Wat is alcohol?
_20220801132446981.jpg)
Er bestaan verschillende soorten drank, maar wat is alcohol nou precies? En wat doet het met je? Ethylalcohol, of ethanol, is de bekendste vorm, omdat deze wordt gebruikt in alcoholische dranken. Bier, wijn en mede zijn een van de oudste dranksoorten en worden al eeuwenlang gebrouwen en gedronken. Alcoholgebruik en -misbruik bestaan dan ook al sinds de vroege geschiedenis. Dat zien we nu, in de huidige samenleving, ook nog steeds terug in onze kliniek. Als jij moeite hebt om je drinkgedrag onder controle te houden, kunnen we jou daarbij ondersteunen.
Alcoholische dranken
Effecten van alcohol op korte termijn
Wil jij praten over je gebruik?
Effecten van alcohol op lange termijn
Alcoholpromillage in het verkeer
Wanneer je wel eens deelneemt aan het verkeer nadat je alcohol hebt gedronken, kan dit duiden op probleemdrinken. Herken jij jezelf of een naaste hierin? Deel je zorgen dan met de ervaren medewerkers van CACN.
Maak jij je zorgen over je drinkpatroon?
Wij luisteren geven je een advies dat bij jou past
Hoe lang blijft alcohol in je bloed?
Alcohol en de werking van de nieren
Direct een intakegesprek plannen?
Alcohol en stress
De eerste stap, de moeilijkste en belangrijkste stap
Veelgestelde vragen over alcohol
Risico op alcoholverslaving
Alcohol is schadelijk voor het lichaam. Het kan de organen aantasten en resulteren in ernstige gezondheidsproblemen en een alcoholverslaving.
Korte- en langetermijneffecten
Op korte termijn zal je merken dat je inschattingsvermogen wordt beïnvloed en dat je reactiesnelheid wordt vertraagd. Ook kun je last krijgen van hoofdpijn, braken, misselijkheid en soms zelfs blackouts. Op de lange termijn kan de alcohol je organen ernstig aantasten.
Heb jij vragen over jouw alcoholgebruik? Aarzel dan niet om contact te zoeken met CACN voor ondersteuning en deskundige begeleiding.
Tekenen dat je te veel drinkt:
-
je hebt een alcoholtolerantie opgebouwd: je hebt het gevoel dat je steeds meer drank nodig hebt voordat je er iets van merktje verlangt ernstig naar alcohol
-
je verlangt ook naar alcohol op momenten dat dit niet zou hoeven of niet uitkomt
-
je alcoholgebruik zorgt voor problemen in je relaties en/of op je werk
-
je vertoont meer risicovol gedrag dan voorheen
-
je drinkt altijd meer dan je van plan was
Herken jij je in deze punten en maak jij je zorgen dat je misschien te veel drinkt? Neem online contact op met ons op of bel ons direct op 040-3032626.
Tips om te stoppen met drinken
Er zijn ontelbare tips op het internet om te minderen of te stoppen met alcohol. Toch hoeft dit in de praktijk niet altijd te werken en blijkt stoppen heel lastig te zijn. Alcohol werkt verslavend, waardoor het ontzettend lastig kan zijn om zonder hulp te stoppen of te minderen met alcohol drinken.
Professionele hulp
De eerste en belangrijkste stap is in dit geval om contact op te nemen met onze professionals. Schroom niet, ook met alleen vragen kun je bij ons terecht. Je kan online contact opnemen of ons direct bellen op 040-3032626.
Geestelijk en lichamelijk verslavend
Wettelijk gezien is alcohol geen harddrug, maar door de ernstige gevolgen bij het gebruik van grote hoeveelheden beschouwen we dit wel zo. Alcohol is een kalmerend middel en kan bij veelvuldig gebruik zorgen voor een hardnekkige geestelijke en lichamelijke verslaving. Daarom categoriseren we alcohol binnen de noemer drugs.