dagbehandeling bij jou als persoon past. Een voorwaarde is dat je een stevig sociaal vangnet hebt waar je op terug kunt vallen.Mocht blijken dat jij een intensievere vorm van zorg kunt gebruiken, dan kunnen we jou in contact brengen met onze ketenpartner Connection SGGZ. Doordat we nauw met elkaar samenwerken, hoef je niet nogmaals een intake te doen.
Een verslaving heb je nooit alleen
De verslaving van je partner of andere naaste kan een enorme impact hebben op de rest van het gezin.
Het kan bovendien heel erg lastig zijn om het gesprek aan te gaan. Iemand kan zijn of haar gebruik wegwimpelen, goedpraten of verzwijgen. Een ander scenario is dat er ruzies ontstaan, omdat iemand niet over zijn gebruik wil praten.
Neem contact met ons op
Leven met de verslaving van een ander roept vaak heel veel spanning en emoties op. We zien dit ook veelvuldig in onze verslavingskliniek en wij besteden er dan ook volop aandacht aan tijdens onze behandelingen. Zo hebben we voor jou een familieprogramma en een speciaal boekje die je handvatten bieden om te kunnen omgaan met iemand die verslaafd is. Neem contact op als je hier meer over wilt weten of je wanneer jij jouw verhaal wilt delen.
Wat is een detoxprogramma?
Je lichaam went aan de alcohol, zeker als het om een lange periode van intensief gebruik gaat. Zou je zomaar stoppen met alcohol, dan kun je overvallen worden door verschillende lichamelijke en geestelijke afkickverschijnselen. Daarnaast kan het in een aantal gevallen ook verstandig zijn om onder medische begeleiding af te bouwen. Dit noemen we detoxificatie.
Detoxificatie bij CACN
Of zo’n programma in jouw geval is aan te raden, kunnen we alleen beslissen nadat we je uitgebreid gesproken hebben. Plan daarom een intakegesprek in, zodat we je op basis van jouw achtergrond een persoonlijk advies kunnen geven. Jouw zorg is bij ons altijd maatwerk.
Veelgestelde vragen over waarom alcohol zo verslavend is
Richtlijnen
Er zijn een aantal richtlijnen die jou hierover een idee kunnen geven. Omdat vrouwen sneller reageren op de effecten van alcohol, is er een onderscheid gemaakt naar geslacht.
Hoog verslavingsrisico
Man: 21 glazen alcohol per week
Vrouw: 14 glazen alcohol per week.
Zeer hoog verslavingsrisico
Man: 6 glazen alcohol per dag
Vrouw: 4 glazen alcohol per dag
Alcoholisme
Je drinkt zoveel en vaak dat je zonder alcohol niet meer kunt functioneren. Daarnaast heb je geen controle meer over je gebruik. Dat betekent onder andere dat je doorgaat met drinken, ondanks allerlei problemen op financieel, sociaal en lichamelijk vlak.
Heb jij hulp nodig? Deel je zorgen met ons.
We willen je graag laten weten dat wij er voor je zijn. Je kunt ons ook bellen als je helemaal niet zoveel drinkt, maar wel vragen hebt over je alcoholgebruik. Of wanneer je er zelf weinig last van hebt, maar je omgeving er steeds vaker opmerkingen over maakt. Neem contact op: bel 040-3032626
Minderen kan moeilijker zijn dan stoppen
Wanneer je moeite hebt om je drinkgedrag in de hand te houden, kun je proberen om te minderen. Wij zien in onze afkickkliniek dat minderen moeilijker kan zijn dan volledig stoppen met alcohol. Vind jij het lastig om te stoppen? Neem dan contact met ons op, zodat we kunnen kijken hoe we jou hierin kunnen begeleiden.
