Alcoholabusus

Alcoholabusus | Depressieve vrouw

Alcohol werkt in kleine hoeveelheden ontspannend. Drink je echter zoveel dat je er allerlei problemen door krijgt? Dan kan er sprake zijn van alcoholabusus, wat dezelfde betekenis heeft als alcoholmisbruik. Wanneer je hier niets aan doet, kan je situatie verergeren en uitmonden in een verslaving. Maak jij je zorgen over jouw drinkgedrag of dat van een naaste? Laat het ons weten, zodat we samen naar een oplossing kunnen zoeken die goed aansluit op jouw persoonlijke situatie.
 

Alcoholabusus – betekenis en gevolgen

Drank als slaapmutsje, een manier om iets te vieren, het weekend in te luiden, als vast onderdeel bij feestjes… voor heel veel mensen hoort alcohol bij bepaalde momenten. Toch kan het gebeuren dat je geleidelijk steeds meer gaat drinken en daardoor bepaalde problemen ondervindt. Er kan dan sprake zijn van alcoholabusus, waarvan de betekenis gelijk is aan alcoholmisbruik. Dat kan behoorlijk confronterend zijn. 

Een drankje doen is sociaal geaccepteerd, maar wanneer je de grip op je drinkgedrag verliest, komt daar vaak ook een gevoel van schaamte bij kijken. Bij CACN begrijpen we dat. Het is namelijk een van de eerste dingen die we horen als iemand zich meldt in onze afkickkliniek in Eindhoven. We doen er dan ook alles aan om jou een veilige, vertrouwde omgeving te bieden, van waaruit jij aan jouw herstel kan werken.

Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Geen eigen bijdrage
  • Geen lange wachtlijsten
  • Thuis blijven wonen
  • Gewoon blijven werken
  • Behandeling op maat
  • Oog voor onderliggende problematiek
  • Focus op duurzaam herstel

Problemen door alcoholabusus

Bij problemen kun je denken aan allerlei vlakken. Sociaal gezien verlies je bijvoorbeeld vrienden doordat je je drankgebruik soms niet meer in de hand hebt. Of je moet steeds vaker afspraken afzeggen, omdat je drinkt of aan het herstellen bent van een kater.
Drank is uiteraard niet gratis. Wanneer je er steeds meer geld aan uitgeeft, kun je in geldnood raken. En wanneer je steeds vaker te laat komt op je werk of door een kater fouten maakt en je baan verliest, dan kun je daardoor steeds dieper in de schulden raken.
Regelmatig veel drinken kan bovendien nare gevolgen hebben voor je gezondheid. 
 
Al die problemen kunnen elkaar versterken en langzaam boven je hoofd groeien.
Dat kan voor jou weer aanleiding zijn om nog meer te gaan drinken, al is het maar om alle ellende even te vergeten. Op die manier ontstaat er een neerwaartse spiraal. Het lastige is dat je lichaam in de tussentijd ook tolerantie opbouwt. Daardoor moet je steeds meer drinken om hetzelfde te voelen en de kans is reëel dat je dat ook gaat doen. En zo zijn er nog meer zaken die stoppen met alcohol zo moeilijk maken. 
 

Wil jij praten over je gebruik?

Wij gaan respectvol en vertrouwelijk om met jouw verhaal
Neem contact op 040 303 2626

Zet vandaag nog de eerste stap

Op die manier kan je situatie langzaam verergeren. En hoewel dit nog niet hetzelfde is als een alcoholverslaving, gaat alcoholabusus niet vanzelf over. Je problemen zullen zich eerder opstapelen, waardoor de kans op verslaving toeneemt. Hoe eerder je daarom hulp zoekt, hoe beter. Vind je dit lastig door bijvoorbeeld schaamte, angst of omdat je niet weet wat je kunt verwachten? Dat is niet meer dan menselijk. Als het je echter lukt om daar overheen te stappen en contact met ons opneemt, staan wij voor jou klaar. 

Die eerste stap, erkennen dat je een probleem hebt, is de moeilijkste stap. Misschien helpt het dan om te weten dat wij luisteren zonder te oordelen. Op die manier kunnen we je altijd een advies geven dat past bij jou. 

Hoe kunnen wij je helpen?

is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.

Veelgestelde vragen over alcoholabusus

 

Wanneer drank problemen veroorzaakt in je leven

Het is een andere term voor alcoholmisbruik. 

Drink jij zoveel dat je negatieve gevolgen van ondervindt, dan kan er sprake zijn van alcoholabusus. Denk daarbij aan problemen op sociaal, relationeel en zakelijk vlak en aan gezondheidsklachten. 

 

Van alcoholmisbruik naar verslaving

Vaak versterken deze klachten elkaar en kunnen ook weer een aanleiding zijn om te gaan drinken. Zo kan alcoholabusus leiden tot een alcoholverslaving. Maak jij je zorgen of dit bij jou aan de hand is? Neem dan contact met ons op wij luisteren naar jouw verhaal  


CACN staat klaar om jouw vragen te beantwoorden

Dat kan zeker. Ook wanneer je geen problemen hebt met drinken, maar daar toch wat vragen over hebt, staan we klaar voor je. We begrijpen dat je die niet zomaar aan iedereen stelt, wellicht omdat je niet zit te wachten op negatieve reacties. Onze medisch specialisten en ervaringsdeskundigen kijken altijd met een professionele blik en zonder waardeoordeel naar jouw situatie. In hun advies sta jij altijd centraal. Bel ons daarom gerust wanneer je vragen hebt.


Duur van het traject
Een traject bij ons duurt gemiddeld acht weken. Gedurende die periode ben je twee dagen in de week bij ons in de kliniek in Eindhoven.

Ambulante zorg voor minimale impact
Je volgt afwisselend groepstherapie en individuele sessies, waarin we veel aandacht besteden aan eventuele onderliggende problemen die bij jou spelen. Op die manier sluit de behandeling aan op jouw persoonlijke zorgbehoeften. ‘s Avonds ga je gewoon weer terug naar huis, zodat je gewone leven zoveel mogelijk door kan gaan.

Een intakegesprek geeft duidelijkheid
Ons programma is vooral geschikt wanneer je een bepaalde mate van zelfredzaamheid hebt. Een stabiele thuissituatie is daarvan een goede indicator. Tijdens een intakegesprek brengen we dat samen in kaart.