Waarom is alcohol verslavend?

Alcoholverslaving | Mensen toasten met alcohol

Alcohol heeft een giftige werking op je lichaamscellen. Denk maar eens aan je laatste kater en dat is alleen nog maar een kortetermijneffect. Kijk je naar de gevolgen op de langere termijn, dan kun je je afvragen waarom mensen alcohol drinken. En waarom is alcohol eigenlijk zo verslavend?
 

Waarom drinken mensen alcohol?

Alcohol komt bij veel gelegenheden op tafel. Denk aan verjaardagen, een filmavondje thuis of bij een lekker etentje. Dat is niet voor niets. Van een paar glaasjes drank word je lekker ontspannen, je legt makkelijker contact met anderen en je voelt je vrolijk. Er zijn dus genoeg redenen waarom mensen alcohol drinken. Toch heeft alcohol een keerzijde, omdat je er ook afhankelijk van kunt raken. Maar wanneer gebeurt dat?

Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?

 • Vergoed door zorgverzekeraar
 • Geen eigen bijdrage
 • Geen lange wachtlijsten
 • Thuis blijven wonen
 • Gewoon blijven werken
 • Behandeling op maat
 • Oog voor onderliggende problematiek
 • Focus op duurzaam herstel

Waarom is alcohol verslavend?

Alcohol stimuleert het beloningssysteem in je hersenen. Wanneer je drinkt, wordt er van bepaalde hormonen, vooral dopamine, meer afgegeven in je brein. Dit ervaar je als dat ontspannen, rozige gevoel na een paar drankjes. Je wordt er vrolijk van en je voelt je lekker. Je geheugen slaat dit fijne gevoel op, zodat je de volgende keer weer zin krijgt in je wijntje of baco. 

Je hersenen doen dit niet voor niets; in feite is het een overlevingsmechanisme. Bij seks en eten wordt je beloningssysteem ook getriggerd en slaat je brein de fijne herinneringen net zo goed op. Het zorgt ervoor dat je hier later weer naar op zoek gaat. Met alcohol, maar ook met drugs en bepaald gedrag als gokken of gamen, werkt dit in principe hetzelfde. Maar er is nog een reden waarom alcohol zo verslavend is.

Wil jij praten over je gebruik?

Wij gaan respectvol en vertrouwelijk om met jouw verhaal
Neem Contact Op 040 303 2626

De verslavende werking van alcohol

Wanneer je over een langere periode alcohol drinkt, passen je hersenen zich aan. Hierdoor werkt je beloningssyteem steeds minder efficiënt. Dat betekent in de praktijk dat je steeds meer moet drinken om hetzelfde effect te voelen, je bouwt tolerantie op. Door die krachtige herinneringen aan dat fijne gevoel, is het risico reëel dat je ook daadwerkelijk meer en vaker gaat drinken. Dit proces kan er heel geleidelijk insluipen, waardoor je het zelf niet goed in de gaten hebt.

Drink jij regelmatig alcohol en heb je daar vragen over? Neem dan contact met ons op. Vaak zijn het zaken die je niet met iedereen kunt bespreken. Wij hebben ervaring met het behandelen van verslaving en we begrijpen daardoor als geen ander hoe belangrijk het is om je een vertrouwelijke omgeving te bieden.

Heftige afkickverschijnselen als je stopt met alcohol drinken

Ga je door met drinken, dan kan dit omslaan in een alcoholprobleem. Je raakt bijvoorbeeld in geldnood, krijgt allerlei gezondheidsklachten, je relatie gaat kapot of je verliest je baan. Alcohol kan dan de oplossing lijken voor deze problemen. Daardoor kom je in een neerwaartse spiraal terecht waar je steeds lastiger uit raakt.

Bij langdurig en frequent alcoholgebruik kun je ook afkickverschijnselen ervaren als je ineens stopt met drinken. Daar kan al sprake van zijn als je een half jaar dagelijks rond de 8 glazen drinkt. Als je drinkt om die afkickverschijnselen te voorkomen, heb je alcohol nodig om dagelijks te kunnen functioneren. In dat geval is er sprake van een alcoholverslaving: je bent de controle over je drinkgedrag volledig kwijt en kunt niet meer zonder drank. 

Een alcoholprobleem gaat niet vanzelf over. Drink jij weleens te veel en knaagt dat aan je? Bel ons en deel je zorgen. Door op tijd op zoek te gaan naar hulp, voorkom je dat de situatie verergert. Zet daarom vandaag nog de eerste stap en bel ons.

Wil je graag een nieuwe start?

Het kan lastig zijn om een ingesleten drinkpatroon in je eentje te doorbreken.
Wij begeleiden je vanaf de eerste stap.
Stel een vraag 040 303 2626

De werking van alcohol op je gezondheid

Je raakt niet van het eerste glaasje alcohol verslaafd. Dat merk je goed wanneer je teveel gedronken hebt en opstaat met een kater. Je lichaam kan de hoeveelheid alcohol dan niet goed meer afbreken, waardoor er een opeenstapeling van gifstoffen ontstaat in je lijf. En dat is niet het enige effect van alcohol op je gezondheid.
 

Wat doet alcohol met je gezondheid?