Neem contact met ons op
De verslaving van een naaste kan een enorme impact hebben op de rest van het gezin. Het kan al ontzettend lastig zijn om het onderwerp ter sprake te brengen. Daarom ben ook jij welkom bij CACN Verslavingszorg. We bieden je de handvatten om te kunnen omgaan met een verslaafd persoon in je familie of vriendengroep.
Familieprogramma
Speciaal voor jou als naaste hebben we een boekje geschreven waarin je al veel antwoorden kunt vinden. Daarnaast bieden we een familieprogramma waarin we veel aandacht besteden aan jou en je emoties.
Dagbehandeling in Eindhoven
CACN Verslavingszorg biedt een ambulante dagbehandeling. Dat houdt in dat je twee dagen per week, gemiddeld zo’n acht weken lang, een programma volgt. Daarin geven we jou de handvatten voor een duurzaam herstel, door middel van zowel individuele sessies als groepstherapie. Onze behandelingen zijn altijd afgestemd op jouw persoonlijke situatie.
Intakegesprek
Tijdens een intakegesprek leren we je beter kennen. Op die manier kunnen we ons een volledig beeld vormen van jou en waar jouw behoeften liggen. Daarmee kunnen we ons programma zo goed mogelijk op jou afstemmen. Dit vergroot de kans op een duurzaam herstel en een nieuwe toekomst waarin jij vrij bent van verslaving.
Verschillende factoren
Deze vraag hangt af van verschillende factoren. Hieronder sommen we er een aantal op.
- Biologische invloed
Alcohol ontregelt de werking van het beloningssysteem in je brein. Bij sommigen werkt die bij hun geboorte al minder goed. Alcohol (en drugs) geven een sterke, positieve prikkel. Daardoor kun je gevoeliger zijn om uiteindelijk een verslaving te ontwikkelen.
- Psychologische invloed
Dit heeft betrekking op je persoonlijke ontwikkeling. Vind je het moeilijk om tegenslagen te verwerken? Voel jij je snel onzeker?
- Sociale invloed
Ten slotte kan ook je omgeving van invloed zijn op jouw verslavingsgevoeligheid. Denk aan de omgeving waarin je opgroeit en de toekomstperspectieven die je hebt.
Veelgestelde vragen over verslaving aan World of Warcraft
Veelgestelde vragen over alcoholabusus
Wanneer drank problemen veroorzaakt in je leven
Het is een andere term voor alcoholmisbruik.
Drink jij zoveel dat je negatieve gevolgen van ondervindt, dan kan er sprake zijn van alcoholabusus. Denk daarbij aan problemen op sociaal, relationeel en zakelijk vlak en aan gezondheidsklachten.
Van alcoholmisbruik naar verslaving
Vaak versterken deze klachten elkaar en kunnen ook weer een aanleiding zijn om te gaan drinken. Zo kan alcoholabusus leiden tot een alcoholverslaving. Maak jij je zorgen of dit bij jou aan de hand is? Neem dan contact met ons op wij luisteren naar jouw verhaal
CACN staat klaar om jouw vragen te beantwoorden
Dat kan zeker. Ook wanneer je geen problemen hebt met drinken, maar daar toch wat vragen over hebt, staan we klaar voor je. We begrijpen dat je die niet zomaar aan iedereen stelt, wellicht omdat je niet zit te wachten op negatieve reacties. Onze medisch specialisten en ervaringsdeskundigen kijken altijd met een professionele blik en zonder waardeoordeel naar jouw situatie. In hun advies sta jij altijd centraal. Bel ons daarom gerust wanneer je vragen hebt.
Duur van het traject
Een traject bij ons duurt gemiddeld acht weken. Gedurende die periode ben je twee dagen in de week bij ons in de kliniek in Eindhoven.
Ambulante zorg voor minimale impact
Je volgt afwisselend groepstherapie en individuele sessies, waarin we veel aandacht besteden aan eventuele onderliggende problemen die bij jou spelen. Op die manier sluit de behandeling aan op jouw persoonlijke zorgbehoeften. ‘s Avonds ga je gewoon weer terug naar huis, zodat je gewone leven zoveel mogelijk door kan gaan.
