Wil jij hulp bij een medicijnverslaving?

medicijnverslaving | afkickkliniek

Nederland telt zo’n 600.000 mensen met een medicijnverslaving. Daarvan zoekt lang niet iedereen hulp. Schaamte kan daarbij een rol spelen. Of er lijkt geen andere oplossing te zijn voor je chronische klachten. Dat kan voor het gevoel zorgen dat je muurvast zit. Juist daarom kan het enorm zwaar zijn om deze strijd alleen aan te gaan. Zo kunnen de ontwenningsverschijnselen heftig zijn. De kans bestaat bovendien dat de klachten terugkomen waartegen je in eerste instantie het medicijn innam. Wat doe je dan?
 

Medicijnen om je herstel te overbruggen

Medicijnen zoals kalmeringstabletten, pijnstillers en antidepressiva hebben een dempende werking op je hersenactiviteiten en centrale zenuwstelsel. Dat kan het leven draaglijker maken voor je. 
Op zich kan medicatie dan ook een prima tijdelijke oplossing bieden. Je hebt daardoor bijvoorbeeld minder pijn na een ingreep, waardoor je lichaam alle energie kan benutten om te herstellen. Of denk aan het verlies van een dierbare, waardoor je ‘s nachts niet in slaap komt. Je arts kan je dan medicijnen voorschrijven die helpen om een bepaalde periode te overbruggen.
 

Heb jij vragen over verslaving?

Ons toegewijde team staat voor je klaar
Neem contact op 040 303 2626

Wees alert wanneer je langer doorgaat met innemen

Het wordt een ander verhaal wanneer je deze middelen langere tijd gebruikt. Vaak staat er in de bijsluiter een advies hoe lang je het middel maximaal dient te gebruiken; je arts schrijft het normaal gesproken alleen voor gedurende een bepaalde periode.
Toch ben je misschien geneigd om het middel langer te gebruiken, juist door de ontspannen en kalmerende uitwerking. In de praktijk is het relatief eenvoudig om dan via een herhaalrecept of online zelf een nieuwe voorraad te bestellen.

Als je lichaam elke keer een beetje meer nodig heeft

Wat alleen niet iedereen weet, is dat je bij bepaalde medicijnen tolerantie opbouwt: je hebt steeds meer van het middel nodig om hetzelfde effect te ervaren. Bij sommige medicijnen gebeurt dit zelfs al na een aantal weken. Als je vervolgens stopt, kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Bovendien pakken de medicijnen niet de oorzaak aan. Daardoor kunnen de pijnklachten, de paniekaanvallen, de angsten of waar je het middel in eerste instantie ook tegen innam weer in alle hevigheid terugkeren. Het vooruitzicht van verlichting van die klachten door die medicijnen weer in te nemen, kan soms de enige oplossing lijken. Zo zou je een verslaving in de hand kunnen werken.
 

Wil jij de controle op je leven terug?

Wij bieden je handvatten voor een duurzaam herstel
Stuur een bericht 040 303 2626

Werking van medicijnen

 • Het kalmerende effect maakt je ontspannen en loom
 • Je valt snel in slaap en slaapt ook door
 • Het gewenste effect is snel en efficiënt 
 • Je spieren verslappen
 • Je wordt minder gevoelig voor externe prikkels, waardoor je meer rust ervaart
 • In het begin volstaat een kleine dosis 
 • De oorzaak wordt niet aangepakt waardoor de oorspronkelijke klachten mogelijk terugkeren

Kenmerken van medicijnverslaving

 • Dagelijkse activiteiten kosten je veel moeite kosten doordat je energieniveau laag is
 • Je wordt zwaarder
 • Al je emoties worden afgevlakt, inclusief plezier en enthousiasme
 • Slapen lukt niet meer goed of je slaapt juist ontzettend veel 
 • Je zin in seks verdwijnt 
 • Voor hetzelfde effect moet je een steeds hogere dosis innemen (tolerantie)
 • Je wordt er suf of warrig van en kunt je niet meer goed concentreren
 • Als je medicijnen op zijn, overvalt je een gevoel van paniek 
 • Je vertoont afkickverschijnselen als je stopt met de inname

Risico’s van verslaving aan medicijnen

 • Je karakter verandert, waardoor je bijvoorbeeld een kort lontje krijgt
 • Je interesse in de dagelijkse dingen verdwijnt
 • Combinatie met alcohol of drugs kan levensgevaarlijk zijn
 • Je krijgt last van geheugenverlies en concentratiestoornissen 
 • Door evenwichtsstoornissen loop je een verhoogde kans op ongelukken
 • Je voelt je depressief en bent geneigd om in bed te blijven liggen
 • Je ziet het leven niet meer zitten 

Heb jij hulp nodig bij verslaving?

Onze behandelingen zijn altijd persoonlijk afgestemd op jouw behoeften
Plan een intake 040 303 2626

Van doktersrecept naar verslaving

Het kan heel lastig zijn om te erkennen dat je een verslaving voor bepaalde medicijnen hebt ontwikkeld. Je arts of specialist heeft immers daadwerkelijk een psychische of fysieke klacht vastgesteld en daar een recept voor uitgeschreven. Een van de kenmerken van verslaving is bovendien dat je afkickverschijnselen vertoont. Ben je verslaafd, dan kan het echter lastig zijn om de scheidslijn te bepalen tussen ontwenningsverschijnselen en het terugkeren van je oorspronkelijke klachten: waar begint het een en stopt het andere? Het kan een van de redenen zijn dat je toch nog maar even doorgaat met innemen.

Die eerste, moeilijke stap op weg naar herstel

Toegeven dat je het moeilijk of misschien zelfs onmogelijk vindt om je medicatie af te bouwen of te stoppen, kan ontzettend moeilijk zijn. Daardoor kan de drempel om ons om hulp te vragen ook heel hoog lijken. Wat het extra moeilijk maakt, is dat je een afkickkliniek misschien helemaal niet associeert met jezelf of afhankelijkheid van medicijnen. Dat begrijpen we heel goed, niet in de laatste plaats doordat we dat ontzettend vaak horen van onze cliënten. Tegelijkertijd geven zij ook aan dat die eerste stap heel bevrijdend werkt wanneer ze eenmaal de moed hebben gevonden om contact met ons op te nemen. Het is de eerste stap waarin jij de controle over je leven weer terugpakt en wij helpen je graag daarbij.
 

Dit is hoe wij je helpen om duurzaam te herstellen

Als jij je aanmeldt, bellen we je terug om een intakegesprek te plannen. Zo leren we jou en je achtergrond goed kennen en kunnen we je een persoonlijk behandeladvies geven waarin jij centraal staat. Zo is het voor jou misschien beter om onder medische begeleiding het medicijngebruik af te bouwen en een detox-programma te doorlopen. Het kan ook zijn dat er onderliggende problemen meespelen. Door naar jouw verhaal te luisteren, kunnen we je een behandeling op maat bieden waarin we ons samen inzetten om jouw kwaliteit van leven weer te verbeteren.
 

Hoe kunnen wij je helpen?

is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.
is verplicht.