Hoe schadelijk is alcohol?

Alcoholverslaving | Wanhopige vrouw met handen voor gezicht

Anders dan drugs is alcohol sociaal geaccepteerd en daardoor zie je het overal. Een drankje op z’n tijd kan ook geen kwaad, maar wanneer is alcohol dan wel schadelijk? De hoeveelheden zijn een aanwijzing, maar zeggen niet alles. Wij geven je graag de nodige informatie, zodat je kunt bepalen hoe het met jouw drinkpatroon gesteld is.

Alcohol is in feite toxisch ofwel giftig voor je lichaamscellen. Je lever breekt die daarom zo snel mogelijk af. Bij dat afbraakproces komen ook weer giftige stoffen vrij. Hierdoor ervaar je een kater na een avondje doorzakken. De gifstoffen hopen zich daarbij op in je lijf, omdat je lever het niet meer aankan. 

Maar alcohol drinken kent meer risico’s. Grofweg kunnen die fysieke gevolgen in tweeën worden gedeeld, namelijk: wat alcohol doet met je lichaam en geest op de korte en op de lange termijn. Uiteraard geldt hiervoor dat hoe meer je drinkt, hoe groter de gevolgen zijn.

Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Geen eigen bijdrage
 • Geen lange wachtlijsten
 • Thuis blijven wonen
 • Gewoon blijven werken
 • Behandeling op maat
 • Oog voor onderliggende problematiek
 • Focus op duurzaam herstel

Wat doet alcohol met je lichaam en geest op de korte termijn:

 • vaker plassen – o.a. doordat de nieren meer afvalstoffen produceren 
 • maagdarmklachten en braken – alcohol irriteert het slijmvlies
 • lagere weerstand  –  hierdoor ben je vatbaarder voor ziekten
 • schommelende bloeddruk – grotere kans op beroerte en hart- en vaatziekten
 • kater – door uitdroging en opeenhoping van afvalstoffen 
 • black-outs – deze kunnen schade aan je geheugen en hersenen toebrengen 
 • depressief gevoel en angsten na het drinken
 • hogere hartslag en tragere ademhaling – bij extreme hoeveelheden (denk aan alcoholvergiftiging) kan dit leiden tot coma

Wat doet alcohol met je lichaam en geest op de lange termijn:

 • ontstekingen aan de maag
 • vitaminetekort B12 – aantasting zenuwstelsel, bloedarmoede
 • krimpende hersenen
 • hersenschade – moeite met concentreren en geheugenstoornissen
 • depressiviteit en psychotische aandoeningen
 • hart- en vaatziekten – onder meer door hoge bloeddruk
 • leverproblemen – vervetting, hepatitis, cirrose
 • grotere kans op kanker aan bijvoorbeeld lever, slokdarm of dikke darm
 • verhoogd risico op borstkanker, bij vrouwen
 • hersenziekten – Ziekte van Korsakov, vroegtijdige dementie
 • niet alleen een geestelijke, maar ook lichamelijke alcoholverslaving

Wil jij praten over je gebruik?

Wij gaan respectvol en vertrouwelijk om met jouw verhaal
Neem Contact Op 040 303 2626

Deel je zorgen over je alcoholgebruik

Herken jij bovenstaande gevolgen bij jezelf en maak jij je hier zorgen over? Neem dan contact op met ons team en leg hen jouw situatie voor. Dit gebeurt altijd in een veilige omgeving waarin we vertrouwelijk en met respect omgaan met jouw verhaal.

Een glaasje alcohol per dag is toch gezond?

Het is een uitspraak die je misschien weleens gehoord hebt en zoals zo vaak het geval: dat komt ergens vandaan. Het is alleen maar net hoe je het interpreteert. Zo bevat rode wijn inderdaad antioxidanten die ontstekingsremmend werken. Diezelfde stoffen zitten echter ook in verschillende groenten, fruit en anders voedingsmiddelen.

Alcohol kent bovendien ook een aantal schadelijke effecten wanneer je die in grotere hoeveelheden zou nuttigen. Denk bijvoorbeeld aan het risico op bepaalde vormen van kanker en schade aan je organen. Je kunt je afvragen of de mogelijke voordelen van alcohol opwegen tegen de risico’s. 

Maak jij je zorgen over je drankgewoonten?

Deel ze met ons en haal die last van je schouders
Stuur een bericht 040 303 2626

Wanneer is alcohol schadelijk?

Ook de Gezondheidsraad is inmiddels teruggekomen op eerder advies. Tot een aantal jaar geleden luidde die om één of hooguit twee glazen alcohol per dag te drinken. Inmiddels is die richtlijn bijgesteld: drink geen en anders maximaal één glas per dag.

Daarnaast is het voor je lichaam schadelijker wanneer je ineens een grote hoeveelheid drinkt dan wanneer je die verspreid over een aantal dagen. Drink je tijdens één gelegenheid zes glazen alcohol (voor vrouwen ligt dit aantal op vier glazen), dan spreek je van ‘binge drinken’. Je loopt dan extra risico’s op bijvoorbeeld alcoholvergiftiging en orgaanschade.

Uiteraard geldt dat hoe meer en vaker je drinkt, hoe groter de gevolgen zijn. Wil je hierover praten, maar vindt je het lastig om dat met iemand in je omgeving te doen? Bel ons dan. Wanneer je langzaam de grip op alcoholgebruik verliest, kan dan gepaard gaan met schaamte of andere emoties. Doordat we al veel mensen hebben geholpen met een verslaving, weten we waar je tegenaan loopt en begrijpen we hoe lastig dat kan zijn.

Is de schade door alcohol onherstelbaar?

