Cannabisverslaving behandelen

Cannabis is een type drugs dat de effecten nabootst die lijken op rustgevende middelen zoals benzodiazepine, stimulerende middelen zoals cafeïne en speed of juist antipsychotica. Over het algemeen wordt gedacht dat cannabis ongevaarlijk is en dat een cannabisverslaving zelden voorkomt.
 
Maar cannabis is weldegelijk verslavend voor mensen die dagelijks blowen. Het is een drug waarbij vooral de geestelijke afhankelijkheid het probleem is. Je hele leven gaat steeds meer om cannabis draaien, zodanig dat je er niet meer zelfstandig mee kunt stoppen. Bovendien raken mensen met psychische problemen nog dieper in de put en zijn concentratieproblemen een bekend gevolg.
verslaving behandelen

Geestelijke en lichamelijke effecten

Cannabis wordt meestal gebruikt als een kalmeringsmiddel, zodat problemen en spanningen minder impact hebben. Naast het bekende geestelijke effect van dit middel, ervaren gebruikers met een cannabisverslaving toch vaak allerlei lichamelijke gezondheidsklachten als ze een paar dagen niets gebruiken. Als je niet meer zonder kan, is dat het moment om professionele hulp in te schakelen. Bij CACN Verslavingszorg behandelen we diverse verslavingen, waaronder cliënten met een cannabisverslaving.

Ontwenningsverschijnselen

Ook bij een cannabisverslaving heb je te maken met ontwenningsverschijnselen als je gaat stoppen met gebruiken. Denk hierbij aan:
 
  • vermoeidheid
  • prikkelbaarheid, woedeaanvallen
  • slaapproblemen, nachtmerries
  • angst, depressie
  • hoofdpijn
  • misselijkheid
  • zweetaanvallen
  • veranderd eetpatroon
  • hallucinaties
Als je gaat afkicken zullen deze verschijnselen geleidelijk aan verdwijnen, doorgaans in de tweede week nadat je besloot te stoppen met blowen. Maar zodra je van deze klachten af bent, is het verlangen naar cannabis nog niet verdwenen. Doordat cannabis in Nederland zo makkelijk verkrijgbaar is, ligt er bovendien altijd verleiding op de loer. Hier helpen onze deskundige behandelaars je bij. Zodat de neiging om te gaan gebruiken minder wordt en je andere manieren leert om met stress en problemen om te gaan.

Verweven met je dagelijkse leven

Mensen die intensief cannabis gebruiken, lijken het leven onverschillig te ervaren. Prestaties op school of op het werk worden minder. De rol van vriend(in), partner of vader of moeder wordt niet meer goed ingevuld door gebrek aan initiatief. Heb je het idee dat je nooit van je cannabisverslaving af zal kunnen afkomen? Is het zo verweven met je dagelijkse leven dat je niet weet waar je moet beginnen? Zet dan een eerste stap en neem contact op met CACN. Een intakegesprek is vrijblijvend en daarna weet je wat je van een behandelingstraject kunt verwachten. Breng gerust iemand mee als je je daardoor prettiger voelt. We nemen alle tijd om je vragen over cannabisverslaving te beantwoorden.