Ken jij het verband tussen blowen en depressie?

Blowen en Depressie | Persoon op bank
Er wordt in de media veel gesproken over de samenhang tussen blowen en depressie. Een lastig onderwerp waarover nog niet veel harde feiten bewezen zijn. Wel zien we dat er een samenhang lijkt te zijn tussen de twee. Merk jij dat je door het roken van wiet dingen somberder in gaat zien? Of maak jij je misschien zorgen over je mentale gezondheid in combinatie met deze drugs? Ons team van ervaringsdeskundigen luistert graag naar jouw verhaal.

Depressie een gevolg van cannabisgebruik?

De samenhang tussen blowen en depressie gaat twee kanten op: de depressie kan volgen uit overmatig cannabisgebruik of het cannabisgebruik kan een gevolg zijn van een depressie. Dat er een samenhang of een verband is, wil niet zeggen dat er ook een directe oorzaak is. Er zijn ontelbaar veel andere onderliggende factoren die invloed kunnen hebben op zowel cannabisgebruik als op de oorzaken bij een depressie. 

Helpt blowen tegen depressie?

Blowen tijdens een depressie kan tijdelijk je klachten verlichten, maar de kans bestaat dat het uiteindelijk de situatie verergert. Om uit een depressie te komen is je emotionele ontwikkeling namelijk zeer belangrijk. Marihuana zorgt ervoor dat je emotionele ontwikkeling stil komt te staan. Hierdoor kan blowen jouw depressie erger maken en kan het verstandig zijn om te stoppen met blowen. Dit kan heel lastig zijn. Daarom biedt CACN je hulp om samen je problemen aan te pakken.

Waarom kiezen voor CACN Verslavingszorg?

  • Vergoed door zorgverzekeraar
  • Geen eigen bijdrage
  • Geen lange wachtlijsten
  • Thuis blijven wonen
  • Gewoon blijven werken
  • Behandeling op maat
  • Oog voor onderliggende problematiek
  • Focus op duurzaam herstel

Blowen en emotie

Blowen heeft zeer veel effect op je gevoel en emotie. Cannabis versterkt de stemming van de gebruiker en werkt over het algemeen ontspannend en kalmerend. Tijdens het blowen kun je een lachkick ervaren, maar wanneer je angstig of gespannen bent, worden juist deze negatieve gevoelens verergerd. Het kan zelfs resulteren in paniekaanvallen. 

Cannabisgebruikers die veelvuldig blowen, kunnen meer negatieve emoties en gevoelens ervaren dan positieve. Het beloningscentrum in de hersenen reageert minder op prikkels, waardoor je emoties vlakker worden. Hierdoor kun je jouw motivatie kwijtraken en kan de wil verdwijnen om iets te ondernemen. 

Investeren in relaties, school en een carrière wordt steeds lastiger. Je emotionele ontwikkeling wordt stilgezet, waardoor er voor emotionele bindingen met dierbaren weinig ruimte is. Dit kan zorgen voor een negatieve spiraal waar je nog maar moeilijk uit kan komen. Ervaar jij dit ook? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen voor informatie of om een intakegesprek in te plannen.

Wil jij praten over je gebruik?

Wij gaan respectvol en vertrouwelijk om met jouw verhaal
Neem Contact Op 040 303 2626

Verandert blowen je karakter?

Een cannabisverslaving heeft verschillende effecten op het lichaam en de geest, waardoor het kan lijken dat blowen je karakter verandert. Blowen maakt je lusteloos, apathisch en soms somber. Je verliest interesse in school of werk en distantieert je vaak van familie en vrienden. Je stemming kan snel veranderen, je hebt moeite met concentreren en je toont weinig initiatief meer. Daarnaast kan de verslaving zorgen voor schaamte en eenzaamheid, waardoor je misschien onbewust nog meer afstand creëert tussen jezelf en je dierbaren.   
 