Een intakegesprek geeft duidelijkheid
Ons programma is vooral geschikt wanneer je een bepaalde mate van zelfredzaamheid hebt. Een stabiele thuissituatie is daarvan een goede indicator. Tijdens een intakegesprek brengen we dat samen in kaart.
Veelgestelde vragen over wat alcohol drinken met je hersenen doet
Stevige drinkers
Wanneer je gedurende een lange periode wekelijks meer dan 25 glazen alcohol drinkt, loop je een groot risico op hersenschade. Daarbij kunnen je geheugen en denkvermogen worden aangetast. Ook loop je het risico op het syndroom van Korsakov of op dementie.
Ook al bij kleine hoeveelheden
Toch blijkt uit recent onderzoek dat je ook al bij meer dan één glas per dag kans loopt op bepaalde gevolgen. De verschillende gebieden in je hersenen kunnen daardoor onderling minder goed communiceren. Dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat ook al bij deze kleinere hoeveelheden je geheugen en concentratie afnemen.
Wij kunnen je helpen
Lukt het niet om te stoppen met alcohol, neem dan contact op met ons team. Ook als je voor je gevoel helemaal niet zoveel drinkt. Hoe eerder je bij ons aan de bel trekt, hoe minder kans dat je blijvende schade oploopt aan je hersenen en hoe eerder we samen aan jouw herstel kunnen werken.
1. Het intakegesprek
Als jij je gegevens achterlaat, nemen we contact met je op om zo snel mogelijk een intakegesprek te plannen. Aan de hand van wat wat jij ons vertelt, kunnen wij je behandeling persoonlijk afstemmen op jouw behoeften. Soms wordt bijvoorbeeld duidelijk dat er bij jou onderliggende problemen meespelen.
2. De behandeling
Uit het intakegesprek volgt een persoonlijk advies. Sluit ons ambulante traject aan op wat jij nodig hebt en wil jij zelf ook met ons aan je alcoholverslaving werken? In zo’n acht weken werk je twee volledige dagen per week aan je herstel. Daarbij volg je zowel groeps- als individuele therapie.
3. Nazorg
Wanneer je bij in onze kliniek het programma hebt doorlopen, kan blijken dat je behoefte hebt aan nazorg. Ook daar zijn we goed op ingericht. We laten je pas los als we van beide kanten zien dat jij daaraan toe bent.
Onderliggende problematiek
Het kan zijn dat er bij jou onderligggende problemen meespelen. Daar kunnen we tijdens het programma dan extra aandacht aan besteden. Op die manier is onze zorg altijd maatwerk en is de kans op duurzaam herstel het grootst.
Detox of niet?
Wanneer dat nodig is, bieden wij de mogelijkheid om onder toezicht van onze medisch specialisten het alcoholgebruik af te bouwen. Hiervoor doorloop je een zogenaamde detox.
Neem contact met ons op, zodat we samen kunnen bespreken wat voor jou het beste is.
Vergoed via je ziektekostenverzekeraar
De kosten worden volledig vergoed vanuit je basisverzekering. Het kan wel zijn dat je verzekeraar je eigen risico in rekening brengt.
Geen eigen bijdrage
Bij CACN betaal je geen eigen bijdrage. Wij vinden dat jouw bereidheid om aan jouw herstel te werken, voldoende is. Zo blijft onze specialistische zorg voor iedereen haalbaar.
Veelgestelde vragen over alcoholprobleem
Richtlijnen alcohol
De richtlijn voor overmatig drinken ligt voor mannen op 21 glazen alcohol per week en voor vrouwen op 14 glazen. Drink je als man 6 glazen alcohol en als vrouw 4 glazen, dan val je in de categorie zware drinker. Het kan echter zijn dat je minder drinkt en de alcohol toch een probleem vormt.
