Medicijnverslaving aan kalmeringsmiddelen en pijnstillers

Niet alleen genotmiddelen zoals alcohol en drugs kunnen verslavend zijn, maar ook medicijnen. Steeds meer mensen kampen met een medicijnverslaving. Het gaat hierbij om overmatig gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen en pijnstillers.
 
De middelen die de huisartsen voorschrijven zijn er om angst, stress of slapeloosheid tegen te gaan. Bij een medicijnverslaving worden de medicijnen echter langer doorgebruikt nadat het recept van de dokter is verlopen. Door herhaalrecepten die niet goed worden gecontroleerd of online bestellingen heeft de gebruiker nog steeds toegang tot de medicijnen.
medicijnverslaving

Risico’s langdurig medicijngebruik

Gebruik je al langer dan twee weken dagelijks slaap- of kalmeringsmiddelen? Als je van de ene op de andere dag stopt met het innemen van de pillen, krijg je waarschijnlijk last van angsten, slapeloosheid of depressiviteit. Deze klachten kunnen heel hevig zijn, waardoor je je wellicht nog meer realiseert dat je een serieuze medicijnverslaving hebt. De risico’s van langdurig medicijngebruik:
 
  • Je kunt niet meer zonder deze middelen functioneren bij je dagelijkse bezigheden: je bent verslaafd geraakt aan medicijnen.
  • Vervelende bijverschijnselen zoals hoofdpijn of een gevoel van somberheid kunnen optreden.
  • Alcohol en slaap- en kalmeringsmiddelen gaan niet samen en versterken elkaars werking.
  • Medicijnen en verkeer zijn een gevaarlijke combinatie. Je raakt geïsoleerd of neemt grote risico’s in het verkeer.
  • Medicijnen en zwangerschap en borstvoeding is ook geen goede combinatie. Dit in verband met werkzame stoffen die in de moedermelk terechtkomen of bij de ongeboren vrucht.

Hulp bij afkicken

Gebruik je langere tijd medicijnen? Dan ben je niet de enige. Maar lang niet iedereen durft een verslaving te erkennen, laat staan hulp te zoeken bij het afkicken. Erkenning is de eerste stap, deze zal je zelf moeten nemen. Het stoppen met medicijngebruik, daar kan CACN Verslavingszorg je wel bij helpen. Twijfel niet langer en neem contact op met onze klantenservice. Hoe sneller je in actie komt, hoe eerder je van je medicijnverslaving af kunt zijn.