Door veel en langdurig alcohol te drinken, kan er schade ontstaan in je hersenen of in andere organen. Die is niet altijd meer omkeerbaar. Denk aan de Ziekte van Korsakov of levercirrose. Het is goed om jezelf bewust te zijn van bepaalde drinkpatronen. 

Een tijdlang niet drinken of flink minderen kan al verbetering brengen. Toch is dit soms makkelijker gezegd dan gedaan. Je voelt bijvoorbeeld bepaalde druk vanuit je omgeving. Maar het kan ook zijn dat je het zelf gewoon heel lastig vindt en dat eerdere pogingen om te stoppen met drinken zijn mislukt. Bel ons dan of vul het contactformulier in, zodat we samen kunnen bekijken wat jij nodig hebt om je leven weer op de rit te krijgen. 

Tijdens een intakegesprek kunnen we bijvoorbeeld vaststellen dat er misschien bepaalde onderliggende problemen meespelen. Drinken kan dan een manier zijn om daar niet aan te hoeven denken. Tijdens jouw behandeling houden we daar dan rekening mee. Zo sluiten we ons programma aan op jou zodat jij kan werken aan jouw duurzaam herstel. 

Ben jij klaar voor een nieuwe start?

Verslaving is vaak eenzaam
Bij ons vindt je een veilige omgeving met mensen die jou begrijpen
Intakegesprek aanvragen 040 303 2626

Handvatten voor herstel

Het vraagt moed om die eerste stap te zetten en aan te geven dat je hulp nodig hebt. Door schaamte of angst vind je het misschien moeilijk om bespreekbaar te maken waar jij tegenaan loopt. Tegelijkertijd is het ook jouw vertrekpunt richting een leven waarin je vrij bent van verslaving. 

Heb je gewoon wat vragen over je alcoholgebruik? Ook dan ben je welkom in onze afkickkliniek in Eindhoven. Hoe eerder jij je zorgen deelt met ons, hoe groter de kans dat de schade door alcohol nog omkeerbaar is. Neem daarom contact met ons op. Wij staan voor je klaar.

Hoe kunnen wij je helpen?

is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.

Veelgestelde vragen over hoe schadelijk alcohol is

 

Standaard eenheden

Doordat het de alcohol in de drank is die schade veroorzaakt aan je lichaam, maakt het in principe niet uit. Aan de hand van het alcoholpercentage zijn er standaard eenheden vastgesteld per dranksoort. Voor wijn van 12% is dit bijvoorbeeld 10 cl, voor bier van 5% 25 cl en voor sterke drank van 35% is dit 5 cl. Drink je een standaard eenheid, ongeacht de soort, dan krijg je 10 gram alcohol binnen. 


Sterke drank hoger gezondheidsrisico?

Er zijn aanwijzingen dat sterke drank het risico op bepaalde vormen van kanker vergroot. Uit onderzoek is tot nog toe echter geen belangrijk verschil aangetoond. 

Wel is het verslavingspotentieel van bier, wijn of sterke drank even groot. Is er een drankpatroon ontstaan waar je maar moeilijk uit kunt stappen en wil je dat wel? Neem dan contact met ons op, zodat we je kunnen begeleiden naar een betere kwaliteit van leven.


Nooit helemaal zonder risico
Alcohol is giftig voor je lichaamscellen. Het is niet voor niets dat je lever de drank zo snel mogelijk begint af te breken. Alcohol drinken is nooit helemaal zonder risico.


Richtlijn Gezondheidsraad

De Gezondheidsraad adviseert om liefst geen en anders hooguit een glas per dag te drinken. 

Wanneer jij meer drinkt en problemen hebt om je drinkgedrag in de hand te houden, neem dan contact met ons op. Of je nu af en toe de controle verliest of regelmatig, wanneer jij daar iets aan wilt doen, zijn wij er om je daarbij te ondersteunen.


Tot 1,5 uur per glas


Je lichaam heeft zo’n 1 tot 1,5 uur nodig om een glas alcohol af te breken. Let wel: het gaat hier om één standaard eenheid of glas. Voor elk glas tel je 1,5 extra. Mocht je nog aan het verkeer deelnemen, dan is niets drinken het allerveiligst. 


Afbraakproces kost tijd

Ook belangrijk: je kunt dit afbraakproces niet versnellen. Als je dus tot laat in de nacht hebt doorgedronken, dan kan het zijn dat de alcohol ‘s ochtends nog niet uit je lichaam is. Moet je blazen, dan ben je strafbaar als je meer dan de maximaal toegestane hoeveelheid in je bloed hebt. Slapen en ontbijten helpen daarbij niet.

Kom jij weleens in de problemen door je alcoholgebruik? Laat het ons weten, zodat we je een persoonlijk zorgadvies kunnen geven en je kunnen begeleiden naar een nieuw leven.


Zorg op maat
Als jij jezelf aanmeldt, plannen we zo snel mogelijk een intakegesprek in. Doordat we jou en je achtergrond leren kennen, kunnen we je een persoonlijk zorgadvies geven. Als blijkt dat een ons programma bij jou past, kunnen we bovendien de behandeling afstemmen op jouw specifieke behoeften. Geen mens is immers hetzelfde en daarom bieden wij altijd een behandeling op maat.

Basiszorg

Onze behandeling worden volledig vergoed vanuit het basispakket. Het is wel mogelijk dat je zorgkostenverzekeraar het eigen risico bij je in rekening brengt.


Geen eigen bijdrage

Volg je een behandeling bij CACN dan brengen we je geen eigen bijdrage in rekening. We willen op die manier onze specialistische zorg voor iedereen bereikbaar houden. Het sluit aan bij onze missie om zoveel mogelijk cliënten naar een duurzaam herstel te begeleiden.