Belangrijke vraag aan jezelf
Een vraag die je jezelf daarom ook kunt stellen, is: drink je zoveel of regelmatig alcohol dat je daardoor allerlei problemen ervaart? Dan kan het zijn dat je een alcoholprobleem hebt ontwikkeld. Doe je hier niets aan, dan kan het verergeren en loop je het risico op een alcoholverslaving. Neem contact met ons op, zodat we je een persoonlijk advies kunnen geven. Twijfel je of heb je vragen rond je alcoholgebruik? Neem ook dan gerust contact op.
Stiekem drinken
Ook voor naasten kan dat soms lastig zijn om te zien. Als iemand problemen heeft om zijn of haar drinkgedrag onder controle te houden, gaat dat vaak gepaard met schaamte. Dat kan tot gevolg hebben dat iemand stiekem drinkt. Daardoor merk jij niets of pas in een later stadium het alcoholprobleem op van jouw partner, ouder of andere naaste. Toch zijn er bepaalde signalen die op alcoholverslaving kunnen wijzen. Een aantal ervan zijn:
-
slecht concentratievermogen en dingen vergeten
-
alles is een aanleiding om te drinken
-
ontwenningsverschijnselen als je stopt met drinken
-
angsten en depressies
-
boos worden wanneer over je drinkgedrag begint
Een oplossing voor je alcoholprobleem
Denk jij dat een naaste met een alcoholprobleem kampt? Of is alcohol voor jouzelf een probleem hebt en wil je dat graag oplossen? Neem dan contact met ons op via 040 303 2626.
Basisverzekering dekt de kosten
De kosten voor onze behandelingen worden vergoed door jouw ziektenkostenverzekering. Dat komt doordat wij door de overheid erkend zijn als professionele GGZ-instelling. Wel kan het zijn dat je eigen risico in rekening wordt gebracht door je zorgverzekeraar.
Geen eigen bijdrage
Een verslaving heeft vaak al flinke gevolgen voor je financiële situatie; door geen eigen bijdrage te vragen, kunnen we met onze persoonlijke en gespecialiseerde zorg iedereen bereiken die daar behoefte aan heeft. Heb je toch nog vragen over de vergoeding of kosten? Neem contact met ons op. Dan kijken we er samen naar.
Detox
Soms is het verstandig om eerst een detox-programma te doorlopen voordat je stopt met drinken. In een aantal gevallen is het zelfs noodzakelijk. Tijdens zo’n detoxificatie bouw je jouw alcoholinname af onder medische begeleiding.
Advies hierover is persoonlijk
Het is niet mogelijk om hierover een algemene uitspraak te doen, zonder dat we jouw achtergrond kennen. Daarom nodigen we je uit om contact met ons op te nemen als je wilt weten wat in jouw situatie raadzaam is. Bel ons op 040-3032626
Veelgestelde vragen over crystal meth-verslaving
Toenemend aantal gebruikers
Deze synthethische drug is vooral populair in de Verenigde Staten, delen van Azië en Oost-Europa. In Nederland gaat het om een relatief kleine groep. Tegelijkertijd is er een toename in gebruik gesignaleerd.
Groeiend aantal meth-labs is een aanwijzing
Een van de aanwijzingen is het stijgende aantal meth-labs dat jaarlijks wordt ontmanteld. Het overgrote deel van de productie is waarschijnlijk bestemd voor de export, maar een bepaalde hoeveelheid belandt op de Nederlandse markt.
Hulp nodig?
Het kan dus dat je zelf al eens in aanraking geweest met crystal meth. Loop jij daardoor met vragen rond die je aan niemand kwijt kunt? Bel ons dan op 040 303 2626.
