We drinken allemaal weleens te veel, maar wanneer ben je nou een alcoholist?

Geen drug zo maatschappelijk geaccepteerd als alcohol: in 2020 heeft ruim driekwart van de Nederlandse bevolking wel een alcoholisch drankje gedronken in de 12 maanden daarvoor. Bijna de helft van alle Nederlanders drinkt helemaal niet of minder dan 1 glas per dag. Daar staat een kleine groep risicodrinkers tegenover. Maar hoeveel drank gaat er doorheen bij een zware drinker? En wanneer ben je een alcoholist?

Voor de meesten is alcohol geen probleem

... toch gaat het soms goed mis

Je drinkt omdat het lekker is, om even de dagelijkse druk los te laten of omdat het een sociaal smeermiddel is; je voelt je zelfverzekerder en je praat gemakkelijker. En in veruit de meeste gevallen gaat dat goed. Toch is er ook een groep overmatige tot zware drinkers die samen goed zijn voor bijna 15% van alle Nederlanders.

Ben jij een zware drinker?

Dit zijn de richtlijnen

De Gezondheidsraad adviseert met de richtlijn alcoholgebruik om niet of niet meer dan één glas per dag te drinken. Drink je als vrouw wekelijks 14 glazen alcohol en als man 21 glazen, dan is er sprake van overmatig drinkgedrag. En drink je als vrouw wekelijks minimaal 1 keer 4 glazen op een dag en als man 6 glazen, dan val je in de categorie zware drinker. 

(bron: factsheet Trimbos 2018)

 

Heb jij vragen over verslaving?

Je kunt bij ons ook terecht als je twijfelt of hulp in jouw geval wel nodig is. 
Stuur een bericht 040 303 2626

De hoeveelheid die je drinkt, is alleen een signaal

Wanneer spreek je van verslaving aan alcohol?
 
De bovenstaande hoeveelheden geven je vaak al een idee over je eigen situatie. Daar zit wel een kanttekening aan. Het wil namelijk niet zeggen dat je ook per definitie een afhankelijk geworden bent wanneer je deze hoeveelheden consumeert. Andersom kun je een alcoholverslaving hebben ontwikkeld terwijl je toch minder drinkt dan hierboven omschreven. Wanneer ben je dan een alcoholist?

Als je niet meer zonder drank kunt

De signalen van verslaving

Typerend voor alcoholisme is dat je lichamelijke en psychische afkickverschijnselen krijgt als je niet drinkt. Met andere woorden: je kunt niet meer zonder. Als drank je leven beheerst en de gedachte erin is geslopen dat je zonder niet meer goed functioneert, dan kan het zijn dat je verslaafd bent geraakt aan alcohol. Een van de kenmerken is dat er controleverlies optreedt: je neemt je elke keer voor om te minderen of te stoppen, maar keer op keer breek je de afspraken die je met jezelf hebt gemaakt.
Maar ook voordat je daadwerkelijk een alcoholverslaving hebt ontwikkeld, kun je met je drinkgedrag al allerlei problemen je leven binnenhalen.
 

Trucjes van een alcoholist om onder de radar te blijven

Alcoholverslaving is lastig te herkennen

Ondanks dat er een aantal signalen zijn, blijft het lastig iemand met een drankprobleem te herkennen. Vaak heb je zelf als eerste in de gaten dat je gebruik uit de hand loopt. Het drinken en de katers naderhand kosten je bijvoorbeeld veel tijd. Er ontstaan door het drinken gevaarlijke situaties, je lichaam begint te protesteren, de ruzies met je partner stapelen zich op en toch kun je de drank niet laten staan. 

Je omgeving heeft vaak pas laat door dat het niet goed gaat, terwijl jij allang verslaafd bent. Er zijn namelijk allerlei trucjes om te voorkomen dat je als een verslaafde aan alcohol wordt gezien. Lege flessen verbergen, feestjes verzinnen zodat je een excuus hebt voor die vreselijke kater, je drank nooit in dezelfde winkel kopen; als je een alcoholprobleem voor de buitenwereld wilt verbergen, vind je daar wel allerlei manieren voor.

Wil jij de controle op je leven weer terug?

Je staat er niet alleen voor. Wij helpen jou!
Neem contact op 040 303 2626

Ben jij een functionerend alcoholist?

Een drankprobleem is soms onzichtbaar

Voor wie drankmisbruik associeert met zelfverwaarlozing of een dakloze die altijd in het park zit: er zijn genoeg mensen die hun rekeningen op tijd betalen, er verzorgd uitzien en die daarnaast zoveel drinken dat ze afhankelijk zijn geworden van de drank. Je spreekt dan van functionerende alcoholisten, omdat je op deze manier gewoon meedraait in de maatschappij terwijl je een alcoholprobleem hebt dat vaak ook nog als een geheime last op je schouders drukt.

