Alcoholverslaving

Alcohol drinken is onderdeel van onze cultuur en wordt in het algemeen geaccepteerd. Het drinken geeft een prettig gevoel en zorgt voor ontspanning. Maar wat als het niet meer blijft bij ‘gezellig een glaasje drinken’ en je te kampen hebt met een alcoholverslaving?

Wat als je niet meer zonder alcohol kunt als hulpmiddel om je te ontspannen? Bijvoorbeeld als je je moe voelt, maar niet kunt slapen, stress of pijn hebt, je onzeker, somber of eenzaam voelt. Soms ben je eraan gewend geraakt om op vaste momenten te drinken, bijvoorbeeld als je van je werk thuiskomt of tijdens het televisie kijken. Zo wordt alcohol drinken een gewoonte en kun je uiteindelijk niet meer stoppen met alcohol. Dit geldt ook als je één keer per week heel veel drinkt, het zogenaamde bingedrinking.
alcoholverslaving

De gevolgen van alcohol

De gevolgen van alcoholisme zijn ingrijpend. Naast het ontwrichten van je dagelijkse leven - werk, relaties en financiën - heeft het bovendien een enorme impact op de gezondheid. De volgende klachten ontstaan door alcoholverslaving:
 
  • Beschadigingen aan de lever; leverziekten, alcoholhepatitis, levercirrose, pancreatitis, hepatitis B.
  • Kanker aan de lever, darm, borst, mondholte of slokdarm.
  • Hersenbeschadiging; herseninfarct, dementie, geheugenverlies, Korsakov syndroom.
  • Hart- en vaatziekten; hartinfarct, hartritmestoornissen, hoge bloeddruk.
  • Psychose: delirium, psychotische stoornissen, hallucinaties.
  • Ontstekingen aan de mond, keel, maag of alvleesklier.
We mogen dus gerust vaststellen dat alcoholverslaving een levensbedreigende ziekte is. Hoe eerder er professionele hulp wordt gezocht en behandeling plaatsvindt, hoe groter de kans dat de lichamelijke en psychische schade wordt beperkt.

CACN Verslavingszorg

Meld je bij CACN Verslavingszorg in Eindhoven als je van je alcoholverslaving af wil. Zet de eerste stap en meld je aan. We hanteren korte wachttijden en zijn gespecialiseerd in het behandelen van diverse verslavingen, waaronder alcoholverslaving. Voordat we met het programma starten, zul je misschien eerst een detox moeten volgen. Wij begeleiden je tijdens dit proces. Vervolgens word je intensief begeleid door ons team van psychiaters, verslavingsartsen, psychotherapeuten en verschillende psychologen. Samen met deze ervaren professionals ga je aan de slag om voorgoed van je alcoholverslaving af te komen.