 • Brandend maagzuur doordat de spier tussen maag en slokdarm minder goed werkt
 • Darminfecties, maagbloedingen
 • Ernstig vitamine B12-tekort (gewrichtsklachten, depressie)
 • Blijvende leverschade, zoals cirrose, door zware belasting om alcohol af te breken
 • Hersenziekten als de Ziekte van Korsakov
 • Bepaalde soorten kanker, als slokdarm- en leverkanker

Waarom er geen alcohol verkocht wordt aan jongeren onder de 18

Voor jongeren geldt dat de negatieve impact van alcohol nog sterker, omdat de hersenen pas volledig volgroeid zijn na je 25e jaar. Zou je toch op jonge leeftijd beginnen met drinken, dan kun je last krijgen van blijvende concentratiestoornissen. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat wanneer je vroeg begint met alcohol, je later meer kans loopt om een probleemdrinker te worden. Het zijn allemaal redenen waarom er geen alcohol wordt verkocht aan jongeren onder de 18.
 

Wil jij je leven weer op de rit krijgen?

Wij bieden je de handvatten om te herstellen van een verslaving
Plan een intake 040 303 2626

Bij CACN sta jij centraal

Maak jij je zorgen over de gevolgen van alcohol op jouw gezondheid? Of merk je dat je alcoholgebruik steeds verder uit de hand loopt en heb jij hulp nodig? Neem dan contact met ons op.

Deze stap vraagt moed, omdat je daarmee toegeeft dat je een probleem hebt met je alcoholgebruik. Het is echter ook de eerste stap op weg naar een leven waarin jij het weer voor het zeggen hebt in plaats van dat jij je laat leiden door de alcohol.

Vanaf die eerste stap krijg je van ons de ondersteuning die je nodig hebt. Neem met ons op, ons team van ervaringsdeskundigen staat klaar voor jou.

Hoe kunnen wij je helpen?

is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.

Veelgestelde vragen over waarom alcohol zo verslavend is


Richtlijnen

Er zijn een aantal richtlijnen die jou hierover een idee kunnen geven. Omdat vrouwen sneller reageren op de effecten van alcohol, is er een onderscheid gemaakt naar geslacht.


Hoog verslavingsrisico

Man: 21 glazen alcohol per week

Vrouw: 14 glazen alcohol per week. 


Zeer hoog verslavingsrisico

Man: 6 glazen alcohol per dag

Vrouw: 4 glazen alcohol per dag


Alcoholisme

Je drinkt zoveel en vaak dat je zonder alcohol niet meer kunt functioneren. Daarnaast heb je geen controle meer over je gebruik. Dat betekent onder andere dat je doorgaat met drinken, ondanks allerlei problemen op financieel, sociaal en lichamelijk vlak. 

 

Heb jij hulp nodig? Deel je zorgen met ons.

We willen je graag laten weten dat wij er voor je zijn. Je kunt ons ook bellen als je helemaal niet zoveel drinkt, maar wel vragen hebt over je alcoholgebruik. Of wanneer je er zelf weinig last van hebt, maar je omgeving er steeds vaker opmerkingen over maakt. Neem contact op: bel 040-3032626

 

Minderen kan moeilijker zijn dan stoppen

Wanneer je moeite hebt om je drinkgedrag in de hand te houden, kun je proberen om te minderen. Wij zien in onze afkickkliniek dat minderen moeilijker kan zijn dan volledig stoppen met alcohol. Vind jij het lastig om te stoppen? Neem dan contact met ons op, zodat we kunnen kijken hoe we jou hierin kunnen begeleiden. 


Neem contact met ons op

De verslaving van een naaste kan een enorme impact hebben op de rest van het gezin. Het kan al ontzettend lastig zijn om het onderwerp ter sprake te brengen. Daarom ben ook jij welkom bij CACN Verslavingszorg. We bieden je de handvatten om te kunnen omgaan met een verslaafd persoon in je familie of vriendengroep. 

 

Familieprogramma

Speciaal voor jou als naaste hebben we een boekje geschreven waarin je al veel antwoorden kunt vinden. Daarnaast bieden we een familieprogramma waarin we veel aandacht besteden aan jou en je emoties.


Dagbehandeling in Eindhoven

CACN Verslavingszorg biedt een ambulante dagbehandeling. Dat houdt in dat je twee dagen per week, gemiddeld zo’n acht weken lang, een programma volgt. Daarin geven we jou de handvatten voor een duurzaam herstel, door middel van zowel individuele sessies als groepstherapie. Onze behandelingen zijn altijd afgestemd op jouw persoonlijke situatie. 

 

Intakegesprek

Tijdens een intakegesprek leren we je beter kennen. Op die manier kunnen we ons een volledig beeld vormen van jou en waar jouw behoeften liggen. Daarmee kunnen we ons programma zo goed mogelijk op jou afstemmen. Dit vergroot de kans op een duurzaam herstel en een nieuwe toekomst waarin jij vrij bent van verslaving.

 

Verschillende factoren

Deze vraag hangt af van verschillende factoren. Hieronder sommen we er een aantal op.
 

 • Biologische invloed

           Alcohol ontregelt de werking van het beloningssysteem in je brein. Bij sommigen werkt die bij hun geboorte al minder goed. Alcohol (en drugs) geven een sterke, positieve prikkel. Daardoor kun je gevoeliger zijn om uiteindelijk een verslaving te ontwikkelen.

 • Psychologische invloed

           Dit heeft betrekking op je persoonlijke ontwikkeling. Vind je het moeilijk om tegenslagen te verwerken? Voel jij je snel onzeker? 

 • Sociale invloed

           Ten slotte kan ook je omgeving van invloed zijn op jouw verslavingsgevoeligheid. Denk aan de omgeving waarin je opgroeit en de toekomstperspectieven die je hebt.