Samen op weg naar jouw nieuwe leven

Zet vandaag nog de eerste stap

Als je je zorgen maakt om je drankgebruik of dat van iemand uit je omgeving, en het lukt niet om zelf te stoppen of te minderen, neem dan contact op met het team van CACN. Ook wanneer je verder geen uitweg meer ziet, kun je altijd bij ons je verhaal kwijt. We begrijpen dat dit ontzettend moeilijk kan zijn, omdat je daarmee erkent dat je een probleem hebt. Tegelijkertijd is het de eerste stap naar jouw herstel, waarbij wij er zijn om jou te begeleiden.

Jouw behandeling is altijd maatwerk

Zo kunnen we het programma aansluiten op jouw behoeften

Ons uitgangspunt bij het opstellen van een advies ben jij. En omdat iedereen een eigen verhaal heeft dat van invloed is op het behandeltraject, besteden we daar graag alle aandacht aan tijdens een intakegesprek. Daaruit kan bijvoorbeeld naar voren komen dat er een burnout meespeelt of je hebt een moeilijke jeugd gehad. Dat soort achterliggende oorzaken kunnen een rol spelen in de oorzaak en behandeling van je verslaving. 

Als je wilt stoppen met drinken, dan kan het soms verstandiger zijn om je inname af te bouwen. Ook dat bespreken we samen. Als jij klaar bent voor een nieuw leven zonder verslaving, dan helpen wij je op weg daar naartoe.

Direct een intakegesprek plannen?

Of wil je gewoon eens met een van onze zorgprofessionals spreken? 
Plan een intake 040 303 2626

Hoe kunnen wij je helpen?

is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.

Veelgestelde vragen over 'Ben ik een alcoholist?'


De signalen

Veel drinken zegt niet altijd dat je ook een alcoholverslaving hebt. De volgende signalen zijn wel typerend voor alcoholisme:

 
 • Je denkt de hele dag door aan alcohol

 • Zonder alcohol kom je je dag niet goed door

 • Als je stopt, krijg je last van ontwenningsverschijnselen
   

Neem contact op met ons team

Zijn bovenstaande punten herkenbaar voor je? Wacht dan niet langer en neem contact met ons op. 


Als je een tijdlang veel alcohol drinkt, kun je afkickverschijnselen krijgen als je daarmee stopt. Dat komt doordat je lichaam die hoeveelheid gewend is en erop rekent. Krijgt het geen alcohol, dan zal het protesteren. Zie je daar tegenop? Bel ons op 040-3032626. Wij kunnen je ondersteuning bieden als jij dat nodig hebt. 

 

Lichte ontwenningsverschijnselen:

 • veel zweten
 • niet goed meer slapen

 • problemen met je maag en darmen

 • misselijkheid

 • een onrustig gevoel

 

Zware ontwenningsverschijnselen

 • angsten en paniekaanvallen 

 • een epileptische aanval of insult

 • delirium tremens 


Dat is afhankelijk van meerdere factoren, zoals hoeveel je drinkt en hoe lang al.
Neem daarom contact met ons op, zodat we samen kunnen bespreken wat het beste bij jouw situatie past. We hebben een detox-programma waarbij je we je kunnen begeleiden op een medisch verantwoorde manier. Of dit verstandig is in jouw geval, kunnen we tijdens een intake bespreken.

Als jij ons belt op 040-3032626 of je gegevens achterlaat, kun je gemiddeld al binnen een week terecht voor een intakegesprek. Als blijkt dat een ambulante behandeling bij je past, kunnen we vaak na nog een week later samen van start. Wij weten hoe lastig het is om die eerste stap te zetten en hulp te vragen. Dat is ook de reden dat we onze wachttijden zo kort mogelijk willen houden.

Wij zijn er ook voor jou als naaste van een verslaafde

De verslaving van je ouder, partner, beste vriend of andere naaste heeft vaak ook flinke invloed op jouw leven. Niet in de laatste plaats omdat je iemand ziet afglijden, terwijl je niet meer goed tot de ander kunt doordringen. CACN is er ook voor jou.


Wat kunnen we voor jou betekenen?

We bieden ondersteuning hoe je met de verslaving van een dierbare kunt omgaan. Daarnaast kunnen we hem of haar uiteraard ook op weg helpen naar een leven zonder verslaving. Neem contact met ons op en laat ons weten waar je mee zit.