Groot risico op verslaving
Door een aantal factoren staat deze drug om zijn hoge verslavingspotentieel:
-
Je hebt al snel meer nodig om hetzelfde te voelen
-
De katers nadien zijn heftig en duren een aantal dagen
-
Deze worden gevolgd door sterke craving, een groot verlangen naar het middel
-
Je ontwikkelt al snel afkickverschijnselen wanneer je stopt met gebruiken
Als jij hierdoor problemen ervaart of het lukt je niet om zomaar te stoppen, neem dan contact met ons op. Wij kunnen je helpen om die vicieuze cirkel te doorbreken.
Je zorgen uiten kan lastig zijn
Wij zijn er ook voor jou wanneer je niet zelf gebruikt, maar een dierbare uit je omgeving ziet worstelen met een verslaving. Wij weten uit ervaring dat het lastig kan zijn om het gesprek over drugsgebruik aan te gaan. Iemand kan ontkennen of het gebruik goedpraten. Of iemand wordt boos, waardoor het gesprek in ruzie eindigt.
Grote impact
Daarnaast kan een verslaving een grote impact hebben op de rest van het gezin. Het kan dan helpen om professionele hulp in te schakelen. Wij kunnen niet alleen jouw naaste helpen met zijn of haar verslaving. We kunnen ook jou de handvatten bieden om met die verslaving om te gaan zonder dat je daar zelf aan ten onder gaat. Neem daarom vandaag nog contact op met CACN.
Korte wachttijden
Er is moed nodig om die eerste stap te zetten en te erkennen dat je een probleem hebt met je meth-gebruik. Wij proberen onze wachtlijsten daarom zo kort mogelijk te houden. Check snel onze actuele wachttijden of neem contact met ons op zodat we kunnen kijken wat de mogelijkheden zijn.
Veelgestelde vragen over de meest verslavende drugs
Verschillende factoren
Er zijn verschillende factoren die drugs verslavend maken. Heb jij vragen over bepaalde drugs of vind je het moeilijk om je gebruik in de hand te houden? Neem dan contact met ons op.
De eigenschappen van het middel:
-
craving – de enorme zin in een bepaalde drug
-
tolerantie – je lichaam heeft steeds meer nodig om hetzelfde te voelen
- hoeveelheid vrijkomende dopamine – hoe fijn voel jij je door de drug
- ontwenningsverschijnselen – hoe beroerder jij je voelt nadat je stopt, hoe eerder je geneigd bent weer te beginnen
De manier waarop het middel toegediend wordt, in volgorde van verslavingspotentieel:
-
roken
-
spuiten
-
snuiven
-
eten of slikken
De mate van gebruik:
- hoe vaker en meer je gebruikt, hoe groter de kans op verslaving
Afhankelijk van een aantal zaken
Dat is afhankelijk van een aantal factoren. Het middel, maar ook hoe lang en vaak je dit gebruikt, spelen daarin een rol. De heftigheid van de ontwenningsverschijnselen spelen daarin een rol. Daarnaast is het in sommige situaties niet verstandig om zonder medische begeleiding van de ene op de andere dag te stoppen.
Persoonlijk advies
Het is echter lastig om daarover een uitspraak te doen zonder dat we je achtergrond kennen. Neem daarom altijd contact met ons op, zodat we samen kunnen bespreken wat voor jou de beste start biedt.
Altijd afgestemd op jouw persoon
Ons programma is gebaseerd op jouw zorgbehoeften. Om daarachter te komen, gaan we graag eerst een intakegesprek met je aan. We willen graag meer inzicht krijgen in jouw achtergrond en verhaal. Dat geeft ons waardevolle informatie om de behandeling zo goed mogelijk aan te sluiten op datgene wat jij persoonlijk nodig hebt op weg naar een duurzaam herstel.
We begeleiden je naar een passende plek
Samen komen we tot een persoonlijk advies
Ons team heeft een brede ervaring op het gebied van verslaving. Ook wanneer je meerdere middelen door elkaar gebruikt, kun je ons bellen en om advies of hulp vragen. Samen bekijken we dan hoe we jou het beste kunnen helpen.
