
Dwangmatig gamen
Maar wanneer wordt een gezellige potje gamen een gameverslaving? Dat is wanneer het gamen dwangmatig wordt en het normale leven wordt ontwricht. Het kan zelfs op het punt komen dat er dagen en nachten achter elkaar gegamed wordt en de speler vergeet om te eten en goed voor zichzelf te zorgen. Dit kan duiden op een verslaving:
- De (extreme) hoeveelheid tijd die je aan gamen besteedt;
- Andere activiteiten – zoals sporten, afspreken met vrienden - gaan lijden onder het gamegedrag;
- Een verkeerde houding wat tot lichamelijke klachten kan lijden;
- Het uitgeven van veel geld aan games of beloningen;
- Het blijven door gamen, ook al ben je je bewust van de negatieve consequenties.
Het meest vatbaar voor een gameverslaving zijn jongens met een verhoogde mate van impulsiviteit, zoals jongeren met ADHD en autisme.
Erkende verslavingszorg
Steeds meer gameverslaafden zoeken gelukkig hulp bij de erkende verslavingszorg van CACN. Voor iedere verslaafde is de begeleiding weer anders, maar in grote lijnen ziet het er als volgt uit:
- Dagbehandeling met gesprekken met onze verslavingsexperts om weer controle te krijgen over het gamen.
- We maken afspraken.
- We brengen in kaart wat lastige situaties zijn. Bijvoorbeeld als je een rotdag hebt gehad op school of op het werk. We kijken dan samen hoe je dit op een andere manier zou kunnen opvangen.
Net als de behandeling van iedere verslaving, geldt ook voor gameverslaving dat je je echt moet inzetten om ervan af te komen. Natuurlijk helpen de begeleiders van CACN Verslavingszorg je daarbij. Je kunt op ons rekenen zodat je na verloop van tijd ook weer van andere dingen als gamen kunt genieten. Neem contact op voor meer informatie of maak direct een afspraak voor een intake.