Weet jij wat wiet doet met je hersenen?

Man staat tegenover gigantisch brein en vraagt zich af wat wiet met zijn hersenen doet.

Wat doet wiet met je hersenen? Het antwoord loopt nogal uiteen, van het gevoel dat je stoned bent tot halverwege de zin vergeten waar je het over had. En ook een vreetkick begint in je brein. Toch zijn er aanwijzingen dat hersenschade ook onomkeerbaar kan zijn. En hoe zit het met verslaving? Die begint tenslotte ook in je hersenen. Bij CACN zitten we klaar om deze vragen te beantwoorden. Daarnaast kunnen we jou op verschillende manieren begeleiden naar een leven zonder drugs.
 

Positieve en negatieve werking op je hersenen

Wiet beïnvloedt een aantal hersenfuncties. Nauwkeuriger gezegd: de THC, het werkzame ingrediënt in wiet, veroorzaakt die effecten. Een van de uitwerkingen is dat jij in een ontspannen roes raakt. Maar wiet heeft ook een negatieve invloed op je brein, zoals problemen met je kortetermijngeheugen, coördinatie en concentratievermogen. Heb jij weleens last van deze bijwerkingen en wil je daarover praten? Bel ons dan op 040-303 2626

Hoe werkt wiet in je hersenen

Onderzoekers hebben vastgesteld dat je hersenen zijn uitgerust met een zogenaamd endocannabinoïdesysteem. Het bestaat uit zogenaamde CB-receptoren en stofjes die je lichaam zelf aanmaakt, zoals anandamide. Krijg je door een gebeurtenis stress of word je angstig, dan treedt dit systeem in werking. Het zorgt ervoor dat die negatieve gevoelens ook weer afnemen; anders zou jij in onbalans raken.

Jouw natuurlijke antistress-systeem

Stel, je krijgt ruzie en je schiet hierdoor in de stress. Er komt dan anandamide vrij in je hersenen. Dit stofje hecht zich aan de CB-receptoren in je hersenen. Hierdoor krijgen die een signaal. Het gevolg is dat je endocannabinoïdesysteem weer in balans raakt en je stressniveau zakt. Dit voorkomt op een natuurlijke manier dat je brein overbelast raakt.

Hoe THC in je hersenen werkt

THC in cannabis imiteert de werking van anandamide, maar dan sterker. Als je blowt, hecht de THC zich ook aan de CB-receptoren. Hierdoor worden je hersenen minder gestimuleerd. Dat zorgt ervoor dat jij je stoned voelt.

Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Geen eigen bijdrage
  • Geen lange wachtlijsten
  • Thuis blijven wonen
  • Gewoon blijven werken
  • Behandeling op maat
  • Oog voor onderliggende problematiek
  • Focus op duurzaam herstel

Meer informatie over cannabis

Je kortetermijngeheugen verslechtert

Maar THC bindt zich ook aan delen in je brein die bijvoorbeeld je concentratievermogen, kortetermijngeheugen en coördinatie regelen. Weleens meegemaakt dat je tijdens het blowen plotseling niet meer wist waar het gesprek over ging? Dat komt doordat je kortetermijngeheugen zich in een hersengebied bevindt met veel CB-receptoren.

Blowen en een vreetkick

Ook een vreetkick heeft te maken met de werking van wiet op je hersenen. Normaal komt er namelijk anandamide vrij als je lichaam een tekort aan voedsel krijgt. Je hersenen geven dan een signaal af aan het hongercentrum in je hersenen, waardoor je gaat eten. Als je blowt, doet THC hetzelfde, alleen heeft dit niets te maken met een daadwerkelijk tekort aan eten in je lijf. Het kan dus best zijn dat je net van tafel komt en tijdens het blowen toch enorme zin krijgt om te snacken.

Effecten van wiet op je hersenen:

  • stoned gevoel
  • lachkick
  • moeite met concentreren
  • verslechtering kortetermijngeheugen 
  • vreetkick
  • verlies van arm- en beenspierbeheersing
  • verminderde oog-handcoördinatie
  • nieuwe informatie niet goed opnemen
  • depressie door blowen
  • je raakt in een psychose (bij gevoeligheid)

Kun je hersenschade oplopen door te blowen?

De verslechterde hersenfuncties herstellen zich over het algemeen als je weer nuchter bent. Heb je veel en vaak geblowd, dan kan dit proces langer duren. Ben je op jonge leeftijd begonnen met blowen? Dan kan het zijn dat je wel onomkeerbare hersenschade hebt opgelopen. 

Je hersenen zijn namelijk tot je 25e jaar nog volop in ontwikkeling. Als je tot die tijd veel wiet gebruikt, is het mogelijk dat bepaalde verbindingen hierdoor minder gebruikt worden en daardoor voorgoed verdwijnen. Andere worden juist weer intensief gebruikt en worden daardoor onbedoeld sterker. 

Maak jij je zorgen over de gevolgen van het blowen? Of merk je dat je moeite hebt om het blowen te laten terwijl je dat wel zou willen? Bel ons op en maak je zorgen bespreekbaar 040-303 2626.

Wanneer je steeds meer tijd kwijt bent met blowen

Door te blowen stimuleer je indirect het beloningscentrum van je brein. Doordat er dopamine vrijkomt, voel jij je fijn. Juist dat positieve effect kan ervoor zorgen dat je een gebruikspatroon ontwikkelt. Je gaat bijvoorbeeld blowen om je goed te voelen of je  problemen te ontvluchten. Blowen kan dan een steeds groter deel van je leven worden.

Term softdrugs zegt weinig over verslavingsfactor en gevolgen

Cannabis is volgens de wet een softdrug, maar volgens het Trimbos-instituut toont onderzoek aan dat 1 op de 3 frequente cannabisgebruikers afhankelijk raakt. Gezien verslaving een hersenziekte is, willen we ook het risico hierop benoemen als het gaat om wat wiet met je hersenendoet.

Een cannabisverslaving kan net zo ingrijpend en hardnekkig zijn, met ernstige gevolgen voor jouw leven, ook al wordt wiet wettelijk aangeduid als softdrug. Is er door jouw wietgebruik steeds minder ruimte voor je naasten en belangrijke zaken? Neem dan contact met ons op.

Wil je over je gebruik praten?

De eerste stap richting jouw herstel

De stap zetten en ons om hulp vragen kan moeilijk zijn. Schaamte, frustratie, angst of eenzaamheid kunnen je tegenhouden. Of je vind het allemaal wel meevallen, terwijl je diep van binnen voelt dat het zo niet langer kan. Maar als jij de moed vindt om ons te bellen, dan kan dat is dat wel de eerste stap naar een leven waarin jij weer bepaalt, niet de verslaving. Neem daarom vandaag nog contact met ons op. Dat mag ook wanneer het niet om naasten gaat die met hun gebruik worstelen. Verslaving is namelijk het ingrijpendste dat wiet met je hersenen doet.

Hulp nodig? Vul je contactgegevens in.

Veelgestelde vragen over wat wiet met je hersenen doet

Is blowen slecht voor je hersenen?
Kunnen je hersenen nog herstellen van de negatieve gevolgen van blowen?
Hoe snel herstellen je hersenen zich van de gevolgen van wiet?
Wat als ik het moeilijk vind om te stoppen met blowen?