Veelgestelde vragen over verslaving aan synthetische drugs
Je lijf maakt geen onderscheid
Of een middel nou in een laboratorium is geproduceerd of gemaakt is uit stoffen die in de natuur voorkomen: voor je lichaam maakt dat geen verschil. Natuurlijk of synthetisch: de drugs werken op het beloningssysteem in je hersenen. Daardoor ben je geneigd om opnieuw te gebruiken.
De risico’s zijn altijd aanwezig
Daarnaast bouwt je lichaam in meer of mindere mate tolerantie op, waardoor je steeds meer nodig hebt voor hetzelfde effect. Het risico van verslaving en alle risico’s die je daarmee loopt, is altijd aanwezig. Bovendien kunnen natuurlijke drugs ook schade toebrengen aan je lichamelijke en geestelijke gezondheid.
Drugsgebruik kent altijd risico’s
Heel algemeen kun je stellen dat je met elke drug bepaalde risico’s loopt. Van bepaalde synthetische drugs is echter bekend dat ze een heel sterke craving oproepen. Dat is bijvoorbeeld het geval met 3-MMC. Daarnaast betekent amfetamine- of pepgebruik een flinke aanslag op je lichaam en energiereserves.
Reden van gebruik
Er spelen ook andere factoren mee die het risico voor jou persoonlijk groter of kleiner kunnen maken. Gebruik je bijvoorbeeld af en toe op een feestje of omdat je niet aan bepaalde dingen wilt denken? Gebruik je omdat je niet goed met de stress van je werk om kunt gaan of heb je geen werk en wil je de uitzichtloosheid even kwijt.
Vraag CACN om hulp
Wanneer jij je zorgen maakt, neem dan contact op met ons, zodat we je vragen samen kunnen doornemen.
Lastig gespreksonderwerp
Wanneer een partner, vriend of familielid drugs gebruikt, kan dat ervoor zorgen dat je relatie met die persoon onder druk komt te staan. Het kan lastig zijn om het gesprek zelfs maar op het onderwerp te brengen. Iemand praat het gebruik goed of wordt boos als je erover begint.
Hulp voor jou als naast
Verslaving heeft een flinke impact op zowel de persoon die gebruikt als zijn of haar omgeving. Wanneer je een ander ziet afglijden, werken goedbedoelde adviezen soms averechts. Als je niet goed weet hoe je met het gebruik van de ander kunt omgaan, neem dan contact met ons op. Samen kunnen we bekijken wat de mogelijkheden zijn.
Brede ervaring
We hebben een brede ervaring die we graag inzetten om jou op weg te helpen naar een leven zonder verslaving. Dat loopt van speed tot verschillende soorten designerdrugs als 3 MMC.
Persoonlijke benadering
Neem contact met ons op, zodat we samen kunnen bespreken wat we kunnen doen en hoe we onze behandelingen op jouw persoonlijke omstandigheden kunnen aansluiten.
Veelgestelde vragen over afkickkliniek
Begeleiding van ervaren zorgprofessionals
Tijdens je behandeling word je begeleid door onze medisch specialisten die zich hebben toegelegd op verslavingsproblematiek. Zij worden hierin ondersteund door ervaringsdeskundigen die weten wat jij doormaakt.
Steun en verbondenheid van je medecliënten
Een aantal onderdelen doorloop je samen met je medecliënten. De steun en herkenning die je vindt bij elkaar kunnen je helpen bij het behalen van jouw persoonlijke doelen.
Persoonlijk behandelprogramma
Onze medisch specialisten halen waardevolle informatie uit het intakegesprek met jou. Daarmee stemmen ze de behandeling af op wat jij persoonlijk nodig hebt. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld onderliggende problemen hebt die van invloed zijn op je verslaving. Ook kunnen we dan vaststellen of een detoxprogramma voor jou verstandig is.