Mensen om je heen merken de passieve en soms ook prikkelbare vertoningen op en kunnen dit ervaren als een verandering in jouw karakter. Het kan vervelend zijn wanneer iemand je hier op wijst. Dat snappen we heel goed. Toch kan het je misschien helpen om professionele hulp te zoeken bij het stoppen met blowen. Bij CACN wordt er met aandacht naar je verhaal geluisterd en kunnen we samen kijken naar wat voor jou werkt.

Direct behoefte aan contact?

Ons team van zorgprofessionals en ervaringsdeskundigen neemt de tijd om naar jou te luisteren
Plan een intake 040 303 2626

Psychische problemen en cannabisgebruik

In ernstige gevallen kan veelvuldig blowen psychoses en andere psychologische klachten veroorzaken. Wanneer deze problematiek voorkomt in de familie, ben je daar als cannabisgebruiker vatbaarder voor. Heb jij psychische problemen of stemmingsstoornissen?  Dan ben je wellicht vatbaarder voor de negatieve effecten van cannabis en kunnen jouw klachten hierdoor verergeren. 
 
Juist dan kan het ook heel moeilijk zijn om hulp te vragen. Weet je dat je hulp nodig hebt? Dan is de belangrijkste stap al gezet. Je staat er niet alleen voor. Tijdens een intakegesprek kijken we samen naar wat er mogelijk is en hoe we je verder kunnen helpen.  Neem vandaag nog contact op. Wij zijn er voor jou. 

Hoe kunnen wij je helpen?

is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.

Veelgestelde vragen over blowen en depressie


Cannabis ter ontspanning?
In de meeste gevallen werkt wiet ontspannend en kalmerend. Deze drug versterkt je huidige gemoedstoestand. Wanneer je gespannen bent, kan blowen er dus ook voor zorgen dat je angstig wordt. 


Maak jij je zorgen over je gebruik?
Heb jij regelmatig wiet nodig om te kalmeren? Denk je misschien dat je verslaafd bent en wil je hier iets aan doen? Neem dan contact met ons op. Dit kan online of telefonisch via 040-3032626.


Routines doorbreken
Stoppen met blowen heeft te maken met het doorbreken van routines. Dit kan heel lastig zijn. Zelf  stoppen met een verslavend middel kan dat des te moeilijker maken. Bij CACN luisteren we naar jou en naar wat jouw situatie is om zo de vicieuze cirkel te doorbreken met professionele begeleiding. 


Professionele hulp
Weet je nog niet zo goed of je hulp wil? Neem dan contact met ons op via 040-3032626 om je vragen te stellen. We denken graag met je mee.


Geestelijke verslaving
Het gevoel dat blowen geeft, kan verslavend zijn. THC is een belangrijke stof in wiet en geeft je een high. Het gebruik van cannabis zorgt dus vooral voor een geestelijke verslaving en niet voor een lichamelijke. 

 

Hulp bij cannabisverslaving
Een geestelijke verslaving, zoals bij cannabis voor kan komen, is een hardnekkige verslaving. Wanneer je wil stoppen met blowen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor professionele ondersteuning en begeleiding.

 

Geestelijke afhankelijkheid 
Heb jij regelmatig een sterke behoefte aan cannabis? Is blowen onderdeel van je dag en een gewoonte geworden? Dan kan het goed zijn dat je een cannabisverslaving hebt. Wanneer ontspannen en slapen niet meer lukken zonder te blowen, dan kan het zijn dat je een geestelijke afhankelijkheid hebt ontwikkeld voor wiet. 


Hulp bij regelmatig gebruik
Merk je dat bovengenoemde geestelijke afhankelijkheid je beperkt? En wil je hier graag mee aan de slag? Of ervaar je het niet zo erg, maar loop je in het dagelijkse leven toch tegen dingen aan? Neem dan contact met ons op voor meer informatie over onze werkwijze of om een intakegesprek te plannen.