Wil jij hulp bij verslaving aan designerdrugs?

Designerdrugs | Wanhopig persoon

Dat een middel legaal verkrijgbaar is, wil niet zeggen dat je geen risico’s loopt als je ze inneemt. Bij designerdrugs kan het jaren duren voordat de negatieve gevolgen duidelijk worden. Vaak doen die niet onder voor ‘traditionele’ drugs. Zo bestaat de kans dat je verslaafd raakt.

Wat zijn designerdrugs

Met designerdrugs wordt er een categorie synthetische drugs bedoeld die qua effect lijken op ‘klassieke’ verboden middelen zoals cannabis en speed. Vaak duiken ze op in het uitgaanscircuit als partydrug. Ze worden ook wel research chemicals genoemd. Andere namen die je tegenkomt, zijn NPS (nieuwe psychoactieve stoffen) en legal highs. 

In eerste instantie zijn designerdrugs vaak gewoon legaal verkrijgbaar. Daardoor wekken ze misschien de schijn dat je ze veilig kunt gebruiken. Door op de verpakking aan te geven dat de inhoud niet geschikt is voor menselijke consumptie, omzeilen de producenten de strenge regels van de Warenwet, waar deze middelen dan nog onder vallen.

Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Geen eigen bijdrage
  • Geen lange wachtlijsten
  • Thuis blijven wonen
  • Gewoon blijven werken
  • Behandeling op maat
  • Oog voor onderliggende problematiek
  • Focus op duurzaam herstel

Van legaal naar Opiumwet

Wanneer het aantal incidenten met research chemicals toeneemt, grijpt de overheid in. Het middel wordt dan in de Opiumwet opgenomen. Producenten achter designerdrugs kunnen als tegenreactie een wijziging aanbrengen in de chemische structuur van het inmiddels verboden middel. Daardoor kun jij de nieuwe variant weer gewoon legaal aanschaffen. Een voorbeeld hiervan is 3-MMC, de opvolger van 4-MMC in.

Heb jij vragen over je gebruik?

Ons team van zorgprofessionals staat klaar om je onbevooroordeeld advies te geven
Neem contact op 040 303 2626

Je bent je eigen proefkonijn

Wat designerdrugs met je lichaam en geest doen, is afhankelijk van het type. Er bestaat inmiddels qua designerdrugs een lange lijst met middelen die oppeppend, verdovend of hallucinerend zijn of verschillende effecten combineren. 

Vaak is er nog maar weinig onderzoek gedaan, waardoor de risico’s op zowel korte als lange termijn niet bekend zijn. Daardoor ben je, meer nog dan bij drugs die al langer in omloop zijn, je eigen proefkonijn. Afhankelijk van het type, kun je verschillende negatieve effecten ervaren.

Risico's van designerdrugs

  • hevige hoofdpijn 
  • mentale problemen – denk aan depressiviteit en paniekaanvallen
  • oplopende lichaamstemperatuur – gevaar van oververhitting
  • ontzettende dorst – risico op wat watervergiftiging 
  • hoge bloeddruk – risico op hersenbloeding of hartproblemen
  • dodelijke overdosis – er is nog weinig bekend over dosering

We weten vaak nog niet veel van research chemicals

Ook wanneer research chemicals nog legaal zijn, kunnen ze gevaarlijke bijwerkingen hebben. Soms blijkt pas veel later dat de risico’s net zo groot en soms zelfs groter zijn dan van de bekende drugs. Een voorbeeld is 4-FA / 4-FMP, wat qua werking op speed lijkt. Pas gaandeweg werd bekend dat je bij gebruik ervan last kunt krijgen van ernstige hoofdpijn. Inmiddels zijn er ook gevallen bekend van gebruikers die aan een hersenbloeding zijn overleden. Dat iets legaal is, wil daarom niet altijd zeggen dat het onschuldig is.

Ben je op zoek naar een nieuwe start?

Samen werken we aan een leven dat weer van jou is
Stuur een bericht 040 303 2626

Nieuwe designerdrugs, een oneindige lijst

Jaarlijks komen er nieuwe designerdrugs bij. We hebben de bekendste designerdrugs in de onderstaande lijst gezet:

  • 4-MMC (​​mephedrone) - 3-MMC
  • 2C-I
  • 4-FA / 4-FMP
  • (Benzo Fury (6-APB))
  • 1P-LSD
  • 2C-B
  • DOC/DOx (minder bekend)
  • 2-MMC (minder bekend)
  • 3-CMC (minder bekend)
  • Methylon (Xplosion)
  • Methoxetamine (MXE)
  • BZP, benzylpiperazine

Kun je verslaafd raken aan designerdrugs?

