Wat is alcohol?

Wat is alcohol? | Vrienden aan het chillen

Er bestaan verschillende soorten drank, maar wat is alcohol nou precies? En wat doet het met je? Ethylalcohol, of ethanol, is de bekendste vorm, omdat deze wordt gebruikt in alcoholische dranken. Bier, wijn en mede zijn een van de oudste dranksoorten en worden al eeuwenlang gebrouwen en gedronken. Alcoholgebruik en -misbruik bestaan dan ook al sinds de vroege geschiedenis. Dat zien we nu, in de huidige samenleving, ook nog steeds terug in onze kliniek. Als jij moeite hebt om je drinkgedrag onder controle te houden, kunnen we jou daarbij ondersteunen.
 

Alcoholische dranken

Wanneer je aan alcohol denkt, denk je waarschijnlijk aan bier, wijn of sterke drank. Deze dranken bevatten een bepaald percentage alcohol. Dit percentage is ontstaan door de gisting van suikers in fruit en granen. De heldere vloeistof die daaruit voortkomt, heeft geen geur of smaak en is daarom makkelijk te verwerken tot alcoholische dranken. Het drinken van alcohol is bijna niet meer weg te denken in de huidige samenleving. Juist doordat dit in het algemeen zo maatschappelijk geaccepteerd is, kun je door het drinken van alcohol snel problemen krijgen.

Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Geen eigen bijdrage
  • Geen lange wachtlijsten
  • Thuis blijven wonen
  • Gewoon blijven werken
  • Behandeling op maat
  • Oog voor onderliggende problematiek
  • Focus op duurzaam herstel

Effecten van alcohol op korte termijn

Wat de effecten zijn van alcohol is zeer afhankelijk van de hoeveelheid die wordt genuttigd. Het scheelt nogal of je een drankje neemt om los te komen of gaat bingedrinken. Alcohol wordt snel opgenomen in het bloed en verdooft de hersenen. Hierdoor wordt onder andere je waarneming verdraaid en je inschattingsvermogen beïnvloed. Je neemt eerder risico’s die je anders niet zou nemen. Alcohol beïnvloedt je hersenen, waardoor je reactiesnelheid vertraagt, je onduidelijk praat en je zicht vermindert. 

 

Door alcohol te drinken val je sneller in slaap, maar is de slaap minder diep. Hierdoor wordt je vaak moe wakker nadat je gedronken hebt. Daarnaast kan drank resulteren in maagpijn, hoofdpijn, misselijkheid, braken, een kater en zelfs blackouts. Als je deze gevolgen herkent en je wilt er eens over praten, weet dan dat wij naar je zullen luisteren.

Wil jij praten over je gebruik?

Wij gaan respectvol en vertrouwelijk om met jouw verhaal
Neem Contact Op 040 303 2626

Effecten van alcohol op lange termijn

Doordat alcohol zorgt voor gewenning, heb je steeds meer nodig voor hetzelfde effect. Ook maken je hersenen krachtige, prettige herinneringen aan, waardoor je de volgende keer weer sterk kan verlangen naar een drankje. Zo kan een verslaving ontstaan. Merk jij ook dat je steeds meer moet drinken om het effect van alcohol te voelen? Maak jij je misschien zorgen over jouw alcoholgebruik of heb je vragen? Bel dan eens met ons team van zorgprofessionals en ervaringsdeskundigen.
 

Alcoholpromillage in het verkeer

Alcoholpercentages geven de hoeveelheid alcohol in drank aan. Het alcoholpromillage geeft de hoeveelheid alcohol in je bloed aan. Drink je 1 standaardglas alcohol, dan zit hier ongeveer 10 gram alcohol in. Dit leidt voor vrouwen tot een promille alcohol van 0,3 en bij mannen 0,2. Een promillage van 0,3 betekent dat er 0,3 milligram alcohol in 1 milliliter bloed zit. Wil je nog deelnemen aan het verkeer? Dan mag het promille alcohol voor een ervaren bestuurder niet hoger zijn dan 0,5 en voor een beginnend bestuurder niet hoger dan 0,2. Zo zie je dat het aantal glaasjes snel optelt in je alcoholpromillage. 

Wanneer je wel eens deelneemt aan het verkeer nadat je alcohol hebt gedronken, kan dit duiden op probleemdrinken. Herken jij jezelf of een naaste hierin? Deel je zorgen dan met de ervaren medewerkers van CACN.

Maak jij je zorgen over je drinkpatroon?

Bespreek je twijfels met ons team
Wij luisteren geven je een advies dat bij jou past
Stel een vraag 040 303 2626

Hoe lang blijft alcohol in je bloed?

Het duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur voordat 1 standaardglas alcohol is afgebroken. Per glas alcohol komt hier 1,5 uur bij. Dit is de tijd die je lichaam nodig heeft om de alcohol af te breken en hoe lang de alcohol zichtbaar is in het bloed. 
 
