Gameverslaving

Een gameverslaving kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat de verslaafde een negatieve gebeurtenis heeft meegemaakt in het verleden of dat hij gepest of buitengesloten wordt op school. Maar er is nooit één reden. Vaak is het een combinatie van biologische, psychologische en sociale factoren die er toe leiden dat iemand gemakkelijker verslaafd raakt.
 
Bedenk ook dat de producers van games steeds slimmere technieken inzetten om iemand zolang mogelijk te laten doorspelen. Bij het ontwerpen van games worden slimme psychische strategieën gebruikt om gamers zolang mogelijk door te laten spelen. Je wordt bijvoorbeeld beloond als je een level verder komt in het spel. Als je hier gevoelig voor bent, kan er een gameverslaving ontstaan. Hieronder een paar voorbeelden van games die op dit moment erg populair zijn en waarvoor je bij ons terecht kunt voor behandeling:
gameverslaving

Dwangmatig gamen

Wanneer wordt een gezellig potje gamen een gameverslaving? Dat is wanneer het gamen dwangmatig wordt en het normale leven wordt ontwricht. Het kan zelfs op het punt komen dat er dagen en nachten achter elkaar gegamed wordt en de speler vergeet om te eten en goed voor zichzelf te zorgen. Dit kan duiden op een verslaving:
 
  • De (extreme) hoeveelheid tijd die je aan gamen besteedt;
  • Andere activiteiten – zoals sporten, afspreken met vrienden - gaan lijden onder het gamegedrag;
  • Een verkeerde houding wat tot lichamelijke klachten kan lijden;
  • Het uitgeven van veel geld aan games of beloningen;
  • Het blijven door gamen, ook al ben je je bewust van de negatieve consequenties.
 
Het meest vatbaar voor een gameverslaving zijn jongens met een verhoogde mate van impulsiviteit, zoals jongeren met ADHD en autisme.

Erkende verslavingszorg

Steeds meer gameverslaafden zoeken gelukkig hulp bij de erkende verslavingszorg van CACN. Voor iedere verslaafde is de begeleiding weer anders, maar in grote lijnen ziet het er als volgt uit:

 

  • Dagbehandeling met gesprekken met onze verslavingsexperts om weer controle te krijgen over het gamen.
  • We maken afspraken.
  • We brengen in kaart wat lastige situaties zijn. Bijvoorbeeld als je een rotdag hebt gehad op school of op het werk. We kijken dan samen hoe je dit op een andere manier zou kunnen opvangen.
 
Net als de behandeling van iedere verslaving, geldt ook voor gameverslaving dat je je echt moet inzetten om ervan af te komen. Natuurlijk helpen de begeleiders van CACN Verslavingszorg je daarbij. Je kunt op ons rekenen zodat je na verloop van tijd ook weer van andere dingen als gamen kunt genieten. Neem contact op voor meer informatie of maak direct een afspraak voor een intake.