Ook bij de meeste designerdrugs bouw je tolerantie op. Je hebt dan steeds meer nodig om hetzelfde effect te voelen. Daarnaast kun je last krijgen van craving, een enorm sterke hunkering om weer te gebruiken. 3-MMC staat daar bijvoorbeeld om bekend.
Het betekent dus ook dat je het risico loopt op verslaving, terwijl jij je daar helemaal niet van bewust bent.

Merk je aan jezelf dat je bijvoorbeeld boos wordt of ontkent wanneer iemand je op je gebruik aanspreekt? Of ben je steeds meer bezig met de volgende keer dat je weer kunt gebruiken? Dan kan dat betekenen dat verslaafd bent geraakt aan designerdrugs.

Meer weten over een intakegesprek?

Wij staan klaar om je op te vangen
Plan een intake 040 303 2626

Wij bieden hulp bij verslaving aan designerdrugs

Wanneer je merkt dat je het moeilijk vindt om te stoppen met designerdrugs, weet dan dat je dat niet alleen hoeft te doen. Als je contact met ons zoekt, kunnen wij je helpen. Dat vraagt moed, omdat je daarmee erkent dat je een probleem hebt. Weet dan dat het ook een enorme opluchting kan zijn je verhaal te delen. Wij oordelen niet, maar bekijken samen met jou hoe we jou kunnen begeleiden naar een leven dat vrij is van verslaving.

Als jij je aanmeldt bij ons, plannen we zo snel mogelijk een intakegesprek waarin we je graag goed willen leren kennen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er onderliggende problemen meespelen. We kunnen daarmee een behandeling goed aan te laten sluiten op jouw persoonlijke omstandigheden. Daar sta je zeker niet alleen voor!

Hoe kunnen wij je helpen?

is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
Op de verwerking van persoonsgegevens is ons Privacy Statement van toepassing.

Veelgestelde vragen over designerdrugsverslaving


Dat ligt aan het middel 
Op het moment dat designerdrugs ontworpen worden voor recreatief gebruik, zijn ze meestal nog niet verboden. Neemt het aantal incidenten toe, dan kan de overheid in de Opiumwet opnemen. Daarna is de stof verboden. 

Legaal betekent niet dat een stof veilig is
Het is belangrijk dat jij jezelf bewust bent dat legaal niet hetzelfde is als veilig voor gebruik. Er is vaak maar weinig bekend over de effecten en gevolgen voor je gezondheid. Meer nog dan bij andere drugs experimenteer je daarom met je eigen lichaam.


In eerste instantie vaak niet verboden
Op het moment dat designerdrugs op de markt komen, zijn ze nog niet beoordeeld als illegaal. Er zijn vaak ook geen tot weinig onderzoeksresultaten voorhanden. Pas wanneer een steeds grotere groep gebruikers bepaalde bijwerkingen meldt, wordt duidelijk wat het middel precies doet. 

Verbod op middelen
Het kan soms jaren duren voordat duidelijk is dat gebruik gerelateerd kan worden aan bepaalde klachten. Tegen die tijd kan de overheid besluiten om het middel te verbieden, maar daar is dan vaak wel een reeks incidenten aan vooraf gegaan.

Legaal staat dus niet gelijk aan veilig.


Jongeren en jongvolwassenen
Designerdrugs zijn een populaire partydrug onder met name jongeren en jongvolwassenen. Een verklaring is dat deze drugs vaak relatief goedkoop zijn. Daarnaast zijn de drugs vaak gemakkelijk verkrijgbaar via webshops of smartshops. 

Chemseks
Er is echter ook een groep oudere gebruikers. Een aantal middelen, zoals 3-MMC, werken libido verhogend. Daardoor worden ze ook wel op chemseksfeesten waar mensen onder invloed van deze drugs seks hebben met elkaar.


Snel van start
Hulp vragen betekent dat je erkent dat je een probleem hebt. Dat kost moed. Heb je die stap gezet, dan wil je vaak snel van start. Daarom doen we er alles aan om onze wachtlijsten kort te houden. Check onze actuele wachttijden om te zien hoe snel je terecht kunt. 

Intakegesprek
Tijdens het intakegesprek luisteren we naar jouw verhaal. Hier halen we waardevolle informatie uit waarmee we jouw behandeling zo goed mogelijk kunnen laten aansluiten op jouw situatie. Aan het einde ervan ga je naar huis met een persoonlijk behandeladvies. Jij beslist vanzelfsprekend wat je hiermee doet. 

De behandeling
Als ons programma goed aansluit op jouw behoeften, gaan we samen van start. Binnen gemiddeld 12 weken bieden we je de handvatten die je nodig hebt voor een duurzaam herstel.


Laat ons weten waar jij mee zit
Dat kan zeker. We staan voor jou klaar, of je nu hulp zoekt voor een designerdrugsverslaving of alleen wat vragen hebt over je gebruik.
Je mag ons ook altijd bellen op 040-3032626 als jij je zorgen maakt over een naaste die gebruikt