Wanneer je in de avond flink hebt gedronken, kan er veel alcohol in je bloed zitten. Dit kan gevolgen hebben wanneer je in de ochtend weer in de auto stapt. Verhoogde leverwaarden kunnen daarnaast aantonen dat je op lange termijn veelvuldig hebt gedronken.
 

Alcohol en de werking van de nieren

Om de werking van de nieren met betrekking tot alcohol uit te leggen, is het eerst belangrijk om te snappen hoe de stof door je lichaam wordt opgenomen. Alcohol komt via je maag en darmen snel in de bloedbaan terecht. Via de poortader wordt de alcohol afgevoerd naar de lever. De lever heeft als taak het lichaam te zuiveren van giftige stoffen, maar kan maar een bepaalde hoeveelheid alcohol aan. Hoe meer je dus drinkt, hoe meer alcohol er in het lichaam achterblijft. 
 
Door de alcohol moeten je nieren harder werken, waardoor je vaker moet plassen en sneller uitdroogt. Je kan dit ervaren als een kater. Vaak komt hier ook misselijkheid en hoofdpijn bij kijken. De nieren hebben de schadelijke stoffen uit de alcohol niet snel genoeg kunnen afvoeren. Op termijn kan dit resulteren in nierstenen en nierschade. Ook andere organen kunnen hierdoor schade oplopen. 
 

Direct een intakegesprek plannen?

Wij helpen jou op weg naar een leven zonder verslaving
Plan een intake 040 303 2626

Alcohol en stress

Ook je hormoonhuishouding wordt beïnvloed door drank. Door alcohol wordt cortisol – het stresshormoon – minder goed afgebroken. Hierdoor kan je meer stress ervaren, waardoor de kans op meer drinken wordt vergroot. Dit kan resulteren in een vicieuze cirkel en uiteindelijk leiden tot een alcoholverslaving.
 

De eerste stap, de moeilijkste en belangrijkste stap

Twijfel je over jouw alcoholgebruik? Wil jij alcohol de baas worden? Zet dan de eerste stap door contact met ons op te nemen. Deze eerste stap is heel lastig en dat snappen we. Door onze ervaring kunnen we je professionele ondersteuning bieden. Vanuit een intakegesprek bespreken we wat jij nodig hebt en hoe we je kunnen helpen om alcohol weer de baas te worden.
 
Ook wanneer jij je zorgen maakt over een dierbare en zijn of haar alcoholgebruik kun je contact met ons opnemen.
 

Hoe kunnen wij je helpen?

is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.

Veelgestelde vragen over alcohol

 

Risico op alcoholverslaving
Alcohol is schadelijk voor het lichaam. Het kan de organen aantasten en resulteren in ernstige gezondheidsproblemen en een alcoholverslaving

Korte- en langetermijneffecten
Op korte termijn zal je merken dat je inschattingsvermogen wordt beïnvloed en dat je reactiesnelheid wordt vertraagd. Ook kun je last krijgen van hoofdpijn, braken, misselijkheid en soms zelfs blackouts. Op de lange termijn kan de alcohol je organen ernstig aantasten. 

Heb jij vragen over jouw alcoholgebruik? Aarzel dan niet om contact te zoeken met CACN voor ondersteuning en deskundige begeleiding.

 

Tekenen dat je te veel drinkt:

  • je hebt een alcoholtolerantie opgebouwd: je hebt het gevoel dat je steeds meer drank nodig hebt voordat je er iets van merktje verlangt ernstig naar alcohol

  • je verlangt ook naar alcohol op momenten dat dit niet zou hoeven of niet uitkomt 

  • je alcoholgebruik zorgt voor problemen in je relaties en/of op je werk

  • je vertoont meer risicovol gedrag dan voorheen

  • je drinkt altijd meer dan je van plan was


Herken jij je in deze punten en maak jij je zorgen dat je misschien te veel drinkt? Neem online contact op met ons op of bel ons direct op 040-3032626.
 


Tips om te stoppen met drinken
Er zijn ontelbare tips op het internet om te minderen of te stoppen met alcohol. Toch hoeft dit in de praktijk niet altijd te werken en blijkt stoppen heel lastig te zijn. Alcohol werkt verslavend, waardoor het ontzettend lastig kan zijn om zonder hulp te stoppen of te minderen met alcohol drinken.  

Professionele hulp
De eerste en belangrijkste stap is in dit geval om contact op te nemen met onze professionals. Schroom niet, ook met alleen vragen kun je bij ons terecht. Je kan online contact opnemen of ons direct bellen op 040-3032626.


Geestelijk en lichamelijk verslavend
Wettelijk gezien is alcohol geen harddrug, maar door de ernstige gevolgen bij het gebruik van grote hoeveelheden beschouwen we dit wel zo. Alcohol is een kalmerend middel en kan bij veelvuldig gebruik zorgen voor een hardnekkige geestelijke en lichamelijke verslaving. Daarom categoriseren we alcohol binnen de noemer drugs.