Vergoed vanuit de basiszorg
De behandelingskosten worden volledig vergoed vanuit je basisverzekering. Het kan wel zo zijn dat je zorgverzekeraar het eigen risico in rekening brengt. CACN vraagt daarnaast geen eigen bijdrage. Op die manier ligt onze zorg voor iedereen binnen bereik en kunnen wij zoveel mogelijk mensen helpen naar een leven zonder verslaving.
Wij zorgen dat je altijd een passende behandeling krijgt
CACN Verslavingszorg heeft alle nodige faciliteiten en kennis om jou een zogenaamde dagbehandeling te bieden. Het kan echter blijken dat een intensievere begeleiding beter bij jouw situatie past. We kunnen je dan doorverwijzen naar onze ketenpartner Connection SGGZ.
Snel samen aan de slag
Toegeven dat je een probleem hebt met gebruik of gedrag vraagt moed. Dan is het niet fijn wanneer je vervolgens lang moet wachten voor je terecht kunt in onze verslavingskliniek. Daarom doen we er alles voor om onze wachtlijsten kort te houden. Check onze actuele wachttijden of neem contact met ons op.
Veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen over lachgasverslaving
Geurloos gas
Lachgas bevat de werkzame stof distikstofmonoxide (N2O). Artsen in het ziekenhuis gebruiken het als narcosemiddel. Daarnaast zit het als drijfgas in de patronen die je gebruikt in slagroomspuiten.
Populaire uitgaansdrug
Lachgas is populair door de korte roes die je een licht, blij en ontspannen gevoel geeft. Jongeren gebruiken het meestal in het uitgaanscircuit, vaak in combinatie met alcohol of cannabis. Dat doen ze door het lachgas vanuit een lachgaspatroon in een ballon te spuiten en dat vervolgens in te ademen.
Risico op een verslaving
Lachgas kan craving veroorzaken. Dat betekent dat je het steeds meer en vaker wilt gebruiken. Combineer je dit verlangen met de huidige populariteit van de drug, dan is de toename van het aantal lachgasverslaafden goed te verklaren.
Hulp nodig?
Merk je dat je steeds vaker lachgas gebruikt? Deel je zorgen dan met onze professionals en ervaringsdeskundigen. Bel naar 040-3032626 of neem hier contact op.
Niet meer zonder kunnen
We spreken van een lachgasverslaving als je niet meer gebruikt omdat je dat zelf wilt, maar omdat het moet. Ondanks de problemen die het gebruik veroorzaakt, lukt het je niet om te stoppen.
Heb je vragen?
Maak jij je zorgen over jouw lachgasgebruik? Bel onze professionals op 040-3032626. Ze beantwoorden je vragen graag.
Inmiddels verboden
Sinds 1 januari 2023 staat lachgas op lijst 2 van de Opiumwet. Dit houdt in dat de verkoop, het bezit en de productie van lachgas voor recreatief gebruik verboden is.
Risico op bewustzijnsverlies
Lachgas lijkt onschuldig, maar de bijwerkingen liegen er niet om. Zeker bij gebruik in combinatie met alcohol of cannabis. Dan kun je tijdens het gebruik buiten bewustzijn raken. Je loopt dan het risico op zuurstoftekort, waardoor lachgas hersenschade kan veroorzaken.
Veel mogelijke bijwerkingen
Andere bijwerkingen bij veel en regelmatig gebruik zijn: angst, pijn, bloedarmoede, concentratieproblemen, depressie, onvruchtbaarheid, impotentie, vitamine B12-tekort, ruggenmergschade en het verlies van gevoel in je armen en benen.
Vraag om hulp
Ervaar je de vervelende gevolgen van lachgas op lichamelijk en geestelijk gebied? Wacht dan niet te lang en laat CACN je helpen. Neem contact met ons op voor een intakegesprek.